Verdwaald raken in de gangen van Zweinstein, het verkennen van de omgeving rondom het oude kasteel en wandel langs de winkels van de Wegisweg – de droom van elke Harry Potter fan! Wat als ik je vertel dat dit op veel verschillende plaatsen in het Verenigd Koninkrijk mogelijk is, en niet alleen in de Harry Potter filmstudio! Ga met met mee op reis naar de wereld van heksen en tovenaars, waar je fantasie tot leven komt!

Een vaak gestelde vraag tijdens het kijken van een Harry Potter film is: is dit allemaal fictie, of bestaan deze pittoreske en magische plaatsen uit de films echt? In dit artikel vind je de locaties waar de makers van Harry Potter hun inspiratie opdeden en welke plekken de locaties van de beroemde filmserie zijn geworden. Het bezoeken van deze gebieden is in de meeste gevallen gratis. Als je wil kan je hier dus een rondleiding maken langs de verschillende plaatsen, zonder veel te betalen. Als echte Potter fans kunnen jullie deze film locaties niet missen!

Harry Potter film locaties: waar de magie begint!

Platform 9 ¾ | Kings Cross | Glenfinnan Viaduct| Oxford

Durham und Gloucester Kathedraal | Alnwick Kasteel | Lambeth Brug | Millenium Brug

Australia Huis | Leadenhall Markt | The Harry Potter Filmstudio’s

Foto: AnjelikaGr / shutterstock.com

Het legendarische Platform 9 ¾

Het is waar de spannende reis van de jonge tovenaar Harry begon. Platform 9 ¾ is de geheime ingang naar de bekende Zweinstein Express voor tovenaars van over de hele wereld. Maar nu ga ik je helaas moeten teleurstellen. Helaas kon ik de echte Express niet opsporen. In plaats daarvan vond ik wel het platform waar J.K. Rowling de poort naar de magische wereld voor zich zag. Tussen de platformen 9 en 10 kan je een klein ‘monument’ vinden op het Kings Cross station. Voor degenen die graag een scène van de film willen naspelen, staat hier een bagagewagentje waarmee het net lijkt alsof je door een magische muur duikt. Het is ook zeker de moeite waard om een bezoekje te brengen aan de souvenirs winkel ernaast, die je doet denken aan Ollivander’s Toverstokkenwinkel aan de WegisWeg.

Het station King’s Cross

Terwijl de scènes van de films welke zich afspeelde in het King’s cross station in Londen binnen werden gefilmd, werd er een ander station gebruikt voor de shots aan de buitenkant. Herinner je je de scene in de tweede film, met de blauwe lucht en de betoverde auto waarin Harry en Ron het station uit vliegen en over de daken van Londen vliegen? Het rode gebouw wat je hier ziet is in geen geval de gevel van het Kings Cross station, maar eerder het St. Pancras station. Dit station was meer geschikt om te filmen, omdat het Kings Cross station een aantal bouwwerkzaamheden onderging.

 

Glenfinnan Viaduct in Schotland

Nadat Ron en Harry eindelijk op weg zijn naar Zweinstein, komen ze in een levensbedreigende situatie waarbij Harry bijna uit de auto wordt gegooid. Wat komt er in je gedachten als je denkt aan deze scene? Het schilderachtige viaduct en het sprookjesachtige landschap op de achtergrond natuurlijk! Dit is niet nep maar bestaat echt! In het prachtige Schotland kan je het Glenfinnan Viaduct met eigen ogen bewonderen alsof je zelf in de wereld van Harry Potter bent!

Verder naar Oxford

Heb je ooit gedroomd door de gangen van Zweinstein te wandelen en de sfeer van de beroemde magische school te proeven? Het is geen geheim dat J.K. Rowling werd geïnspireerd door het typische college leven in Engeland. De oude universiteiten zoals Cambridge en Oxford hebben een speciale magische charme. Het is dan ook geen verassing dat de Universiteit van Oxford vol zit met Harry Potter filmlocaties! De Christ Church College is bijvoorbeeld gebruikt als film set voor veel populaire films. Een wandeling door de gangen van deze indrukwekkende gebouwen en ik beloof je dat je veel zult herkennen!

De gangen van Zweinstein in kathedralen

Naast de universiteiten schittert de Durham kathedraal en de kloosters van het glamoureuze Gloucester kathedraal ook in de films. Deze locaties worden druk bezocht door toeristen die minstens een keer door de gangen van Zweinstein willen dwalen. Deze droom kan uitkomen! Kijk naar de volgende foto’s: de twee kathedralen herinneren me onmiddellijk aan de mysterieuze School Hekserij en Hocus-Pocus denken.

Het Zweinstein gevoel bij het Alnwick kasteel

Als je een echte fan bent zal je zeker dit middeleeuwse kasteel vanaf de buitenkant herkennen als een van de Harry Potter film locaties. Het Alnwick kasteel werd overgenomen voor verschillende scènes tijdens het buiten filmen. Het laat je terugdenken aan de eerste vliegpogingen op de bezemstelen van Harry, Ron en Hermelien. Je kan het echte Zweinstein gevoel ervaren in Northumberland in Engeland, waar dit indrukwekkende landschap zich bevindt.

Harry Potter  film locaties in het midden van Londen

We gaan snel verder! De rit in de zogenaamde ‘Collectebus’ in de derde film herinneren jullie je vast allemaal. De magische bus nam ons mee door de straten van Londen, onder meer over de Lambeth Brug, net langs de Houses of Parliament. Op het midden van de brug is de collectebus gedwongen om zich tussen twee bussen te proppen zodat ze op tijd bij de bestemming aankomen. Oh, hoe praktisch zou deze magie kunnen zijn als je vastzit in het Londense verkeer!

De Millennium Brug

Een andere brug die een belangrijke rol speelt in ‘Harry Potter en de Halfbloed Prins’ is de Millennium Bridge in het centrum van de stad. Ik moet toegeven dat de verwoesting van deze brug er in de film best echt uit zag, maar in realiteit kan je nog steeds deze elegante structuur oversteken zonder aangevallen te worden door tovenaren van de Zwarte Kunst!

Ga naar de Goudgrijp bank!

Was jij onder de indruk van de architectuur van de Goudgrijp bank? En je zou graag willen weten waar de inspiratie voor het marmeren gebouw met de hoge plafonds en ijverig werkende kobolden vandaan kwam? Dan moet je zeker weten een stop maken bij het Australia House in Londen. Dit gebouw werd gebruikt als film set foor de Goudgrijp bank, waar verschillende scenes werden gefilmd. Het gebouw lijkt ook sterk op de Goudgrijp bank vanaf de buitenkant. Helaas wordt er geen goud gestort achter de marmeren muren, omdat het gebouw eigenlijk een Australische ambassade is.

Kan jij de ingang naar de WegisWeg vinden?

Als je ‘Harry Potter en de Steen der Wijzen’ hebt gezien, dan zullen de volgende foto’s je herinneren aan de entree van de ‘Lekke Ketel’, wat ook aan de winkelstraat van de tovenaars doet denken. De Leadenhall Market nodigt je uit om te gaan winkelen met haar steegjes en kleine winkeltjes. Dit is in het midden van de WegisWeg!

De Harry Potter Studio’s in Londen

Als deze originele locaties nog niet genoeg voor je waren, kan je ook nog een reis maken naar de Leavesden Film Studio’s waar grote delen van onze geliefde Harry Potter films werden opgenomen. In een 3 uur durende studio tour kan je de echte rekwisieten en gebouwen bewonderen die tijdens de opnames werden gebruikt. Hier kan je onder andere door de Grote Zaal van Zweinstein wandelen of een bezoek brengen aan de gemeenschappelijke kamer van Griffoendor. Een perfecte manier om jezelf in de wereld van magie te onderdompelen!

Net zo leuk is het Harry Potter World in Californië, wat pas net zijn deuren heeft geopend. Ook de Universal Studio’s in Florida zijn een bezoekje waard. Kosten noch moeite waren hier gespaard om de Harry Potter wereld na te maken: de fijnste details zijn opgenomen in het ontwerp.

Dus dit was mijn lijst van Harry Potter film locaties in het Verenigde Koninkrijk. Ik hoop dat je ervan hebt genoten en dat je nu in de stemming bent gekomen voor een korte trip naar Londen en Groot-Brittannië, om in de voetsporen van Harry, Hermelien en Ron te treden. Uiteraard zijn er veel meer plaatsen waar je de unieke flair van Engeland kan ervaren, en waar het voelt alsof je in het midden van een van J.K. Rowling’s fantasie romans bent.