Verdwaald raken in de gangen van Zweinstein, de omgeving rondom het oude kasteel verkennen en wandelen langs de winkels van de Wegisweg – de droom van elke Harry Potter fan. Wat als ik je vertel dat dit op veel verschillende plaatsen in het Verenigd Koninkrijk mogelijk is, en niet alleen in de Harry Potter filmstudio! Ga met met mee op reis naar de wereld van heksen en tovenaars, waar je fantasie tot leven komt!

Een vaak gestelde vraag tijdens het kijken van een Harry Potter film is: is dit allemaal fictie, of bestaan deze pittoreske en magische plaatsen uit de films echt? In dit artikel lees je alles over de locaties waar de makers van Harry Potter hun inspiratie opdeden en de plekken die je terug kunt zien in de beroemde filmserie. Het bezoeken van deze gebieden is in de meeste gevallen gratis. Als je wilt, kun je een rondleiding maken langs de verschillende plaatsen, zonder veel te betalen. Als echte Potter fan mag je deze filmlocaties niet missen!

Harry Potter filmlocaties: waar de magie begint!

Alnwick Castle | Platform 9 ¾ | Kings Cross | Glenfinnan Viaduct| Oxford

Durham und Gloucester Cathedral |  Lambeth Bridge | Millenium Bridge

Australia House | Leadenhall Market | Harry Potter Studios

Waar zijn de Harry Potter films opgenomen?

De filmlocaties van Harry Potter liggen verspreid door heel Engeland, van het Glennfinnan viaduct in Schotland tot historische gebouwen in Oxford, Cambridge en vooral Londen. In Londen kun je ook een bezoek brengen aan de filmstudio’s waar Harry Potter is opgenomen. De originele filmstudio’s liggen direct naast de plek waar je nu de fantastische filmsets kunt bewonderen. Lees hier over de bekendste Harry Potter filmlocaties.

Waar staat het Harry Potter kasteel?

Alnwick Castle staat bekend als het Harry Potter kasteel. Hier werden diverse buitenopnamen opgenomen, zoals de eerste Zwerkballes. Wil je door de gangen van Zweinstein dwalen, dan kun je de kathedralen van Durham of Gloucester bezoeken.

Alnwick Castle, een van de Harry Potter sets

Als echte fan zul je het Middeleeuwse Alnwick kasteel zeker al van verre herkennen als een van de Harry Potter filmlocaties. Het kasteel werd gebruikt voor verschillende scènes met buitenopnames. Het laat je terugdenken aan de eerste vliegpogingen op de bezemstelen van Harry, Ron en Hermelien. Je kunt het echte Zweinstein gevoel ervaren in Northumberland in Engeland, waar dit indrukwekkende kasteel zich bevindt.

Het legendarische Platform 9 ¾

Het is waar de spannende reis van de jonge tovenaar Harry begon. Platform 9 ¾ is de geheime ingang naar de bekende Zweinstein Express voor tovenaars van over de hele wereld. Maar nu ga ik je helaas moeten teleurstellen. Helaas heb ik de echte Express niet kunnen opsporen. In plaats daarvan vond ik wel het platform waar J.K. Rowling de poort naar de magische wereld voor zich zag. Tussen de platformen 9 en 10 van Kings Cross Station kun je een klein ‘monument’ vinden. Voor degenen die graag een scène van de film willen naspelen, staat hier een bagagewagentje waarmee het net lijkt alsof je door een magische muur tuimelt. Breng ook een bezoek aan de naastgelegen souvenirwinkel, die doet denken aan Olivander’s Toverstokkenwinkel aan de WegisWeg.

Perron 9 3/4 op Kings Cross Station in Londen
Foto: AnjelikaGr / shutterstock.com

Kings Cross Station

Terwijl de scènes die zich afspeelden op Kings Cross Station in Londen binnen werden gefilmd, werd een ander station gebruikt voor de buitenshots. Herinner je je de scene in de tweede film, met de blauwe lucht en de betoverde auto waarin Harry en Ron het station uit vliegen en over de daken van Londen vliegen? Het rode gebouw dat je hier ziet is niet de gevel van het Kings Cross station maar het prachtige St. Pancras station. Dit station was ten tijde van de filmopnames beter geschikt om te filmen, omdat er in Kings Cross Station bouwwerkzaamheden waren.

Station St. Pancras

13.12.20

Tickets Harry Potter Studio Tour + 4* hotel

Voucher geldig in heel 2021!

Bezoek de magische wereld van Harry Potter en neem een kijkje achter de schermen tijdens een studio tour in Londen. Inclusief hotelovernachting met ontbijt.

10.12.20

Met de Eurostar rechtstreeks naar Londen!

Sta in een paar uurtjes in hartje stad!

Maak jou stedentrip Londen duurzaam, makkelijk én voordelig en stap op de trein! Vanaf oktober reis je rechtstreeks vanaf Amsterdam of Rotterdam en sta je binnen een paar uurtjes al in hartje Londen.

Glenfinnan Viaduct in Schotland

Nadat Ron en Harry eindelijk op weg zijn naar Zweinstein, komen ze in een levensbedreigende situatie waarbij Harry bijna uit de auto wordt gegooid. Waar denk je het eerst aan bij deze scene? Het schilderachtige viaduct en het sprookjesachtige landschap op de achtergrond natuurlijk! Dit is niet nep maar bestaat echt! In het prachtige Schotland kun je het Glenfinnan Viaduct met eigen ogen bewonderen alsof je zelf in de wereld van Harry Potter bent!

Glenfinnan viaduct in Schotland

Verder naar Oxford

Heb je ooit gedroomd door de gangen van Zweinstein te wandelen en de sfeer van de beroemde magische school te proeven? Het is geen geheim dat J.K. Rowling werd geïnspireerd door het typische universiteitsleven in Engeland. De oude universiteiten zoals Cambridge en Oxford bezitten een speciale magische charme. Het is dan ook geen verassing dat de Universiteit van Oxford vol zit met Harry Potter filmlocaties! Christ Church College is bijvoorbeeld gebruikt als filmset voor veel populaire films. Wandel door de gangen van deze indrukwekkende gebouwen en ik beloof je dat je veel zult herkennen!

De gangen van Zweinstein in kathedralen

Naast de universiteiten schitteren ook de Durham kathedraal en de kloosters van de glamoureuze Gloucester kathedraal in de films. Deze locaties worden druk bezocht door toeristen die minstens een keer door de gangen van Zweinstein willen dwalen. Deze droom kan uitkomen! Kijk naar de volgende foto’s: de twee kathedralen herinneren me onmiddellijk aan de mysterieuze School voor Hekserij en Hocus-Pocus.

Harry Potter filmlocaties midden in Londen

We gaan snel verder! De rit in de zogenaamde ‘Collectebus’ in de derde film herinner je je vast nog. De magische bus nam ons mee door de straten van Londen, onder meer over de Lambeth Brug, en langs de Houses of Parliament. Midden op de brug is de collectebus gedwongen om zich tussen twee bussen te proppen zodat ze op tijd bij de bestemming aankomen. Oh, hoe praktisch zou deze magie zijn als je vaststaat in het verkeer!

 

 

De Lambeth brug, bekend van de collectebus in Harry Potter

De Millennium Brug

Een andere brug die een belangrijke rol speelt in ‘Harry Potter en de Halfbloed Prins’ is de Millennium Bridge in het centrum van de stad. Ik moet toegeven dat de verwoesting van deze brug er in de film best echt uit zag, maar in realiteit kun je nog steeds deze elegante structuur oversteken zonder aangevallen te worden door tovenaars van de Zwarte Kunst!

De Millennium Bridge uit Harry Potter en de Halfbloed Prins

Ga naar de Goudgrijp bank!

Was jij onder de indruk van de architectuur in de Goudgrijp bank? En je zou graag willen weten waar de inspiratie voor het marmeren gebouw met de hoge plafonds en ijverig werkende kobolden vandaan kwam? Dan moet je zeker een stop maken bij het Australia House in Londen. Dit gebouw werd gebruikt als filmset voor de Goudgrijp bank en er werden verschillende scenes gefilmd. Het gebouw lijkt ook van de buitenkant sterk op de Goudgrijp bank. Helaas wordt er geen goud gestort achter de marmeren muren, omdat het gebouw eigenlijk de Australische ambassade is.

Australia House in Londen

Kun jij de ingang naar de WegisWeg vinden?

Als je ‘Harry Potter en de Steen der Wijzen’ hebt gezien, dan zullen de volgende foto’s je herinneren aan de entree van de ‘Lekke Ketel’ en aan de winkelstraat voor tovenaars. De Leadenhall Market nodigt je uit om te gaan winkelen met haar steegjes en kleine winkeltjes. Het is het centrum van de WegisWeg!

Leadenhall Market

De Harry Potter Studios in Londen

Als deze originele locaties nog niet genoeg voor je waren, kun je een reis maken naar de Harry Potter studios van Warner Bros. waar grote delen van onze geliefde Harry Potter films werden opgenomen.

In een 3 uur durende studio tour in de Leavesden Studios kun je rekwisieten en gebouwen bewonderen die tijdens de opnames werden gebruikt. Wandel door de Grote Zaal van Zweinstein of breng een bezoek aan de gemeenschappelijke kamer van Griffoendor. Een perfecte manier om jezelf in de wereld van magie onder te dompelen!

Net zo bezienswaardig is The Wizarding World of Harry Potter in Californië, dat pas enkele jaren geleden zijn deuren opende. Ook de Universal Studio’s in Florida zijn een bezoekje waard. Kosten noch moeite zijn hier gespaard om de Harry Potter wereld na te maken: de fijnste details zijn opgenomen in het ontwerp.

De Harry Potter Studios

Dit is het einde van mijn lijst van Harry Potter filmlocaties in het Verenigde Koninkrijk. Ik hoop dat je ervan hebt genoten en dat je nu in de stemming bent gekomen voor een korte trip naar Londen en Groot-Brittannië, om in de voetsporen van Harry, Hermelien en Ron te treden. Uiteraard zijn er veel meer plaatsen waar je de unieke flair van Engeland kunt ervaren, en waar het voelt alsof je midden in een van J.K. Rowling’s beroemde boeken bent beland.

Meer Harry Potter attracties: