Beste reistijd Vietnam

Alle info over de beste reistijd voor Vietnam

Vietnam is al jaren een trendy vakantiebestemming. Bij vele reisliefhebbers staat het land in zuidoost Azië bovenaan de lijst van vakantiebestemmingen. Voor je aan de reis begint, kun je hier meer lezen over de beste reistijd voor Vietnam. Je kunt het hele jaar door naar het land reizen maar tussen de verschillende regio’s zijn er grote verschillen in klimaat en weer. Voor de beste reistijd is het handig ook rekening te houden met de feestdagen van de lokale bevolking. Wil je de talrijke bezienswaardigheden bezoeken, veel shoppen en van gunstige hotelprijzen profiteren, dan kun je beter niet tijdens het Vietnamees nieuwjaar naar het land afreizen. Ik vertel je hieronder meer over de klimatologische weersomstandigheden in de verschillende regio’s en laat je zien wanneer je het beste naar Vietnam kunt reizen. Met een goede reisplanning kun je immers optimaal profiteren van al het moois dat dit land tussen de Zuid-Chinese Zee en de Golf van Thailand te bieden heeft.

Overzicht

De rijstvelden van Vietnam

Klimaat en beste reistijd voor Vietnam – de regio’s in overzicht

Vietnam strekt zich uit over een oppervlakte van 331.690 vierkante kilometer en grenst aan Cambodja, Laos en China in het noorden en in het zuiden aan het water van de Zuid-Chinese Zee en de Golf van Thailand. Vietnam kent grote vlaktes in het zuiden en bergachtige gebieden in het noorden. De verschillen in klimaat en weer zijn groot tussen deze gebieden. Het smalle en langgerekte land kan ingedeeld worden in drie regio’s: het noorden van Vietnam met Hanoi, het zuiden van Vietnam met Ho Chi Minhstad en centraal Vietnam met Danang. Hieronder vind je informatie over het klimaat en klimaattabellen voor deze regio’s, met daaronder een aanbeveling voor de beste reistijd.

Het klimaat in Noord-Vietnam

In het hele land, ook in het noorden van Vietnam, heerst een tropisch klimaat. Het jaar laat zich hier in vier jaargetijden indelen: lente, zomer, herfst en winter. De herfst en het voorjaar lijken klimatologisch op de winter en zomer, waardoor vaak alleen onderscheid wordt gemaakt in de winter en de zomer. De winters zijn in het noorden van Vietnam relatief mild, waarbij het in de hogere regio’s zeer koud worden kan. De wintermaanden van november tot april zijn koel en droog. December en januari zijn de koudste maanden. Dit is een droge periode, waarin de gemiddelde temperatuur tussen de 20 en 22 graden zal liggen. De minimumtemperaturen schommelen tussen de 14 en 15 graden. Houd in gedachten dat het in de bergen een paar graden koeler kan zijn.

De zomermaanden zijn mei, juni, juli, augustus, september en oktober. De zomer kenmerkt zich door heet en vochtig weer. In deze maanden valt dan ook de meeste regen. De zomer geldt in het noorden van Vietnam als regenseizoen. De maanden juni en juli zijn de heetste maanden met maximum temperaturen tot 33 graden. De hoge luchtvochtigheid vormt voor veel Westerse toeristen een uitdaging. De groene vegetatie straalt echter in volle pracht dankzij de vele regen. Een nadeel van de regentijd zijn de typhoons die vanuit de Zuid-Chinese Zee het noorden kunnen teisteren tussen september en half oktober.

Beste reistijd Vietnam

Voor het noorden van Vietnam is de klimaattabel van Hanoi maatgevend. Je kunt hier alle belangrijke informatie voor de regio bekijken.

Klimaattabel Noord-Vietnam (Hanoi)

Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Max. Temperatuur in °C 20 21 23 27 32 33 33 32 31 29 26 22
Min. Temperatuur in °C 14 15 17 21 24 25 26 25 24 22 18 15
Zonuren per dag 3 2 2 3 6 5 6 6 6 6 5 4
Watertemperatuur in °C 20 19 20 23 27 29 29 29 29 28 25 22
Regendagen per maand 5 7 11 9 13 11 11 12 10 7 5 3

Beste reistijd voor het noorden van Vietnam

Voor de perfecte vakantie in het noorden van Vietnam, waar zich Hanoi en de Halong Bay bevinden, raad ik de maanden november, december, januari, februari, maart en april aan. In de wintermaanden is het er droog en zijn de weersomstandigheden optimaal. In december, januari en februari valt de minste regen. Daarnaast zijn de temperaturen in december en januari zomers maar niet te heet. In de hoger gelegen regio’s kan het echter fris worden. Als je van warmer weer houdt, dan kun je november, maart en april als beste reistijd voor Noord-Vietnam markeren op je kalender. Let wel, het aantal regendagen loopt naarmate het voorjaar vordert op, waarbij in mei het regenseizoen losbarst.

Als ongunstigste reistijd voor Noord-Vietnam gelden de maanden mei, juni, juli, augustus en september. Het is dan regenseizoen en de lucht is heet en vochtig. Veel Europeanen kunnen niet goed wennen aan de combinatie van temperatuur en luchtvochtigheid en worden geplaagd door problemen met de bloedsomloop. De temperaturen stijgen in deze maanden niet zelden boven de 33 graden Celsius. De maanden juli, augustus en september gelden als de natste maanden en worden vaak gemeden. Aan de andere kant kun je tijdens het regenseizoen profiteren van de meeste zonuren en het warmste zeewater. Wie geen probleem heeft met af en toe een hevige regenbui, kan tijdens het regenseizoen het noorden van Vietnam verkennen. Het regent namelijk niet de hele dag door maar kort en hevig, meestal ’s middags. Reis je tijdens het regenseizoen door Noord-Vietnam, houd dan zeker een oog op het weerbericht. Het is in deze periode namelijk typhoon tijd, een fenomeen dat niet perse de mooiste vakantieherinneringen met zich meebrengt.

De beste reistijd voor Noord-Vietnam in een overzicht:

 • November: 26°C, 5h zon, 25°C watertemperatuur, 5 regendagen
 • December: 22°C, 4h zon, 22°C watertemperatuur, 3 regendagen
 • Januari: 20°C, 3h zon, 20°C watertemperatuur, 5 regendagen
 • Februari: 21°C, 2h zon, 19°C watertemperatuur, 7 regendagen
 • Maart: 23°C, 2h zon, 20°C watertemperatuur, 11 regendagen
 • April: 27°C, 3h zon, 23°C watertemperatuur, 9 regendagen

Het klimaat in Zuid-Vietnam

In het zuiden van Vietnam heerst een tropisch en een afwisselend droog dan wel vochtig klimaat. Twee jaargetijden zijn van toepassing op deze regio: de droge tijd en het regenseizoen. Over het algemeen heersen het hele jaar hoge temperaturen. Enkele maanden zijn echter extreem heet en kennen een hoge luchtvochtigheid of extreem veel neerslag. Van november tot januari bewegen de maximumtemperaturen zich richting een aangenaam bereik en klimmen tot 30 graden Celsius. De minimumwaarden liggen rond de twintig graden. Deze wintermaanden gelden als een warme en droge tijd in Zuid-Vietnam, veroorzaakt door de droge noordoost moesson. Een moesson waait een half jaar lang uit een bepaalde richting, om dan bijna 180 graden te draaien.

Van februari tot mei stijgen de temperaturen en de luchtvochtigheid merkbaar. De temperatuur tikt temperaturen rond de 35 graden Celsius aan. ’s Nachts wordt het niet kouder als 22 graden. Het  hoogtepunt wordt bereikt in juni, juli, augustus, september en oktober. In deze maanden is het regenseizoen. De lucht is met gemiddeld 31 graden overdag erg heet en vochtig. Er valt veel regen, vooral ’s middags valt het water met bakken uit de hemel. Voor dit klimaat is de zuidoost moesson verantwoordelijk.

skyline van Ho Chi Minh Stad

Wil je meer weten over de maximale en minimale temperaturen, de zonuren, de watertemperatuur en het aantal regendagen per maand in het zuiden van Vietnam, bekijk dan de tabel voor Ho Chi Minhstad.

Klimaattabel Zuid-Vietnam (Ho Chi Minhstad/voormalig Saigon)

Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Max. temperatuur in °C 30 32 33 34 32 31 31 31 31 30 30 30
Min. temperatuur in °C 20 22 23 24 24 24 24 23 23 22 21 21
Zonuren per dag 5 6 6 7 6 5 4 4 4 5 5 5
Watertemperatuur in °C 27 27 27 28 29 30 30 29 29 29 29 28
Regendagen per maand 3 2 3 4 12 14 17 20 21 18 12 7

Beste reistijd voor Zuid-Vietnam

Als het in Nederland grijs en koud is, kun je prima uitwijken naar het zuiden van Vietnam. Als beste reistijd voor het zuiden van Vietnam gelden de maanden december, januari, februari, maart en april. Terwijl de thuisblijvers vastvriezen, geniet jij van het perfecte weer in Vietnam. December, januari en februari profiteren van maximumtemperaturen tussen de 30 en 32 graden. Het aantal regendagen per maand zal liggen tussen de twee en zeven dagen, waarbij december de natste maand is. In februari valt de minste regen. Maart en april zijn de heetste maanden tijdens de droge periode. Dankzij de droge lucht zijn temperaturen van 33 tot 34 graden echter goed te verdragen. Wil je tijdens het droge seizoen naar Zuid-Vietnam reizen, vertrek dan tussen november en begin-mei.

In Zuid-Vietnam is het regenseizoen van mei tot oktober. In het bijzonder valt in de maanden juni, juli, augustus en september veel regen. Het zal niet de hele dag door regenen, maar korte tijd zeer heftig. Toch zullen de temperaturen ook tijdens het regenseizoen zomers warm zijn en vallen de temperaturen in het zuiden van Vietnam, rondom Ho Chi Minhstad, het hele jaar niet onder de twintig graden.

 

De beste reistijd voor het zuiden van Vietnam in een overzicht:

 • December: 30°C, 5h zon, 28°C watertemperatuur, 7 regendagen
 • Januari: 30°C, 5h zon, 27°C watertemperatuur, 3 regendagen
 • Februari: 32°C, 6h zon, 27°C watertemperatuur, 2 regendagen
 • Maart: 33°C, 6h zon, 27°C watertemperatuur, 3 regendagen
 • April: 34°C, 7h zon, 28°C watertemperatuur, 4 regendagen

Klimaat in centraal Vietnam

Het klimaat in het midden van Vietnam is bijzonder, gezien de klimaten van Noord- en Zuid-Vietnam elkaar hier treffen. Over het algemeen heerst er een tropisch wisselklimaat (de ene helft van het jaar droog, de andere helft nat). De temperaturen in Centraal Vietnam lijken op die in het zuiden. Het onderscheidt: er valt in het midden van Vietnam veel meer regen dan in het zuiden. Zeker de maanden oktober en november hebben last van veel regen. Ook bestaat het gevaar dat een typhoon met sterke wind en hevige regen aan land komt. Overstromingen zijn in deze periode geen zeldzaamheid.

In de maanden van januari tot en met augustus is het weer warm en droog. Vanaf mei stijgen de temperaturen en kan het met tot 35 graden onaangenaam heet worden in de zomer. In juni en juli vallen de nachtelijke temperaturen in de regel niet onder de 24 graden. In september dalen de temperaturen langzaam maar de neerslag neemt dan toe. De meeste regen valt in het centrum van Vietnam in de maanden oktober en november.

Gaat het om het klimaat in het midden van Vietnam, dan kunnen de waarden in de verschillende regio’s licht van elkaar verschillen. De droge periode houdt in zuidelijk centraal Vietnam bijvoorbeeld wat langer aan als in andere gebieden.

 

De kust van Vietnam

Klimaattabel Midden Vietnam (Da Nang)

Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Max. temperatuur in °C 24 26 27 30 32 34 34 33 30 27 26 21
Min. temperatuur in °C 17 19 19 23 24 25 25 24 24 23 22 19
Zonuren per dag 5 5 5 6 7 8 8 8 7 5 4 3
Regendagen per maand 7 6 3 3 5 6 6 7 8 13 12 10

Beste Reistijd voor het midden van Vietnam

Wil je geliefde bestemmingen als kuststad Da Nang en vakantieparadijs Hoi An bezoeken in centraal Vietnam, dan kun je het beste op vakantie als het in Nederland voorjaar is. Als beste reistijd voor midden Vietnam beveel ik de maanden februari, maart, april en mei aan. Je profiteert in deze periode van het ideale weer, dankzij temperaturen tussen de 26 en 32 graden. In deze maanden regent het bovendien niet veel, met drie tot zes dagen per maand.

Vanaf mei stijgt de thermometer diep in het rood. Vind je temperaturen tot 34 graden te warm, dan kun je beter vermijden om tussen mei en augustus op vakantie te gaan in centraal Vietnam. Al met al kun je tussen januari en augustus goed op vakantie in Vietnam, gezien dit de droge periode is. De maanden oktober tot en met december kun je beter links laten liggen. Het is dan regenseizoen en er kunnen typhoons met hevige regen en wind aan land komen.

De beste reistijd voor midden Vietnam in een overzicht:

 • Februari: 26°C, 5h zon, 6 regendagen
 • Maart: 27°C, 5h zon, 3 regendagen
 • April: 30°C, 6h zon, 3 regendagen
 • Mei: 32°C, 7h zon, 5 regendagen

De beste reistijd voor Vietnam – conclusie

Een algemeen geldende beste reistijd voor Vietnam bepalen is niet makkelijk. Door de geografische ligging geldt voor elke regio een andere optimale reistijd. Het beste kun je tijdens de droge periode van elke regio naar Vietnam reizen. Zo wordt je gevrijwaard van overmatige regenval en duiken er geen typhoons op. De temperaturen zijn in deze periode mild en het is daardoor niet te heet. De luchtvochtigheid voelt aangenamer dan tijdens het regenseizoen, waardoor je geen problemen hebt met de bloedsomloop. Zoals je in de tabel hieronder ziet, behoren februari, maart en april tot de beste reistijd in alle regio’s van Vietnam. Plan je je vakantie naar Vietnam aan het begin van het jaar, laat je dan informeren wanneer het Vietnamees nieuwjaar plaatsvindt. In de regel is dit eind januari/begin februari. Vele Vietnamezen gebruiken de periode rond het Tet feest om zelf te reizen. Populaire vakantieoorden kunnen in deze periode overvol zijn en de hotelprijzen hoog. Ook kunnen winkels, restaurants en bezienswaardigheden gesloten zijn, omdat de Vietnamezen zelf van hun vakantie genieten.

Beste reistijd Vietnam
Noord-Vietnam
oktober, november, december, januari, februari, maart, april
Zuid-Vietnam december, januari, februari, maart, april
Midden Vietnam
februari, maart, april, mei

 

 

Behoor je tot de ervaren reizigers en kun je tegen tropische temperaturen, dan kun je ook tijdens het regenseizoen naar Vietnam reizen. Het voordeel van naar Vietnam reizen als het bij ons zomer is, is dat er minder toeristen in het land zijn. Ook liggen de prijzen van hotels lager en heb je ruime keus om een onderkomen te vinden.

Beste Reistijd voor rondreizen: Vietnam – Cambodja – Laos

Vietnam is een populaire bestemming voor backpackers in Zuidoost-Azië. Tijdens een rondreis door Vietnam, Laos en Cambodja kun je de regio leren kennen. De beste reistijd voor deze landen overlapt zich, waardoor je de landen goed kunt combineren.

Het klimaat van Cambodja kent twee jaargetijden: zomer en winter. De winter loopt van de maanden november tot en met maart, dit is de droge periode. Het weer is dankzij de warme temperaturen aangenaam. Er valt in verhouding weinig regen en de luchtvochtigheid is goed te verdragen. Het regenseizoen van Cambodja vindt plaats tijdens de zomer, in de maanden mei tot oktober. Hete temperaturen, een hoge luchtvochtigheid en veel neerslag zijn aan de orde van de dag. De beste reistijd voor Cambodja is dan ook het droge seizoen, tussen november en maart.

De omstandigheden in Laos zijn gelijkwaardig aan die in Cambodja en Vietnam. Ook hier is de droge periode van oktober tot april. Het is regenseizoen in Laos van mei tot september. Al vanaf half maart kan het er erg warm worden. Europeanen zijn dit weer vaak niet gewend, waardoor het klimaat soms moeilijkheden oplevert. De beste reistijd voor Laos zijn de maanden oktober, november, februari en maart.

Beste reistijd rondreizen
Vietnam
oktober, november, december, januari, februari, maart, april, mei (verschilt per regio)
Cambodja november, december, januari, februari, maart
Laos
oktober, november, februari, maart

 

 

Zoek je een mooi verblijf Vietnam?

Hier vind je alle Vietnam deals

 

Opmerkingen

jouw mening?