Beste reistijd India

Wanneer is de beste reistijd voor India?

Over het algemeen is de beste reistijd voor India tussen oktober en maart. In deze maanden is het klimaat in de meeste delen van het land aangenaam voor een vakantie. De meest optimale reistijd voor India varieert echter van regio tot regio. Vanwege de grootte van het land zijn er verschillende klimatologische omstandigheden.

De beste reistijd voor het zuiden van India is in de maanden december tot en met februari. Jaar na jaar heerst hier de meest aangename temperatuur. Bovendien valt hier de minste neerslag. Voor zowel de noord- als de westkust is de optimale reistijd van oktober tot en met maart. In de zomer beïnvloedt de vochtige zuidwestermoesson het klimaat van het land enorm. Dit brengt zware regenval en hoge temperaturen met zich mee. Om de Himalaya bergen te bereizen, raad ik de maanden juli tot en met oktober aan. In de resterende maanden kunnen er zware sneeuwbuien optreden. Wil je meer weten over het klimaat in India? Lees dan verder. Ik geef je gedetailleerde informatie over de verschillende regio’s in India.

Beste reistijd voor India per regio

Noorden oktober tot en met maart
Zuiden december tot en met februari
Westkust oktober tot en met maart
Himalaya gebergte juli tot en met oktober

Informatie over India

India ligt in Zuid-Azië en is een van de grootste staten ter wereld met een oppervlakte van bijna 3.300.000 km2. Na China is India het land met de meeste bevolking. Het land grenst aan in totaal zes buurlanden: Bangladesh, Nepal, Pakistan, China, Bhutan en Myanmar. Vanwege de verschillende klimatologische omstandigheden heeft het land een gevarieerde flora en fauna. India is de thuisbasis van vochtige en droge bossen, mangroven, de Thar-woestijn en tropische regenwouden. Zelfs ’s werelds hoogste berg de Himalaya – bevindt zich in de Zuid-Aziatische staat. De vegetatie van het land biedt een habitat voor verschillende dieren. Talrijke soorten vogels, vissen, zoogdieren, amfibieën en reptielen behoren tot de fauna van India. Tijgers en pauwen – de nationale dieren van het land – neushoorns, ijsvogels, koningscobra’s, kameleons, sneeuwluipaarden in de Himalaya en gangesdolfijnen in de rivieren de Ganges en Brahmaputra. Dit zijn slechts enkele vertegenwoordigers van de fascinerende natuur in India. Een van de meest populaire bestemmingen in India zijn de staat Rajasthan met de Thar Desert en de metropool van Delhi. Kerala en Goa zijn ook erg populair bij toeristen. De twee staten bevinden zich aan de Arabische Zee. De Taj Mahal – het wereldberoemde mausoleum in Uttar Pradesh – trekt de meeste reizigers van India aan.

Wanneer is de beste reistijd voor bepaalde activiteiten in India?

Je bent een echte wintersporter en wilt altijd al skiën op de hellingen van een exotisch skioord? Dan zit je in India precies goed! Het land is namelijk ook geschikt voor een skivakantie. Kies de Indiase deelstaten Himachal Pradesh, Uttar Pradesh of Jammu en Kashmir voor een skivakantie. De noordelijke berggebieden beschikken over 19 skigebieden die leuk zijn voor zowel beginners als gevorderden. Je kunt tijdens je skitocht ook apen of zelfs sneeuwluipaarden zien. De optimale reisperiode voor een skivakantie in India is van oktober tot en met februari.

In het zuiden van India zijn de Backwaters een populaire bestemming. Deze bevinden zich in de staat Kerala. Op het 1.900 kilometer lange waterwegennetwerk worden rondleidingen aangeboden met woonboten – de zogenaamde Kettuvallams – of kano’s. Zelfs met openbare veerboten kan je de Backwaters bereizen. De beste klimatologische omstandigheden voor een tour over de Backwaters vind je in de maanden oktober tot en met maart. Ben je van plan om in deze maanden een reis naar India te maken? Dan adviseer ik een boottocht door de prachtige natuur van het land naar het midden. Deze ervaring is gegarandeerd uniek!

Voor trekkingstochten door de Himalaya is de periode van juli tot en met oktober geschikt. Reizen naar de provincies Jammu en Kasjmir wordt vaak afgeraden. Reis tussen juli en oktober naar bijvoorbeeld Ladakh en geniet van de prachtige natuur van India. De resterende maanden zijn niet optimaal voor trekkingstochten. Tussen november en juni is deze regio ingesneeuwd en sluiten veel hotels en appartementen de deuren.

De beste reistijd naar India voor natuurliefhebbers is in het regenseizoen. In deze maanden bloeit de flora van het land in prachtige kleuren. De toegenomen toevoer van water en voedsel verhoogt ook het aantal dieren. Daarom is dit de beste tijd voor het bekijken van wilde dieren en het verkennen van de natuur. Maar niet alleen de natuur en de stranden van het land zijn toeristische magneten. De Indiase geneeskunst Ayurveda en de filosofische leer van yoga brengen steeds meer toeristen naar India. De beste tijd om voor Ayurveda naar India te reizen is tijdens het moessonseizoen. Door de hoge temperaturen en de luchtvochtigheid gaan de poriën van je huid open en worden de waardevolle ingrediënten van oliën beter opgenomen.

 

Optimale reistijd naar India per activiteit

  • Ayurveda vakantie: juni tot en met september
  • Skivakantie: oktober tot en met februari
  • Natuurliefhebbers: juni tot en met september
  • Backwaters tocht: oktober tot en met maart
  • Trekkingstocht door de Himalaya: juli tot en met oktober

Ayurveda behandeling

Hoe is het klimaat in India?

Het klimaat varieert in India. Vanwege de grootte van het land en de geografische omstandigheden, heerst er in sommige delen van het land een tropisch klimaat, terwijl andere regio’s meer genieten van gematigde klimaten. In het zuiden is het het hele jaar door tropisch heet. In het noorden daarentegen zijn er het hele jaar door grote temperatuurschommelingen. De verschillen lopen van de 10 graden Celsius in december tot de 50 graden Celsius in juli. De moesson van India beïnvloedt sterk het klimaat van het land. Het jaar kan worden onderverdeeld in zomer, winter en regenseizoen. De zomer duurt van maart tot en met mei, de winter van november tot en met februari. Daartussen arriveert de moesson in India en brengt soms grote hoeveelheden regen met zich mee. Lees verder en leer meer over de Indiase moesson.

De moesson van India

In de zomer heerst de moesson in het zuidwesten van India en in de winter de noordoostelijke moesson. De zomermoesson brengt deels zware regenval met zich mee, wat kan leiden tot massale overstromingen. Dit vormt dus het regenseizoen en duurt van juni / juli tot en met september / oktober. De Indiase westkust en noordoosten van India worden het meest getroffen door deze moesson. De bergachtige regio’s van het land worden ook sterk beïnvloed door de zomermoesson. De Himalaya en de West-Ghats vormen een natuurlijke barrière tegen de regenwolken, die daarom op de hellingen van de bergen regenen. De wintermoesson uit het noordoosten brengt koude en droge lucht met zich mee. Dit vervangt de zomermoesson in september / oktober en duurt tot juni / juli. Tijdens deze maanden heerst er droogte in het land. Het zuidoosten daarentegen ontvangt regen uit de noordoostelijke moesson. Vanwege de Golf van Bengalen slaat de moesson vocht op dat het naar het zuidoosten brengt. In het volgende stukje geef ik klimaattabellen voor verschillende regio’s van India. Je kan hier dus in één oogopslag zien welk weer je tijdens je reis kan verwachten.

 

Moesson van India

Tempel in India

Klimaat in het noorden?

Het klimaat in Noord-India is subtropisch. Op basis van een klimaattabel voor de hoofdstad New Delhi vertel ik je, wat voor weer je in dit deel van het land te wachten staat. De temperatuurverschillen zijn uitgesproken in Noord-India. December is de koudste maand van het jaar in deze regio. ‘S Nachts worden gemiddelde dieptepunten van 7 graden Celsius bereikt. Overdag geniet je van een gemiddelde van 21 graden. In de zomer, rond de maand juni, stijgt de thermometer tot een hete 39,5 graden Celsius. De minste regenval valt in de maand november. Deze maand regent het gemiddeld 0 dagen. Er is 1 regendag in december, januari en april en 2 regendagen in februari, maart, mei en oktober. Tussen juni en september beïnvloedt de moesson het klimaat in het noorden. Hij bereikte zijn hoogtepunt in augustus. Hier valt gemiddeld 11 dagen 261 mm neerslag. In juli is de regenval 13 regendagen, maar de neerslag in deze maand is altijd lager dan in augustus. De zon schijnt gemiddeld 5 tot 9 uur. Het maximum van 9 uur zonneschijn wordt bereikt in april en oktober, met de minste hoeveelheid zonneschijn in juli. De beste tijd om naar Noord-India te reizen is van oktober tot en met maart. Vanwege de klimatologische omstandigheden is deze periode het meest geschikt voor een vakantie in dit land van contrasten. Het is zonnig met 7 tot 9 uur zonneschijn en de temperaturen liggen tussen 21 en 33 graden Celsius.

Klimaattabel New-Delhi

Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Max. temperatuur in °C 21 24 29 36 39 39,5 35 34 34 33 28 23
Min. temperatuur in °C 7 10 15 22 26 28 27 26 25 20 13 9
Zonuren per dag 7 8 8 9 8,5 7 5 6 7 9 8 7
Regendagen per maand 1 2 2 1 2 6 13 11 6 2 0 1
Neerslag in mm 18 20 16 17 26 71 226 261 125 17 6 11

Boten op het water in India

Hoe is het klimaat in het zuiden?

Ik voorzie jullie hier van een klimaattabel voor Madurai, zodat je een goede indruk krijgt van de klimatologische omstandigheden in het zuiden De tweeduizend jaar oude stad ligt in de Zuid-Indiase deelstaat Tamil Nadu. Het klimaat in dit deel van het land is tropisch. Er zijn het hele jaar door warme temperaturen. Januari is de koudste maand met een maximum van 30 graden Celsius en een minimum van 21 graden. De hoogste temperaturen wachten op je in de maand mei. Deze maand klimt de thermometer naar gemiddeld 37 graden Celsius. De meeste zonuren – 9 in totaal – vind je in januari en februari. Met 5 uur per dag schijnt de zon het minst in juni, juli en augustus. Tussen januari en juli is het aantal regendagen tussen de 2 en 4 dagen per maand. De neerslag is laag in deze periode. Vanaf augustus stijgen de waarden en bereiken ze hun maximum in oktober. Het regent deze maand 12 dagen lang. Als de beste reistijd voor het zuiden van India, adviseer ik de maanden december tot en met februari. In deze periode zijn de temperaturen het aangenaamst met gemiddeld 30 tot 32 graden Celsius en de kans op regen is erg laag. De moesson beïnvloedt het zuiden alleen van augustus tot en met november. Daarom is het ook droog van maart tot en met juli. De temperaturen zijn in deze periode erg hoog. Toeristen, die geen last hebben van zwoele, hete temperaturen, kunnen in deze maanden naar India reizen.

Klimaattabel Madurai

Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Max. temperatuur in °C 30 32 35 36 37 36 35 35 35 33 31 30
Min. temperatuur in °C 21 22 23 25 26 26 26 25 25 24 23 22
Zonuren per dag 9 9 8 7 6 5 5 5 6 6 6 7
Regendagen per maand 2 2 2 4 4 3 4 7 9 12 9 7
Neerslag in mm 14 9 16 58 69 40 60 95 109 182 133 61

Haven in India

Hoe is het klimaat aan de westkust?

Als vertegenwoordiger van het klimaat aan de westkust van India, zie je hieronder de klimaattabel van de havenstad Mumbai. Dit deel van het land heeft een tropisch klimaat. De temperaturen variëren slechts licht in de loop van het jaar. De warmste maand is de maand mei met een maximum van 34 graden Celsius gedurende de dag en minimum temperaturen van 27 graden Celsius. Verwacht ook in de maand april erg hete temperaturen. De koelste maand is januari met temperaturen tussen 19 graden Celsius ’s nachts en een gemiddelde van 30 graden Celsius gedurende de dag. Het aantal uren zonneschijn varieert enorm. In april en mei schijnt de zon het langst met ongeveer 10 uur per dag. De maanden juli en augustus hebben echter slechts ongeveer 2 uur zonneschijn per dag. De West-Ghats – een bergketen in het westen van India – beschermen de kustvlaktes voornamelijk tegen regen en tussen oktober en mei is het bijna neerslagvrij. Van juni tot en met september trekt de moesson over dit deel van het land en veroorzaakt een zware regenval. De moesson bereikt zijn hoogtepunt in de maand juli en brengt 26 regendagen naar de westkust van India. Als optimale reistijd voor de Indiase westkust adviseer ik de maanden oktober tot en met maart.

Klimaattabel Mumbai

Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Max. temperatuur in °C 30 30 31 33 34 32 30 30 31 33 33 32
Min. temperatuur in °C 19 20 23 25 27 26 25 25 25 25 23 21
Zonuren per dag 9 9 9 10 10 5 2 2 5,5 8 8 8
Regendagen per maand 0 0 0 0 0 16 26 20 14 3 1 0
Neerslag in mm 0 0 0 2 12 581 791 531 298 69 15 4

Bergketen in India

Hoe is het klimaat in het Himalaya gebied?

Gebaseerd op de informatie vanuit de 3.500 meter hoge stad Leh, laat ik je het klimaat van de Himalaya-regio’s van India zien. Leh is de hoofdstad van Ladakh en een district in de deelstaat Jammu en Kasjmir. In dit gebied variëren de temperaturen sterk gedurende het jaar. De koudste maand is januari met overdag -5 graden Celsius en nacht -14 graden. De warmste dagen vind je in juli. Hier worden gemiddelde temperaturen van 25 graden Celsius bereikt. Deze maximale temperatuur kan aangenaam klinken. Houd er echter rekening mee dat de temperaturen door de hoge ligging warmer aanvoelen. Reis je naar dit gebied voor een trekking tour? Vergeet dan niet een hoofddeksel in te pakken voor je wandeling. Vanaf begin oktober vallen de eerste sneeuwvlokken in de Himalaya. Tussen november en begin juni sneeuwt het vaak zwaar in deze regio. Het aantal uren zonneschijn is tussen een minimum van 6 in januari en een maximum van 10 in juli. Regen kan je bijna nooit in Leh verwachten. Met 0 tot 1 regenachtige dag is het het hele jaar droog. De regenval is ook erg laag met een maximale waarde van gemiddeld 41 millimeter. Vertrouw niet teveel op de klimaatgegevens, want het weer in deze regio vaak onvoorspelbaar is. Draag daarom uit voorzorg regenbestendige kleding. De beste tijd om de Himalaya-regio te bezoeken is van juli tot en met oktober.

Klimaattabel Leh

Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Max. temperatuur in °C -5 -2 6 12 17 21 25 24 21 14 8 2
Min. temperatuur in °C -14 -12 -6 -1 3 7 10 10 5 -1 -7 -11
Zonuren per dag 6 7 6 8 8 9 10 9 9 8 8 7
Regendagen per maand 1 1 1 1 1 0 1 1 1 0 1 1
Neerslag in mm 11 12 14 15 19 27 33 41 12 3 9 10

Mijn conclusie over de beste reistijd voor India

De beste tijd om naar India te reizen is tijdens de Europese winter. Tussen oktober en maart vind je het aangenaamste klimaat in het land. Indien de hete temperaturen en vochtige lucht je niet uitmaken, dan kan je ook in de zomer naar India reizen. Bedenkt wel dat de zomermaanden in het moessonseizoen vallen. Daarom kan je tijdens deze vakantie hevige regen verwachten.

De reisperiode van oktober tot maart is echter niet optimaal voor heel India. Terwijl de noord- en westkust het beste zijn om te reizen tijdens deze maanden, is de beste reistijd voor het zuiden van december tot en met februari. Oktober is regenachtig in dit deel van het land en in de maand maart is het zwoel. Een vakantie naar de Himalaya-regio plan je het beste tussen juli en oktober. Deze maanden zijn geschikt voor trekkingstochten in Ladakh. Veel inwoners reizen ook in de zomer naar Ladakh om aan het hete weer in de rest van het land te ontsnappen.

Wil je tijdens het regenseizoen naar India reizen om geld te besparen? Let dan op tijdens het maken van je reisplannen: veel hotels en appartementen sluiten tijdens het moessonseizoen. Dus boek vroeg om een geschikte accommodatie te vinden voor je vakantie in India. Bezoek de website van de Meteorological Department van India. Daar vind je informatie over waarschuwingen voor zwaar weer en het onvoorspelbare weer in de berggebieden.

Hebben de reiskriebels je te pakken? Aarzel dan niet. Laat je meeslepen naar de spannende en exotische wereld van India. De beste deals voor je vakantie zijn te vinden op mijn reisplatform. Neem een kijkje! Ik wens je veel plezier en een onvergetelijke tijd.

Op naar India!

Hier vind je al mijn deals naar India

 

De beste reistijden voor andere bestemmingen

Opmerkingen

jouw mening?