Je grootste avontuur ligt voor je voeten, je wil graag alleen reizen door Australië. Met mijn tips voor deze solo trip worden al je twijfels en angsten overwonnen!

Een keer reizen naar de andere kant van de wereld, waarmee je alles achterlaat en op weg gaat naar het grootste avontuur in je leven kan alleen maar spannend zijn. Het is de droom van elke wereldreiziger. Bijna geen een ander continent ter wereld trekt zo veel backpackers dan Australië, en bijna geen andere bestemming is zo populair als Down Under. Of het nu als au pair, een combinatie van werk en reizen of simpelweg het land gaan ontdekken is, Australië is voor al deze opties een droombestemming. En ondanks dat talloze wereldverkenners deze droom laten uitkomen, reizen de meeste alleen naar Australië. Wat voor voordelen en nadelen deze solo reis je brengt en aan welke tips en tricks je moet denken vertel ik je hier.

Zo maak je je solo reis door Australië onvergetelijk

Alleen reizen check | Zo kom je je eerste dagen door | De juiste keuze voor accommodatie

Zo kom je van A naar B | Algemene tips | Conclusie

I heart summer!

Ben ik het type voor een solo reis?

Deze vraag heeft waarschijnlijk iedereen zichzelf wel gesteld net voor het grote avontuur. Voor sommige blijft deze vraag door hun hoofd spoken terwijl het vliegtuig land, en anderen zijn zeer zeker van hun zaak. Uiteindelijk kan je het nooit honderd procent zeker weten van te voren. Of het nu heimwee, eenzaamheid of andere zorgen zijn, deze openbaringen komen alleen wanneer je jezelf op het vliegtuig hebt gezet en een paar dagen weg van thuis bent. Het is natuurlijk waar dat je bepaalde kwaliteiten mee neemt op je reis. Als je erg extrovert bent is het voor jou geen probleem om in contact te komen met gelijkgestemde en maak je snel nieuwe vrienden. Je moet ook bij ongeplande verassingen niet in paniek raken en moed en goede organisatorische vaardigheden zullen op dit avontuur dan ook erg handig zijn. Wanneer je hier door heen bent gekomen en de eerste dagen achter je hebt gelaten, zal je zeker plezier vinden in het alleen reizen. Tijdens deze tijd zal je veel over jezelf leren en een totaal nieuwe kant van jezelf leren kennen. Niemand bemoeid zich met jouw plannen en je kan doen en laten wat je wil. Trouwens, je zal ook nog je kennis in vreemde talen verbreden – dus waar wacht je nog op? Op naar het grootste avontuur van je leven!

Plane Making her way to the gate

Het begin is altijd moeilijk – zo kom je je eerste dagen door

Als je voor je reis naar Australië eerst wil wennen aan het alleen reizen, raad ik je aan om een stedentrip in Europa in je eentje te doen. Als je dan van tevoren al weet dat je je eenzaam en onzeker zal voelen, ben je niet ver van huis en kan je elk moment terug naar je familie. Ook kan je je nu al vertrouwd maken met het grootste regel in het alleen reizen: zet jezelf nooit onder druk! Je hoeft niet naar elke plek te rijden, hoeft niet elk avontuur te ondernemen dat er op je trip te doen is. Dit is precies de reden dat je alleen reist – om geen compromis te sluiten en niemand tevreden te hoeven stellen.

Om je eerste dagen in Australië goed door te komen, adviseer ik je toch om deze alvast te plannen vanuit huis. Zoek goed uit hoe je vanuit het vliegveld naar je hotel kan komen en waar je eten kan kopen voor de rest van de dag zodat je je hier allemaal geen zorgen over hoeft te maken na de landing. Als je de eerste dagen echt relaxed door wil komen, raad ik je aan je accommodatie voor de eerste week al te boeken. Zo kan rustig rondneuzen in de buurt en je weg een beetje vinden.

Wanneer het denken over de komende tijd je iets makkelijker afgaat, kan je alvast ideeën met gelijkgestemde uitwisselen en afspraken maken via de sociale netwerken voor wereldreizigers. Hiermee laat je niet alles aan het lot over, en kan je misschien al met een of twee andere reizigers afspreken in de eerste dagen zodat je samen al wat kunt ontdekken.

Accommodatie voor de single reizigers en de wereldontdekkers

Degenen die graag vrienden willen maken op deze reis, zal zijn plekje vinden in de hostels. Speciale backpackers hotels blijken de beste manier om in contact te komen met andere reizigers. Je kan gemakkelijk online de reviews van voorgaande bezoekers checken. En dan kan het socializen beginnen: of het nu in de gedeelde slaapkamer is, of in de gedeelde keuken of aan de bar, overal wordt gekletst. Vriendschappen worden gemaakt, autoritjes worden gedeeld en nachten worden ochtenden. Dat je hier alleen kwam herinnert niemand zich meer.
Couple on a road trip taking detour

Als de gedachte aan een gemixte gedeelde slaapkamer je al bang maakt, er is een groot aanbod aan hostels met gescheiden gedeelde kamers (soms zelfs hele afdelingen) die speciaal voor vrouwen zijn. Je moet in het algemeen goed nadenken over hoeveel je wil uitgeven aan accommodatie. Je kan aannemen dat het in bepaalde favoriete hostels meestal ook iets luider is. Als je kan besparen op het slapen heb je meer geld over voor feestjes. Het hangt er vanaf hoe lang je precies onder weg bent, maar soms kan een beetje rust geen kwaad. Dan kan je een single kamer nemen.

Australië ontdekken – met de camper of met de bus?

Niemand reist naar Australië om één‏ stad te ontdekken. Indien je naar het andere eind van de wereld reist verwacht je ook wel zo veel mogelijk te gaan zien van het land. De vraag komt al snel naar boven hoe je het beste van A naar B kan reizen. 

Alleen met de camper door Australië

Al met al is het de moeite waard om met een camper Australië te ontdekken indien je meerdere weken in de Down Under bent. En dan nog steeds hangt er een prijskaartje aan het hebben van een camper. Het maakt niet uit of je er een koopt of huurt – de ideale situatie is deze kosten te delen met andere reizigers. Dit klinkt in eerste instantie misschien een beetje surrealistisch, omdat je alleen aan het reizen bent. Maar je zult zien dat je in de hostels gelijkgezinde vindt die naar dezelfde bestemming onderweg zijn. Let wel op: rij nooit s’nachts met je auto! Hoewel je het niet mis hebt dat de meeste auto’s overdag vooral aanwezig zijn, heb je in dit geval te maken met de natuur van Australië. Van kangoeroes tot emoes tot de waterbuffel, hier moet je allemaal rekening mee houden s’nachts. Dit hangt er natuurlijk wel vanaf in welk gebied van Australië je je bevind. Dus geniet van de zonsondergang wanneer je arriveert op je bestemming. Als je de nacht verblijft in je camper dan kan je de omgeving eerst verkennen. Hier kan je het beste een paar mensen aanspreken, zodat je je niet alleen voelt en iemand in de buurt hebt die op jouw en de camper kan letten. Als je door de afgelegen en verlaten delen van het land rijdt, is het altijd aangeraden om bij iemand je verwachtte aankomsttijd te melden. Maar het grootste voordeel van alleen reizen met een camper is de onafhankelijkheid en ongelimiteerde vrijheid. Als een plek je heel erg aanspreekt, kan je gerust wat langer blijven. Geniet van de omgeving, want er is niemand en dan ook niemand in de wereld die aanspoort meteen door te gaan.

Take a road trip

Alleen met de bus door Australië

Niet zo flexibel maar desalniettemin even leuk is het reizen met de bus. Naast het feit dat je tijdens deze reis goed uitgerust bent met een grote rugzak, is de bus ook de perfecte plek om nieuwe vrienden te maken. Je moet ook niet vergeten dat je geld kan besparen met het reizen met de bus. Je hoeft niet allen geen geld uit te geven aan benzine, maar vaak spendeer je ook de nacht in de bus waardoor je geen hostel hoeft te betalen. Het beste wat je mee kan nemen tijdens deze nachten is een slaapzak en je goed warm aan te kleden – de Aussies kunnen de airconditioning vrij koud hebben staan. Mijn tip: indien je kiest voor een busreis met gids kan je absoluut genieten van een aantal insider tips van je reisleiding. Nog goedkoper dan dit soort busreizen zijn de ritjes met de hop-on hop-off bus. Als je meteen een ticket koop voor een uitgekozen route (bijvoorbeeld Sydney – Cairns), dan kan je spontaan zo veel stops maken als je wil en geld besparen door niet elke keer een nieuw kaartje te hoeven kopen.

Algemene tips, tricks en veiligheidsregels

Hiermee kan je je veilig voelen in Australië en de onverwachte verassingen overwinnen. Hier is wat advies in een notendop:

 • Luister naar je gevoel! Niet iedereen die naar je lacht is zomaar te vertrouwen.
 • Heb het niet bij het verkeerde eind – neem een taxi naar je accommodatie als je de weg kwijt bent. Misschien heb je ondertussen al gehoord van de app “Uber” – bestel gemakkelijk een privé chauffeur en kom veilig aan bij je accommodatie. Het voordeel is dat je minder betaald voor een ritje en je kan de beoordelingen gebruiken om te bepalen of je in de auto wil stappen of niet.
 • Hou altijd in je achterhoofd dat je je mede reizigers pas net kent en vertrouw ze niet toe met je waardevolle spullen.
 • Ga met groepjes mee in plaats van in je eentje.
 • Plan je uitstapjes naar afgelegen gebieden, laat iemand weten dat je gaat en je verwachte aankomsttijd.
 • Zelfverzekerde uitstraling schrikt criminelen af.
 • Let op, pepperspray is verboden in Australië en valt onder de wapenwet!
 • Neem zo min mogelijk cash geld mee als je kan – in Australië wordt alles toch met creditcard betaald, tenzij je in de afgelegen gebieden bent.
 • Als je toch cash geld mee wil nemen, verstop dit dan op verschillende plekken over je lichaam voor in het geval dat je overvallen wordt.
 • Neem meerdere creditcards mee op je reis, indien je geblokkeerd wordt, je kaart verliest of hij niet geaccepteerd wordt.
 • Neem altijd een briefje met belangrijke nummers mee, bijvoorbeeld van je hostel, de politie en een spoedeisende hulp.
 • Let op dat het alarmnummer 000 is – indien je in absoluut gevaar bent kan je ook 112 bellen.
 • Speciaal gericht aan de afgelegen gebieden: neem veel water, eten en benzine mee.
 • Speciaal gericht aan het Alice Springs gebied: als je in een camper verblijft, let er dan wel op dat je alleen op kampeerplaatsen verblijft. Als het donker wordt kan je beter niet meer naar buiten gaan.
 • Laat nooit waardevolle spullen achter in je auto. Boeven zien dit als een uitnodiging.
 • Stop niet aan de kant van de weg – je veiligheid gaat voorop!

Take some time to yourself

Alleen reizen door Australië – Start je avontuur!

Nou, kriebelt het al in je vingers? Terwijl de laats genoemde tips je misschien een beetje afschrikken, moet je altijd blijven luisteren naar je onderbuikgevoel en je gezonde kennis van mensen. Indien je dit doet zal je trip naar Australië lang niet zo gevaarlijk worden. In tegenstelling, na dit avontuur ben je niet alleen rijker aan geweldige ervaringen, maar je zal ook je hele leven door een ander oog zien. Ik kan jullie allemaal een solo reis van harte aanbevelen – alleen ben je beter af dan helemaal niet gaan! Over de hele wereld zijn er gelijkgestemde mensen te vinden die met smart wachten op een vriendschap met jou en samen nieuwe dingen ontdekken. Je gaat hier de beste tijd van je leven beleven!