De Italiaanse hoofdstad Rome is een topbestemming voor de fans van citytrips. Deze metropool heeft zo’n 3,3 miljoen inwoners en biedt een ongelovelijke diversiteit aan bezienswaardigheden die je niet mag missen.

Juist omdat je hier zoveel kunt zien, wil ik je graag introduceren aan de hotspots van Rome. Met name ga ik in op het culinaire aspect, want als de Italianen ergens bekend om staan, is het hun eten. Je moet Italië met al je zintuigen belevem. Zo maak je zeker kennis met het drukke verkeer in Rome en de inwoners van de stad gebruiken graag hun toeter. Blijf rustig en probeer het te zien als een onderdeel van de metropool.

Colosseum in Rome, Italy

Aankomst in Rome

De Italiaanse hoofdstad heeft diverse luchthavens. De meest belangrijke is Fiumicino Airport. Als je hiernaartoe vliegt, kun je het beste met de Leonardo Expressnaar het centrum reizen. De trein doet er anderhalf uur over om het centraal station te bereiken. De tweede luchthaven is Rome-Ciampino, op ongeveer 15 km afstand van de stad en wordt vaak bezocht door goedkope luchtvaartmaatschappijen. Een retourtje met Terravision bus kost €8. Het duurt dan ongeveer 45 minuten. Het is niet de moeite waard om een auto te huren, want veel van de highlights kun je gemakkelijk te voet bereiken of met het uitgebreide metronetwerk. Daarnaast is het moeilijk om een parkeerplek te vinden.

Bezoek Rome

Het is moeilijk om Rome te omschrijven. Als je de eeuwige stad voor het eerst bezoekt, weet je niet waar je moet beginnen. De topbezienswaardigheden kun je het beste in de vroege ochtend of late avond bezoeken, wanneer er niet veel toeristen rondlopen. De Trevi-fontein en de Spaanse trappen zijn overdag zo druk, dat je niet goed van het uitzicht kunt genieten.

Europe_Italy_Rome_016

Bezoek de andere attracties met een huurfiets. Laat je niet afschrikken door de horrorverhalen over het verkeer. De Romeinen wennen langzaamaan aan het fietsen en er bestaan al enkele goede fietspaden. Met de fiets kun je op flexibele basis de stad verkennen en langs de rivier de Tiber toeren. Zo ontsnap je aan het drukke verkeer. Als je zo nu en dan wilt uitrusten, kun je ook met tramlijn nr. 9 op verkenningstocht. Een enkele reis kost slechts €1.50. De lijst van verdere bezienswaardigheden is lang en als je slechts een weekend hebt, bereid je dan maar voor. Een must-see is natuurlijk het Colosseum, het Forum Romanum en natuurlijk het Vaticaan. Zorg dat je bij het uitkijkpunt komt dat om de koepel van de St. Peter draait. Met een beetje geluk zie je de paus terwijl hij van een wandeling geniet. Mis ook de Sixtijnse kapel en de musea niet.

Europe_Italy_Rome_017

Culinair Rome

De cuisine van Rome is ongeëvenaard. Je krijgt hier zeker waar voor je geld. Ik laat je graag de essentiële plekken voor ontbijt, lunch en diner zien, zodat je goed en voordelig kunt eten. Wil je je ontbijt tussen de Romeinen eten? Ga dan naar San Calisto (3 Piazza San Calisto). Hier smul je van een heerlijk ontbijtje voor een goede prijs. Ook is het een bezoek na 6 uur in de avond waard voor een cocktail. Als het om lunch gaat, bezoek Gourmet-Mall Eataly (Piazzale XII Ottobre 1492). Deze grote hal voor goed, schoon en eerlijk eten was ooit een treinstation. Op vier verdiepingen vind je fantastische maaltijden.

Natuurlijk mag pizza niet ontbreken op het lijstje. Ontwijk de toeristische spots en ga naar La Vera Napoli. Je betaalt ongeveer €5-7 voor een klassieke pizza en men gebruikt hier echte buffelmozzarella. Deze kleine pizzeria vind je op de 47 Via Muzio Scevola en opent om 19.00 uur. Het perfecte tijdstip voor een goed diner.

Als toetje moet je ook het ijs proberen. De ijssalon Cremeria Monteforte (22 Via della Rotonda) is een traditioneel familiebedrijf, wiens ijs vele prijzen heeft gewonnen. Proef het, het smaakt geweldig!

Italien pizza

Rome in de avond

In Rome begint de avond wanneer de zon ondergaat. Geniet van een adembenemend uitzicht met een cocktail in je hand vanaf het dakterras van het Hotel Forum. Wie de film ‘La Grande Bellezza’ heeft gezien, weet hoe indrukwekkend de monumenten er in de avondverlichting uit zien. Natuurlijk kun je een van de vele clubs bezoeken, maar ik raad je aan om plaats te nemen in een van de barretjes in de wijk Trastevere en daar simpelweg naar de gesprekken in het Italiaans om je heen te luisteren. Misschien ontmoet je wel een paar locals! Er is niets beter dan een gesprek voeren met een levendige Italiaan die je zijn of haar verhaal vertelt.

Laat jezelf meevoeren door de kronkelde, nauwe straten van de oude stad en hou je ogen open voor bijzondere plekken en plaatsen. Wanneer je de grote attracties bezocht hebt, zul je merken dat je de stad beter kent, al helemaal na een wandeling door de charmante hoekjes van de stad. Nog een laatste tip: verken ook de Joodse wijk, hier geniet je namelijk echt van het dolce vita! Heb je zin in een reisje naar  Rome gekregen? Kijk dan hier voor mijn deals naar de Eeuwige Stad!

1-1Rome3