Brede stranden van het fijnste zand, verborgen baaien, slaperige dorpjes en grillige klippen – dat zijn de kenmerken die de Algarve haar schoonheid geven. De zuidelijkste regio van Portugal kan zich met recht een van de geliefdste vakantiestreken van Europa noemen. Dit zijn mijn beste Algarve tips!

In de Algarve vindt een vakantieganger alles wat zijn strandvakantiehart zich wensen kan – en meer. De Atlantische Oceaan lokt met fantastische golven, die het hele jaar door surfers aan trekken. Vooral de omgeving van Lagos is hiervoor zeer geliefd, gezien de golven hier het hele jaar door geschikt zijn om op te surfen. Wie zachte zandstranden prefereert, strijkt het beste neer aan de kust tussen de Spaanse grens en Faro. De veelzijdigheid van de regio trekt zowel actieve vakantiegangers als zonnebaders aan. Of je nu naar de Algrave komt voor je rust of voor het avontuur – hier wordt iedereen gelukkig. Met 300 zondagen per jaar is dat ook niet zo gek. Ik geef je hier de beste Algarve tips voor een onvergetelijke vakantie in het zonparadijs.

 

Algarve tips voor zonaanbidders en avonturiers

Zo word je verblijf perfect | Autorijden in Portugal

Albufeira | Lagos | Faro | Het binnenland

Surfhotspots van de Algarve | De mooiste stranden en baaien

Uitzicht over Praia da Rocha

Tips voor een perfect verblijf in de Algarve

De belangrijkste luchthaven van de regio is het vliegveld van Faro. Vliegtickets naar Faro kun je buiten het hoogseizoen al voor een paar tientjes boeken vanaf Eindhoven of Düsseldorf. Ook vanaf Amsterdam, Rotterdam en Groningen wordt er voordelig gevlogen naar de Algarve. Vanaf het vliegveld zijn er verschillende mogelijkheden om je hotel te bereiken. Als je een pakketreis (vlucht en verblijf) hebt geboekt, zit ook de transfer naar het hotel vaak al bij de prijs inbegrepen. Is dat in jouw geval niet zo, dan kun je op het vliegveld spontaan een transfer naar jouw vakantieoord boeken, en dit is niet eens zo duur. Al voor €7,50 kun je van Faro naar Albufeira reizen. Een huurauto is echter nog handiger, zodat je optimaal de streek kunt verkennen.

Met een huurauto ben je flexibel, hoef je niet op anderen te wachten en kun je heel ontspannen de omgeving verkennen en de mooiste baaien ontdekken. Wanneer je de huurauto al online reserveert, gaat de afhandeling aan het loket een stuk sneller. Vergeet niet dat degene die zijn creditcard beschikbaar stelt, ook direct degene is die wordt aangemerkt als chauffeur. Vergeet ook niet je rijbewijs mee te nemen, want als je deze vergeet, kun je de huurauto wel op je buik schrijven. Als je auto niet direct aan de luchthaven geparkeerd staat, word je met een kleine shuttlebus naar de goede parkeerplaats gebracht.

Autorijden in Portugal

Wanneer je je op onbekende grond wat gespannen voelt en je je afvraagt of het verkeer hier niet te hectisch is, kan ik je geruststellen. De Portugezen zijn een relaxt volkje. Hier wordt zelden getoeterd en kleine foutjes worden met een knipoog afgedaan. De enige mensen die hier wild rijden, zijn de toeristen zelf. Dus gooi je bagage in de kofferbak, zet je zonnebril op, en cruisen maar.

Algarve tips

Albufeira – de perfecte plaats voor genieters

De kleine stad Albufeira ligt 46 kilometer ten westen van Faro en staat bekend als de perfecte plaats om een feestje te vieren en met volle teugen van het leven te genieten. Hier zul je gegarandeerd nieuwe feestvrienden tegenkomen. Niet alleen in de trendy clubs, maar ook op het strand kun je van een cocktail nippen en dansen tot het licht wordt. Omdat deze badplaats ook onder de Britten zeer populair is, zul je er naast bars en clubs ook diverse pubs vinden, waar een lekker koud biertje voor je klaarstaat. Albufeira heet vrij vertaald “Burcht over zee” en het historische centrum doet inderdaad aan lang vervlogen tijden denken. Van de voormalige burcht is niet veel meer over maar de kleine steegjes en licht vervallen huizen geven de stad een romantische uitstraling, die ondanks de vele toeristen niet aan sfeer inboet. Waar de benedenstad aan bezoekers voorbehouden is, wonen de lokale bewoners in de wit gekalkte huizen van de bovenstad. De verschillende kerkjes zijn zeker een bezoek waard, ook van binnen. Wie de stad uitrijdt, komt langs de mooiste sinaasappel- en citroengaarden. Ook vind je hier abrikozen en moerbeien. Deze laatste moet je zeker proberen, want bij ons vind je ze zelden. Nu kun je je echt in het paradijs wanen!

Algarve tips Albufeira

Lagos – heerlijke havenstad

De volgende bezienswaardige stad is Lagos. Als voormalige zeevaardersnatie zijn de meeste Portugese havensteden op cultureel gebied bijzonder veelzijdig. Voor Lagos geldt dat in bijzondere mate. In de historische binnenstad vind je invloeden uit verschillende culturen en tijdperken. Begeef je naar de oude stadstoren, Porta de São Gonçalo Ausschau, of bezoek het fort van Ponta da Bandeira. Vanuit hier verdedigden de Portugezen hun haven tegen de vijand. Er is een klein museum waar je meer van de geschiedenis van de stad te weten komt. Ook degenen die een fotogenieke hotspot zoeken, worden hier op hun wenken bediend.  Niet alleen de verdedigingsstellingen zijn een bezoek waard, maar ook de oude binnenstad. Hier vind je de – voor Portugal zo kenmerkende – licht vervallen huizen en charmante kleine cafeetjes en barretjes. Laat je tijdens het middageten vers gevangen sardientjes serveren en geniet van het leven.

Faro – een schilderachtige stad om in te blijven hangen

Faro is als de hoofdstad van de Algarve. Als je je ooit voor de Romeinen hebt geïnteresseerd, en misschien ook in Xanten geweest bent, word je hier gelukkig. Het Romeinse lyceum getuigt van de enorme invloed van de Romeinen in Portugal. Als je hier een beetje zoekt, vind je misschien wel de overblijfselen van oude waterleidingen en bruggen. Al in 500 na Christus had Faro een belangrijke haven. Vandaag de dag kun je hier tijdens het slenteren over de promenade genieten van de wonderschoon gerestaureerde gebouwen. Alle delen van de oude binnenstad nodigen uit tot een bezoek. Loop gewoon een kant op en laat je verrassen door de kleine pleintjes en parken, die uitnodigen om er te blijven hangen. Heb je zin om cultuur te snuiven, dan is een bezoek aan het Bisschopspaleis Paco Episcopal een aanrader, net als een bezoek aan het barokke stadspaleis van Solar do Capitao-Mor. Hier kun je de beroemde blauwe tegels (azulejos) vinden. Anders dan bij ons gebruiken de Portugezen de tegels ook om de buitenkant van hun huizen mee te bekleden. Zo kan het gebeuren, dat je te midden van de witte façaden opeens een huis tegenkomt dat compleet uit blauwe tegeltjes bestaat. Als universiteitsstad beschikt Faro over een levendig nachtleven. Anders dan in Albufeira heb je hier de kans Portugese studenten tegen het lijf te lopen en bestaat het uitgaanspubliek dus niet alleen uit andere toeristen.

Beautiful-sunset-view-over-Faro-town-in-Portugal-shutterstock_547582981-2

Het achterland van de Portugese kust

Niet alleen de kuststeden zijn een bezoek waard, maar ook het bergachtige binnenland. Als je een rondreis per auto maakt en graag een tijdje het stuur uit handen geeft, kun je bij de grensrivier met Spanje – de Guadiana – een kleine boottour langs de grens maken. Je schippert gemoedelijk stroomopwaarts en legt na twee uur varen aan in een klein dorpje aan Portugese zijde.

In het achterland voelt het alsof je terug in de tijd gaat.

Daar kun je een stop maken bij een restaurantje of even de omgeving verkennen. Romeinse en Moorse invloeden en overblijfselen zie je terug langs de route. Hoe kun je beter ontspannen dan tijdens een bootvaart, waarbij je losjes op de reling leunt en uitkijkt over het steeds veranderende landschap. Overigens worden in deze regio nog altijd op traditionele wijze kurkeiken afgepeld. Producenten verkopen de hier gefabriceerde kurken over de hele wereld. Als je een fles wijn koopt, kan het heel goed zijn dat je kurk uit de Algarve komt.

Als je nog genoeg energie hebt om verder het binnenland van de Algarve in te trekken, dan kan ik een rit naar Silves aanbevelen. Toeristen komen zelden in deze omgeving. Neem een picknickmand met wat lekkers mee voor het geval dat je precies in Silves aankomt op het moment dat de inwoners hun siësta houden. Zoals je ziet, is de siësta niet alleen een Spaans fenomeen. Ook de Portugezen trotseren zo de drukkende middagtemperaturen. In deze omgeving, verder van de kust, zul je snel merken dat de geldstroom uit Lissabon voornamelijk de kuststreken bereikt. In het binnenland malen de bureaucratische molens langzamer. Als je even uitrust op een vervallen muurtje langs de straat en er gemoedelijk een ezelskar voorbij trekt, voelt het alsof je plotsklaps in lang vervlogen tijden bent beland. Geniet van dit moment voordat je weer naar het toeristische zuiden vertrekt.

Surfhotspots van de Algarve

De beste stranden met de meest optimale condities voor surfers vind je aan de iets ruigere westkust van de Algarve. Hier, aan de uitgestrekte stranden, heb je een ruwe zee en hoge golven. Aan de Atlantische zijde, bij het dorpje Odeceixe, ligt het zeer geliefde surfersstrand Praia de Odeceixe Mar. Je bereikt het strand door vanaf de N120 het natuurgebied te doorkruisen. Dit is zeker de moeite waard, want aan de finish wachten de beste surfomstandigheden op je.

Ook het strand van Arrifana is aan te bevelen. Als je inzoomt op Google Maps kun je de enorme golven al zien. Om op dit iets zuidelijker gelegen strand te komen, rijd je van de N120 naar de M1003-1 richting Praia de Arrifana. Het volgende surfparadijs ligt in de buurt van het meest westelijke punt van het vasteland van Europa, Cabo de São Vincente.  Bij het geliefde strand van Carrapateira wordt van vroeg in de ochtend tot het avondschemeren gesurfd. Als je in de buurt verblijft, is het absoluut de moeite waard om de wekker vroeg te zetten en te surfen tijdens zonsopkomst.

Algarve tips surfen
Het strand van Carrapateira

Ben je helemaal wakker na je vroege surfsessie? Dan kun je van het moment gebruikmaken om naar Cabo de São Vincente te rijden. Vertrek in de vroege morgen, zodat er nog niet veel toeristen op de been zijn. ’s Middags arriveren busladingen vol toeristen die graag even op het meest westelijke puntje van het Europese vasteland willen staan. Hier scheidt alleen de Atlantische Oceaan je nog van de nieuwe wereld. Stel je voor hoe de Portugezen zich gevoeld moeten hebben, toen Columbus in 1492 langs deze kaap zeilde om de wijde wereld in te trekken. De Portugezen zijn met recht trots op hun roemrijke historie als zeevaardersnatie. Vlakbij vind je overigens de ludieke snackwagen van de “Letzte Bratwurst vor Amerika”. Hier kun je een Duitse braadworst eten en genieten van een van de mooiste stranden aan de Portugese kust.

Een surfer loopt richting zee in de Algarve

De mooiste stranden van de Algarve

Langs de hele zuidkust van de Algarve bevinden zich wonderschone stranden en verborgen baaitjes. Dit betekent dat je elke dag je zwembroek in de auto kunt leggen en er gewoon op los kunt rijden. Of je nu naar het westen of naar het oosten rijdt, je zult zeker een mooi strand vinden. Voor families zijn de stranden in het oosten, tussen Albufeira en Portimão het meest geschikt, omdat ze breed zijn en langzaam aflopen in het water. Zandkastelen bouwen en beachvolleyballen moet hier zeker lukken.

Langs de zuidkust liggen schitterende stranden en verborgen baaitjes.

Er gaat echter niets boven de vele kleine, soms nauwelijks bezochte strandjes ten westen van Faro. Geen geheime ontdekking, maar zeker de moeite waard is Praia da Marinha. Verborgen achter grote rotsen kun je hier zelfs in de winter gemoedelijk zonnebaden. Neem je snorkeluitrusting mee, want kleine vissen en een enkele moedige dolfijn komen zo nu en dan de baai binnen zwemmen. Je komt hier door richting Benagil te rijden en dan de borden naar Praia da Marinha te volgen.

Praia do Tonel ligt onder Cabo de São Vincente en is onder zowel zonaanbidders als surfers geliefd. Staar uit over zee en bekijk de spectaculaire kunsten die de surfers uithalen. Kijk voor je gaat zwemmen wel even naar de vlaggen die de kustwacht heeft opgehangen, want de stroming is hier sterk en de scherpe randjes van de stenen in het water kunnen je verwonden.

Mijn conclusie over de Algarve

De Algarve biedt echt alles wat men zich kan wensen voor een perfecte zonvakantie. Heerlijke zandstranden en verstopte baaien vind je hier, net als historische kustplaatsjes. Wie met kinderen onderweg is, zou zich elke dag in een andere stad kunnen vermaken. Surfers trekken het beste naar de westkust om de golven te bedwingen en rusten daarna uit in een restaurantje onder het genot van een verse portie sardines. Wil je wel eens een landschap vol sinaasappel- en amandelbomen zien, rijd dan een paar kilometer het binnenland in. Hier beland je in een heel andere wereld. Ik kan bijna niet meer stoppen over de Algarve te vertellen, zo enthousiast ben ik erover. Ik ben dan ook zeker dat ik in de nabije toekomst weer een vliegtuig richting Faro zal nemen. Zie je een veelzijdige vakantie in de Algarve wel zitten? Dan heb ik een paar leuke vakantiedeals voor je!

 

Algarve deals

Meer uit het Travel Magazine: