Laat je verrassen door deze relatief onbekende stad vol geschiedenis en charmante straatjes. We hebben de leukste bezienswaardigheden van Wroclaw voor je op een rijtje gezet!

Wrocław (wat je uitspreekt als Wrotslav) is een prachtige Poolse stad in het zuidwesten van het land, niet ver van de Tsjechische grens. De stad is bij nog niet veel mensen bekend, maar zeker de moeite waard om eens te ontdekken. Benieuwd wat er zoal te zien is in Wroclaw? We nemen je graag mee langs een aantal plekken in de stad. Van het betoverende Rynek plein met de gekleurde herenhuizen tot de imposante St. Elisabethkerk: dit zijn de bezienswaardigheden van Wroclaw die je echt gezien moet hebben!

De leukste bezienswaardigheden in Wroclaw

Marktplein Rynek |  Plac Solny | Kabouters | St. Elisabethkerk | Tumski Bridge | Cathedral Island | Lantaarnopsteker | Maria Magdalenakathedraal | Neon Side Gallery | ZOO Wroclaw | Panorama Raclawice | KerstmarktCentennial Hall | Markthal Hala TargowaKasteel van Ksiaz

Marktplein Rynek

Het gezellige Rynek is een centraal gelegen marktplein in het oude stadscentrum van Wroclaw. Dit pittoreske plein dateert uit de 13e eeuw en wordt omringd door prachtig gekleurde herenhuizen. Rynek is niet alleen een prachtige bezienswaardigheid, maar ook een levendige plek met gezellige terrasjes. Perfect om even iets te drinken of eten! Het middelpunt van het plein is het prachtige stadhuis waar tegenwoordig een museum in gevestigd is.

Plac Solny

Vrijwel direct aan het grote marktplein vind je Plac Solny, letterlijk vertaald het Zoutplein. Dit kleine zusje van het Rynek plein zou al in 1242 gebouwd zijn en het is daarmee één van de oudste plekken van Wroclaw. Het door vrolijke gekleurde gevels omringde pleintje deed eeuwen geleden dienst als marktplaats, waar onder andere zout, honing en lederwaren verhandeld werden. Tegenwoordig vind je op Plac Solny vooral bloemenkraampjes die 7 dagen per week, 24 uur per dag geopend zijn!

Kabouters

Als je goed oplet tijdens je stedentrip in Wroclaw, dan ontdek je dat deze Poolse stad een aantal bijzondere inwoners heeft. Hiervoor moet je wel vooral de grond afspeuren. Verspreid door de stad zitten namelijk meer dan 900 kabouters verstopt. Er zijn ondertussen zoveel ‘krasnale’, zoals ze in het Pools worden genoemd, dat zelfs de stad het precieze aantal niet meer weet. Ondertussen is het een populaire activiteit voor toeristen om op kabouterjacht te gaan. Word je graag een handje geholpen? Download dan de ‘Wrocławskie Krasnale‘ app op je telefoon. Deze laat niet alleen de locatie van de kabouters zien, maar geeft ook achtergrondinformatie over de beeldjes. Daarnaast zijn er speciale kabouterplattegronden verkrijgbaar bij toeristische informatiepunten. Hoeveel kabouters kun jij vinden tijdens je bezoek aan Wroclaw?

St. Elisabethkerk

Openingstijden
Maandag t/m zaterdag: 8:00 – 18:00
Zondag: 13:00 – 18:00
Ticketprijs
Toegang kerk: gratis
Toren: 6 zloty (ongeveer €1,30)

In Wroclaw kom je op bijna elke straathoek wel een kerk tegen, maar vooral de St Elisabethkerk is een bezoekje waard. Het gotische bouwwerk is één van de oudste kerken van de stad en dateert al uit de 14e eeuw.

De kerk trekt voornamelijk veel toeristen vanwege het prachtige uitzicht dat je hebt over de stad vanaf de 91 meter hoge toren. Om de top van de toren te bereiken, zul je wel eerst 300 treden moeten beklimmen. Het is even zwoegen, maar het uitzicht over Wroclaw is de klim meer dan waard!  Een ticket voor de toren kost 6 zloty (omgerekend ongeveer €1,30), maar de rest van de kerk is wel gratis te bezoeken.

Tumski Bridge

Doordat Wroclaw uit meer dan 12 eilanden bestaat en deze natuurlijk allemaal met elkaar verbonden moeten worden, kom je in de stad maar liefst 130 bruggen tegen. Hierdoor verdient de stad zelfs een plekje in de top 5 steden met meeste bruggen! Eén van de bekendste bruggen van de stad is de Tumski Bridge, deze groene brug verbindt Cathedral Island met Piaskowa Island. De Tumski brug was vooral bekend door de vele hangsloten die door verliefde koppels aan de brug werden gehangen. Sinds de brug een aantal jaar geleden is gerenoveerd, is het niet meer toegestaan om deze love locks aan de Tumski Bridge vast te maken. Toch stopt dit de stelletjes niet om een slotje mee te nemen; deze hangen ze nu aan een hek naast de brug.

Tumski Brug

Cathedral Island

Cathedral Island, in het Pools Ostrow Tumski, is het oudste deel van Wroclaw. Wanneer je door de wijk loopt, begrijp je direct waar die naam vandaan komt: er staan hier maar liefst zes kerken. Zo ook de oudste kerk van heel Wroclaw, de prachtige Sint-Johanneskathedraal uit 1272. Dit sfeervolle stukje van de stad zit vol met pittoreske straatjes, maar is toch een oase van rust. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan de botanische tuin, waar al sinds 1811 een prachtige collectie zeldzame planten te bewonderen is.

Cathedral Island

Lantaarnopsteker

Eén van de leukste dingen om op Cathedral Island te bekijken, is de lantaarnopsteker. Nog elke avond worden de historische straatlantaarns hier namelijk handmatig aangestoken. Als je dit schouwspel graag in het echt wilt zien, dan raden we aan om rond schemering naar de wijk te gaan. Omdat de lantaarnopsteker geen vaste ronde of tijdstip aanhoudt, kun je dan het beste wachten bij een olielantaarn die nog niet aangestoken is. Op die manier weet je zeker dat je hem niet mist!

Maria Magdalenakathedraal

Openingstijden
Dagelijks van 10:00 – 19:00

Ticketprijs
Toegang kerk: gratis
Brug: 15 zloty (ongeveer €3,50)

Een andere kerk die de moeite waard is om te bezoeken, is de Maria Magdalenakathedraal. De kathedraal is met name bekend door de loopbrug die de twee torens met elkaar verbindt. Er doen veel legendes de ronde over geesten die rond zouden dwalen bij het bruggetje.

Daarnaast zou de zogenoemde heksenbrug in de middeleeuwen zijn gebruikt tijdens de heksenjacht. De beschuldigde vrouwen werden gedwongen om de destijds wankele brug zonder leuning over te steken. Als ze de overkant bereikte, zou dit met hulp van de duivel zijn geweest en werd de vrouw veroordeeld tot de brandstapel. Alleen als ze van de brug viel werd ze vrijgesproken, maar dan kon ze het helaas niet meer navertellen.

Tegenwoordig is het mogelijk om de toren te beklimmen en vanaf de 46 meter hoge brug te genieten van een schitterend uitzicht over Wroclaw.

Neon Side Gallery

Een bijzondere bezienswaardigheid om ’s avonds de bezoeken is de Neon Side Gallery. Vroeger werden er op deze locatie neonborden geproduceerd, tegenwoordig bewonder je hier een prachtige verzameling van lichtreclame. Veel van de neonborden zijn afkomstig van voormalige bedrijven uit de stad en hebben nu een nieuwe bestemming gevonden in de gallerij. Naast de neonborden is er op de binnenplaats graffiti en straatkunst te zien. De Galeria Neon Side zit een beetje verstopt achter gebouwen op een binnenplaats achter Ruska 46. Toch is dit verborgen stukje Wroclaw een bruisende plek waar zich ook kunstateliers, een nachtclub en gezellige pubs bevinden.

Neon Side Gallery Wroclaw

ZOO Wroclaw

Openingstijden
Bekijk openingstijden hier
Ticketprijs
Normaal ticket: 70 zl (€15,60)
Gereduceerd ticket*: 60 zl (€13,40)

*Kinderen tot 18 jaar, studenten tot 26 jaar, gepensioneerden

Met meer dan 1,7 miljoen bezoekers per jaar is de dierentuin niet alleen één van de populairste attracties van Wroclaw, maar zelfs van heel Polen. En dat is niet voor niets: in ZOO Wroclaw zijn maar liefst 1,100 verschillende diersoorten te bewonderen. Het is dan ook een gigantische dierentuin waar je gemakkelijk een hele dag ronddwaalt. ZOO Wroclaw bestaat al sinds 1865 en is daarmee de oudste dierentuin van het land. Een paar jaar geleden heeft het dierenpark het Afrykarium geopend, een indrukwekkend complex volledig gewijd aan de Afrikaanse fauna. Zo kom je hier oog in oog te staan met onder andere nijlpaarden, pelsrobben, roggen en haaien!

Panorama Raclawice

Openingstijden
Dagelijks van 8:30 – 19:00

Ticketprijs
50 zloty (ongeveer €11)
Ticket geeft ook toegang tot het Nationaal Museum, Etnografisch Museum en Four Domes Pavilion

Het Panorama van Raclawice is een indrukwekkend meesterwerk dat je zeker gezien moet hebben in Wroclaw! Op dit 360-graden schilderij wordt de Slag om Raclawice levendig uitgebeeld; het voelt bijna alsof je zelf op het veld tussen de soldaten staat. Het kunstwerk is in 1894 gemaakt door een groep kunstenaars en is maar liefst 114 meter lang en 5 meter hoog. Het Panorama van Raclawice is niet alleen een prachtig kunstwerk, maar heeft daarnaast ook historische waarde. Het is een eerbetoon aan de soldaten die gevochten hebben voor de vrijheid en biedt inzicht in de geschiedenis van Polen.

Kerstmarkt Wroclaw

Ondanks dat de kerstmarkt van Wroclaw alleen in december te bezoeken is, hoort hij toch thuis in het lijstje van leukste bezienswaardigheden. De gehele stad wordt in de decembermaand namelijk omgetoverd tot een waar kerstsprookje. Struin langs de houten kraampjes en laat je verrassen door alle leuke hebbedingetjes die op de kerstmarkt verkocht worden. En ook hier vloeit de glühwein uiteraard rijkelijk om lekker warm te blijven bij de winterse temperaturen! Met alle lichtjes en kerstversieringen is december de gezelligste maand voor een stedentrip naar Wroclaw.

Centennial Hall

Openingstijden
Dinsdag t/m zondag 10:00 – 18:00

Ticketprijs
Tentoonstelling: 25 zl (€5,50)
Tentoonstelling + Centennial Hall: 30 zl (€6,50)

In een mooi stadspark net buiten het centrum vind je de Centennial Hall, in het Pools de Hala Stulecia. Het indrukwekkende gebouw werd in 1913 voltooid en wordt nog steeds door veel architecten gezien als een waar meesterwerk. Met plek voor maar liefst 10,000 personen was de Centennial Hall aan de begin van de 20e eeuw zelfs het grootste betonnen bouwwerk dat ooit was gemaakt! Het gebouw heeft ondertussen een welverdiend plekje gekregen op de UNESCO-lijst. De Hala Stulecia is een populaire locatie voor evenementen, maar je kunt het gebouw toch vaak van binnen bekijken. Hiervoor kun je een ticket kopen bij het bezoekerscentrum, waar zich ook een tentoonstelling bevindt.

Gurutip: ’s avonds vindt er een prachtige fonteinshow plaats voor de Centennial Hall. Laat je betoveren door de prachtige muziek en lichteffecten!

Centennial Hall

Markthal Hala Targowa

Openingstijden
Maandag t/m zaterdag van 08:00 – 18:30

Heb je honger gekregen van al dat lopen? Bezoek dan de Hala Targowa. In deze overdekte markthal scoor je de lekkerste producten voor een kleine prijs! Van vers fruit en heerlijke broodjes tot echte Poolse delicatessen. Ook vind je in de markthal een aantal gezellige restaurants en barretjes. Het leuke aan de Hala Targowa is dat je je echt even tussen de lokale bewoners begeeft die hier verse producten kopen én verkopen. De markthal is overigens niet alleen vanwege het lekkere eten een bezoekje waard, deze verdient eigenlijk al een plekje op jouw to-do lijst vanwege de bijzondere architectuur.

Kasteel van Ksiaz

Openingstijden
Bekijk openingstijden hier

Ticketprijs
Kasteel: 55 zl (ongeveer €12)
Kasteel + tunnel: 75 zl (ongeveer €16,50)

Dit prachtige kasteel ligt misschien niet in Wroclaw zelf, maar toch mag deze bezienswaardigheid eigenlijk niet ontbreken tijdens jouw stedentrip. Het kasteel van Ksiaz werd in de 13e eeuw gebouwd en is het grootste kasteel van de regio Silezië. Het roze kasteel werd honderden jaren bewoond door adellijke families, maar werd tijdens de Tweede Wereldoorlog ingenomen door de nazi’s. Helaas werd toen ook een deel van de kamers vernield. Tijdens deze bezetting werd er een compleet tunnelsysteem onder het kasteel aangelegd. Wat hier de precieze reden voor was, is nog steeds een mysterie. Ondertussen is het het kasteel weer in de oude glorie gerestaureerd en kun je daarnaast een kijkje nemen in de geheimzinnige tunnels.

Het kasteel van Ksiaz ligt op een uur en tien minuten rijden van Wroclaw. Daarnaast is het kasteel goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Hiervoor reis je vanaf Wroclaw met de trein naar Walbrzych, waar je vervolgens bus 8 pakt richting het kasteel.

Kasteel Ksiaz tussen de bomen van een afstand

In samenwerking met de Poolse Organisatie voor Toerisme

Meer lezen over Polen?