Slenter door indrukwekkende kasteeltuinen en neem een kijkje in een van de mooiste operahuizen ter wereld; de stad Bayreuth mag je niet overslaan tijdens een vakantie in Beieren!

Muziek en architectuur kenmerken de Beierste stad Bayreuth, gelegen tussen Berlijn en München. Het is de stad waar Richard Wagner een groot deel van zijn ouvre schreef en waar markgravin Wilhemine prachtige barokke hoogstandjes liet bouwen die tot op de dag van vandaag goed bewaard gebleven zijn. En wist je dat Bayreuth ook bekend staat om de rijke biergeschiedenis? Genoeg te ontdekken dus!

 Bezienswaardigheden | Biertjes proeven | Boek jouw vakantie

Bezienswaardigheden van Bayreuth

Van imposante operagebouwen en barokke bouwwerken tot rijkelijk versierde kasteeltuinen; laat je verwonderen door de unieke bezienswaardigheden van Bayreuth.

 

Markgrafelijk operahuis

Het meest indrukwekkende bouwwerk van Bayreuth is zonder twijfel het Markgrafelijk operahuis. Dit indrukwekkende operahuis is een van de best bewaarde barokke theaters ter wereld en is ontworpen door Giuseppe en Carlo Galli-Bibiena, de meest vooraanstaande theater architecten van hun tijd. Sinds 2012 staat het operahuis van Bayreuth op de werelderfgoedlijst van Unesco en na een uitgebreide renovatie is het theater nu weer te bezoeken.

Bayreuth Operahuis
Foto: Bayreuth Marketing Tourismus

Neues Schloss

Ook in het Neues Schloss in Bayreuth is de smaak en stijl van markgravin Wilhelmine – de favoriete zus van koning Frederik II van Pruisen – goed terug te zien. Zij ontwierp onder meer de muziekzaal in het paleis. In de aangrenzende kasteeltuin kun je even je voeten laten rusten. Ook bij locals is dit plekje geliefd. Op een zonnige dag zie je hier veel studenten van de nabijgelegen Universiteit.

Eremitage

Net buiten de stadspoorten van Bayreuth ligt de Eremitage, een historisch park dat onder meer het Alte Schloss huisvest. Dit is het voormalige zomerverblijf van markgravin Wilhelmine. In het Chinese spiegelkabinet schreef ze haar memoires. Elke zomer wordt in dit park het Bayreuth Summer Night Festival gehouden.

Eremitage Bayreuth
Foto: Meike Kratzer / Bayreuth Marketing Tourismus

Richard-Wagner-theatergebouw

Het Bayreuther Festpielhuis – ook wel bekend als het Richard-Wagner-theatergebouw – is een van de grootste operagebouwen ter wereld en staat bekend om de goede akoestiek. Iedere zomer vindt hier het Bayreuther Festpiele plaats, dat muziekliefhebbers van over de hele wereld trekt en het ouvre van Wagner ten gehore brengt.

Richard Wagner Museum

Neem ook een kijkje bij het Richard Wagner Museum, dat is gevestigd in Huis Wahnfried, het voormalige woonhuis van de familie Wagner. Het museum is een aantal jaar geleden uitgebreid en bestaat nu uit verschillende vaste en wisselende exposities over het werk en leven van Wagner.

Richard Wagner Musuem
Foto: Bayreuth Marketing & Tourismus GmbH, Harbach

Fantaisie kasteel en park

Het Fantaisie kasteel en bijbehorende park zijn geïnspireerd op Romeinse villa’s die markgravin Wilhelmine op haar vakanties naar Italië bewonderde. Haar dochter Elisabeth Friederike Sophie gaf het kasteel de naam Fantaisie. Hier vind je ook het eerste Duitse tuinkunstmuseum.

Biertjes proeven in Bayreuth

In Bayreuth kunnen ze een goed biertje (of twee!) wel waarderen. De regio waarin de stad ligt, telt het hoogste aantal bierbrouwerijen per inwoner wereldwijd. Daar moet je natuurlijk even een kijkje nemen! Bezoek het biervatenmuseum van de Maisel’s Brouwerij en neem een kijkje achter de schermen van het brouwproces. In de aangrenzende Liebesbier pub kun je na afloop van de museumtour een van de meer dan 100 verschillende biertjes proeven.

 

Sieh dir diesen Beitrag auf Instagram an

 

Ein Beitrag geteilt von Maisel’s Bier-Erlebnis-Welt (@maisels_biererlebniswelt) am Jul 16, 2020 um 1:58 PDT

 

Sieh dir diesen Beitrag auf Instagram an

 

Ein Beitrag geteilt von Maisel’s Bier-Erlebnis-Welt (@maisels_biererlebniswelt) am Jul 13, 2020 um 2:01 PDT

Op loopafstand van de brouwerij van de gebroeders Maisel vind je de Bayreuther Katomben. Via steile trappen daal je af naar koele kelders die voorheen gebruikt werden als opslagplaats voor bier, maar ook als schuilplaats en noodhospitaal tijdens de Tweede Wereldoorlog. Met een gids kun je de ondergrondse kamers bezoeken. Wil je dé complete bier-ervaring in Bayreuth, boek dan een kaartje voor de Bayreuther BierTour. Je gaat dan op bierrondreis door de stad en brengt tevens een bezoekje aan de Maiser Brouwerij. De tour eindigt bij Herzogkeller, een van de leukste biertuinen van de stad.

Stedentrip Bayreuth boeken

Een stedentrip in Bayreuth is goed te combineren met een vakantie in Beieren. Zo kun je naast deze historische stad ook andere highlights zoals Bamberg, München, de Chiemsee en Schloss Neuschwanstein bezoeken. Vind hier de beste deals voor een vakantie in Beieren en voor hotel in Bayreuth.

Meer uit het Travel Magazine: