Wanneer je een vakantie boekt hoeven je gedachten niet altijd al lekker bij je vakantiebestemming te zijn. Vele van ons piekeren over de lange lijst verplichte verzekeringen die moeten afgesloten worden voordat je op vakantie gaat. Ik heb hier een lijst voor jullie gemaakt met welke verzekeringen er goed zijn om af te sluiten en welke alleen geld van je af proberen te troggen, zodat jij straks met een gerust gevoel je vakantie kan gaan voorbereiden.

De langverwachte vakantie is geboekt, maar het vertrekmoment is nog steeds ver weg. Je begint je een beetje zorgen te maken wat er allemaal kan gebeuren in de komende maanden. Is het misschien een goed idee om een annuleringsverzekering af te sluiten? En wat gebeurt er als je ziek wordt tijdens je vakantie? Is het handig om een buitenlandse ziektekostenverzekering te hebben? Het idee dat je koffer zomaar kan verdwijnen op het vliegveld was nog niet eens in je opgekomen. Is hier wel een verzekering voor? Al deze vragen kunnen gemakkelijk je vakantiegevoel verpesten. Aan de andere kant, als je jezelf voor alles gaat verzekeren, dan zal je bijna geen geld overhouden om op je vakantie uit te geven. Aan deze nachtmerrie komt nu een einde! Ik toon je hier welke soorten verzekeringen er voordelig zijn en welke een pure verspilling van je geld zullen zijn. 

Verschillende reisverzekeringen beschikbaar:

Reisannuleringsverzekering | Reisonderbrekingsverzekering | Buitenlandse ziektekostenverzekering

Reisongevallenverzekering | Bagageverzekering | Reis aansprakelijkheidsverzekering

Autohuur verzekering

Reisannuleringsverzekering: de moeite waard ✔

Als het gaat over vakantieverzekeringen, dan overwegen de meeste mensen in eerste instantie een reisannuleringsverzekering te nemen. Deze voorzorgsmaatregel is vooral een goed idee wanneer er veel tijd zit tussen het moment van boeken en het op vakantie gaan. Het is ook een goed idee wanneer je vakantie veel geld gaat kosten en je hier al langere tijd voor aan het sparen bent. Deze verzekering dekt je in het geval van ziekte of ongeval, complicaties tijdens de zwangerschap, een huisbrand of andere onbedoelde annuleringen.

Wanneer je een chronische ziekte hebt of reist met senioren of kleine kinderen, dan is de reisannuleringsverzekering zeker geen slecht idee. Wanneer een ziektegerelateerd noodgeval je ervan weerhoud op vakantie te gaan, dan hoef je niet alle annuleringskosten zelf te betalen. Maar wees gewaarschuwd: deze verzekering dekt geen kleine pijntjes. Als je bang bent om te vliegen, vergeten bent je visa op tijd aan te vragen of niet op de hoogste was van reeds aanwezige ziekte, dan kan je verwachten dat je in de kou moet blijven staan. De reisannuleringsverzekering gaat niet over zaken zoals deze.

 

Reisonderbrekingsverzekering: relatief gezien de moeite waard (✔)

In plaats van een annuleringsverzekering, die geld voor noodgevallen die zich voordoen voor de vakantie, is de reisonderbrekingsverzekering geldig voor ernstige noodgevallen tijdens je vakantie. Dit betekend dat je op deze verzekering kan vertrouwen vanaf het moment dat je langs de check-in bij de luchthaven bent geweest. Als je op vakantie zo ziek wordt dat je vervroegd naar huis moet komen, dan wordt deze vervroegde terugtocht vergoed door je verzekeringsbedrijf. Eventuele kosten die veroorzaakt worden door het vroegtijdig afbreken van de vakantie worden gedekt voor de reisonderbrekingsverzekering.

Nogmaals, wanneer je dus last hebt van een chronische ziekte of een hogere leeftijd hebt, dan is er een grotere kans om ziek te worden en daarom zal deze verzekering je goed van pas komen. Bepaal in de aanloop van je vakantie de kans dat je je vakantie vroegtijdig zou kunnen moeten gaan verlaten. Reisonderbrekingsverzekeringen zijn niet echt goedkoop, zeker niet als de hele familie verzekerd moet zijn.

 

Buitenlandse ziektekostenverzekering: de moeite waard ✔

Een buitenlandse ziektekostenverzekering is zeker de moeite waard om te overwegen. Hoe gemakkelijk is het om op vakantie gewond te raken, of een allergische reactie te hebben en daardoor snel een dokter te moeten zien? Vaak gebeuren dit soort dingen een stuk sneller dan je zou verwachten. Daarom is het de moeite waard om zowel de particuliere als wettelijke buitenlandse ziektekostenverzekering af te sluiten – zelfs voor vakanties die in Europa plaatsvinden.

Om een medische behandeling, of zelfs al een arts te zien kunnen krijgen zal er heel wat kleingeld nodig zijn. Met een klein beetje geluk wordt je bezoek aan de dokter in het buitenland vergoed door je EHIC kaart. Als je met een noodgeval behandeld moet worden in het ziekenhuis dan zal moet je daar ter plekken betalen. En bovenop dat alles zullen deze kosten alleen maar gedeeltelijk worden terugbetaald wanneer je weer in Nederland bent, mits deze landen een nationale verzekeringsovereenkomst met elkaar hebben.

Als de vergoedingskosten van een land buiten Europa komen, of gewoon helemaal niet gedekt worden door welke afspraak dan ook, dan moet de patiënt alle kosten zelf betalen. Dus belangrijk om te onthouden: wanneer je ziek wordt of betrokken bent in een ongeluk, dan hoef je je geen zorgen te maken over de kosten van de behandeling, mits je een buitenlandse ziektekostenverzekering hebt. Dit omvat ziekenhuisverblijf, medicijnen en meer.

Reisongevallenverzekering: in uitzonderlijke gevallen de moeite waard (✔)

Aangezien de meesten van jullie al particulier verzekerd zijn tegen ongevallen in Nederland, is in de meeste gevallen een extra reisongevallenverzekering niet nodig. Dit komt doordat de particuliere verzekering je zowel binnenlands als in het buitenland behandelt. Als we ervan uitgaan dat je niet onder deze verzekering valt of wanneer je deelneemt aan ‘risicosporten’, dan zullen de omstandigheden anders voor je zijn. Over het algemeen moet je bedenken dat hoe gevaarlijker en riskanter de sport is, des te verstandiger is het om een reisongevallenverzekering af te sluiten. Zorg dat je vooraf geïnformeerd wordt door je verzekeringsmaatschappij of de sport waaraan je deelneemt wordt beschouwd als hoge risico sport. Als dit het geval is, neem dan een reisongevallenverzekering voor in het geval dat je letsel hebt of er een mogelijke reddingsoperatie opgezet moet worden.

Bagageverzekering: onnodig✘

Dit is waarschijnlijk de grootste angst van een reiziger: je koffer verliezen! Zelfs wanneer je je zorgen maakt over het verlieven van je bagage, dan nog moet je in geen enkel geval een bagageverzekering afsluiten. De getroffen personen worden meestal geconfronteerd met een gebrek aan begrip en persoonlijke nalatigheid. Is je koffer gestolen terwijl je op het vliegveld wachtte? Pech. Je had de koffer tussen je benen moeten zetten en beter moeten bewaken. Zijn je favorieten juwelen van je geroofd in de zuidelijke regio’s? Ook in dit geval ontvang je geen vergoeding. Je bent immers zelf verantwoordelijk voor het dragen van juwelen in het openbaar.

Wat er ook gebeurt, verzekeringsmaatschappijen zullen proberen het incident te verdraaien en te rechtvaardigen met grove nalatigheid. Er is geen kans om verloren items te vervangen, zoals geld of mobiele telefoons. Maar ondanks dit allemaal heb ik goed nieuws voor je. Als je bagage verloren raakt tijdens een vlucht, dan ben je doorgaans verzekerd tot een bepaald bedrag door de betreffende luchtvaartmaatschappij. Als er is ingebroken in je hotelkamer, dan komt de huishoudelijke verzekering in werking. Bagageverzekering is alleen handig bij het verlies of schade aan bepaalde artikelen, zoals identiteitskaarten, brillen en kleding. Aangezien de prijs van een bagageverzekering nogal hoog ligt, zal ik je afraden deze af te sluiten.

Verzekeringen op vakantie

Reis aansprakelijkheidsverzekering: vrij onnodig (✘)

Normaal gesproken is een reis aansprakelijkheidsverzekering onnodig als je al een particuliere aansprakelijkheidsverzekering hebt. Zoals bij reisongevallenverzekering geldt deze verzekering zowel binnenlands als in het buitenland. Van een reis aansprakelijkheidsverzekering is dus alleen spraken als je met kleine kinderen reist of in een vakantiehuis verblijft. Wanneer je hier bijvoorbeeld een klein object zou breken dan zal dit niet vergoed worden door je particuliere aansprakelijkheidsverzekering. Dit is bijvoorbeeld ook het geval als je een enthousiaste surfer bent die misschien kleine ongelukken kan veroorzaken. Is je lompheid de reden van de schade aan je surfplank? Hier zal alleen de reis aansprakelijkheidsverzekering je dekken, niet je particuliere verzekering.

Huurautoverzekering: de moeite waard ✔

Wanneer je op zoek bent naar een goedkope huurauto voor je tijd op vakantie, dan is het zeker ook de moeite waard om een huurauto verzekering te hebben.. Hoewel de meeste huurovereenkomsten al een aansprakelijkheidsverzekering bevatten, hebben de verzekeringsbedragen geen verband met de mogelijke bedragen die kunnen ontstaan door schade. Technisch gezien wordt er veel gepraat over het minimum – en maximale aansprakelijkheidstotaal overschrijden. Terwijl de verzekeraar gewoonlijk slechts een minimaal bedrag betaalt, dient de polishouder het verschil tussen de minimum- en maximale aansprakelijkheid zelf te betalen. Eén ding is zeker, je ontvangt geen vervelende verrassingen als je een huurauto verzekering neemt.

Je zal merken dat er een aantal buitenlandse verzekeringsmaatschappijen zijn die ons toeristen willen verwarren. Maar na de zorgvuldige overweging wordt het al snel duidelijk dat niet alle verzekeringen nodig zijn. De individuele behoeften van elke reiziger moeten vaak afgewogen worden, voor je je zorgen gaat maken over geld. Als je niet meer weet waar je volgende vakantie naartoe moet gaan, dan kan je wat inspiratie vinden in mijn travel magazine.

Kijk hier voor mijn actuele vakantie deals