Parijs kennen we allemaal, of althans dat denken we. Zo zijn er sommige bezienswaardigheden die eigenlijk gewoon een must zijn, zelfs al ben je maar voor een dag in de beroemde stad van de liefde. Ik verraad je hier welke bezienswaardigheden dat zijn!

De lijst van bezienswaardigheden in Parijs is lang; vrijwel eindeloos eigenlijk. De Eiffeltoren, de Sacré Coeur, Tour Montparnasse, de Notre Dame, en en en… Parijs is een metropool die nauwelijks nog rijker kan zijn aan indrukwekkende bezienswaardigheden. Eenieder onder jullie die er al een paar keer geweest is zal zeker zijn/haar favoriete bezienswaardigheden hebben. Maar welke bezienswaardigheden in Parijs zou jij iemand aanraden als die persoon maar weinig tijd heeft? Hoe kun je de highlights van de hoofdstad van Frankrijk samenvatten in een stedentrip van een dag? Vanaf half mei kun je weer goedkope treintickets naar Parijs reserveren, waardoor je deze zomer al vanaf €70 op en neer kunt! Maar waar moet je dan heen? Ik geef je hieronder mijn persoonlijke top 5 van bezienswaardigheden in Parijs!

Op zoek naar een goede plek om te overnachten? Check mijn top 10 leukste hotels in Parijs!

Bezienswaardigheden in Parijs

LouvreBasilique du Sacré-Coeur | Catacomben van Parijs | Eiffeltoren | Kasteel van Versailles

 

 

Het Louvre – het grootste museum ter wereld

Het is het grootste museum ter wereld en eveneens ook een van de drukst bezochte musea ter wereld. Het museum verenigt geschiedenis, kunst en cultuur en zorgt jaar op jaar weer voor een enorme menigte aan toeschouwers. We hebben het natuurlijk over Museum het Louvre in Parijs. Enkel de aanblik van het Palais du Louvre, waar ook het museum zelf in gevestigd is, is simpelweg indrukwekkend. Ooit werd het gebruikt als het stadspaleis van de Franse koningen, maar vandaag de dag is het een van de meest populaire toeristische trekpleisters in Parijs. Met een oppervlakte van ongeveer 60.000 m² hebben de bezoekers de mogelijkheid om veel voorwerpen uit verschillende landen en tijdperken te bewonderen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het Cupido standbeeld, of natuurlijk aan de beroemde Mona Lisa van Leonardo da Vinci. Eenmaal daar aangekomen pakken de meeste bezoekers direct hun camera’s tevoorschijn voor de eerste bezienswaardigheid: de beroemde glazen piramide, die waarschijnlijk wel een van de meest gefotografeerde plekken in Parijs is.

bezienswaardigheden parijs

Basilique du Sacré-Coeur – een dromerige aanblik

De prachtige Sacre Coeur, gelegen in het noorden van Parijs, ligt op de heuvel Montmartre, het hoogste natuurlijke punt in de stad. De basiliek schijnt in een stralend wit en veel kleine ornamenten en details geven het een uiterst bijzondere aanblik. Toch komen veel van de bezoekers hier niet perse voor de prachtige architectuur van de 19e eeuwse rooms-katholieke bedevaartskerk. Veel mensen komen namelijk vooral ook gewoon genieten van een uniek uitzicht over Parijs. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Montmartre een van de meest populaire ontmoetingsplaatsen in Parijs is. Vooral bij zonsopgang of zonsondergang met een glas wijn in de ene hand en de hand van je partner in de ander. Oh, wat is Parijs toch ook romantisch!

