Kabbelende golven, palmbomen die zachtjes in de wind ritselen, zorgeloos gelach en ontspannen reggaemuziek – dat is hoe Jamaica klinkt. Het Caribische eiland heeft dit niet allerminst te danken aan muziekicoon Bob Marley. Volg hem in zijn voetsporen en maak kennis met het verhaal van deze muzieklegende.

Reggae hoort zeker evenveel bij Jamaica als droomstranden en kokosnoten, want het Caribische eiland kan met recht de geboorteplaats van de reggaemuziek worden genoemd. Iemand die als geen ander aan de wieg van reggae heeft gestaan, is Bob Marley. De Rastafari-beweging, waarvan Bob Marley een groot voorstander was, heeft de Jamaicaanse cultuur gemaakt tot wat ze nu is. Overal op het eiland word je aangestoken door de ogenschijnlijke onbezorgdheid van de bewoners en hun ontspannen vibes. Zou dat iets te maken kunnen hebben met de unieke muziek die je hier omringt? Vandaag neem ik je mee langs het spoor van de muziekheld Bob Marley en laat ik je zien waar je dicht bij de Rastacultuur kunt komen.

 

Bob Marley op Jamaica

Rastafari | Nine Miles Jamaica | Trenchtown | Bob Marley Museum

One Love Cafe | Boek jouw vakantie

Bob Marley Jamaica
Foto: Jamaica Tourist Board

Rastacultuur op Jamaica

Voordat ik met je de geschiedenis van Bob Marley induik, wil ik je graag een beetje inzicht geven in wat Rastafari eigenlijk is. De Rasta-beweging, die haar oorsprong had in de jaren ’30, is een waar geloof geworden dat zich over de hele wereld verspreid heeft. De beweging verzet zich onder andere tegen het westerse politieke systeem en zet zich in voor de gelijke rechten van de zwarte bevolking. Het begon allemaal in Jamaica, waar de reggaemuziek ontstond, en werd steeds populairder over de hele wereld. Bob Marley was een van de oprichters en belangrijkste musici van de reggae, daarom wordt de zanger en gitarist vandaag de dag beschouwd als het gezicht van de beweging en wordt hij wereldwijd gevierd als icoon.

Bob Marley Jamaica
Foto: Istock

Nine Miles – Bob Marleys geboorteplaats…

Bob Marley werd in 1945 geboren in het Jamaicaanse Nine Miles. Je vindt dit kleine stadje in het midden van Parish Saint Ann, ongeveer 30 kilometer ten zuiden van de noordkust en ongeveer anderhalf uur rijden van Kingston. De weg hierheen is een echte belevenis, omdat je over kronkelende wegen door de groene bergen slingert. Tijdens je bezoek aan Nine Miles krijgt je een intieme blik in het leven van Bob Marley, omdat je zijn geboorteplaats betreedt en daar zelfs zijn wieg nog vindt.

Bob Marley Jamaica
Foto: Shutterstock

…en laatste rustplaats

Bob Marleys leven begon niet alleen in Nine Miles, hij is hier ook begraven. Na zijn dood in mei 1981 werd hij teruggebracht naar zijn vaderland, waar hij – hoe kan het ook anders – met zijn gitaar en marihuana in een mausoleum werd begraven. Je kunt het mausoleum bezoeken tijdens een rondleiding. Hier vind je onder andere het “kussen”, een steen waarop Bob Marley vaak zou hebben gelegen om te ontspannen. Maak ook een uitstapje naar Mount Zion en zie de plek die de wereldberoemde liedjes van de muzikant inspireerde.

Een kijkje achter de schermen in Trenchtown

Op twaalfjarige leeftijd verhuisde Bob Marley naar Trenchtown aan de noordkust van Jamaica. Dit deel van de hoofdstad Kingston was ook de thuisbasis van de reggaemuzikanten Peter Tosh en Bunny Wailer. Ondanks de soms zeer moeilijke omstandigheden in de wijk, lijkt er een bijzondere magie in de lucht te hangen. In 2006 werd het gezamenlijke project Trenchtown Culture Yard opgericht. Sinds toen word je als gast uitgenodigd om de gemeenschap met haar unieke geschiedenis te leren kennen tijdens een TTCY-tour. Je gids, die zelf in Trenchtown is opgegroeid, vertelt tijdens een rondeleiding uit eigen ervaring over het echte leven in de wijk.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Trench Town Culture Yard (@trenchtowncultureyard) on Jan 12, 2018 at 3:12pm PST

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Adharanand Finn (@adharanand) on Mar 18, 2019 at 4:27pm PDT

Hoewel je niet in je eentje door de buurt moet gaan dwalen, geeft de tour je de kans om in goed gezelschap de andere kant van Jamaica te ervaren.

Trouwens: De opbrengst van de TTCY-tour gaat naar een goed doel.

Een hoogtepunt van de één uur durende tour is een bezoek aan Bob Marleys voormalige huis, zelfs zijn eerste gitaar is er nog steeds. Je kunt ook de studio van het Jamaica Music Institute zien, waar de locals samen muziek maken en zelfs liedjes opnemen.

Het Bob Marley Museum

Wil je meer inzichten en informatie? Als je al in Kingston bent, moet je zeker een kijkje nemen in het Bob Marley Museum.

 • Adres: 56 Hope Road in Kingston
 • Entreeprijs: Volwassenen $25, Kinderen (4-12 jaar) $12
 • Tourtijden vind je op de website Website
 • Belangrijke info: Fotograferen is in het huis verboden.
 • Vlak naast Bob Marleys voormalige huis, kun je luisteren naar de spannende verhalen van de gidsen in het museum. Met een combiticket krijg je ook toegang tot Tuff Gong, de opnamestudio waar zoveel van de legendarische muziekstukken zijn gecreëerd. In het huis van Bob Marley zijn de kamers in hun oorspronkelijke staat gehouden. Van buitenaf word je verwelkomd door de 19e-eeuwse architectuur, terwijl binnen persoonlijke schatten uit het leven van de reggaelegende verborgen liggen.

  Bob Marley Jamaica
  Foto: Ovidiu Curic / Shutterstock

  Neem een pauze in het One Love Café

  Nadat je je dorst naar kennis hebt gelest, nodigt het ontspannen One Love Café je uit. Hier kun je op je gemak genieten van verse sappen en heerlijke snacks die passen bij de rastafari levensstijl. Wist je dat de meeste rastafari’s geen dierlijke producten eten? Toch worden in het One Love Café vleesliefhebbers ook goed verzorgd.

   

  View this post on Instagram

   

  A post shared by OneLoveCafe (@onelovecafe) on Dec 7, 2018 at 12:07pm PST

   

  View this post on Instagram

   

  A post shared by OneLoveCafe (@onelovecafe) on Apr 17, 2018 at 10:12am PDT

   

  Volg Bob Marley en boek jouw vakantie via Holidayguru

  Zoals je kunt zien, heeft Jamaica veel van Bob Marley geërfd. Bob Marleys muziek is vandaag de dag nog steeds ongelooflijk aanwezig en wordt bijna automatisch de soundtrack van je vakantie op Jamaica. Duik dus in de geschiedenis van de muzieklegende en beleef de reggae van dichtbij. Na de sightseeing is er niets beter dan met je voeten in het zand te zitten bij een van de vele strandbars, naar de zee te kijken en te luisteren naar de zachte reggae geluiden op de achtergrond. Nog meer tips voor je vakantie in Jamaica vind je hieronder, waar je mijn andere artikelen over Jamaica vindt!

   

  Alle Jamaica deals

   

   

  Meer uit het Travel Magazine: