Binnenkort op stedentrip naar deze prachtige Poolse stad? Wij geven je tips over de leukste bezienswaardigheden in Krakau!
In Krakau moet je gewoon een keer zijn geweest. De historische bezienswaardigheden, de lekkere (en betaalbare) keuken en de bruisende wijken maken dit de perfecte bestemming voor een stedentrip. Ook is Krakau de ideale uitvalsbasis voor een dagtrip naar Auschwitz of de Wieliczka Zoutmijn. Dus trommel snel je reisbuddy op voor een tripje naar deze Poolse stad en let’s go! Weten welke plekken je niet mag missen? We geven je 10 tips voor leukste bezienswaardigheden in Krakau!
1. Rynek Główny
2. Koninklijk Kasteel van Wawel
3. Schindler’s factory
4. Florianuspoort
5. Auschwitz
6. Streetfood
7. Kazimierz
8. Planty Park
9. Barbakan van Krakau
10. Wieliczka Zoutmijn
1. Rynek Główny
Rynek Główny is het grootste en bekendste plein van Krakau. Een bezoekje aan dit plein zul je niet snel meer vergeten. Elk heel uur blaast er namelijk een trompetspeler vanuit een klein raampje, in de hoogste toren van de Mariakerk op zijn trompet. Dit doet hij aan alle vier zijden van de toren, zodat het geluid overal goed te horen is. Het deuntje dat hij speelt wordt ook wel het hejnał genoemd en heeft een bijzonder verhaal. Het gaat als volgt: in 1241 zag een oplettende wachter een aanval van een legertroep al vanuit de verte aankomen. Om het volk te waarschuwen blies hij op zijn trompet. Terwijl hij dit deed werd hij door een pijl in zijn keel geraakt, waardoor het geluid abrupt stopte met een hoge toon. Met deze opvallende hoge toon wordt het muziekspel nog steeds – en net zo abrupt – beëindigd. Of dit verhaal helemaal klopt weten we niet zeker, maar het is in ieder geval leuk om te vertellen aan je reisgezelschap. Het wachten op dit tafereel is het dus wat ons betreft zeker waard!
Natuurlijk is de trompetspeler niet de enige bezienswaardigheid op het plein. Je vindt er onder andere mooie koopmanshuizen, het indrukwekkende standbeeld van Eros Bendato en verschillende musea. Eén hiervan is Rynek Underground, een ondergronds museum waar je meer leert over de geschiedenis van de stad. Aan de hand van multimediapresentaties, films en projecties zie je onder andere wat voor rol de zouthandel vroeger speelde in Krakau. In de zomer geniet je op het plein van een ijskoud (en goedkoop) biertje op één van de terrassen. Ook in de wintermaanden valt er genoeg te beleven, want dan vindt de jaarlijkse kerstmarkt hier plaats.
2. Koninklijk Kasteel van Wawel
ma – vr 9.00 – 17.00 in het hoogseizoen. Daarbuiten sluiten ze eerder.
3 – 151 złoty (gemiddeld 20 zloty)
Het Koninklijk Kasteel van Wawel ligt op een heuvel midden in de stad van Krakau. Het kasteel is tot de 17e eeuw de woning van Poolse koningen geweest. Op het moment dat Warschau de nieuwe hoofdstad van Polen werd, verhuisde het koningshuis daarheen. Tegenwoordig dient het Koninklijk Kasteel van Wawel als museum, waar je meer te weten komt over de geschiedenis van het gebouw. Je kunt de Wawel heuvel en de binnenplaats gratis bezoeken. Houd wel je camera in het gareel, want je wil van ieder plekje een foto schieten! Je kunt er ook voor kiezen om een kaartje te kopen, waardoor je het kasteel van binnen kunt bewonderen. Zo zie je onder andere de slaapkamers, originele ruïnes, de kelders en de grot. Ook krijg je de mogelijkheid om de Sandomierska Tower te beklimmen. Op de top word je getrakteerd door een prachtig uitzicht! Leuk feitje: dit kasteel werd in 1978 als eerste UNESCO Werelderfgoed locatie verkozen. Rondom is kasteel heb je genoeg mogelijkheden voor het maken van een mooie wandeling of om even te relaxen aan het water.
3. Schindler’s factory
ma 10.00 – 14.00 uur
di-zo 09.00 – 19.00 uur
Elke eerste dinsdag van de maand gesloten
Entree: 32 zloty
Voor velen was dit op school verplichte kost: de film Schindler’s List. Dit waargebeurde verhaal speelde zich grotendeels af in Krakau, waardoor tegenwoordig het interactieve museum, Schindler’s factory, in de stad te vinden is. Ondanks dat het voornamelijk een museum is over de Tweede Wereldoorlog in Krakau, speelt ook het verhaal van Oskar Schindler hier een belangrijke rol. Zijn verhaal wordt aan de hand van beeld, teksten en replica’s verteld. Ook zijn kantoor is in het museum te bewonderen. Je zou hier uren kunnen doorbrengen, want je krijgt hier op alle mogelijke manieren interessante informatie over de Tweede Wereldoorlog voorgeschoteld. Het is dan ook niet zo gek dat je alles na het bezoek even moet laten bezinken. Je kunt het museum met of zonder rondleiding bezoeken.
4. Florianuspoort
Om de stad te beschermen tegen Turkse aanvallen, werd er in de 14e eeuw een verdedigingsmuur gebouwd in Krakau. Een onderdeel van deze muur is de 34,5 meter hoge Florianuspoort (Brama Floriańska). Het was de belangrijkste poort van de muur en slechts de enige van de zeven poorten die nog overeind staat na de modernisering van Krakau. Vanaf de poort liep een weg naar de Koninklijke Weg via de Oude Stad helemaal tot aan de ingang van het kasteel van Krakau op de heuvel. Funfact: van 1901 tot 1953 reed er zelfs een smalspoortram door deze smalle poort. Kun je je dat voorstellen? De poort is tegenwoordig een symbool van de stad en dient als een soort welkomstpoort voor toeristen. Je vindt de toren in het noorden van de stad, aan het einde van de Floriańska Straat.
5. Auschwitz
dagelijks, vanaf 9:00 (afhankelijk van seizoen)
Prijzen: documentaire 6 złoty, rondleiding vanaf 90 złoty
Als je aan bezienswaardigheden in Krakau denkt, denk je al snel aan Concentratiekamp Auschwitz. Er is geen ander concentratiekamp waar tijdens de Tweede Wereldoorlog zoveel mensen, waaronder voornamelijk Joden, zijn vermoord als hier. Er werden hier in zo’n 5 jaar namelijk meer dan 1,2 miljoen mensen vergast en verbrand. Vanuit de hele wereld komen mensen deze plek bezoeken tijdens een dagtrip aan het museum. In het kamp kun je het grootste deel van de barakken, wachttorens en de crematoria bekijken. Aan de hand van tentoonstellingen kom je meer te weten over het (over)leven in het kamp en hoe de vervolgingen buiten het kamp er aan toe gingen. Bij het Auschwitz-Birkenau II Memorial zie je de overblijfselen van de gaskamers en de spoorweg, waarover de gevangenen naar het kamp werden gebracht. Het kamp ligt op ongeveer 1,5 uur rijden vanaf Krakau. Je kunt dit zelf rijden, maar er worden ook entreetickets verkocht, waarbij de transfer al inbegrepen zit.
6. Streetfood
Aan lekker eten in Krakau geen gebrek! Overal vind je wel leuke (en betaalbare) kraampjes met lokale gerechten. Een voorbeeld hiervan is de pretzel, ook wel Obwarzanek genoemd. Zie je een blauw karretje staan? Dan is de kans groot dat ze deze Krakause lekkernij verkopen! Het recept gaat terug tot in de middeleeuwen, maar is tegenwoordig nog steeds een groot favoriet. Wist je dat er dagelijks ruim 15 duizend pretzels in Krakau worden gebakken? Wow!
Kun je geen genoeg krijgen van de Poolse keuken? Loop dan verder naar Plac Nowy, een plein met een rond gebouw genaamd Okraglak. In dit gebouw zitten meerdere bakkers gevestigd die stuk voor stuk zapiekanka maken. Dit is een langwerpig stokbrood uit de oven, belegd als pizza. Het schijnt dat deze snack is bedacht in de USSR-tijd om voor zo weinig geld de maag zoveel mogelijk te vullen. Bij toeval is de snack dus ook nog eens super lekker geworden! Naast de standaard kaas en champignons kun je hier je eigen toppings kiezen. Waar ga jij jouw zapiekanka mee beleggen?
7. Kazimierz
We hadden het er net al even over: de Joodse buurt Kazimierz is een onmisbare bezienswaardigheid in Krakau. Kazimierz was vroeger een zelfstandige stad, waar in de 15e eeuw alle Joden uit de omgeving moesten wonen. Later sloot de stad pas aan bij Krakau, maar de Joodse gemeenschap bleef prominent aanwezig. Op het moment dat Polen de stad binnenviel, moesten de Joden verhuizen naar de andere kant van de rivier, waar ze verbleven in een kleine getto. Kazimierz bleef leeg en vervallen achter, tot de wereldberoemde film Shindler’s List hier werd opgenomen. Op het Bohaterów Getta plein vind je een monument met lege stoelen, dat dient ter nagedachtenis voor de talloze Joodse slachtoffers.
Tegenwoordig wordt de wijk als één van de leukste buurten in Krakau gezien en dat is niet voor niks. Loop naar binnen bij één van de gezellige cafés voor een lekker biertje of geniet van live klezmer muziek op het Szeroka plein. Ben je een vintage lover? Ook dan ben je hier aan het juiste adres! In de straat Józefa vind je meerdere leuke vintage winkels waar je allerlei kleding, schoenen en accessoires vindt. Dus zet je speurneus maar op en scoor een nieuwe outfit bij elkaar!
8. Planty Park
Vroeger was er een vesting in Krakau aanwezig om de stad te beschermen. Nadat aan het begin van de 19e eeuw werd besloten dat de vesting niet meer op te knappen viel, is er besloten om op precies die plek een stadspark te maken. Het stadspark met de naam Planty Park ligt om de binnenstad heen, waardoor je vanuit elke straat binnen no time in het park staat. Het park oogt erg romantisch door de vele bankjes, paadjes en bruggetjes. Heb je dus tijdens het sightseeing behoefte aan wat ontspanning? Trek je dan even terug in Planty Park, waar je je kleed uitgooit voor een picknick of een mooie wandeling maakt.
9. Barbakan van Krakau
Apr – okt
Ma t/m zo: 10.30 – 18.00 uur
Elke tweede maandag van de maand gesloten
Nov – maart: gesloten
Ong. 9 zl (€2)
Herinner je de Florianiuspoort nog van nummer 4? Deze poort was ooit via een brug verbonden met de Barbakan van Krakau. Dit cirkelvormige fort is één van de drie overgebleven barbacanes in heel Europa. Het bakstenen gebouw heeft zeven torens en een grote binnenplaats. Beeld je in hoe brede grachten vroeger om dit bouwwerk heen liepen om aanvallers af te schrikken. Kun jij de meer dan 120 schietgaten in het gebouw spotten? Tegenwoordig zijn er permantente tentoonstellingen en theatervoorstellingen te bezoeken in en rondom het fort. Voor een kleine prijs kun je ook de binnenkant van het bouwwerk bewonderen, maar ook de buitenkant is al een bezienswaardigheid op zich. Een foto van de Barbacane mag dus niet ontbreken in jouw fotoalbum van Krakau!
10. Wieliczka Zoutmijn
Ma t/m zo: 9.00 – 17.00 uur
126 zl (€ 28) in hoogseizoen
Net iets buiten de stad ligt de Wieliczka Zoutmijn. Mocht je nog wat tijd over hebben, dan is dit een absolute aanrader! Waarom? De zoutmijn is onderdeel van de UNESCO-werelerfgoedlijst en is één van de belangrijkste bezienswaardigheden van Polen. Tijdens een bezoek daal je af in de mijnen (die wel tot 372 meter diep gaan!) en loop je door de tunnels die een totale lengte hebben van zo’n 300 kilometer. Leer meer over de geschiedenis van de mijnen en hoe het (harde) werk er voor de mijnwerkers uitzag. Onderweg passeer je verschillende zalen met standbeelden, een ondergronds meer en oude werktuigen. Het hoogtepunt van de zoutmijn zonder twijfel is de kapel, een grote zaal waar alles van zout is gemaakt. Zelfs de kroonluchters betsaan uit zoutkristallen!
Gurutip: zorg voor goede schoenen, want je gaat behoorlijk wat stappen zetten tijdens een bezoek.