bezienswaardigheden parijs

De catacomben van Parijs – een zeer sinistere, doch indrukwekkende, attractie

De meeste toeristen in Parijs blijven liever buiten om de indrukwekkende gebouwen te fotograferen en te wandelen door de vele kronkelende straatjes en paadjes. Gelijk hebben ze hoor, maar ze missen daardoor wel een paar uiterst interessante ondergrondse bezienswaardigheden in Parijs. Ik heb het hier natuurlijk over de catacomben van Parijs, die bestaan uit een groot netwerk van tunnels en grotten. Wat veel mensen niet weten is dat dit uitgestrekte gangenstelsel maar liefst 300 kilometer lang is! De gangen zijn overblijfselen van de voormalige ondergrondse steengroeven, waar kalksteen werd gedolven om de bouw van nieuwe huizen te faciliteren. In de loop van de 18de eeuw moesten steeds meer begraafplaatsen sluiten, waarna men besloot de catacomben enkel nog als ossuarium – of knekelhuis – te gebruiken. Een ossuarium is een plaats waar de botten van overledenen bewaard worden, en het tunnelsysteem begon zo dus te fungeren als ondergrondse massabegraafplaats. Beetje bij beetje werden hier meer botten en schedels opgestapeld tot het een soort van geometrische vorm kreeg. Een lugubere geschiedenis, die uiteindelijk wel een spannende toeristenattractie heeft gecreëerd. Vandaag de dag is een klein deel van de catacomben nog opengesteld voor bezoekers. Kleed je overigens wel warm aan, want het kan hier beneden soms flink koud worden!

bezienswaardigheden parijs

De Eiffeltoren – het boegbeeld

Natuurlijk kan er maar één het echte iconische boegbeeld van Parijs zijn. Al ben je maar een uurtje in Parijs, dan nog zul je op z’n minst de Eiffeltoren te zien moeten krijgen. Eenmaal in de hoofdstad van Frankrijk aangekomen is de Eiffeltoren bezoeken zeker ook een must. Met een totaal van 324 meter hoog is dit bouwwerk uit de 19e eeuw gewoonweg indrukwekkend, en het is zelfs een van de meest bezochte bezienswaardigheden ter wereld. Geen lijst met bezienswaardigheden in Parijs waar deze stalen structuur op kan ontbreken! Of je de toren ook durft te bestijgen is aan jou, maar een foto aan de voorkant van de Eiffeltoren hoort toch wel op de to do list. Dus pak de selfie stick er maar bij en lach naar de camera! Wil je zo dicht mogelijk bij de toren overnachten? Bekijk dan mijn lijst van hotels met uitzicht op de Eiffeltoren.

bezienswaardigheden parijs

Het Kasteel van Versailles – geschiedenis, pracht en praal, en meer

Ondanks dat dit beroemde, werkelijk prachtige bouwwerk niet direct in Parijs ligt – je vindt het in de chique buitenwijk Versailles – is het zeker een must voor elke Parijs bezoeker. Afhankelijk van waar je in Parijs bent kan dit imposante kasteel in slechts een half uur tot een uur bereikt worden. Wat eerst een klein jachtslot was werd door koning Lodewijk XIII, en later door zijn zoon, herbouwd tot een weelderig pretpaleis. Bijzonder element nummer één is hier toch wel de beroemde Spiegelzaal (Galerie des Glaces), maar ook het prachtige park dat het kasteel geheel omringt. Neem een klein uitstapje in andere wereld en dompel je onder in het leven van de Franse koningen van de 17e en 18e eeuw. Wist je dat Kim Kardashian en Kanye West van plan waren om te trouwen in het Paleis van Versailles, maar dat het niet toegestaan was? Maar goed, ze mochten hier later overigens wel hun werkelijk pompeuze feest vieren ter ere van hun droomhuwelijk. Moet ik nog meer uitleggen over waarom deze plek in mijn top 5 van bezienswaardigheden in Parijs staat? Gaan dus!

bezienswaardigheden parijs

Maar nu ben ik toch wel benieuwd naar jouw mening: wat vind je van mijn top 5 van de beste bezienswaardigheden in Parijs? Hoe zou deze lijst met favorieten eruit zien als je slechts vijf bezienswaardigheden in Parijs mocht kiezen?

 

 

Aanbiedingen voor een stedentrip Parijs

Meer over Frankrijk in het Travel Magazine: