De Italiaanse hoofdstad Rome is een topbestemming voor de fans van citytrips. Deze metropool heeft zo’n 3,3 miljoen inwoners en biedt een ongelofelijke diversiteit aan bezienswaardigheden die je niet mag missen. Lees hier snel over onze beste Rome tips!

Juist omdat je hier zoveel kunt zien, hebben we het onze taak gemaakt om je te laten kennismaken met de belangrijke bezienswaardigheden in Rome en je te laten zien hoe je gemakkelijk van A naar B komt. We hebben de volgende tips voor Rome zelf uitgebreid getest en we kunnen je ze van harte aanraden. Met name gaan we in op het culinaire aspect, want als de Italianen ergens bekend om staan, is het wel hun eten. Je moet Italië met al je zintuigen beleven. Zo maak je zeker kennis met het drukke verkeer in Rome en de inwoners van de stad gebruiken graag hun toeter. Blijf rustig en probeer het te zien als een onderdeel van de metropool. Natuurlijk laten we je ook kennis maken met de historische meesterwerken van de stad, zoals de Trevifontein en het indrukwekkende Colosseum. We laten je ook zien welke attracties je gratis kan bezoeken om geld te besparen. Je kan tegenwoordig erg goedkoop een citytrip Rome boeken, en daarbij zelfs voor een weekend in Rome te verblijven. Wil je weten wat er zich in de avonden afspeelt en in welke gebieden je de beste restaurants en bars kan vinden? Geen probleem, we hebben de antwoorden voor je. Dit zijn onze Rome tips!

 

Wat te doen in Rome

Reizen naar Rome | Bezienswaardigheden | Italiaanse keuken | Nachtleven
Handige tips voor in Rome | Beste reistijd Rome

Aankomst in Rome en het vervoer in de stad

De Italiaanse hoofdstad heeft diverse luchthavens. De meest belangrijke is Fiumicino Airport. Als je hiernaartoe vliegt, kun je het beste met de Leonardo Express naar het centrum reizen. De trein doet er slechts een halfuur over om het centraal station te bereiken. De tweede luchthaven is Rome-Ciampino, op ongeveer 15 kilometer afstand van de stad en wordt vaak bezocht door goedkope luchtvaartmaatschappijen. Een retourtje met Terravision bus naar Rome kost €8. Het duurt dan ongeveer 45 minuten. Een nog goedkoper alternatief zijn Cotral bussen die voor slechts €1,20 van luchthaven Ciampino naar het busstation Anagnina rijden. Een ritje met de metro, tram of bus kost altijd €1,50. Deze tickets kan je kopen in krantenwinkels, tabakwinkels en op automaten op de stations.

Toeristenbelasting in Rome:
1-3 sterren hotels: tot €4 per nacht
4-5 sterren hotels: tot €7 per nacht
B&B en appartementen: €3,50 per nacht

Camping: €2 per nacht

Wanneer je van plan bent regelmatig gebruik te gaan maken van het openbaar vervoer tijdens je verblijf in Rome, dan raden we je aan een dagkaart te kopen voor €7 waarmee je met alle vervoersmiddelen in de stad kan rijden. De berekening hierbij is eenvoudig: wanneer je deze pas minstens 5 keer gebruikt binnen 24 uur om de bezienswaardigheden van Rome te bezoeken, dan is deze pas al voordeliger.

Rome

De handigste manier van de luchthavens naar het centrum van de stad zijn natuurlijk de taxi’s. De officiële taxi’s hebben tarieven vastgelegd voor een rit van de luchthaven naar het centrum van de stad en je moet zeker niet meer betalen dan €30. Zorg ervoor dat je in een witte taxi klimt, zodat je ook echt kan profiteren van de vaste tarieven. Natuurlijk kan je op de luchthaven ook een auto huren om nog flexibeler te zijn, maar onthoud goed dat de manier van rijden niet hetzelfde is als in Nederland!

Nog zo’n belangrijke vraag: waar overnachten in Rome? De Italiaanse stad is zo’n populaire bestemming dat je hier honderden hotels in alle prijsklasses vindt.

 

 

Bezienswaardigheden in Rome – De hoogtepunten

Het is moeilijk om Rome te omschrijven. Het is nog moeilijker  om uit te zoeken wat je allemaal moet gaan doen in Rome, aangezien er gewoon te veel bezienswaardigheden zijn. Als je de eeuwige stad voor het eerst bezoekt, weet je niet waar je moet beginnen. We gaan je helpen! Hieronder laten we je zien wat de niet te missen bezienswaardigheden van Rome zijn. Van het Colosseum en de Trevifontein tot het Forum Romanum…reis je mee?

Trevifontein | Spaanse Trappen
Colosseum en Forum Romanum | Vaticaanstad

Trevifontein

Trevifontein

Veel van Rome’s popualaire attracties zijn overdag overspoeld met toeristen, dus we raden je aan om deze in de avond of heel vroeg in de ochtend te bezoeken. Vooral de bekende Trevifontein, die elke dag geluksmuntjes vangt van zijn bezoekers, kun je het beste buiten de drukke momenten bezoeken om er echt van te genieten. Deze fontein ving in 2013 zelfs meer dan 1 miljoen euro aan geluksmuntjes. Vroeg in de morgen heb je deze bezienswaardigheid bijna voor jezelf alleen, maar in de avond kan het hier nog steeds wel vrij druk zijn. Lekker vroeg de wekker zetten dus!

Spaanse Trappen

De Spaanse Trappen is een populaire ontmoetingsplek waar het de hele dag door druk is. Jonge mensen zitten op deze 68 meter lange trappen te praten en plannen de rest van hun avond. Na een lange renovatie kunnen we nu eindelijk weer op de Spaanse Trappen zitten. De beste manier om de Spaanse Trappen en de Trevifontein te bereiken is door het nemen van de oranje lijn A. Stap uit bij de bus stop Spagna of Barberini en loop een stukje verder langs de Via dei Condotti. Dit is een van de duurste straten van Rome. Hier vind je de dure merken zoals Gucci, Cartier en Prada. Een beetje dromen mag hier wel? 😉

De beroemde Spaanse Trappen

Het Colosseum en het Forum Romanum

Rome kan je natuurlijk niet verlaten zonder een bezoek aan het legendarische Romeinse Colosseum en het Forum Romanum. We raden je aan een gecombineerd ticket te kopen voor €12,50 waarmee je beide bezienswaardigheden kan bezoeken. Je kan dit ticket het beste meteen bij het Roman Forum kopen, want hier is de wachttijd een stuk korter vergeleken met de wachtrij voor het Colosseum. Koop je ticket alleen bij de officiële verkooppunten en niet van dealers die hier rond de bezienswaardigheden rondlopen. Deze vragen meestal veel te hoge prijzen en bieden niet meer voordelen dan wanneer je een normaal ticket koopt. Als je echt op veilig wil spelen en niet echt wil wachten, raden we aan een entreekaartje online te kopen voor je stedentrip naar Rome. Wanneer je dit ticket in je handen hebt, kan je beslissen of je door het Forum Romanum wil wandelen of meteen het Colosseum gaat bezoeken. Het gekochte ticket is geldig voor twee dagen, wat betekent dat je nog steeds de wachtrij over kan slaan de volgende dag. Een bezoekje aan de Palatine Heuvel is ook aan te raden, en deze kan ook je bezoeken met je gekochte ticket.

Prijzen in een overzicht:

Colosseum Rome en Forum Romanum: €12,50

Nationaal Monument: Gratis

Vaticaans Museum: €16

St. Peter’s: Gratis

St. Peter’s Dome: €6

Galleria Borghese: €11

Pantheon: Gratis

Dag ticket voor openbaar vervoer: €7

Toeristen belasting: €3 tot 7 per nacht

Een kleine tip: Als je geïnteresseerd bent in Romeinse geschiedenis, dan moet je voor je bezoek je een beetje inlezen of een audiotour doen. Hiermee krijg je een goed idee van hoe het er duizenden jaren geleden uit heeft moeten zien. Niet ver van het Colosseum vind je ook een 600 meter lange Circus Maximus standbeeld, waar de paardenracen plaatsvonden in de 5de eeuw voor Christus.

De beste manier om het Colosseum en het Forum Romanum te bereiken is via de blauwe metrolijn B, waar je stopt bij Colosseo, zoals de naam al impliceert. Hier vind je het plein in Rome met het meeste verkeer, Piazza Venezia, dat je haast niet kan missen omdat het aan de voet van een enorm monument; het Altare della Patria. Je kan ook het Monumento a Vittorio Emanuele II gratis beklimmen vanwaar je een spectaculair uitzicht hebt over de stad.

Vaticaanstad

Je kan ook een kijkje nemen bij de toegankelijke gebieden van het Vaticaan, samen met de St. Peter’s Basiliek, het St. Peter’s plein en het zogenoemde Vaticaanse Museum. Voor een bezoekje aan het Vaticaans Museum raden we je aan in ieder geval drie uur uit te trekken, want de Papal Art Collection is een van de meest uitgebreide en waardevolle ter wereld. Of je nu van kunst houdt of niet, deze tentoonstelling zal je zeker weten van je voeten blazen. Je kan het beste je kaartje van tevoren kopen zodat je niet te lang hoeft te wachten in de rij bij de ingang. De ingang is aan de noordkant van het gebouw en met een ticket kan je de rij al overslaan, die s’ochtends vaak heel lang is. Mensen die slecht van tevoren kunnen plannen raden we aan s’middags een bezoekje te brengen. Hier zouden we ook weer investeren in een audiotour, die je langs de werken zoals de Appartamento Borgia en Raphael’s Stanzas leidt, en de waardevolle kunstwerken van onder andere Gogh, Michelangelo, Dali en Rodin toont. Bijna aan het eind van het museum kom je bij het absolute hoogtepunt, de Sixtijnse Kapel van Michelangelo. Loop naar het midden van deze imposante kapel en kijk rond naar de bekende schilderijen zoals ‘De Schepping van Adam’. Een uniek zicht! Het nemen van foto’s, het maken van video’s en luid praten is verboden in de Sixtijnse Kapel. Vrouwen moeten hier ook hun schouders bedekken.

Vaticaanstad

Na je bezoek aan het Vaticaans Museum kan je meteen door naar het Sint-Pietersplein. Je kan het Sint-Pietersplein en de Sint-Pietersdom gratis bezoeken nadat je gefouilleerd bent en je moet op passende wijze gekleed zijn. Dit betekent: schouders bedekt en vermijd een korte broek en slippers. Net zoals het Vaticaans Museum is het hier erg druk in de ochtend en rond het middaguur, dus het beste is je bezoek vroeg in de avond te plannen. Naar onze ervaring zijn er dan zo weinig mensen dat je de controle zelfs door kan zonder te hoeven wachten. Nadat je alle controlepunten hebt gepasseerd kan je eindelijk de Sint-Pieters kerk betreden. Dit is een van de belangrijkste kerken ter wereld. Het zal dan ook niet zonder reden zijn dat je mond hier een beetje open valt, want zo veel pracht en praal zie je ook niet elke dag. Je kan je Vaticaanse bezoek afsluiten met een klim van de toren van de kathedraal, die je kan betreden voor €6 en vanuit waar je een perfect uitzicht over de stad hebt. Het Vaticaanse Museum en het Sint-Pietersplein kan je het beste bereiken met de oranje metrolijn A.

Holidayguru insider tip: Wanneer je tussen 9 en 12 uur naar de Swiss guards bij de zuidelijke poort gaat van het Petersplein gaat en vraagt naar de ‘begraafplaats van de Duitsers’, dan kan je Vaticaanstad betreden zonder te hoeven wachten. Cool, toch?

Als je voeten het nog aankunnen raden we je aan om een kilometer door de Via della Conciliazione naar Engelsburg te lopen. Het Castel Sant’Angelo, wat Engelsburg in het Italiaans is, was ooit het mausoleum van de Romeinse keizer Hadrianus en dient nu als museum.

Villa Borghese & de Janiculum heuvel

Heb je een paar uur pauze nodig van de hectische stad Rome? Neem dan de oranje metrolijn A en stap uit bij de stop Flaminio. Hier vind je niet alleen het Piazza del Popolo, wat een van de bekendste pleinen van Rome is, maar hier dichtbij is ook een erg groot park te vinden: Villa Borghese. Hier kan je fietsen huren, bootjes varen over een klein riviertje, verschillende fonteinen bewonderen of simpelweg op zoek gaan naar een schaduwrijke plek om te ontspannen. Een must see voor kunstliefhebbers is de Galleria Borghese, welke midden in het park ligt en een van de meest waardevolle kunst collecties ter wereld huisvest. Een ticket voor deze villa kost €11 en is van tevoren te boeken via ticketeria.it.

Het beste uitzicht over de stad kan je trouwens gewoon gratis krijgen. Om hier van te kunnen genieten hoef je simpelweg alleen maar over de Gianicolo heuvel naar de wijk Trastevere, richting het grote Garibaldi Monument te lopen. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht op Rome en kan je alle bezienswaardigheden van bovenaf bekijken.

Er zijn zo veel leuke bezienswaardigheden in Rome dat er nauwelijks een eind aan de lijst komt. Dat is de reden dat we hier nog een kleine sectie maken voor andere populaire plekken in Rome, als je je nog afvraagt wat je moet gaan doen tijdens je stedentrip in Rome.

  • Pantheon: Een indrukwekkende tempel uit de oudheid, die nu ook dienst doet als kerk en gratis bezocht kan worden (Tram 8, halte Largo Argentinië).
  • Basiliek Santa Maria Maggiore: Een van de vier prachtige Pauselijke kerken uit de 5e eeuw (Bus 714).
  • Piazza Navona: Een barokke plein waar diverse interessante fonteinen zijn (Tram 8, halte Largo Argentinië).
  • Torre Argentina: Een asiel voor ongeveer 300 zwerfkatten in het midden van oude ruïnes (Tram 8, halte Torre Argentina).

Gurutip: Je kan alle attracties van de stad ontdekken met de metro of met de fiets. Wees niet bang door de horror verhalen over het rampzalige verkeer in de stad. De Romeinen hebben het fietsen ondertussen ook zelf ontdekt en hebben een aantal goede fietspaden aangelegd. Met de fiets ben je een stuk flexibeler en kan je ook nog eens genieten van de mooie paden langs de rivier de Tiber. Hier kan je rustig ontspannen na een bezoek aan de drukke stad. Nog een andere tip die we je willen meegeven: verspreid door de stad vind je verschillende fonteinen waar je je fles water kan vullen. Dit water heeft een uitstekende kwaliteit en het is lekker koel, je kan het zeker zonder aarzeling drinken.

Culinair Rome – Pizza, Pasta en IJs

Rome heeft vooral een indruk op ons gemaakt door zijn culinaire hoogstandjes. Hier krijgt echt iedereen waar voor zijn geld. We laten je graag de belangrijkste plekken zien voor ontbijt, lunch en diner. Hiermee kan je goedkoop en heerlijk eten zonder het eten in het hotel te hoeven aanraken. Als je graag ontbijt samen met de Romeinen, dan moet je zeker een bezoekje brengen aan San Calisto, want hier wordt een heerlijk ontbijt geserveerd voor een prima prijs. Een bezoekje aan deze straat is ook zeker de moeite waard rond 6 uur s’avonds, wanneer de Romeinen hun avond vieren met een cocktail. Een voormalig station is nu omgebouwd tot grote verkoop hal waar je geweldige gerechten kan krijgen. Volg gewoon je neus en je zal de meest verrukkelijke gerechten proeven. Ook de kleinere restaurants bieden een lunch die het consumeren helemaal waard is: voor ongeveer 10 tot 15 euro heb je een menu met een voorgerecht, hoofdgerecht en een drankje of een toetje. We raden je zeker aan om je lunch te houden bij Cajo e Gajo in Trastevere, waar je kan kiezen tussen heerlijke pizza en originele pasta.

Colosseum ijs

Nachtleven in Rome – De hippe wijk Trastevere

In Rome begint de avond tijdens de zonsondergang. Je kan genieten van een prachtig uitzicht terwijl je van een cocktail geniet bij het Hotel Forum. Wie de Oscar winnende film “La Grande Bellezza” heeft gezien, weet meteen hoe indrukwekkend een nachtelijk uitzicht over de stad kan zijn. Natuurlijk kan je een bezoekje wagen aan een van de velen avondclubs, maar we raden je liever aan om een plekje te zoeken in een van de knusse bars in het Trastevere gebied. We zijn nog steeds compleet onder de indruk van deze wijk, waar het ene geweldige goedkope restaurant naast het andere verschijnt en de jonge mensen genieten van het beginnen van de nacht. Na een heerlijk diner in het hippe restaurant Grazia & Graziella, dat heerlijke pizza serveert, liepen we een beetje door Trastevere in de avond, hadden een aantal souvenirs gekocht en keken naar een aantal straatartiesten. Een onvergetelijke avond.

Beste reistijd Rome

Dat een stedentrip naar Rome echt de moeite waard is, is ondertussen wel duidelijk, maar wat is nu de beste reistijd voor Rome? De beste maanden om Rome te bezoeken zijn april, mei, september en oktober. In het voor- en njaar is het weer aangenaam, maar niet te warm. Bovendien vermijd je zo de drukte en de hoge prijzen van het hoogseizoen (de zomer).

 

Op naar Rome!

Wat te doen in Rome?

Bovenstaand artikel geeft een handig overzicht van de belangrijkste bezienswaardigheden in Rome. Natuurlijk niet te missen zijn de beroemde Trevifontein en het machtige Colosseum in Rome. Zelfs tijdens een korte stedentrip naar Rome heb jij genoeg tijd om deze hoogtepunten te bezoeken. Verder hebben we nog een aantal romantische tips voor in Rome, waar onder andere een bezoekje aan de Piazza del Popolo onder valt.

Hoeveel dagen op stedentrip naar Rome?

Rome kan je gemakkelijk ontdekken tijdens een korte citytrip. Dit kan tijdens een weekendje Rome zijn, maar doordeweeks zijn de citytrips naar Rome vaak een stuk voordeliger.

Dus we kijken altijd uit naar de eeuwige stad Rome. Er is zo veel te ontdekken en te zien. Rome  Je hoeft alleen maar door deze geweldige stad te lopen en de geschiedenis vliegt je om de oren. En voeg dit toe aan de heerlijke restaurants die je absoluut moet bezoeken en je hebt een complete stedentrip Rome klaar! La bella Italia heeft veel te bieden, dus boek snel je trip!

Meer uit het Travel Magazine: