Costa Rica – het groene land in Midden-Amerika staat als geen ander voor natuurbehoud, biodiversiteit en eco-toerisme. Ik zal je laten zien wat het land wel niet allemaal te bieden heeft en wat je wel niet kunt ervaren met een vakantie in Costa Rica. vandaag presenteer ik je daarom mijn Costa Rica tips! Ontdek de “groene long” van Midden-Amerika met mij!

Het rijkste land in Midden-Amerika is divers maar is vooral: GROEN! Meer dan twee duizend nationale parken wacht hier op je om ontdekt te worden. Ontdek het regenwoud, ontdek de dieren zoals de brulapen, miereneters en luiaards in hun natuurlijke omgeving en ga daarna ontspannen op één van de vele stranden tijdens je vakantie in Costa Rica.

Costa Rica Tips

Costa Rica: een overzicht | San José | Groen Costa Rica: nationale parken | Adembenemende natuurwonderen| Prachtige stranden | Eco-toerisme

Costa Rica tips

Costa Rica: een overzicht

 • Om in de stemming te komen, heb ik hier alvast alle belangrijke informatie voor je samengevat:
  • Costa Rica betekent eigenlijk: “Rijke kust”.
  • Het land ligt midden in Midden-Amerika en grenst ten zuiden aan Panama en in het noorden aan Nicaragua. In het oosten van Costa Rica kun je heerlijk baden in de Caribische Oceaan en in het westen ervaar je de Stille Oceaan. Het klimaat is hier vooral tropisch.
  • Omdat Costa Rica sinds de jaren 80 tot “neutraal” werd verklaard zijn er geen wapens en leger meer. het wordt ook wel het Zwitersland van Midden-Amerika genoemd.
  • Bijna 50% van het land is bedekt met bossen en 30% daarvan zijn beschermde natuurgebieden. Geen enkel ander Latijns land beschermt de natuur op deze schaal.
  • De taal die er wordt gesproken is Spaans, maar met Engels kom je hier ook al heel ver.
  • De munteenheid is de Costa Rica Colon (CRC). Eén euro is gelijk aan ongeveer 565 CRC. Je kunt er ook met dollars betalen als je dat gemakkelijker vindt. Vele toeristische faciliteiten accepteren beide valuta’s.
  • De beste tijd om naar Costa Rica af te reizen is van december tot april. Rond die tijd is namelijk het regenseizoen voorbij. Maar eigenlijk kun je in principe kun je het hele jaar door naar Costa Rica gaan.
  • De meeste internationale vluchten landen op de luchthaven van de hoofdstad San José. Vluchten vanuit nederland worden meestal met een tussenstop in de verenigde Staten gemaakt.
  • Als je graag Costa Rica wilt bezoeken, hoef je van tevoren geen visum aanvragen. Op de luchthaven krijg je een re-entry vergunning en mag je maximaal 90 dagen in het land blijven. Als je meer aanvullende informatie wilt hebben, kun je beste even een kijkje nemen op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.
  • De medische zorg in de stedelijke gebieden van Costa Rica zijn voldoende, zelfs uitstekend in vergelijking met andere Midden-Amerikaanse landen. Voor vertek moet je wel een ziektekostenverzekering voor het buitenland afsluiten.

Costa Rica – dat moet je hebben meegemaakt

Costa Rica heeft veel te ieden en het maakt niet uit of je actieve of juist een relax vakantie wilt hebben, je vindt het allemaal hier. Verwacht alleen geen ultra netjes aangelegde stranden met parasols en beach lounges want de stranden van Costa Rica zijn erg natuurlijk, wat naar mijn mening mooier is. Naast de prachtige stranden zijn er ook meer dan 2 duizend nationale parken en (in)actieve vulkanen waar je je aan kunt vergapen. maar laat je eigenlijk maar gewoon verrassen door dit land met zijn charme.

San José – De hoofdstad van Costa Rica

Het eerste wat je waarschijnlijk zult zien in Costa Rica is het de hoofdstad San José, vooral omdat je hier ook de internationale luchthaven vindt. met een bevolking van pnmgeveer 340.000 inwoners is de San José de grootste stad van het land. Het is vooral bekend door de universiteit UCR. Het is niet alleen de enige in Midden-Amerika, maar komt ook overeen met de Europese normen die o.a. uitwisselingsprogramma’s mogelijk maken. En hoe zou het zijn om een semester in het buitenland door te brengen en dan ook nog eens in Costa Rica. Naast de universiteit is het Nationaal Museum zeker een bezoekje waard. Er zijn hier diverse exposities te bekijken waaronder één met prachtige vlinders. het theater van Costa Rica is een hoogtepunt dat je tijdens je stadswandeling niet mag missen.

Historische gebouwen in San Jose

Pure natuur –  Costa Rica’s nationale parken

Zoals reeds vermeld is de regering van Costa Rica erg bezig met de bescherming van de natuur en behoud van de prachtige regenwouden. Geen wonder dus dat je hier nogal veel natuurreservaten en nationale parken. Velen daarvan vind je in de buurt van de vulkanen. De biodiversiteit en natuurlijk schoonheid will blow your mind! Ten eerste wil ik het Manuel Antonio Nationaal Park aan je voorstellen deze is bekend door het aantal dieren wat je hier kunt zien (en soms zelfs aanraken). Luiaards, apen en hagedissen zijn slechts enkele van de vele dieren die je hier in hun natuurlijke  omgeving kunt ervaren.

Costa Rica tips

Je vindt nog een prachtig nationaal park aan de Caribische kust van het land. het Tortuguero Nationaal Park is speciaal voor de fans van schildpadden. Jaarlijks leggen honderden schildpadden hun eieren op het strand van dit park.

Een National Park is autovrij en kan alleen bereikt worden per boot of vliegtuig. Een rondleiding door het regenwoud is voor veel toeristen het hoogtepunt van hun reis. Het best bewaarde regenwoud vind je in het Corcovado National Park in het zuidwesten van het land. lange tijd was dit volledig onaangetast door mensenhanden. In het park vind je van alles waaronder vele dieren.

Over het algemeen heb je de keuze tussen 26 verschillende nationale parken in het hele land en elk van hen is uniek en mooi.

Adembenemde natuurwonderen

Wat een uitzicht! Het turquoise water in het kratermeer van Botos is bijna surrealistisch. De kleur van het water heeft echter wel een zeer eenvoudige uitleg: het 300 diepe meer bestaat uit zuut met bijtend water. Botos is één van de twee kratermeren met een hoogte van 2.700 meter op e hoge vulkaan Pas Botos. Het is ook het zuurste en hoogste meer ter wereld.

Ook de Rio Celeste in de Tenorio vulkaan is een waar natuurschouwspel dat je gezien moet hebben. Het water van de rivier is zo intens blauw dat er beweerd werd dat god deze gecreëerd had. Wetenschappelijk kunnen ze verklaren dat het verschijnsel een gevolg is van de vulkanische activiteiten. de aanblik van het meer word ook nog eens bekroond met een prachtige waterval die in het turquoise meer valt.

Heb je ooit gebaad onder een echte waterval? Als dat niet het geval is kun je het beleven in het National park Arenal Vulkan. Want hier wordt je uitgenodigd door een prachtige waterval. Niet ver van de Rio Fortuna kom je op een andere vulkaan terecht. De Cerro Chato is inactief en heeft een 500 meter kratermeer kan worden bereikt door een zware tocht.

De Arenal vulkaan van Costa Rica

Costa Rica’s mooiste stranden

Naast de Playa Manuel Antonio, die is gelegen in het Nationaal Park, zijn er nog andere grote stranden in Costa Rica. Zoals ik al zei zijn dit meestal meer natuurlijke stranden, maar zeker niet lelijk of oncomfortabel- integendeel zelfs! Je kunt er heerlijk relaxen

De Playa Santa Teresa op het schiereiland OSA is een geweldig strand voor surfers. Het strand is gelegen aan de Pacifische kust, daarom kun je je hier vergapen aan de hoge golven en een stormachtige zee. Niet alleen surfers komen naar dit strand, want je kunt hier ook gewoon lekker zwemmen. Er zijn diverse restaurants en bars in de directe omgeving, waar je een adembenemende zonsondergang kunt zien. Zo eindig je de dag perfect op het strand. De echte Caribische flair geniet je het beste op een van de stranden van het Caribisch gebied. Hier kun je je gemakkelijk even ontspannen. De beste stranden zijn: Playa Negra en Playa Chiquita in het Zuid-Oosten van het land. Lange palm-omzoomde zandstranden en kleine strand bungalows domineren hier. Pak een kokosnoot en ga even relaxen!

Het strand van Conchal
Playa Conchal

Eco-toerisme

Aangezien het regenwoud van Costa Rica in de jaren 1980 tot bijna 80% “leeg werd gehaald”, heeft een verandering plaatsgevonden in het denken van velen. Sindsdien is de regering steeds meer op natuurbehoud en eco-toerisme bezig. Nu is bijna 50% van het land met bossen bedekt en dat maakt het land voor toeristen interessanter dan ooit, omdat de 26 nationale parken jaarlijks duizenden bezoekers trekken. Vele toeristische faciliteiten ondersteunen lokale van de milieuprojecten met hun inkomsten en zijn dus ook een klein deel van het eco-toerisme. Sommige faciliteiten zijn zo gespecialiseerd dat ze hun eigen eco-vriendelijke zuiveringsinstallatie voor hun afvalwater hebben of het gebruik van elektriciteit en water sterk beperken. Bijvoorbeeld de eco-lodge Lapa Rios in het midden van het regenwoud op het schiereiland is er daar zo een van. Het kleine hotel biedt 17 prachtig aangeklede kamers. Hier zal je wakker worden met Kapucijnapen en andere bewoners van de jungle, omdat deze even gezellig goedendag komen zeggen op jouw terras. Het restaurant van het hotel biedt specialiteiten, die allemaal zijn gemaakt van lokale ingrediënten.

Zonsondergang in Nicoya

Costa Rica is een diverse en prachtig groene vlek op de aarde! Hier kun je het regenwoud ontdekken en de spannende dieren zien. Een vakantie hier is zeer zeker onvergetelijk. Is het niet iets voor jou? Ik hoop in iedergeval dat mijn Costa Rica tips je helpen bij  je volgende reis!

Alle verre reizen