Beste reistijd Dubai

Klimaat in Dubai

Het klimaat in Dubai wordt gekenmerkt door een constante warmte. De gemiddelde temperatuur per jaar ligt rond de 27 graden Celsius. In de zomermaanden juli en augustus bereikt de thermometer zelfs temperaturen tot 41 graden Celsius. Dubai ligt aan de Perzische Golf en bestaat grotendeels uit woestijn en in mindere mate ook een kustgebied. Hier vind je een droog klimaat waarvan de eigenschappen droogte en hitte zijn, evenals een verminderde neerslag. Gemiddeld regent het slechts één dag per maand in de winter, en in de zomer is regen in Dubai gewoonlijk uitgesloten. Als gevolg daarvan stijgt de luchtvochtigheid in de kustgebieden in de zomermaanden van juli en augustus tot 80 procent. Dit is een bijna ondraaglijk klimaat voor Europese toeristen. Daarom is het essentieel om een beste reistijd voor Dubai te bepalen. Terwijl op andere vakantiebestemmingen de winter of het regenseizoen vermeden wordt en de zomertijd voor de vakantie gewenst is, is het voor Dubai raadzaam om de zomertijd te vermijden. Net als in alle andere steden in de Verenigde Arabische Emiraten is het klimaat in de grote stad Dubai tijdens de zomer ook ondraaglijk warm. Afkoelen in de zee is nauwelijks mogelijk met een watertemperatuur van 30 tot 32 graden Celsius. Wanneer je niet zulke hoge temperaturen met weinig neerslag gewend bent, dan adviseren we je niet op vakantie te gaan naar Dubai in de zomer. Hieronder vertellen we je wat de beste reistijd voor Dubai is door middel van een klimaattabel met gemiddelde gemeten temperaturen in Dubai en een aantal waardevolle tips.

Klimaattabel Dubai

Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Max. temperatuur in °C 23 25 27 32 37 39 41 40 38 35 31 26
Min. temperatuur in °C 13 14 17 19 24 26 30 30 27 23 18 16
Zonuren per dag 8 8 9 10 11 11 10 10 10 10 9 8
Watertemperatuur in °C 22 22 23 25 27 30 31 32 31 30 27 25
Regendagen per maand 1 1 1 0 0 0 0 0 0 0 1 1

 Inhoud:

De beste reistijd voor Dubai

De maanden november tot en met april zijn het meest geschikt voor een vakantie naar Dubai. Gedurende deze maanden variëren de temperaturen tussen de 20 en 32 graden Celsius, terwijl er in de nacht in januari soms wel lage temperaturen van rond de 13 graden gemeten kunnen worden. De optimale weersomstandigheden voor een strandvakantie in Dubai vind je in de maanden november, december, maart en april. Dan is het niet te warm maar gewoon lekker weer, om ontspannen in de zon te liggen en in zeewater te zwemmen van 25 graden. De late herfst rond de maand oktober is ook een perfecte tijd voor een Dubai vakantie. De wintermaanden november, december, januari, februari en maart zijn het meest geschikt voor stedentrips met tours langs bezienswaardigheden door het prachtige Dubai. Als je graag een woestijn toer wil maken, dan moet je er wel op letten dat er tijdens de koudere maanden zoals januari en februari soms gewelddadige zandstormen kunnen zijn. Hierdoor is het wandelen of rijden door de woestijn iets minder aangenaam en het verminderd je zicht. De beste reistijd voor een onvergetelijke tour door de woestijn is in de maanden november, december, maart en april.

De beste maanden voor een reis naar Dubai in een overzicht:

  • november: 31°C, 9 uur zon, 27°C watertemperatuur, 1 regendag, 55% luchtvochtigheid
  • december: 26°C, 8 uur zon, 25°C watertemperatuur, 1 regendag, 57% luchtvochtigheid
  • januari: 23°C, 8 uur zon, 22°C watertemperatuur, 1 regendag, 59% luchtvochtigheid
  • februari: 25°C, 8 uur zon, 22°C watertemperatuur, 1 regendag, 56% luchtvochtigheid
  • maart: 27°C, 9 uur zon, 23°C watertemperatuur, 0 regendagen, 51% luchtvochtigheid
  • april: 32°C, 10 uur zon, 25°C watertemperatuur, 0 regendagen, 48% luchtvochtigheid
Burj Al Arab in Dubai

 

Als je droge lucht en het warme weer in de zomermaanden goed kunt hebben, dan dagen we je uit een zomervakantie naar Dubai te boeken. In de maanden mei tot oktober en vooral in de hoogseizoensmaanden juni, juli en augustus zijn de prijzen voor een Dubai vakantie redelijk betaalbaar. Geniet van een gemiddelde temperatuur van 40 graden, bespaar wat geld uit je spaarpot en boek vlieg naar de hoofdstad van deze emiraat. Maar let op! Je moet dit droge en hete klimaat in Dubai niet licht opvatten! Heb je last van hart- en vaatziekten of een huidziekte en verdraag je de hitte en brandende zon niet? Dan raden we je ten zeerste af een vakantie naar Dubai te boeken tijdens deze zomermaanden! Hier geven we je verder nog een paar waardevolle tips voor tegen de hitte in Dubai.

5 tips tegen de hitte in Dubai

Voor veel Europeanen is het zelfs in de winter moeilijk te vertoeven in Dubai. Want zelfs tijdens de beste reistijd voor Dubai liggen de temperaturen rond de 30 graden en is de luchtvochtigheid hoog. In de zomertijd is het weer al helemaal moeilijk te verdragen. Hier vind je enkele tips die je kunnen helpen tegen de luchtvochtigheid in de Emiraten.

1. Water drinken

Drink zo veel water of andere sappige dranken als je maar drinken kunt. Dit helpt je lichaam beter omgaan met de hitte. Een goed alternatief voor water en vers geperste vruchtensappen is kokoswater. In het algemeen kan je beter sappen en thee drinken in plaats van alcohol en koffie. Alcoholvrije cocktails en drankjes zijn beter voor de spijsvertering en circulatie. Om zo veel mogelijk binnen te krijgen, is het verstandig een all-inclusive deal bij het hotel te boeken.

2. Fruit eten

Watermeloen, grapefruit, papaja, nectarine, abrikozen, kersen, pruimen, appel, aardbeien, en bramen zijn een aantal waterrijke vruchten. Eet hiervan zo veel als je kan en je zal je comfortabeler voelen in de hitte van Dubai.

3. In plaats van vet, gezond eten

Gezond eten, in plaats van vet eten, helpt met de spijsvertering. Dit versterkt je lichaam om tegen de hitte te vechten. Terwijl vettig eten je sloom laat voelen, laat gezond eten je lichaam vitaliseren. Waterige groenten zoals salade, komkommers, ijsbergsla, tomaten en veldsla zijn net zo geschikt als yoghurt, spinazie, pompoen en sardines.

4. Doe geen buitensporten

In de gloeiende zon verliest je lichaam veel meer water dan normaal. Bij buitensporten maakt je de situatie nog een stuk onaangenamer voor je lichaam. Daarom kan je met een gerust hart ontspannen tijdens je Dubai vakantie en relaxen en comfortabel genieten zonder sporten. Als je toch de nodige activiteit nodig hebt tijdens je vakantie, dan kan je het beste een sportschool zoeken met airconditioning. Deze zijn meestal wel te vinden in de luxe hotels. Als alternatief kan je gaan joggen in de vroegere uurtjes. Het is ook mogelijk s’ochtends vroeg door de Dubai Mall te joggen, voordat de winkels open zijn. Hier is het lekker afgekoeld met airconditioning.

5. Niet op je bloten voeten op het strand

Een tip voor elke strandvakantie naar Dubai: neem sandalen, slippers of waterschoentjes mee! Het wordt je afgeraden om zonder schoenen over het strand te lopen, aangezien de onderkant van je voeten hierdoor verbrand kan raken. Schoenzolen zullen ook de voet helpen om de hitte beter te absorberen.

Weer in Dubai – Klimaatveranderingen tussen de kuststreek en de woestijn

In Dubai is het het hele jaar door zonnig weer met blauwe luchten en temperaturen boven de 30 graden. Gelegen aan de Perzische Golf bestaat deze emiraat voornamelijk uit woestijn en in mindere mate uit een kustgebied. Afhankelijk van waar je je in Dubai bevindt kan je te maken hebben met verschillende weersomstandigheden. In het kustgebied van Dubai vind je een tropisch warm klimaat met weinig neerslag in de wintermaanden tussen december en maart. Hierdoor verhoogd de luchtvochtigheid, wat voor veel Europeanen als drukkend en vernauwend aanvoelt. In de woestijnen van Dubai voelt de lucht daarentegen kouder en een stuk aangenamer. Vooral in de nacht koelt het in de woestijn meer af dan aan de kust. Wanneer je een woestijntour wilt inplannen, moet je rekening houden met de waarschuwingen voor de zandstormen. Deze kan je online vinden. De kans op zandstormen is in de winter een stuk groter dan in de zomer, en kan de zichtbaarheid van bestuurders in het verkeer in Dubai flink beïnvloeden. In de kuststreek ervaar je het beste klimaat ’s morgens vroeg en ’s avonds.

Onze conclusie over de beste reistijd voor Dubai

Wanneer je een reis naar Dubai wil inplannen, dan moet je goed rekening houden met het weer. De beste tijd om naar Dubai te reizen zijn de maanden november tot en met april. In januari en februari kan je echter lagere temperaturen verwachten en moet je rekening houden met zandstormen in de woestijn. We adviseren je ten zeerste af om tijdens de zomermaanden naar Dubai af te reizen, wanneer het warme weer teveel kan worden. Vooral de hoge zomermaanden juli en augustus moet je mijden voor je je vakantie Dubai boekt als je niet tegen hoge temperaturen kan. Tips over hoe je dit warme klimaat trotseren kan, kan je hierboven lezen. Bekijk hieronder onze beste Dubai tips!

 

Wil jij een bezoek brengen aan deze glamoureuze woestijnstad?

Alle Dubai vakanties

De beste reistijd voor andere bestemmingen

 

Opmerkingen

jouw mening?