Om te surfen hoe je niet perse naar Australië, Hawaï of Californië. Veel van de coolste surfplekken vind je gewoon hier in Europa! Leer meer over de Portugese golven, het ‘Hawaï van Europa’ en hoe de Ieren het koude zeewater trotseren!

Je wilt de perfecte zomer aan de kust doorbrengen en bent op zoek naar de hoogste golven in Europa? Lees dan hier in welke landen je het beste kunt surfen en wat de hotspots bij ons in Europa te bieden hebben. Of je nou profi bent of een beginner, vind hier de coolste en de meest buitengewone plekken om te surfen!

Foto: iStock.com/GoodLifeStudios

Portugal
De Portugese kust zit vol met plaatsen waar je uitstekend kunt surfen en kitesurfen. Een geliefde plek is Peniche en niet ver daarvandaan Ericeira. Hier vind je alles wat je surfhartje maar begeert, zoals hoge golven die zowel beginners als gevorderden plezier bezorgen. De locatie zal je ook charmeren: gebouwen met de vele wijnkelders en heerlijke zeevruchten. Ook het kleine dorp Ericeira biedt goede surfomstandigheden. Het dorp het pittoreske cafés, restaurants en bars, zal je zeker bevallen. Ericeira ligt slechts 30 kilometer van Lissabon, dus een uitstapje naar de hoofdstad loont zich zeker.

Een echte hoogtepunt voor de ervaren surfer is het kleine vissersdorp Nazaré . Hier kun je in Praia do Norte de hoogste golven ter wereld bewonderen, die in het verleden records hebben gebroken. Slechts enkele durven deze hoge golven te trotseren..

Denemarken
Bezoek het kleine dorp Klitmøller aan de Deense kust. Hier kan het wat afkoelen, want in het noorden van Denemarken heerst een ijzige wind. Desondanks, of juist daardoor wordt deze plek ook wel het ‘koude Hawaii’ genoemd, want de golven zijn hier onovertroffen! Pak gewoon je winterwetsuit en extra dikke sokken in! Intussen heeft deze plaats een cultstatus gekregen, mede door het Soulfiles festival, dat eind augustus een beetje de  Caribische feestsfeer naar het oord brengt.

❤️?????

Een foto die is geplaatst door Janne_skaeve (@janne_skaeve) op

Italië
Niet het eerste land als je surfen aan denkt, maar zeker een goed alternatief voor plekken zoals Californië en Australië. Geliefd zijn de eilanden Sicilië en ook Sardinië. Dit is vooral voor kitesurfers een goede spot, want dat gaat ook bij rustigere golven. Op Sicilië kun je in de herfst op de beste golven hopen, die zwellen dan tot zo’n drie meter aan. Ook wat betreft surfscholen, shops en materiaal zit je hier goed. De bekendste spot heet Capo Mannu, waar gevorderden graag hun truckjes laten zien. Ook beginners kunnen hier genieten van de zon en het helderblauwe water in de Middellandse Zee.

Spanje
Ook Spanje doet niet onder voor de andere bekende surfspots. Vooral in het noorden van het land, waar de wind harder waait, kan men goed surfen en zich door de golven laten dragen. Tot de absolute hotspots hoort onder andere de Costa de Luz. Hier heb je het hele jaar door een aangename temperatuur en dat bij goede surfomstandigheden. De branding is zeer regelmatig en de golven zwellen in de regel tot zo’n 1,5 meter aan, ideaal voor beginnende surfers. Op het Canarische eiland Lanzarote is dat iets anders. In het hoofdseizoen, van oktober tot april, vind je hier hogere golven. Ook hier geniet je het hele jaar van zonneschijn en goede omstandigheden. Dan komen we nu bij het Spaanse surfeiland: Fuerteventura, oftewel, het Hawaï van Europa. Het eiland biedt naast uitgestrekte stranden en avontuurlijke golven ook een fascinerende soortenrijkdom en een prachtig vulkanisch landschap. Fuerteventura hoort zeker op je bucketlist!

Nederland
Ja ons eigen land hoort ook op deze lijst! Het is hier dan wel iets kouder dan in Spanje, maar surfen kan hier goed. Scheveningen is een hotspot, waar je alles vindt wat je nodig hebt wanneer je een dag de golven wilt trotseren: surfscholen, strandbars en een eigen camping waar jonge mensen uit de hele wereld hun tentjes opzetten. Gevorderden komen hier het liefst in de winter om de beste golven te pakken, maar de omstandigheden zijn eigenlijk het hele jaar goed.

Ierland
Brrr, wat is het hier koud! Voor doorgewinterde surfers schijnt het weinig uit te maken. In het Ierse Bundoran tref je surfers uit de hele wereld die zoeken naar hoge, eigenwijze golven en de ultieme kick! Ook voor de beginners zijn de lange stranden meer als toereikend. Ook hier geniet je tijdens het surfen van unieke landschappen en beleef je de Ierse flair. Als het je in het koude Indonesië toch iets te fris wordt, weet ik zeker dat je kunt opwarmen in een van de pubs. Na een paar Guinness krijg je het wel weer warm!

Frankrijk
Wie in Europa surfen wil, kan het beste naar het zuiden afreizen. De klassieker onder de surfspots is het wereldberoemde oord Biarritz. Hier zoeken surfers regelmatig naar de perfecte golven. Of ze die hier vinden? Dat weet ik zeker! Naast de surfwedstrijden en de festival kun je hier ook een surfschool bezoeken of je voor een surfcamp aanmelden. Biarritz is een aanrader als het ultieme surfgevoel een rol speelt, want watersport speelt hier de hoofdrol. Je hebt hier een hele kustlijn, die in dienst staat van de surfers! Net zo bekend om de bijzondere flair is het kleine dorp Hossegor. Door de strandbankgolven heeft deze plek een naam gekregen. Als beginner kun je je hier heel goed laten inwijden in de kunst van het surfen, maar ook de profi’s komen op deze plek aan hun trekken. In Hossegor, inmiddels een typisch lifestyle surfdorp, ontmoet je enthousiaste watersporters uit de hele wereld. In het hoofdseizoen in de zomer surfen hier de echte sterren, in het voorjaar en in de herfst zie je hier wat minder mensen.

Surfen in Duitsland
Ook in ons buurland kun je terecht voor watersport. Denk dan aan de Noordzee, op Sylt, Norderney of in St. Peter – Ording. Voor hogere golven moet je toch echt andere plekken in Europa bezoeken. Voor beginners is Duitsland een goede plek om te oefenen. Een buitengewone plek om te surfen is de Eisbach in München.

munchensurf
Foto: istock.com/ Jürgen Sack

Reis door het Europese surfparadijs!
Nou, hoe beviel dit overzicht je? Ik wed dat je zin hebt gekregen om zo snel mogelijk op surfvakantie te gaan! Pak je surfplank en je wetsuit en vertrek naar de beste surfspots in Europa!