Schilderachtige vakwerkhuizen, middeleeuwse kathedralen en bouwwerken en duizenden monumenten; ontdek de mooiste bezienswaardigheden van de Beierse stad Bamberg. Plus inspiratie voor een actieve wandelvakantie!

Met meer dan 2400 historische monumenten, een vrijwel onbeschadigde oude binnenstad en een plaats op de werelderfgoedlijst van Unesco is de stad Bamberg misschien wel een van de best bewaarde geheimen van Duitsland. De meer dan 1000 jaar oude stad aan de rivier de Regnitz in Beieren is net als Rome gebouwd op zeven heuvels en mag je – net als de Italiaanse stad – gerust een openluchtmuseum noemen.

Bezienswaardigheden Bamberg | De mooiste wandelroutes & hikes
Hotels in Bamberg

10x De beste bezienswaardigheden van Bamberg

Trek voor je dagje Bamberg een paar goede wandelschoenen of sneakers aan, want de mooiste en meest historische bezienswaardigheden van de stad vind je op en tussen de zeven heuvels waarop deze gebouwd is. Van middeleeuwse kerken en kastelen tot een bijzonder stadhuis midden in de rivier; dit zijn de niet te missen bezienswaardigheden van Bamberg

Gurutip: met de 3-daagse BAMBERGcard krijg je gratis toegang tot verschillende musea, een audio tour en mag je onbeperkt met het openbaar vervoer reizen. De kortingskaart kost maar €16.

Dom van Bamberg

De Dom St. Peter und St. George is een van de meest opvallende bezienswaardigheden van de stad. Het indrukwekkende bouwwerk steekt met haar vier torens boven de stad uit en stamt al uit het begin van de elfde eeuw. Binnenin de Dom van Bamberg kun je onder meer het standbeeld de Bamberger Reiter bezichtigen.

Alte Hofhaltung

Aan hetzelfde plein waar ook de Dom ligt, vind je nog meer historische bezienswaardigheden, zoals de Alte Hofhaltung. Dit indrukwekkende bouwwerk diende als bisschopswoning en huisvest vandaag de dag een geschiedenismuseum en de Katharijnenkapel waar verliefde koppels het jawoord kunnen geven.

 

 

Neue Residenz

Bamberg barst echt van de historische bezienswaardigheden. Direct tegenover de Alte Hofhaltung loop je de Neue Residenz binnen, een 17e eeuws barrok paleis dat tot 1802 dienst deed als de zetel van de prins-bischoppen. Je kunt een tour volgen door de imposante kamers en de galerijen waar belangrijke Beierse kunst tentoongesteld wordt.

Rosengarten Bamberg
Foto: Bamberg Tourism Office / Sonja Krebs en Erick Weiss

Rosengarten

Loop na je tour door de Neue Residenz de aangrenzende Rosengarten in waar in de zomer 4500 rozen voor een prachtig kleurenspektakel zorgen. Vanuit de tuin heb je een mooi uitzicht op het oude stadscentrum en de Michaelsberg. Ook vind je hier een gezellig cafeetje waar je even de voeten kunt laten rusten terwijl je nipt van een verfrissend drankje.

Altes Rathaus

Achter de volgende bezienswaardigheid gaat een bijzonder verhaal schuil. Het Altes Rathaus – het oude stadhuis van Bamberg – is gebouwd op een brug in de rivier de Regnitz. Waarom? Het verhaal gaat dat de bisschop van Bamberg de burgers van de stad geen grond wilde geven voor het stadhuis, waarna een kunstmatig eiland werd gecreeërd om toch een stadhuis te kunnen bouwen.

Altes Rathaus Bamberg
Foto: iStock.com

Altenburg

Het eeuwenoude Altenburg ligt op de hoogste heuvel van Bamberg en biedt daardoor een geweldig, panoramisch uitzicht over de stad en de omgeving. In het kasteel kun je een vorkje prikken in het restaurant. Dinner with a view!

‘Klein Venetië’ van Bamberg

Bamberg wordt vanwege haar historie en ligging op zeven heuvels weleens vergeleken met Rome, maar de Duitse stad heeft ook een eigen ‘klein Venetië’. Tijdens een boottocht verken je deze oude visserswijk in het centrum, die gekenmerkt wordt door kleurrijke middeleeuwse vakwerkhuizen aan de rivier.

Little Venice Bamberg
Foto: iStock.com

St. Michael’s Klooster

Bovenop de Michaelsberg bezoek je het St. Michaels klooster. Dit voormalige benedictijnenklooster werd gesticht in 1015. Zowel het klooster zelf als de kloostertuinen zijn zeker een bezoekje waard.

Schleuse 100

Schleuse 100 is de laatste overgebleven sluis van het Ludwig-Main-Donau-kanaal dat de Donau met de Main verbindt. Het 172 kilometer lange kanaal telde 100 sluizen, die gebouwd werden tussen 1836 en 1845. In die tijd was dit een heel technisch meestwerk, maar toch werd het kanaal niet veel gebruikt. Rond dezelfde tijd werden veel snellere treinsporen aangelegd.

Centrum Werelderfgoed Bamberg

Wil je meer weten over de geschiedenis en de monumenten van Bamberg, dan is het Centrum Werelderfgoed Bamberg – dat midden in de stad ligt – een goed startpunt. Hier vind je een expositie die net als de oude binnenstad van Bamberg uit drie delen bestaat en je een inkijkje geeft in de historie van de middeleeuwse stad. Toegang is gratis!

De mooiste wandelroutes en hikes

In Bamberg is dus op zowel historisch als cultureel gebied veel te zien en te beleven. Daarnaast leent de stad in Beieren zich ook perfect voor een actieve vakantie. Door het heuvelachtige landschap slingeren veel leuke wandelroutes en hikes. Dit zijn mijn favorieten!

  • Volg de vijf kilometer lange Rivieren-Route van Bamberg: een ontspannen wandeling langs de rivier met mooie uitkijkpunten over de stad.
  • Voor de doorgewinterde wandelaar: hike over de 206 kilometer lange Zeven-Rivieren-Route langs onder meer de Main, Itz en Baunach.
  • De 13-Brouwerijen-Route is een 32 kilometer lange hike door een rollend heuvellandschap. Je loopt van bierbrouwerij naar bierbrouwerij!
  • Niet al te ver van Bamberg ligt Schloss Weissenstein. In het omringende heuvellandschap kun je mooie wandelingen maken.
  • Ontdek de stad zelf tijdens een 3-uur durende guided audio tour – inbegrepen bij de 3-daagse BAMBERGcard.

Wandelen in Bamberg
Foto: BAMBERG Tourismus Service Hub

Bamberg
Foto: Frankentourismus Landkreis Bamberg

Een weekendje Bamberg: hotels en arrangementen

Dat een dagje niet genoeg is om Bamberg te ontdekken, is wel duidelijk! Boek een (lang) weekend naar deze stad in de Duitse deelstaat Beieren en geef jezelf zo ruim de tijd om de mooiste bezienswaardigheden en hikes te verkennen. Voor een paar tientjes overnacht je al in een prima hotel in het centrum, maar je kunt jezelf natuurlijk ook op wat extra luxe trakteren!

Hotels in Bamberg

Meer uit het Travel Magazine: