Na het boeken van de vakantie vraag je je af: moet ik misschien een verzekering afsluiten voor op reis? Na de vele onzekerheden van de afgelopen tijd zoals het coronavirus en het failliet gaan van Thomas Cook een hele terechte vraag. Holidayguru heeft voor jullie uitgezocht welke verzekeringen zinvol zijn om af te sluiten voordat je op vakantie gaat en welke een totale verspilling van je geld zijn. Hieronder een overzicht.

De langverwachte vakantie is geboekt, maar het vertrekmoment is nog steeds ver weg. Je begint je een beetje zorgen te maken wat er allemaal kan gebeuren in de komende maanden. Is het misschien een goed idee om een annuleringsverzekering af te sluiten? En wat gebeurt er als je ziek wordt tijdens je vakantie? Is het handig om een buitenlandse ziektekostenverzekering te hebben? En wat nou als het coronavirus ineens blijkt uit te breken in mijn vakantieland? Wordt mijn vakantie dan geannuleerd? Al deze vragen kunnen gemakkelijk je vakantiegevoel verpesten. Aan de andere kant, als je jezelf voor alles gaat verzekeren, dan zal je bijna geen geld overhouden om op je vakantie uit te geven. Aan deze nachtmerrie komt nu een einde! Ik toon je hier welke soorten verzekeringen er voordelig zijn en welke een pure verspilling van je geld zullen zijn. 

Verschillende reisverzekeringen beschikbaar:

Reisannuleringsverzekering | Doorlopende reisverzekering
Reisongevallenverzekering | Bagageverzekering | Reis aansprakelijkheidsverzekering
Huurauto verzekering

Reisannuleringsverzekering: de moeite waard ✔

Als het gaat over vakantieverzekeringen, dan overwegen de meeste mensen in eerste instantie een reisannuleringsverzekering te nemen. Deze voorzorgsmaatregel is vooral een goed idee wanneer er veel tijd zit tussen het moment van boeken en het op vakantie gaan. Het is ook een goed idee wanneer je vakantie veel geld gaat kosten en je hier al langere tijd voor aan het sparen bent. Deze verzekering dekt je in het geval van ziekte of ongeval, complicaties tijdens de zwangerschap, een huisbrand of andere onbedoelde annuleringen.

Wanneer je een chronische ziekte hebt of reist met senioren of kleine kinderen, dan is de reisannuleringsverzekering zeker geen slecht idee. Wanneer een ziektegerelateerd noodgeval je ervan weerhoud op vakantie te gaan, dan hoef je niet alle annuleringskosten zelf te betalen. Maar wees gewaarschuwd: deze verzekering dekt geen kleine pijntjes. Als je bang bent om te vliegen, vergeten bent je visa op tijd aan te vragen of niet op de hoogste was van reeds aanwezige ziekte, dan kan je verwachten dat je in de kou moet blijven staan. De reisannuleringsverzekering gaat niet over zaken zoals deze.

Het onderbreken van je reis

De annuleringsverzekering dekt ook de gemaakte kosten voor het onderbreken van je reis. Bij ernstige situaties, zoals het overlijden van een familielid, zal deze reisverzekering de kosten dekken.

Passagier met koffer op het vliegveld

Doorlopende reisverzekering: de moeite waard ✔

Een doorlopende reisverzekering is zeker de moeite waard om te overwegen. Hoe gemakkelijk is het om op vakantie gewond te raken, of een allergische reactie te hebben en daardoor snel een dokter te moeten zien? Je Nederlandse ziektekostenverzekering dekt vaak de kosten van behandelingen tot de Nederlandse gebruikelijke tarieven. Met een doorlopende reisverzekering worden de hierna gemaakte kosten (of een deel van) vergoed.

Om een medische behandeling, of zelfs al een arts te zien kunnen krijgen zal er heel wat kleingeld nodig zijn. Als je met een noodgeval behandeld moet worden in het ziekenhuis dan zal moet je daar ter plekken betalen. En bovenop dat alles zullen deze kosten alleen maar gedeeltelijk worden terugbetaald wanneer je weer in Nederland bent, mits deze landen een nationale verzekeringsovereenkomst met elkaar hebben.

Als de vergoedingskosten van een land buiten Europa komen, of gewoon helemaal niet gedekt worden door welke afspraak dan ook, dan moet de patiënt alle kosten zelf betalen. Dus belangrijk om te onthouden: wanneer je ziek wordt of betrokken bent in een ongeluk, dan hoef je je geen zorgen te maken over de kosten van de behandeling, mits je een doorlopende reisverzekering hebt. Dit omvat ziekenhuisverblijf, medicijnen en meer. Deze reisverzekering is vooral handig voor reizigers die vaak per jaar op reis gaan, omdat deze verzekering automatisch in werking gaat wanneer je op reis bent.

Reisongevallenverzekering: in uitzonderlijke gevallen de moeite waard (✔)

Aangezien de meesten van jullie al particulier verzekerd zijn tegen ongevallen in Nederland, is in de meeste gevallen een extra reisongevallenverzekering niet nodig. Dit komt doordat de particuliere verzekering je zowel binnenlands als in het buitenland behandelt. Als we ervan uitgaan dat je niet onder deze verzekering valt of wanneer je deelneemt aan ‘risicosporten’, dan zullen de omstandigheden anders voor je zijn. Over het algemeen moet je bedenken dat hoe gevaarlijker en riskanter de sport is, des te verstandiger is het om een reisongevallenverzekering af te sluiten. Zorg dat je vooraf geïnformeerd wordt door je verzekeringsmaatschappij of de sport waaraan je deelneemt wordt beschouwd als hoge risico sport. Als dit het geval is, neem dan een reisongevallenverzekering voor in het geval dat je letsel hebt of er een mogelijke reddingsoperatie opgezet moet worden.

Bagageverzekering: onnodig✘

Met deze verzekering is je bagage gedekt tegen verlies, diefstal, vermissing of beschadiging. Dit is alleen handig als je veel waardevolle spullen meeneemt op reis, want deze verzekeringen zijn vrij duur. Indien je bagage gestolen is tijdens je reis dien je altijd aangifte te doen bij de lokale politie. Zonder bewijs van aangifte krijg je de dagwaarde van je bagage niet terug. En let op: verzekeringsmaatschappijen zullen vooral met deze verzekering het incident proberen te verdraaien en te rechtvaardigen met grove nalatigheid. Indien je je koffer in de achterbank van een auto hebt laten liggen, en deze is hierdoor gestolen, dan zal deze verzekering de kosten niet dekken.

 

Verzekeringen op vakantie

Reis aansprakelijkheidsverzekering: vrij onnodig (✘)

Omdat je vaak al een particuliere aansprakelijkheidsverzekering hebt, die je ook in het buitenland dekt, maakt het dat deze verzekering overbodig wordt. Let wel op, indien je met kleine kinderen reist en deze een object breken, dan zal dit niet vergoed worden door je particuliere aansprakelijkheidsverzekering. Je reisaansprakelijkheidsverzekering zal een soortgelijk ongeval wel dekken. Is je lompheid de reden van de schade aan je surfplank? Hier zal alleen de reis aansprakelijkheidsverzekering je dekken, niet je particuliere verzekering.

 

Huurautoverzekering: de moeite waard ✔

Wanneer je op zoek bent naar een goedkope huurauto voor je tijd op vakantie, dan is het zeker ook de moeite waard om een huurauto verzekering te hebben.. Hoewel de meeste huurovereenkomsten al een aansprakelijkheidsverzekering bevatten, hebben de verzekeringsbedragen geen verband met de mogelijke bedragen die kunnen ontstaan door schade. Technisch gezien wordt er veel gepraat over het minimum – en maximale aansprakelijkheidstotaal overschrijden. Terwijl de verzekeraar gewoonlijk slechts een minimaal bedrag betaalt, dient de polishouder het verschil tussen de minimum- en maximale aansprakelijkheid zelf te betalen. Eén ding is zeker, je ontvangt geen vervelende verrassingen als je een huurauto verzekering neemt.

Tot slot: Boeken bij een reisorganisatie aangesloten bij het SGR en/of ANVR: de moeite waard ✔

Wil jij er zeker van zijn dat bij een landelijke ziekteuitbraak of ramp jij verzekerd bent van je geld of het doorgaan van je reis? Zorg er dan voor dat je boekt bij een reisorganisatie die is aangesloten bij het SGR en het ANVR. Het SGR is een financieel garantiefonds wat ervoor zorgt dat wanneer jouw reisorganisatie in financiële problemen komt, jij je geen zorgen hoeft te maken over of je wel je geld terug krijgt. Neem als voorbeeld Neckermann wat afgelopen jaar failliet is gegaan. Deze organisatie was aangesloten bij het SGR, waardoor iedereen in Nederland zijn geld van de geboekte reis terug kon krijgen. Wel zo fijn! Het ANVR daarentegen is een organisatie die de reis- en boekingsvoorwaarden voorschrijft die ook door de consumentenbond gehanteerd worden. Alle reisorganisaties aangesloten bij de ANVR hanteren dus dezelfde boekingsvoorwaarden. Hieronder valt bijvoorbeeld dat bij calamiteiten een bepaalde reis geannuleerd kan worden. Mijn advies luidt daarom: Boek altijd een reis bij een organisatie die is aangesloten bij het SGR en het ANVR. Zo kan je zonder zorgen op vakantie.

Een koppel op roadtrip

Je zal merken dat er een aantal verzekeringsmaatschappijen zijn die ons reizigers willen verwarren. Maar na de zorgvuldige overweging wordt het al snel duidelijk dat niet alle verzekeringen nodig zijn. De individuele behoeften van elke reiziger moeten vaak afgewogen worden, voor je je zorgen gaat maken over geld. Als je niet meer weet waar je volgende vakantie naartoe moet gaan, dan kan je wat inspiratie vinden in mijn Travel Magazine.

Inspiratie voor je volgende reis: