Je kent ze wel: de beelden van tv waarbij een stel enthousiaste gekken zichzelf van een steile heuvel afwerpt om een rollend kaaswiel te achtervolgen, onderwijl aangemoedigd door duizenden toeschouwers. Wil je weten waarom iemand lijf en leden zou riskeren om een kaaswiel te onderscheppen? Lees dan verder!  

Twintig mensen staan bovenop een steile heuvel en staren gefixeerd naar een grote ronde kaas. De opwinding is van de gezichten van sommige deelnemers af te lezen. Onder hen zijn veteranen die jaarlijks meedoen aan dit unieke spektakel. Aan de voet van de heuvel staat de EHBO klaar, samen met meer dan tienduizend toeschouwers, want wat volgt is alles behalve veilig. Dan, als de kerkklok twaalf keer heeft geslagen, begint de kaas te rollen. Eerst langzaam, dan sneller en sneller. De deelnemers volgen, want er is vandaag maar één doel: de kaas te vangen en te worden gekroond als winnaar van Cooper’s Hill Cheese Rolling and Wake.

Cheese-rolling in 2024: maandag 27 mei 2024

 

Cheese rolling

Een groot spektakel in Gloucestershire | 200-jarige traditie | Mis het niet!

Kaasrennen in Engeland

Het klinkt bizar, dat elk jaar volwassen mannen en vrouwen voor de lol achter een rollende kaas aan rennen. Het wordt belachelijk als je vervolgens enkele aanwezige ambulancemedewerkers spreekt. Naast kleine verwondingen zoals bonte plekken of een snee, lopen deelnemers soms gescheurde spieren, botbreuken of zelfs een hersenschudding op. En dit is geen verrassing als je ziet hoe het er aan toegaat. Als de deelnemers eenmaal zijn begonnen met rennen, kunnen zij bijna niet meer stoppen. Sommigen rest niets anders dan het hele stuk naar beneden te rollen, net als de kaas. Dit is, natuurlijk, een uitstekende toeschouwerssport. Elk jaar komen duizenden mensen naar Gloucestershire om de moedige ‘kaasrenners’ toe te juichen.

Een langlopende traditie met bezoekers van over de hele wereld

Niet alleen inwoners uit Gloucestershire doen mee. Vanuit de hele wereld zijn er mensen zo gek om naar het zuidwesten van Engeland af te reizen om achter het begeerde stuk kaas aan te jagen. In 2013 werd een man uit Japan kampioen, een internationaal succes! De prijs? In de eerste plaats eeuwige roem, want de geldprijs van £5 tot £15 zal vast niet de aanleiding zijn om mee te doen. Als je dacht dat dit evenement is bedacht door verveelde jeugd heb je het mis! Cheese rolling is een tweehonderd jaar oude traditie in Gloucestershire. Sommige mensen beweren zelfs dat de ‘sport’ al werd beoefend door de Oude Romeinen, hoewel dit niet is bewezen.

In de volgende video kun je zien hoe het evenement er wellicht dit jaar uitziet:

(Bron: maxdreamcreator)

Cheese-Rolling – Mis het niet!

We weten zeker dat er lezers zijn die moedig genoeg zijn om deel te nemen aan het spektakel op Cooper’s Hill. Je kunt natuurlijk naar Gloucestershire afreizen als toeschouwer, want de jaarlijkse wedstrijd is hier een enorm evenement. Misschien vind je hier een goedkoop hotel en rol je zo je bed in na het kaasrollen. 😉

 

Meer uit het Travel Magazine: