Ben jij benieuwd naar de 10 leukste bezienswaardigheden in Rome die je zeker niet mag missen? In dit travel magazine geven wij jou alle ins & outs over de tofste hotspots in de Italiaanse hoofdstad!

Ga jij je binnenkort wagen aan een stedentrip naar Rome en vraag je je af: “wat te doen in Rome?” Geen stress, want in dit travel magazine geven wij jou alle informatie over de 10 leukste bezienswaardigheden in Rome. Zo ontdek je alle bekende hotspots en hoef je niet bang te zijn dat je iets mist. Bezoek het eeuwenoude Colosseum en schiet een paar kiekjes voor social media. Ontdek de wondere wereld van de paus in Vaticaanstad en bewonder met eigen ogen de schilderingen van Michelangelo. In Rome valt altijd iets te beleven! Lees snel verder om onze 10 favorieten te ontdekken.

1. Colosseum

Onze top 10 met leukste bezienswaardigheden in Rome begint natuurlijk met de allerbekendste hotspot van de stad: Het Colosseum. Dit mega amfitheater bood ooit plek aan zo’n 65.000 toeschouwers. Tegenwoordig kunnen we het ons niet meer voorstellen, maar ooit werd dit gebouw gebruikt voor bloederige gevechten tussen gladiatoren, leeuwen en criminelen. Het Colosseum werd al in de 1e eeuw na Christus gebouwd en tot op heden is het één van de bekendste gebouwen ter wereld. In deze ruïne breng je tijdens een tour een bezoekje aan de tribunes vanaf waar je een geweldig uitzicht hebt over het hele theater. Ook kom je langs de ondergrondse ruimtes van het grootste en bekendste amfitheater van de Romeinse tijd.

Gurutip: met een Rome Tourist Card kun je gemakkelijk én voordelig alle bekende bezienswaardigheden in Rome bekijken! Zo heb je met de kaart toegang tot het Colosseum, St. Pieter, het Vaticaanmuseum en de Sixtijnse Kapel. Daarnaast skip je ook nog eens de (soms urenlange) wachtrijen. Je laat jouw ticket gemakkelijk zien op jouw smartphone. De voordelen zijn nog niet over, want met de kaart krijg je op de andere bekende bezienswaardigheden in Rome ook nog eens 10% korting.

Toegang: ongeveer €24
Openingstijden: 10.30 – 19.15
Bezienswaardigheden in Rome - Colosseum

Stedentrip Rome met toegang Colosseum & Forum Romanum

2. Trevifontein

Als de Trevi Fontein niet de bekendste fontein van de wereld is, dan weten wij het ook niet meer. Iedere dag trekken er duizenden toeristen naar de hotspot in de stad om een muntje in de fontein te gooien. De betekenis van dit muntje? Dat is dat je zeker nog eens terugkeert naar de Italiaanse hoofdstad. Zeker doen dus! De Trevi Fontein ligt op een kruispunt waar drie straten samenkomen en hier heeft de fontein dan ook zijn naam aan te danken. Trevi betekent namelijk drie. Het witte marmer springt van mijlenver in het oog en het ontwerp van de fontein is prachtig. Iedere keer zie je weer iets nieuws. Niet gek dus dat deze fontein vaak gebruikt wordt als decor van films!

Bezienswaardigheden in Rome - Trevifontein

3. Pantheon

Aangezien de Romeinse tijd in een ver verleden ligt, is het niet gek dat veel gebouwen niet meer zo mooi zijn als in hun originele staat. Het Pantheon is echter een grote uitzondering, want het is de enige tempel uit deze tijd die nog zo goed in tact is gebleven. De reden hiervan is de belangrijke functie van het gebouw, welke altijd is gebleven. Het Pantheon is gebouwd in de tijd dat het Christendom opkwam en is hierna omgedoopt tot katholieke kerk. Hierna kreeg het de functie van begraafplaats voor Romeinen met aanzien. Kijk tijdens jouw bezoek aan de tempel vooral even naar het plafond, want hier zie je een grote lichtkoepel welke voor prachtige lichtinval zorgt. Het gebouw is gebouwd in de 2e eeuw na Christus en vind je verstopt tussen gebouwen in een woonwijk.

Toegang: gratis
Openingstijden: 09.00 – 18.00
Bezienswaardigheden in Rome - Pantheon

Stedentrip Rome met streetfood tour

4. Sint-Pietersbasiliek

De ‘Basilica di San Pietro in Vaticano’, oftewel de Sint-Pietersbasiliek is het “epicentrum” van de katholieke kerk. Je vindt deze kerk niet in Italië, maar in de zelfstandige staat Vaticaanstad. Geen zorgen, je hoeft voor een bezoekje aan deze andere staat geen uren te reizen. De onwijs grote basiliek ligt aan het, je raadt het al, Sint-Pietersplein welke net als de basiliek een onwijs bekende bezienswaardigheid in Rome is. In de Sint-Pietersbasiliek vind je wereldberoemde kunstwerken van de grootste meesters ter aarde. Bekijk de werken van Michelangelo en breng een bezoek aan de cryptes met meer dan honderd praalgraven van verschillende pausen door de jaren heen. Deze hotspot is altijd onwijs druk, dus boek zeker vooraf jouw ticket voor deze bezienswaardigheid.

Toegang: vanaf €6
Openingstijden: 07.00 – 18.00
Bezienswaardigheden in Rome - st. pietersbasiliek

5. Sixtijnse Kapel

Dat de Sixtijnse Kapel iedere dag veel bekijks trekt, is geen raadsel. Capella Sistina is de officiële residentie van de paus en iedere bezoeker hoopt een kleine glimps van de bekende man op te vangen. Het verbaast je misschien niet, maar de Kapel is het meesterwerk van de kunstenaar Michelangelo. In de kapel vind je meerdere beroemde schilderijen, waaronder “Het laatste oordeel”. Ook bij deze bezienswaardigheid in Rome is het de moeite waard om je blik naar boven te richten. Het plafond is namelijk prachtig beschilderd door – wederom – Michelangelo. De kapel is vernoemd naar paus Sixtus IV en is tegenwoordig nog wereldberoemd omdat op deze plek de kardinalen een nieuwe paus kiezen.

Toegang: Sixtijnse Kapel & Vaticaanse Musea vanaf €17
Openingstijden: 09.00 – 16.00
Citytrip Rome met tickets voor het Collosseum, Forum Romanum, Vaticaanse musea en meer!

6. Forum Romanum

Als je er nu loopt zou je het misschien niet denken, maar ooit was deze bezienswaardigheid in Rome hét centrum van de stad. De inwoners van Rome kwamen hierheen voor de handel, politiek maar ook het geloof. Je vond hier tempels en marktkraampjes: één en al bruisend! Ook vonden er bij Forum Romanum belangrijke gebeurtenissen plaats, zoals de kroning van keizer Augustus. Maar ook voor toespraken, verkiezingen en festiviteiten trokken Romeinen naar deze plek in de stad. Door een grote brand en meerdere plunderingen werd deze plek helaas verwoest. De ruïnes die je vandaag de dag kan bewonderen zijn voornamelijk de overblijfselen van keizerlijke paleizen, triomfbogen, zuilen en tempels. Zeker de moeite waard!

Toegang: combi ticket Colosseum, Forum Romanun & Palatijn vanaf €22
Openingstijden: 09.00 – 19.15
Bezienswaardigheden in Rome - forum romanum

7. De Engelenburcht (Castel Sant’Angelo)

Dit unieke fort in Rome kent een rijke historie waar een indrukwekkende legende bij hoort en ligt vlak bij Vaticaanstad. Het gebouw is gebouwd voor keizer Hadrianus en diende als mausoleum voor hem en zijn familie. Hierna heeft het meerdere andere doeleinden gekend, zoals burcht, vluchtoord, pauselijke schatkamer. De huidige functie van het gebouw is een museum. Op de Engelenburcht zie je een standbeeld van aartsengel Michaël. De legende waar wij het net over hadden gaat als volgt: de paus smeekte God bovenop de burcht om een einde te maken aan de pestepidemie die toentertijd heerste in Rome. De smeekbede van de paus werd beantwoord door god door engel Michaël te sturen en hij verscheen aan de paus. Na deze Bijbelse gebeurtenis kwam er een eind aan de pest in Rome, aldus de legende. De huidige naam kreeg dit gebouw dus pas in 590 (toen de gebeurtenis plaats moet hebben gevonden), terwijl het al in de 2e eeuw na Christus is gebouwd. Nowadays is de Engelenburcht één van de bekendste bezienswaardigheden in Rome.

Toegang: vanaf €22
Openingstijden: 09.00 – 19.30
Bezienswaardigheden in Rome - engelenburcht

Stedentrip Rome inclusief 4* boutique hotel

8. De Spaanse Trappen

In vergelijking tot – zo ongeveer – alle gebouwen in Rome zijn de Spaanse Trappen relatief gezien helemaal nog niet zo oud. Ze werden namelijk pas in 18e eeuw gebouwd. Dat is wel even wat anders dan de 1e of 2e eeuw na Christus. Bovenop de 138 trappen heb je een prachtig uitzicht dus het is dan ook niet gek dat veel kunstenaars zich lieten inspireren door dit prachtige stukje Rome. Tijdens een stedentrip in de Italiaanse hoofdstad kan je af en toe wel even een korte break gebruiken, dus werden de Spaanse Trappen veelvuldig gebruikt als rustplek na een flink aantal stappen te hebben gezet. Echter is het niet toegestaan om op de trappen te zitten of een kleine snack te nuttigen. Hier wordt af en toe op gecontroleerd, dus keep it in mind!

Spaanse trappen

9. Het Palatijn

Enig idee waar de stad Rome – volgens de mythologie – ooit is gesticht? Misschien moet je even diep graven in je geheugen of de geschiedenisboeken er bij pakken, dus laten wij je een handje helpen. Volgens de verhalen stichtten Romulus en Remus ooit de stad Rome op de berg Palatijn. Misschien denk je Romelus en wie? De tweeling zou zijn gevonden in een grot en grootgebracht zijn door een wolf. Bovenop de Palatijnse heuvel heb je toegang tot deze grot en de ruïnes die ooit de residenties waren van onder andere keizer Augustus, de eerste Romeinse keizer. De Palatijnse heuvel is één van de zeven heuvels van Rome en deze bijzondere plek moet je zeker toevoegen aan jouw lijst met bezienswaardigheden in Rome.

Toegang: combi ticket Colosseum, Forum Romanun & Palatijn vanaf €22
Openingstijden: 10:30 – 19.15
Bezienswaardigheden in Rome - Palatijn

Solo stedentrip Rome met 4* hotel & stadstour

10. Vaticaanstad

Er zijn al een aantal bezienswaardigheden in Rome én Vaticaanstad voorbij gekomen, maar over Vaticaanstad zelf hebben we het nog niet gehad. Deze dwergstaat – oftewel het kleinste land ter wereld – is één van de meest bezochte plaatsen in Europa. Denk je: “leuk joh, dat Vaticaanstad! Daar wil ik wel wonen.” Dan heb je toch echt pech, want alleen de paus, priesters en nonnen, enkele hoogwaardigheidsbekleders en bewakers mogen op deze heilige plek wonen. Leuk feitje: alle bewakers in Vaticaanstad zijn van Zwitserse komaf en moeten natuurlijk katholiek zijn. Om deze functie te mogen vervullen moeten zij een eed van trouw afzweren aan de paus himself. Misschien vraag je je af waarom het allemaal Zwitsers zijn. Dit komt doordat Zwitserse bewakers de paus beschermden tijdens de plundering van Rome in 1527. Zij hielpen de paus ontsnappen uit het kasteel van Sant’Angelo. In Vaticaanstad liggen ongekend veel kunstschatten en ook “de Heilige Stoel” vind je hier.

Toegang: Sixtijnse Kapel & Vaticaanse Musea vanaf €17
Openingstijden: 09.00 – 16.00
Bezienswaardigheden in Rome - vaticaanstad

Meer lezen over Rome?