Big Ben, het baken van Londen, zal vanaf vandaag, 21 augustus 2017, voor 4 jaar in de steigers staan. De iconische klokken zullen tijdens deze renovatie tijdelijk stilvallen. Dus wat is er gepland en wat zal dit betekenen voor je volgende bezoek aan Londen?

Wat zou Londen zijn zonder de Big Ben? De 96-meter hoge, neogotische klokkentoren is al meer dan 150 jaar een bepalend voor het karakter van het Londense stadsgezicht. De klokken – die elk uur van de dag te horen zijn – zijn inmiddels een essentieel onderdeel van het dagelijks leven van de Londenaren geworden en de klokken lokken toeristen van over de hele wereld naar de stad. Als je ooit naar de Britse hoofdstad bent geweest voor een stedentrip naar Londen dan heb je ze hoogstwaarschijnlijk minstens eenmalig gezien en is de kans groot dat je even bent gestopt voor een foto als souvenir. Helaas zal dit laatste niet meer zo makkelijk gaan, omdat de de Big Ben beroofd gaat worden van zijn typische charme door lelijke steigers, en die zullen er voor 4 jaar blijven staan! Vanaf vandaag zal de klok ook niet meer elk uur slaan, maar enkel nog tijdens speciale evenementen, zoals met Oud en Nieuw. Vandaag om 12.00 Engelse tijd (13.00 Nederlandse tijd) sloeg de klok voor het laatst volgens het normale schema; zonde!

Bouwwerkzaamheden aan de Big Ben – Alles wat je moet weten

Waarom moet het gerenoveerd worden? | De bouwwerkzaamheden | Impact | Interessante feiten over de toren

Big Ben

Waarom moet de Big Ben gerenoveerd worden?

Het Britse parlement had een tijd terug bekend gemaakt dat renovatiewerkzaamheden al lang nodig zijn. De laatste uitvoerige werkzaamheden waren meer dan 30 jaar terug. Aangezien het onderhoud zeer prijzig is, en omdat het van belang is om ongemak voor burgers en toeristen zoveel mogelijk te beperken, worden er enkel werkzaamheden verricht als het echt niet anders kan. Helaas is er momenteel geen discussie over mogelijk. Als er nu geen renovaties plaatsvinden bestaat er het risico dat de klok het volledig zal begeven. Daarnaast zitten er scheuren in het metselwerk en is er waterschade waar dringend iets aan gedaan moet worden.

Welke bouwwerkzaamheden zullen er uitgevoerd worden?

Er zijn veel problemen met de toren, vandaar dat de werkzaamheden aan Big Ben ook zo lang gaan duren. Het zijn niet alleen de klok en de façade van kalksteen die gerepareerd moeten worden; het glas van de klok moet vervangen worden en de corrosie aan het gietijzeren dak moet gerepareerd worden. Tegelijkertijd moet het gebouw een “update” krijgen om te voldoen aan moderne gezondheids-, veiligheids-, en brandpreventiewetgeving. Hiervoor wordt een lift geïnstalleerd die werkzaamheden in de toekomst moet vergemakkelijken. Vooralsnog moesten bezoekers altijd de 334 treden naar de top beklimmen. De lift zal er voor zorgen dat lichamelijk gehandicapte mensen makkelijker de toren in kunnen. Daarnaast zal de buitenkant van Big Ben een beetje aangepast worden. De wijzer zal LED verlichting krijgen, welke in verschillende kleuren verlicht kan worden voor belangrijke aangelegenheden en feesten. Daarnaast wordt het opnieuw geschilderd volgens de originele groen-gouden kleuren. De zwart-goud combinatie werd pas tijdens de laatste renovaties in de jaren 80 geïntroduceerd. De totale kosten van al dit werk zullen rond de £29 miljoen komen te liggen.

Big Ben

Wat zal de impact zijn op het toerisme?

We zullen het iconische geluid van de klokken voor een onbepaalde tijd niet kunnen horen, omdat de stellage waar de klokken in hangen ook vervangen en vernieuwd moeten worden. Het is nog steeds niet duidelijk of de klokken na dit deel van de renovaties al weer kunnen luiden. Het geluid zou namelijk zeer slecht zijn voor het gehoor van de bouwvakkers die dan nog in het gebouw aan het werk zullen zijn. De klok zal overigens wel te horen zijn met speciale gelegenheden, zoals Oud en Nieuw. Londenaren hebben al geklaagd over het toekomstige gemis van de gong, wat ook live afgespeeld wordt op BBC Radio via een microfoon die ze vastgemaakt hebben aan de klok. Anderzijds zullen toeristen waarschijnlijk nauwelijks merken dat het geluid er niet is.

Het ergste van alles is dat het karakteristieke gebouw helemaal in de steigers zal staan, hetgeen nodig is voor de bouwwerkzaamheden aan de Big Ben. Hierdoor zal het onmogelijk zijn om die perfecte souvenirfoto te maken! Een klein pluspuntje is dat 1 van de 4 kanten altijd vrij van steigers gelaten zal worden en dat de steigers geleidelijk naar beneden gehaald zullen worden gedurende de jaren.

Interessante feiten over Big Ben

Hieronder heb ik nog een paar leuke extra feitjes en informatie voor je verzameld over de Big Ben. Hopelijk beantwoord het alle vragen die je eventueel hebt over de Big Ben, die iconische toren in Londen!

Waarom heet de Big Ben eigenlijk “Big Ben”?

De naam “Big Ben” heb ik in dit artikel eigenlijk fout gebruikt door er de hele toren mee te bedoelen. Het is inmiddels compleet gebruikelijk om dit zo te zeggen in Londen, maar oorspronkelijk was het slechts de bijnaam van de zwaarste van de vijf klokken, met een imposant gewicht van 13.5 ton. De officiële naam van de toren, Elizabeth Tower, is veel minder bekend dan Big Ben. Daarnaast was ook die naam oorspronkelijk anders, namelijk gewoonweg de Clock Tower. Om het nog verwarrender te maken stond de toren bij veel mensen ook nog bekend als de St. Stephen’s Tower…

Uiteindelijk kwam er een officiële naamswijziging in 2012 om van de Clock Tower de Elizabeth Tower te maken, ter ere van het diamanten jubileum van koningin Elizabeth, die dat jaar haar 60-jarige jubileum vierde. Ondanks deze naamswijziging blijft de toren vooral toch bekend staan als Big Ben. Dit is een verwijzing naar Sir Benjamin Hall, degene die de leiding had over de installatie van de grote klok in de toren.

Big Ben klonk voor het eerst in juli 1859 en heeft dit sindsdien haast onophoudelijk volgehouden. In de lange geschiedenis van de klok zijn er slechts enkele momenten geweest waarop de klok niet te horen was, waarvan de modernisatie dit jaar er een zal zijn. Zelfs tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft de klok geen één slag gemist!

Waar wordt de Big Ben voor gebruikt?

Wat veel mensen niet weten, of althans zich niet helemaal beseffen, is dat de Big Ben geen op zichzelf staand gebouw is, maar dat het onderdeel is van het Westminster Palace. De Elizabeth Tower bevindt zich aan de noordelijke zijde van het Westminster Palace en zou toegevoegd zijn als blijk van de religieuze macht, te samen met de politieke macht en de koning, samen verenigd in één gebouw; het Westminster Palace. De toren zelf heeft verder eigenlijk geen echte functie, en als toerist kun je bijvoorbeeld ook niet in de Big Ben gaan voor een rondleiding; enkel mogen dat!

Big Ben

Dus helaas kun je het klok geluid de komende jaren nog maar heel af en toe horen, maar gelukkig zal de toren nooit in zijn geheel in de steigers staan, dus foto’s maken blijft nog altijd mogelijk! Bewonder de architecturale glorie van dit meesterwerk en, ook belangrijk, neem wat prachtige foto’s! Hier wat handige links voor als je een reis wilt plannen: