Wist jij dat Australië het land is met de meeste nationale parken ter wereld? Dit feitje is alleen al reden genoeg om een artikel te wijden aan de prachtige natuur die hier te vinden is.

Het zogenaamde rode continent is wereldwijd bekend om zijn grote, gevarieerde en ongerepte natuur. Er is geen andere plek op het land waar je zo goed van de natuur kan genieten als in een van de 500 nationale parken. Om je een inzicht te geven in het gevarieerde landschap, neem ik je mee op een reis langs de 10 mooiste en meest indrukwekkende nationale parken van Australië. Ben je er klaar voor?

 De mooiste nationale parken in Australië

Algemene informatie voor je bezoek
Noordelijke terrein: Kakadu Nationaal parkk | Uluru-Kata Tjuta Nationaal park
Queensland: Whitsunday Island Nationaal park | Daintree Nationaal park
New South Wales: Blue Mountains Nationaal park | Kosciuszko Nationaal park
Victoria: Port Campbell Nationaal park
Zuid-Australië: Ikara-Flinders Range Nationaal park
West-Australie: Kalbarri Nationaal park
Tasmanië: Franklin-Gordon Wild Rivers Nationaal park

Algemene informatie

Iedereen die een reis naar Australië plant moet de betoverende en wereldberoemde nationale parken zeker niet op zijn lijstje vergeten. Australië heeft meer dan 500 van deze parken, die veelal dienen om de ongerepte wildernis van het vijfde continent te beschermen. Daarbij moet ik zeggen dat elk van deze parken totaal verschillend zijn en ieder bijna unieke landschappen hebben. Deze kan je dus absoluut niet met elkaar vergelijken.

By the way:
Met een oppervlakte van 28 miljoen hectare nemen de nationale parken slechts 5% van het totale landoppervlak in beslag. Met de andere natuurparken samen is dat ongeveer 10%

Sommige van de parken bestaan uit tropische regenwouden met prachtig kustlandschap, en weer anderen staan bekend om hun kale steppen met rode woestijn. Je kan hier zelfs met sneeuw bedekte bergen vinden. Het is alleen erg belangrijk dat je je goed laat informeren over de desbetreffende regels van de natuurreservaten. Ook is het verstandig informatie op te zoeken over prijzen, opties voor verblijf en bezoekuren. Ten slotte is het aangeraden om weersvoorspellingen op te zoeken en vervoersmogelijkheden op de bestemming. Als je niet zoveel tijd hebt en je niet alles zelf wil plannen, raad ik je aan om je reis te laten organiseren door een professionele gids. Hiermee kan  je de meest interessante plekken ontdekken van het nationale park en beleef je ook een aantal leuke avonturen.

In mijn reiskalender lees je wat de beste reistijd is voor Australië, zodat het niet te heet is en je overstromingen en bosbranden zo veel mogelijk kunt vermijden. Bovendien lees je er wanneer de natuur op zijn mooist is.

Kakadu Nationaal Park

Het Kakadu Nationaal Park ligt ongeveer drie uur rijden ten oosten van Darwin. Het park is zeer veelzijdig, met een grote diversiteit aan soorten dieren en een oppervlakte van 19.804 vierkante kilometer. Het hoogtepunt is zeker de Down Under. Ongeveer 30 procent van de totale Australische vogelpopulatie, evenals zeldzame slangen, krokodillen en alligators leven in deze wereldcultuur en natuurlijk erfgoed van UNESCO. In aanvulling op deze unieke bezoekers komen er als gevolg veel zeldzame flora en fauna. Het landschap wordt hier gekenmerkt door wetlands, watervallen en oude rotstekeningen. Ik kan je hier vooral de rondleiding over de oude Aboriginal geschiedenis aanbevelen, die je terugneemt naar het oude Aboriginal Australië.

 

Uluru-Kata Tjuta Nationaal Park

Het Uluru-Kata Tjuta Nationaal Park is waarschijnlijk de bekendste voor de meesten van jullie. Dit komt door de bekende Ayers Rock, ook wel bekend als Uluru. Elke jaar trekken hier bijna een half miljoen bezoekers naar dit relatief geïsoleerde nationale park. Het park wordt vooral gekenmerkt door het voor Australië zo typische outback landschap. De Ayers Rock is 348 meter hoog en is geschat zo’n 550 miljoen jaar oud te zijn. Deze rotsformatie is niet alleen een bekende toeristische attractie van Australië, maar ook nog eens een heilige Aboriginal plek. Minstens zo indrukwekkend, maar minder bekend, zijn ook de bizarre rotsformaties Kata Tjuta (vertaling ‘vele hoofden’) of makkelijker Olgas genoemd. Indrukwekkende wandelingen brengen je hier tot een prachtig uitzicht en een kijkje in het leven van de Aboriginals.

Whitsunday Island Nationaal Park

Als we in termen van paradijs spreken is er nauwelijks een nationaal park dat dit zo goed weer kan geven als het Whitsunday Island Nationaal Park. Dit park loopt namelijk direct naast het wereldberoemde Great Barrier Reef en valt vooral op door zijn poedersuiker witte stranden en kristalheldere blauwe zeewater. De beste manier om dit paradijs te ontdekken is per zeilboot of met een snorkel set. Het park is bijna 17.000 hectare groot en strekt zich uit over verschillende eilanden. Je vindt hier ook een van de mooiste stranden ter wereld, de Whitehaven Beach. Ook populair zijn de iets duurdere helikoptervluchten waarbij je een goed overzicht krijgt over dit prachtige nationale park.

Daintree Nationaal Park

Het Daintree Nationaal Park is een groot, tropisch regenwoud en is tevens het oudste regenwoud ter wereld. Ook deze grenst, evenals het Whitsunday Island Nationaal Park, aan het Great Barrier Reef en heeft voor haar bezoekers wat recreatieve activiteiten in petto.

Daintree is het oudste regenwoud ter wereld

Hier kan je bijvoorbeeld zien hoe het regenwoud grenst aan het meest beroemde koraalrif ter wereld, dit kan je vinden met een spannende wandeling of een jeep tour naar zeldzame dieren en zeer giftige planten. Of je gaat hier op een krokodil rondtocht om de gevaarlijke dieren van dichtbij te bewonderen. Je vindt hier ook vleermuizen, diverse vlinders en vogels die je opnieuw en opnieuw kan ontdekken. De perfecte mix van pure natuur en Australisch avontuur!

Blue Mountains Nationaal Park

Op slechts 80 kilometer van de stad Sydney vindt je een prachtig natuurlijk paradijs; het Blue Mountains Nationaal Park. Dit Nationale Park ontleent zijn naam aan de blauwe waas die wordt veroorzaakt door de essentiële oliën die uit de bladen van de eucalyptusbomen komt en omhoog in de heldere hemel rond de bergen stijgen. Dit park is vooral populair voor recreatie zoekers die op zoek zijn naar rust om de drukte in de stad te ontsnappen en een frisse neus te halen. Je vindt hier heerlijk geurende eucalyptus bossen, steile kliffen, diepe ravijnen en donderende watervallen. Deze en andere wonderen hier kan je ontdekken per fiets, klimmend of al paardrijdend. De meest gewilde foto’s kan je hier ongetwijfeld maken bij de ‘Three Sisters’. Dit is een unieke rotsformatie die je kan bewonderen vanuit verschillende hoge uitzichtpunten van het park.

Kosciuszko Nationaal Park

Het Kosciuszko Nationaal Park is beroemd geworden doordat het het grootste nationale park is in New South Wales en in het bijzonder door de Mount Kosciuszko, de hoogste berg in Australië. De grootste attractie hier zijn zeker de Snowy Mountains, die vaak door ons Nederlanders als de Australische Alpen worden aangeduid. Afhankelijk van het seizoen is deze plek erg populair onder de skiërs, mountainbikers en wandelaars. Het voor Australie nogal ongebruikelijke Alpine klimaat heeft het land te danken aan de hoogte van de Snowy Mountains. In het gehele Nationale Park vindt je een totaal van 190 kilometer aan piste en 66 skiliften.

