Verdwaald raken in de gangen van Zweinstein, de omgeving rondom het oude kasteel verkennen en wandelen langs de winkels van de Wegisweg – de droom van elke Harry Potter fan. In dit artikel vertel ik je waar je deze en andere magische filmlocaties kunt vinden.

De filmlocaties van Harry Potter liggen verspreid door Verenigd Koninkrijk, van het Glenfinnan viaduct in Schotland tot historische gebouwen in Oxford, Gloucestershire en vooral Londen. Tijdens een stedentrip in Londen kun je ook een bezoek brengen aan de filmstudio’s waar Harry Potter is opgenomen. De originele filmstudio’s liggen direct naast de plek waar je nu de fantastische filmsets kunt bewonderen.

Waar is Harry Potter opgenomen?

Het Harry Potter kasteel | Het Glenfinnan Viaduct | Filmlocaties in Londen | Harry Potter Studios

Het Harry Potter Kasteel

Als echte fan zul je het Middeleeuwse Alnwick castle zeker al van verre herkennen als het Harry Potter kasteel. Het kasteel werd gebruikt voor verschillende scènes met buitenopnames. Het laat je terugdenken aan de eerste vliegpogingen op de bezemstelen van Harry, Ron en Hermelien. Je kunt het echte Zweinstein gevoel ervaren in Northumberland in Engeland, waar dit indrukwekkende kasteel zich bevindt.

 • Alnwick Castle ligt zestig kilometer ten noorden van Newcastle (45 minuten rijden).
 • Het kasteel is geopend van maart tot en met oktober, dagelijks van 10:00 tot 16:00. De entree bedraagt £8
 • Tovenaars tussen de 6 en 16 jaar oud kunnen hier op Zweinstein vliegles volgen! (£12)
 • Is Newcastle je uitvalsbasis, rijd dan de volgende dag naar Durham, waar de kathedraal werd gebruikt om de gangen van Zweinstein te filmen. Durham Cathedral ligt op een half uur ten zuiden van Newcastle.

Alnwick Castle, een van de Harry Potter sets

De Grote Zaal in Oxford

Heb je er ooit van gedroomd door de gangen van Zweinstein te wandelen en de sfeer van de beroemde magische school te proeven? J.K. Rowling werd geïnspireerd door het universiteitsleven in Engeland. De oude universiteiten Cambridge en Oxford bezitten een speciale magische charme. Het is dan ook geen verassing dat de Universiteit van Oxford vol zit met Harry Potter filmlocaties! In Christ Church College vind je het trappenhuis waar Harry professor Anderling ontmoet. Loop je de trap op, dan kom je vanzelf in de Grote Zaal terecht. In de gangen van het gebouw hangen veel manshoge schilderijen. Met wat fantasie zouden ze zomaar tot leven kunnen komen!

 • Oxford ligt 90 kilometer ten noordwesten van Londen (1.5 uur rijden)
 • Tijdens een Harry Potter Walking Tour bezoek je onder leiding van een gids de filmlocaties in Oxford.

 

Sieh dir diesen Beitrag auf Instagram an

 

Ein Beitrag geteilt von Oxford_Obsessed (@oxfordobsessed)

De gangen van Zweinstein in Gloucester

De kathedraal van Gloucester wordt druk bezocht door toeristen die minstens een keer door de gangen van Zweinstein willen dwalen. In de gangen van het klooster verstopten Harry en Ron zich voor een trol en ligt ook de ingang naar de zitkamer van Griffoendor. Ook viel hier op de muren te lezen dat “de geheime kamer is geopend“. Voor drie verschillende films kwamen de makers terug naar Gloucester Cathedral om opnames te maken in de magische gangen. De foto herinnert onmiddellijk aan de mysterieuze School voor Hekserij en Hocus-Pocus.

 • Gloucester ligt tachtig kilometer ten westen van Oxford.
Gloucester Cathedral

Het Glenfinnan Viaduct in Schotland

Als Harry en Ron in de tweede film met hun vliegende auto op weg zijn naar Zweinstein, komen ze in een levensbedreigende situatie terecht waarbij Harry bijna uit de auto wordt gegooid. Waar denk je het eerst aan bij deze scene? Het schilderachtige viaduct en het sprookjesachtige landschap op de achtergrond natuurlijk! In het prachtige Schotland kun je het Glenfinnan Viaduct met eigen ogen bewonderen alsof je zelf in de wereld van Harry Potter bent. Sterker nog, je kunt mee met de Zweinstein Express! De locomotief en wagons uit de film rijden hier daadwerkelijk over het spoor. Gurutip: combineer dit met een Harry Potter tour in Edinburgh.

 • De Jacobite stoomtrein rijdt van april tot oktober een prachtige route langs verschillende Schotse meren en over het viaduct. Reserveer je tickets zo ver mogelijk van tevoren zodat er zeker plaats is.
 • Op 20 minuten wandelen van het station heb je vanaf het viewpoint mooi uitzicht over het viaduct.
 • Niet ver van het viaduct ligt de vallei Glen Coe, waar de hut van Hagrid aan het meer van Torren Lochan stond. Hier in Glen Coe gaf Hermelien bovendien een stomp aan Malfidus. Go girl!
 • Vanuit Edinburgh kun je een dagtour maken naar het viaduct. De tocht komt ook langs het meer van Loch Ness.

Glenfinnan viaduct in Schotland

Harry Potter filmlocaties in Londen

Tijdens een weekend in Londen kun je al heel wat locaties uit de Harry Potter films van je lijst strepen. Maak je Harry Potter experience helemaal compleet door te overnachten in het Harry Potter Hotel in Londen. Een mooie uitvalslocatie om Perron 9¾ en de Goudgrijp bank te bezoeken.

 

Het legendarische Perron 9¾

Het avontuur van de jonge tovenaar Harry begon op Perron 9¾. Tussen de platformen 9 en 10 van King’s Cross Station kun je een klein ‘monument’ vinden. Voor degenen die graag een scène van de film willen naspelen, staat hier een bagagewagentje waarmee het net lijkt alsof je door de magische muur tuimelt. Breng ook een bezoek aan de naastgelegen souvenirwinkel, die doet denken aan Olivander’s Toverstokkenwinkel aan de WegisWeg. De Zweinstein Express is helaas in geen velden of wegen te bekennen, daarvoor moet je natuurlijk eerst op het juiste perron terecht komen ;-).

Perron 9 3/4 op Kings Cross Station in Londen
Foto: AnjelikaGr / shutterstock.com

“King’s Cross Station”

Terwijl de scènes die zich afspeelden op King’s Cross Station in Londen binnen werden gefilmd, werd een ander station gebruikt voor de buitenshots. Herinner je je de scene in de tweede film, waarin Harry en Ron de trein missen en met een betoverde auto over de daken van Londen vliegen? Het rode gebouw dat je hier ziet is niet de gevel van het King’s Cross station maar het prachtige St. Pancras station. Dit station was ten tijde van de filmopnames beter geschikt om te filmen, omdat er in King’s Cross Station bouwwerkzaamheden waren.

Station St. Pancras

De Lambeth Brug

We gaan snel verder! De rit in de zogenaamde ‘Collectebus’ in de derde film herinner je je vast nog. De magische bus nam ons mee door de straten van Londen, onder meer over de Lambeth Brug en langs de Houses of Parliament. Midden op de brug is de collectebus gedwongen om zich tussen twee bussen te proppen zodat ze op tijd bij de bestemming aankomen. Oh, hoe praktisch zou deze magie zijn als je vaststaat in het verkeer!

 

 

De Lambeth brug, bekend van de collectebus in Harry Potter

De Millennium Brug

Een andere brug die een belangrijke rol speelt in ‘Harry Potter en de Halfbloed Prins’ is de Millennium Bridge in het centrum van de stad. Ik moet toegeven dat de verwoesting van deze brug er in de film best echt uit zag, maar in realiteit kun je nog steeds deze elegante structuur oversteken zonder aangevallen te worden door tovenaars van de Zwarte Kunst!

De Millennium Bridge uit Harry Potter en de Halfbloed Prins

De Goudgrijp bank

Was jij onder de indruk van de architectuur in de Goudgrijp bank? En je zou graag willen weten waar de inspiratie voor het marmeren gebouw met de hoge plafonds en ijverig werkende kobolden vandaan kwam? Dan moet je zeker een stop maken bij het Australia House in Londen. Dit gebouw werd gebruikt als filmset voor Goudgrijp. Het gebouw lijkt ook van de buitenkant sterk op de bank uit de film. Helaas kun je hier geen bankrekening openen voor je galjoenen omdat in het gebouw de Australische ambassade gevestigd is.

Australia House in Londen

De ingang naar de WegisWeg

Als je Harry Potter en de Steen der Wijzen hebt gezien, dan zal de volgende foto je herinneren aan de entree van de Lekke Ketel en aan de winkelstraat voor tovenaars. Leadenhall Market nodigt je uit tot shoppen in de kleine winkeltjes. Het is het centrum van de WegisWeg!

Leadenhall Market

De Harry Potter Studios in Londen

Als deze originele locaties nog niet genoeg voor je waren, kun je een reis maken naar de Harry Potter studios van Warner Bros. waar grote delen van onze geliefde Harry Potter films werden opgenomen.

In een 3 uur durende studio tour in de Leavesden Studios kun je rekwisieten en gebouwen bewonderen die tijdens de opnames werden gebruikt. Wandel door de Grote Zaal van Zweinstein of breng een bezoek aan de zitkamer van Griffoendor. Een perfecte manier om jezelf in de wereld van magie onder te dompelen!

Net zo bezienswaardig is The Wizarding World of Harry Potter in Californië, dat pas enkele jaren geleden zijn deuren opende. Ook de Universal Studio’s in Florida zijn een bezoekje waard. Kosten noch moeite zijn hier gespaard om de Harry Potter wereld na te maken: de fijnste details zijn opgenomen in het ontwerp.

De Harry Potter Studios

Dit is het einde van mijn lijst van Harry Potter filmlocaties in het Verenigd Koninkrijk. Ik hoop dat je ervan hebt genoten en dat je nu in de stemming bent gekomen voor een korte trip naar Londen en Groot-Brittannië, om in de voetsporen van Harry, Hermelien en Ron te treden.

Meer Harry Potter attracties: