Beste reistijd Phuket

Beste reistijd voor Phuket

Phuket, of Koh/Ko Phuket, is het grootste eiland voor de kust van Thailand en een van de meest populaire bestemmingen van het land. Hoewel er nog maar weinig jungle over is op het eiland, blijft Phuket populair. Duizenden toeristen reizen elk jaar naar het eiland, onder meer omdat het zo mooi is, een geweldige locatie heeft in de Andamanse Zee en omdat er een internationaal vliegveld is. Maar wat is nou de beste reistijd vor Phuket? Je vindt het antwoord hier. Ik geef je alle informatie die je nodig hebt bij het plannen van je vakantie naar het grootste eiland van Thailand. Ik vertel je alles over het weer en klimaat op Phuket en over het droge seizoen en het regenseizoen.

Wat is de beste reistijd voor Phuket?

De temperaturen op Phuket liggen het hele jaar door hoog – wat dit eiland tot een fantastische vakantiebestemming maakt. Wil je op vakantie tijdens een periode met veel zon, weinig regen en een lage luchtvochtigheid, reis dan tussen november en april naar Phuket. De weersomstandigheden zijn in deze maanden het beste op het eiland. Wil je écht zeker weten dat je mooi weer hebt tijdens je vakantie, dan raad ik december, januari, februari en maart aan. Het regenseizoen eindigt in november en begint weer in april het jaar erna. Van april tot november is de kans op regen en de luchtvochtigheid een stuk hoger dan in de rest van het jaar. Toch is ook dit een goede periode voor een vakantie op Phuket, omdat het weer gemiddeld gezien nog steeds goed is.

Plan je jouw vakantie naar Phuket tijdens de beste reistijd, bereid je dan voor op hoge temperaturen. Tussen november en april stijgt de temperatuur tot wel 34 graden Celcius. Tegelijkertijd is de luchtvochtigheid laag. Het is zó warm dat zelfs een verkoelende duik in zee weinig verschil maakt. De watertemperatuur ligt namelijk rond de 27 en 28 graden Celsius. Warm! ’s Avonds koelt het ook niet echt af. De temperaturen dalen ’s nachts zelden onder de 24 graden Celsius. Zorg dus dat je hotel airconditioning heeft!

Reis je in het hoogseizoen naar Phuket, dan staat je heel veel zon te wachten. Februari is niet alleen de droogste maand van het jaar, maar ook de zonnigste. Overdag kun je rekenen op 10 uur zon.

 

Beste reistijd voor Phuket per maand:

  • November: 32°C, 7 zonuren, watertemperatuur van 28°C , 16 regendagen
  • December: 32°C, 8 zonuren, watertemperatuur van 27°C , 8 regendagen
  • Januari: 32°C, 9 zonuren, watertemperatuur van 27°C , 4 regendagen
  • Februari: 33°C, 10 zonuren,  watertemperatuur van 27°C , 3 regendagen
  • Maart: 34°C, 9 zonuren, watertemperatuur van 28°C , 6 regendagen
  • April: 34°C, 8 zonuren,  watertemperatuur van 29°C , 11 regendagen

Phuket

Phuket

Zonvakantie Phuket

 • Profiteer van lage prijzen
 • Lekker luieren op de hemelse stranden
 • Vergeet alle zorgen in je luxe resort
Phuket

Rondreis Thailand

 • Individuele rondreis
 • Alle vervoer is geregeld
 • Bezoek o.a. Krabi, de Phi Phi eilanden en Phuket
Koh Samui

Eilandhoppen langs de mooiste stranden

 • Reis naar Thailand met Fox
 • Combineer hemelse eilanden als Koh Samui en Phuket met Khao Sok of Krabi

Klimaat en weer in Phuket

Phuket kent een tropisch klimaat. De temperaturen én de luchtvochtigheid zijn altijd hoog. Als je op vakantie naar Phuket gaat, kun je je verheugen op temperaturen van rond de 30 graden Celcius. Het weer verandert weinig gedurende het jaar, het is hier het hele jaar door zomers. Zelfs ’s nachts daalt de temperatuur zelden onder de 24 graden Celsius. De watertemperatuur is ook het hele jaar door hoog en ligt tussen de 27 en 29 graden Celsius. Alleen het aantal zonuren en regendagen verschilt per maand. Tussen november en april telt Phuket tussen de 7 en 10 zonuren per dag. Tussen mei en oktober daalt dat aantal naar 5 tot 6 zonuren per dag. Wat betreft het aantal regendagen; tussen november en april zijn dit er gemiddeld 3 tot 16. Tussen mei en oktober regent het 19 tot 23 dagen per maand. Dit komt door de moesson die het zuidwesten en noordwesten van Phuket in twee seizoenen verdeelt: het regenseizoen en het droge seizoen.

Het droge seizoen op Phuket

Expedia strand Phuket

Het droge seizoen op Phuket loopt van november tot maart en soms tot het begin of midden van april. De noordoostelijke moesson is de voornaamste reden voor deze droogte. De temperaturen stijgen tijdens deze periode tot 35 graden Celsius. De lage luchtvochtigheid maakt de hitte echter dragelijk. In februari, maart en april liggen de temperaturen op Phuket het hoogste. Op sommige plekken tikt de thermometer zelfs de 40 graden Celcius aan. In december en januari is het weer iets minder extreem maar nog steeds heel warm met een gemiddelde van 32 graden Celsius. Hogere temperaturen = meer zon! In februari schijnt de zon bijvoorbeeld wel tien uur per dag. Hierdoor regent het ook een stuk minder. Het droge seizoen omvat de maanden december, januari, februari en maart. In februari regent het gemiddeld slechts 3 dagen per maand. Dit betekent niet dat het helemaal niet regent tijdens het droge seizoen. De buien zijn kort, maar hevig. De buien hebben wel één voordeel: ze zorgen voor wat hoognodige verkoeling!

Regenseizoen op Phuket

Regenseizoen op Phuket

Het regenseizoen loopt op Phuket van het einde van april tot halverwege november. De zuidwestelijke moesson beïnvloedt de kans op neerslag en het aantal zonuren. De moesson brengt regen van de Indische Oceaan naar Phuket. In de klimaattabel hieronder kun je zien dat het in Phuket in april twee keer zo veel regent als in augustus. April is de eerste maand van het regenseizoen. Naarmate het jaar vordert, neemt het aantal regendagen toe. De meest regenachtige dagen van het jaar liggen in september en oktober. Gedurende deze maanden kan het op wel 23 dagen regenen. Toch is de regen niet het grootste probleem voor toeristen. De extreem hoge luchtvochtigheid en de gemiddelde temperatuur van 32 graden zijn het echte probleem. Met name de hoge luchtvochtigheid valt veel mensen zwaar. Zelfs ’s nachts koelt het niet af en blijft de temperaturen rond de 25 graden Celsius schommelen. Wanneer je bekend bent met tropische temperaturen weet je dat de regenbuien vaak kort maar heel hevig zijn. Na regen komt normaal zonneschijn en een strakblauwe lucht. Helaas niet op Phuket. Als het hier regent, houdt dit meestal een paar dagen aan.

Klimaattabel voor Phuket

Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Max. temperatuur in °C 32 33 34 34 33 32 32 32 32 31 32 32
Min. temperatuur in °C 24 24 25 25 25 25 25 25 24 24 24 24
Zonuren per dag 9 10 9 8 6 5 6 6 5 6 7 8
Watertemperatuur in °C 27 27 28 29 29 29 28 28 28 28 28 27
Regendagen per maand 4 3 6 11 20 19 20 19 23 22 16 8

Mijn conclusie over de beste reistijd voor Phuket

De beste reistijd voor Phuket is van november tot april. De warme temperaturen en relatief lage luchtvochtigheid zorgen ervoor dat je optimaal van je vakantie op het Thaise eiland kunt genieten. Weinig regen en heel veel zon maken dit dit beste reistijd voor Phuket. Zorg dat je tijdens het droge seizoen op Phuket bent. Het enige waar je rekening mee moet houden, is dat het behoorlijk druk kan zijn op het eiland tijdens het hoogseizoen en dat de prijzen voor vluchten en hotels hoger liggen.

Hoewel het weer slecht is met veel regen, weinig zon en een hoge luchtvochtigheid, kan ook het laagseizoen een goede keus zijn voor een vakantie op Phuket. De prijzen voor hotels liggen het laagste tussen mei en oktober. Houd wel in gedachten dat het weer echt een stuk slechter is in die tijd. Je loopt het risico dat het tijdens je hele vakantie regent en je niet kunt genieten van de mooie stranden op Phuket. Misschien heb je geluk, valt er weinig regen en heb je een topvakantie op Phuket!

Zin om te reizen?

Vind hier alle Thailand deals

Meer over Thailand en Phuket

De beste reistijd voor andere bestemmingen

Opmerkingen

jouw mening?