Port Campbell Nationaal Park

Het fantastische Port Campbell Nationaal Park ligt gelegen in het hart van de Great Ocean Road. De belangrijkste bezienswaardigheid van dit beschermde gebied is de indrukwekkende rotsformatie ‘Twaalf Apostelen‘ genoemd. Je vindt deze aan de zuidkust van Australië, maar ook in andere hoekjes van dit park kan je indrukwekkende kalksteenformaties vinden en het bied aan een tal van zeevogels een geschikt habitat. De nationale park wordt voornamelijk bezocht door reizigers die een keer willen ontspannen tijdens hun roadtrip, en een verlaten strand willen opzoeken om hier te genieten van de spectaculaire zonsondergang. Vanaf Melbourne is dit nationale park gemakkelijk te bereiken in ongeveer 3 tot 4 uur.

Ikara-Flinders Range Nationaal Park Nationaal Park

Machtige bergketens, canyons van rode rots en een grote verscheidenheid aan verschillende dieren is hier ongeëvenaard – ik heb het natuurlijk over het Ikara-Flinders Range Nationaal Park in Zuid-Australië. Voor een bezoek aan dit park moet je ten minste twee tot drie dagen de tijd nemen om het hele Nationaal Park te kunnen ontdekken. Hier zie je ook een van de grootste bergketens van het rode continent in al zijn glorie.

Geweldige bergketens, indrukwekkende biodiversiteit, het ongeëvenaarde vindt je hier…

Vooral de vele kangoeroes, die simpelweg overal rondrennen, laten het hart van elke Australië liefhebber sneller kloppen. Soms zijn het grijze of rode kangoeroes, soms wallaby’s en somes zelfs een nachtelijke geel-voet-kangaroo. Deze kan je allemaal tegenkomen tijdejs een four-wheel drive safari tocht. Een bijzonder kenmerk hier zijn de vele wilde bloemen die beginnen te ontluiken, die vooral bloeien na regenval. Dit is een mekka voor dier en natuurliefhebbers!

Kalbarri Nationaal Park Nationaal Park

Het Kalbarri Nationaal Park is simpelweg ongelooflijk mooi en uniek. Ruige, rode kliffen en dramatische kloven karakteriseren hier het beeld van een paradijs, met ongerepte stranden en de rustige Murchison rivier, die je uitnodigt om te stoppen en even te ontspannen. De beste uitzichtpunten vind je op de rotsformaties Island Rock, Natural Bridge en Mushroom Rock, die omgeven zijn door wandelpaden. Een van de meeste gefotografeerde plekken is het Nature’s Window, wat erg lijkt op het onlangs ingestorte Azure Window op Gozo.

 

Franklin-Gordon Wild Rivers Nationaal Park

Het laatste nationale park wat ik aan jullie wil introduceren is het Franklin-Gordon Wild Rivers Nationaal Park. Dit park vindt je ten zuiden van Down Under. Je vindt dit park echter niet op het vasteland, maar aan de grootste en misschien wel het mooiste Australische eiland Tasmanië. Wat dit park nu zo uniek maakt is het grote regenwoud, wat je kan ontdekken via verschillende wandelpaden. Deze leiden langs prachtige watervallen die op zichzelf al fantastisch indrukwekkend zijn. Er wordt gezegd dat er, in het midden van deze Tasmaanse wildernis, de meest avontuurlijke rafting trips van heel Australië worden georganiseerd.

Uit meer dan 500 parken de mooiste kiezen was natuurlijk niet een makkelijke klus, maar ik hoop dat ik je een beetje inzicht heb kunnen geven in het variërende landschap. Met dit overzicht over het gevarieerde en prachtige landschap van Australië heb ik al zin om mijn backpack in te pakken!

Lees hier verder: