Ondanks dat Aruba het kleinste ABC-eiland is (qua oppervlak zelfs niet veel groter dan Texel), valt er toch genoeg te beleven op dit Caribische eiland. We nemen je mee naar onze favoriete bezienswaardigheden voor een Aruba vakantie!

10 x De beste bezienswaardigheden op Aruba

Oranjestad | San Nicolas | Snorkelen | Noordkust | Arikok National ParkGrotten | Butterfly Farm | Goudmijn ruïnes | Stranden | Natuurlijke bruggen

 

1. Shoppen en cultuur in Oranjestad

Oranjestad is de gezellige hoofdstad van Aruba. Ondanks dat Oranjestad de grootste stad van het eiland is, is het ook een vrij kleine stad die je makkelijk in een paar uur bekijkt. Toch is dit leuke stadje zeker de moeite waard om te bezoeken. Door de vrolijke, kleurrijke huizen voel je in het centrum direct de Caribische gezelligheid.

Oranjestad Aruba

Oranjestad staat ook bekend als een waar winkelparadijs. Doordat er op Aruba geen BTW gerekend wordt, scoor je hier makkelijk een nieuwe outfit voor een leuke prijs. Je komt hier zowel bekende ketens tegen als lokale winkels met authentieke producten. Vergeet niet een bezoek te brengen aan de opvallende Royal Plaza Mall, in dit lichtroze winkelcentrum vind je een breed aanbod aan winkels en restaurants.

Oranjestad Aruba

Daarnaast vind je in Oranjestad het oudste gebouw van het eiland, het indrukwekkende Fort Zoutman. Dit fort werd in 1796 gebouwd om het eiland te verdedigen tegen zeerovers, maar tegenwoordig kun je hier een bezoek brengen aan een klein historisch museum en genieten van een prachtig uitzicht vanaf de Willem III toren.

Tip: elke dinsdagavond wordt bij Fort Zoutman van 18:30 tot 20:30 het Bonbini Festival georganiseerd – een leuk evenement waarbij je kennis kunt maken met het echte Aruba! Dompel je onder in de kleurrijke wereld van de eilandbewoners met ritmische muziek, traditionele kleding en mooie volksdansen. Bovendien proef je op het festival van de heerlijke Arubaanse keuken en koop je leuke, authentieke souvenirs op het marktje.

2. Streetart bekijken in San Nicolas

In het meest zuidelijke stuk van Aruba vind je het dorpje San Nicolas. Voorheen werd deze plek voornamelijk bewoond door arbeiders en lange tijd had San Nicolas geen goede reputatie. Inmiddels is het dorp weer nieuw leven ingeblazen en kun je het zelfs de culturele hotspot van het eiland noemen. Zowel lokale als internationale kunstenaars zijn aan de slag gegaan met straatkunst, waardoor je nu op bijna elke hoek van San Nicolas prachtige muurschilderingen kunt bewonderen. Hierdoor krijg je het gevoel dat je buiten door een museum loopt! San Nicolas is ook de standplaats van Aruba Art Fair, een jaarlijks festival gericht op kunst en cultuur. Doordat er steeds nieuwe muurschilderingen bij komen, blijft San Nicolas steeds kleurrijker worden.

Street art San Nicolas Aruba

Tip: ga na een middag kunst bewonderen eens een drankje drinken bij Charlie’s Bar, misschien wel de beroemdste bar van het eiland. De bar is van onder tot boven volgehangen met bijzondere spullen en souvenirs van over de hele wereld en is daardoor echt een plek waar je je ogen uitkijkt.

3. Beleef de bijzondere onderwaterwereld

De kleurrijke onderwaterwereld is misschien wel één van de mooiste bezienswaardigheden van Aruba. Je kunt je eigen uitrusting meenemen en dicht bij de kust blijven of juist een snorkelexcursie boeken waarbij je per boot naar de mooiste locaties wordt gebracht. Op Aruba is voor ieder niveau een geschikte duik- of snorkelplek te vinden, waardoor je vakantie naar dit eiland ook een goed moment is om te beginnen met een cursus. Ook als beginnende snorkelaar of duiker sta je al snel oog in oog met kleurrijke vissen of een bijzondere zeeschildpad.

Zeeschildpad Aruba

Een van de meest bijzondere duiklocaties bij Aruba is het gezonken schip SS Antilla. Dit Duitse vrachtschip is tijdens de Tweede Wereldoorlog tot zinken gebracht voor de Arubaanse kust. De SS Antilla is maar liefst 125 meter lang en is daarmee het grootste scheepswrak dat in de Caribische zee te vinden is! Het schip is door de jaren heen volledig overgenomen door de onderwaterwereld en is nu flink begroeid met koralen, anemonen en sponzen. Daarnaast komen ook tropische vissen graag een kijkje nemen bij het imposante scheepswrak.

SS Antilla Aruba
Duik naar het grootste scheepswrak van de Caraïben

 

4. Ga op avontuur langs de ruige noordkust

Bij Aruba denk je al snel aan hagelwitte zandstranden en een rustige azuurblauwe zee, maar in het noorden laat het eiland zich van een hele andere kant zien. De noordkust van Aruba is de ideale plek om op avontuur te gaan! De wilde golven beuken hier hard tegen de rotsige kustlijn en vanuit het ruige landschap geniet je vaak van een adembenemend uitzicht. Door de moeilijk begaanbare wegen is een jeep wel aan te raden! Of wat dacht je van een unieke paardrijtocht waarbij je het Arubaanse landschap op een compleet andere manier ontdekt?

Noordkust Aruba

Daarnaast vind je in het noorden van Aruba een aantal bezienswaardigheden die zeker een bezoek waard zijn. Op het meest noordelijke punt van het eiland staat bijvoorbeeld de California Lighthouse. Na het beklimmen van deze 33 meter hoge vuurtoren geniet je aan de top van een schitterend panorama. Een andere beroemde attractie aan de noordkust is de Alto Vista Chapel, het oudste kerkje van het eiland! Het originele bouwwerk werd hier in de achttiende eeuw geplaatst door indianen, maar in de loop der jaren is deze helaas in verval geraakt. Het huidige kerkje is in 1952 op dezelfde symbolische plaats gebouwd. Vanaf de verlaten heuveltop kijkt de kleurrijke kapel uit over een prachtige omgeving. Je voelt je hier direct tot rust komen!

5. Ontdek de natuur van het Arikok National Park

Dit bijzondere natuurgebied beslaat maar liefst 20 procent van het gehele eiland en is het thuis van veel inheemse dier- en plantensoorten. Een bezoek aan het Arikok National Park mag dan ook zeker niet missen tijdens je vakantie!

Spot hier unieke diersoorten die alleen op Aruba voorkomen, zoals de ‘shoco’ holenuil en de Arubaanse ratelslang.  Bewandel de schitterende wandelroutes, bewonder de omgeving vanaf één van de vele uitzichtspunten en dwaal rond in het landschap met duizenden cactussen. Zorg er wel voor dat je over een goede huurauto beschikt (het liefst een jeep!), want het kan anders moeilijk zijn om het ruige landschap door te komen. Mocht je liever geen auto willen huren tijdens je vakantie, dan is het uiteraard ook mogelijk om deel te nemen aan een begeleide tour naar Arikok National Park inclusief vervoer.

Arikok National Park Aruba

Een van de meest bezochte bezienswaardigheden in Arikok National Park is een bijzonder natuurverschijnsel aan de kust: de Natural Pool. Door vulkanisch gesteente is hier een klein meertje ontstaan dat is afgeschermd van de zee. Je dobbert hier rustig rond terwijl aan de andere kant de golven hard tegen de rotsen aanslaan. Het meertje ligt op een vrij afgelegen plek, waardoor het soms even zoeken kan zijn. Gelukkig boek je makkelijk een begeleide tour naar de Natural Pool, zodat je op een comfortabele manier naar de bestemming wordt gebracht én tijdens de rit leuke weetjes te horen krijgt over de omgeving.

Openingstijden: elke dag geopend van 8:00 – 16:00 (Vader Piet entree sluit een uur eerder)

Toegangsprijs: $11 voor volwassenen, kinderen tot 17 jaar gratis

Conchi Natural Pool Aruba
De Natural Pool is ontstaan door vulkanisch gesteente

6. Dwaal rond in mysterieuze grotten

Aruba is ook gezegend met een aantal prachtige grotten, waarbij vooral Fontein Grot en Guadirikiri Grot een bezoek waard zijn. Beide grotten liggen binnen de grenzen van het Arikok National Park, waardoor ze alleen te bezoeken zijn binnen de openingsuren van het park.

De Fontein Grot is misschien wel de populairste grot van het eiland door de bijzondere schilderingen op de muren en het plafond. De muurschilderingen zouden zijn aangebracht door de Arawak indianen en de precieze betekenis achter de tekeningen is tot op de dag van vandaag onbekend.

Grot Aruba

De Quadirikiri Grot ligt iets verderop en is weer om een heel andere reden bijzonder: deze grot heeft twee kamers, waarbij het zonlicht door het open dak naar binnen valt. Hierdoor is het een prachtige locatie om foto’s te maken. Verder leven er veel vleermuizen in de grot; deze ongevaarlijke diertjes zijn van groot belang voor de bestuiving van verschillende planten op Aruba.

Volgens een legende zouden de grotten op Aruba gebruikt zijn als schuilplaats door Caribische piraten. Ergens in de grotten zou zelfs een buitengewone schat verborgen zijn!

Tip: zou je graag meer willen weten over de geschiedenis van de grotten? Bij de ingang van de grotten staan vaak parkwachters die je met alle plezier een rondleiding geven. Zo ontdek je alles over de rotstekeningen, de bijzondere dieren die er leven en het ontstaan van de stalagmieten en stalactieten.

7. Spot kleurrijke vlinders bij de Butterfly Farm

Vlak bij Palm Beach vind je een unieke ervaring die leuk is voor jong en oud: de Butterfly Farm. In deze overdekte tuin fladderen honderden exotische vlinders vrij rond tussen de tropische planten. Sommige vlinders komen zelfs op je zitten! In de vlindertuin lopen enthousiaste gidsen rond die je graag meer vertellen over de gewoontes van deze kleurrijke dieren en de bijzondere metamorfose die ze ondergaan. Aanschouw bij de Butterfly Farm alle stappen van de levenscyclus van dichtbij: van ei, rups, pop tot uiteindelijk een prachtige vlinder.

Butterfly Farm Aruba

Openingstijden: elke dag geopend van 8:30 – 16:30

Toegangsprijs: $16 voor volwassenen, $13 voor senioren, $8.50 voor kinderen van 4-17 jaar, onder de 4 jaar gratis

Tip: Een kaartje voor de Butterfly Farm geeft je de rest van je vakantie gratis toegang tot de vlindertuin. Als je vroeg in je vakantie een bezoek brengt, dan kun je nog zo vaak als je wilt naar de Butterfly Farm gaan om de bijzondere vlinders te bewonderen.

Butterfly Farm Aruba

8. Herbeleef de goudkoorts bij de goudmijn ruïnes

De ontdekking van goud bracht in de negentiende eeuw een heuse goudkoorts op gang op Aruba. Goudzoekers trokken naar de vindplaats op het Caribische eiland in de hoop er rijkdom te vinden. Het eerste goud was vrij makkelijk uit de grond te winnen, maar na een tijdje werd het steeds moeilijker en duurder om goud te vinden. Uiteindelijk is er daarom halverwege de vorige eeuw besloten om de goudwinning op Aruba stil te leggen. Toch kun je nog steeds de ruïnes van deze goudkoorts terugvinden op het eiland. Zo vind je aan de noordkust bijvoorbeeld de overblijfselen van de Bushiribana goudsmelterij. In de negentiende eeuw werd deze gebruikt om het erts te verwerken uit de goudmijnen van de aangrenzende heuvels.

Ruïne goudmijn Aruba
Een overblijfsel van de Bushiribana goudsmelterij

Iets verder in het binnenland kom je de Balashi goudsmelterij tegen. Deze ruïne is gelegen op een prachtige locatie, bovenop een heuvel aan het Spaanse Lagoen. De ooit zo bedrijvige goudsmelterijen liggen er momenteel verlaten bij. Toch maken de spannende geschiedenis en de imposante gebouwen nog steeds veel indruk. Zeker als je je bedenkt dat er sinds 1824 maar liefst 1500 ton aan goud werd geproduceerd op Aruba!

9. Caribisch genieten op de mooiste stranden

De paradijselijke stranden van Aruba mogen natuurlijk niet op dit lijstje ontbreken. Het eiland is in bezit van ontelbaar veel parelwitte stranden met een fluweelzacht strand grenzend aan de azuurblauwe zee.

Het prachtige Eagle Beach is zelfs meerdere keren uitgeroepen tot één van de mooiste stranden ter wereld. De fofoti bomen die hier richting de zee groeien zijn een typerend beeld voor Aruba geworden. Een ander populair strand op het eiland is Flamingo Beach – een privéstrand op Renaissance Island waar je deze roze vogels van wel heel dichtbij kunt bewonderen. De flamingo’s lopen namelijk vrij rond over het strand!

Benieuwd welke andere prachtige stranden dit Caribische eiland te bieden heeft? Lees dan eens ons Travelmagazine over de mooiste stranden op Aruba.

Flamingo Beach Aruba
Kom oog in oog te staan met flamingo's op Renaissance Island

10. Bewonder natuurlijke bruggen aan de kust

Op Aruba kom je op maar liefst zeven verschillende plekken een opmerkelijk natuurfenomeen tegen. Door de jaren heen hebben de wind en de golven de kliffen zodanig uitgesleten, dat er uiteindelijk een natuurlijke brug is ontstaan. Een bijzonder proces dat duizenden jaren kan duren!

Natuurlijke brug Aruba
Seroe Colorado Natural Bridge, vlak bij Baby Beach

De grootste natuurlijke brug van Aruba is helaas in 2005 ingestort, maar het is wel nog steeds mogelijk om de indrukwekkende restanten van deze Natural Bridge te bekijken. Daarnaast vind je hier in de buurt de Baby Natural Bridge, een kleinere variant van de grote brug.

Verder kun je aan de zuidkust van het eiland, niet ver van Baby Beach, de Seroe Colorado Natural Bridge bewonderen. In de buurt van Black Stone Beach vind je een extra bijzondere brug, deze heeft namelijk maar liefst drie bogen!

Meer lezen over Aruba?