Costa Rica – het groene land in Midden-Amerika staat als geen ander voor natuurbehoud, biodiversiteit en eco-toerisme. Ontdek de mooiste bezienswaardigheden en doorkruis het overweldigende regenwoud om uit te komen bij een waterval, droomstrand of kratermeer! Dit zijn mijn Costa Rica tips!

Het rijkste land in Midden-Amerika is divers en vooral: GROEN! Meer dan twee dozijn nationale parken wachten hier op je om ontdekt te worden. Verken het regenwoud, ontdek dieren zoals brulapen, miereneters en luiaards in hun natuurlijke omgeving en ga daarna ontspannen op één van de vele stranden. Een vakantie in Costa Rica is onvergetelijk!

Costa Rica Tips

Costa Rica: een overzicht | San José | Costa Rica’s nationale parken | Adembenemende natuur | Prachtige stranden | Eco-toerisme

Costa Rica tips

Dit is Costa Rica

 • Een kort overzicht van Costa Rica:
  • Costa Rica betekent eigenlijk: “Rijke kust”.
  • Het land ligt midden in Midden-Amerika en grenst in het zuiden aan Panama en in het noorden aan Nicaragua. In het oosten van Costa Rica kun je heerlijk baden in de Caribische Oceaan en in het westen ervaar je de Stille Oceaan. Het klimaat is hier vooral tropisch.
  • Omdat Costa Rica sinds de jaren 80 tot “neutraal” werd verklaard zijn er geen wapens en leger meer. Het land wordt ook wel het Zwitersland van Midden-Amerika genoemd.
  • Bijna 50% van het land is bedekt met bossen en 30% daarvan zijn beschermde natuurgebieden. Geen enkel ander land in Latijns-Amerika beschermt de natuur op deze schaal.
  • De taal die er wordt gesproken is Spaans, maar met Engels kom je hier ook al heel ver.
  • De munteenheid is de Costa Rica Colon (CRC). Een euro is ongeveer gelijk aan 700 CRC. Je kunt er ook met dollars betalen als je dat gemakkelijker vindt. Veel toeristische faciliteiten accepteren beide valuta’s.
  • De beste tijd om naar Costa Rica af te reizen is van december tot april. Rond die tijd is namelijk het regenseizoen voorbij. Maar eigenlijk kun je in principe het hele jaar door naar Costa Rica reizen.
  • De meeste internationale vluchten landen op de luchthaven van de hoofdstad San José. Vluchten vanuit Nederland worden meestal met een tussenstop in de Verenigde Staten gemaakt.
  • Als je graag Costa Rica wilt bezoeken, hoef je van tevoren geen visum aanvragen. Op de luchthaven krijg je een 90-dagen visum. Als je meer aanvullende informatie wilt hebben, kun je beste even een kijkje nemen op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.
  • De medische zorg in de stedelijke gebieden van Costa Rica is voldoende, zelfs uitstekend in vergelijking met andere Midden-Amerikaanse landen. Vergeet niet een reisverzekering met medische dekking af te sluiten voor vertrek.

 

 

Costa Rica – dat moet je hebben meegemaakt

Costa Rica heeft veel te bieden, of je nu een actieve of juist een relax vakantie wilt beleven. Verwacht hier geen keurig aangelegde stranden met strandbedjes zo ver het oog rijkt. De stranden van Costa Rica staan meer in verbinding met de natuur, wat naar mijn mening mooier is. Costa Rica telt 28 nationale parken waar je je kunt vergapen aan indrukwekkende (in)actieve vulkanen en overweldigende natuur. Laat je verrassen!

San José – De hoofdstad van Costa Rica

Het eerste wat je waarschijnlijk zult zien in Costa Rica is de hoofdstad San José. De grootste stad van het land (iets meer dan 300.000 inwoners) staat internationaal mede bekend om zijn goede universiteit. Hoe zou het zijn om hier een half jaar op uitwisseling te gaan?! Het Nationaal Museum in de stad is een van de mooiste bezienswaardigheden van San José. Ook het theater van Costa Rica is een hoogtepunt dat je tijdens je stadswandeling niet wilt missen.

Historische gebouwen in San Jose

Pure natuur –  Costa Rica’s nationale parken

In Costa Rica legt de politiek veel nadruk op natuurbescherming en behoud van de prachtige regenwouden. Geen wonder dus dat je hier nogal veel natuurreservaten en nationale parken vindt. De biodiversiteit en natuurlijk schoonheid will blow your mind!

 

Nationaal Park Manuel Antonio

Ten eerste wil ik het Manuel Antonio Nationaal Park aan je voorstellen. Dit nationaal park staat bekend om het grote aantal diersoorten dat je hier kunt zien (en soms zelfs aanraken). Luiaards, apen en hagedissen zijn slechts enkele van de vele dieren die je hier in hun natuurlijke  omgeving kunt ervaren. Ook zul je hier wat toeristen tegen het lijf lopen, dit is tenslotte het bekendste park van het land. Je kunt het park het best verkennen onder leiding van een ervaren gids. Entree tot het nationaal park kost ongeveer $16. Het strand van Manuel Antonio is een geweldige plek om uit te rusten van je bezoek aan het indrukwekkende natuurpark.

Costa Rica tips

Tortuguero Nationaal Park

Het Tortuguero Nationaal Park ligt aan de Caribische kust en doet de harten van mensen die een soft spot voor schildpadden hebben harder slaan. Jaarlijks leggen honderden schildpadden hun eieren op het strand van dit park. Tortuguero betekent dan ook niets minder dan “plaats waar de schildpadden komen”. Het nationaal park is autovrij en kan alleen bereikt worden per boot of vliegtuig. Een rondleiding door het regenwoud is voor veel toeristen het hoogtepunt van hun reis.

Corcovado nationaal park in Costa Rica

Corcovado Nationaal Park

Het best bewaarde regenwoud vind je in het Corcovado National Park in het zuidwesten van het land. Lange tijd was dit volledig onaangetast door mensenhanden. In het park vind je bijvoorbeeld miereneters, tapirs en verschillende soorten wilde katten, die zich in het weelderige groen verstoppen voor bezoekers. Tijdens de boottocht naar het nationaal park wordt je met geluk begeleid door dolfijnen en soms zelfs walvissen! Je kunt dit park alleen onder begeleiding van een gids bezoeken, waardoor de entree wat hoger ligt dan in andere parken. Als je op zoek bent naar een unieke belevenis, kun je zelfs in het park overnachten.

Elk van de 28 nationale parken in Costa Rica is uniek. Heb jij je fototoestel in de aanslag om de felgekleurde vogels te spotten, een walvis vast te leggen of het regenwoud te doorkruissen?

Waterval in Costa Rica

Adembenemende natuurwonderen

Het kratermeer van Botos

Wat een uitzicht! Het turquoise water in het kratermeer van Botos is bijna surrealistisch. De kleur van het 300 meter diepe meer ontstaat door de hoge zuurtegraad van het bijtende water. Botos is één van de twee kratermeren op de 2.700 meter hoge vulkaan Poás. Het is een van de zuurste meren ter wereld! Omdat het een actieve vulkaan betreft, is het niet altijd mogelijk om een tour te maken, laat je dus vooraf informeren over de mogelijkheden om de vulkaan te bezoeken.

De Poas vulkaan in Costa Rica

Het turquoise water van de Rio Celeste

Ook de Rio Celeste in het Tenorio Vulcano National Park is een natuurschouwspel om op je bucket-list te zetten. Het water van de rivier is zo intens blauw dat het verhaal gaat dat toen God de hemel gecreëerd had, hij zijn penceel heeft uitgespoeld in deze rivier. Een wetenschappelijke verklaring is dat het verschijnsel het gevolg is van vulkanische activiteit. De aanblik is nog mooier dankzij de waterval die uitkomt in de Rio Celeste! Gurutip: vergeet als het heeft geregend niet om laarzen en oude kleren aan te trekken. De sportieve route via verschillende trappen is vooral in de ochtend en bij goed weer een geweldige excursie.

De waterval van Rio Celeste in Costa Rica

La Fortuna in het Arenal Vulcano National Park

Heb je ooit gebaad onder een echte waterval? Als dat niet het geval is kun je het beleven in het Arenal nationaal park. Alsof de indrukwekkende vulkaan nog niet genoeg is, kun je hier de prachtige waterval van La Fortuna bezoeken. Je komt hier zeker bezweet aan, waardoor het water nog uitnodigender lijkt dan het al is. Nóg meer avontuur beleven? Niet ver van de Rio Fortuna kom je op een andere vulkaan terecht. De Cerro Chato is inactief en heeft een 500 meter groot kratermeer dat kan worden bereikt na een pittige wandeling.

De Arenal vulkaan van Costa Rica

De mooiste stranden van Costa Rica

Naast Playa Manuel Antonio, gelegen in het Nationaal Park, zijn er nog andere grote stranden in Costa Rica. Zoals ik al zei zijn dit meestal meer natuurlijke stranden, vaak omringd door jungle. Je kunt er heerlijk relaxen na weer een mooi avontuur.

Playa de Manzanillo in Costa Rica
Playa de Manzanillo

De Pacificische kust

De Playa Santa Teresa op het schiereiland Osa is een geweldig strand voor surfers. Het strand is gelegen aan de Pacifische kust, waardoor je je hier kunt vergapen aan de hoge golven en een stormachtige zee. Niet alleen surfers komen naar dit strand, want je kunt hier ook lekker zwemmen. Er zijn diverse restaurants en bars in de directe omgeving, waar je een adembenemende zonsondergang kunt zien. Zo eindig je de dag perfect op het strand.

Playa Santa Teresa in Costa Rica
Playa Santa Teresa

In Osa zijn nog meer mooie stranden te vinden. Het playa Tamarindo lokt veel toeristen dankzij de goede surfomstandigheden. Het Playa Conchal is perfect voor zonaanbidders en rustzoekers. Beide stranden bieden genoeg plaats en er bevinden zich enkele restaurants in de buurt, zodat je niets tekort komt.

Playa Conchal in Costa Rica
Playa Conchal

Ook in de nationale parken kun je geweldig badderen. Het Cabo Blanco nationaal park, in het zuiden van het schiereiland Nicoya, heeft echt een fabelachtig zandstrand dat je alleen kunt bereiken door het nationaal park te doorkruisen. Hierdoor zijn er vaak weinig mensen en veel van onze dierenvrienden te vinden.

Caribische stranden

De echte Caribische flair geniet je het beste op een van de relaxte stranden van het Caribisch gebied. Hier zijn de mooiste stranden Playa Negra en Playa Chiquita, beide gelegen in het zuid-oosten van Costa Rica. Lange zandstranden omzoomd door ruisende palmen is wat je hier treft. Drink uit een kokosnoot en relax in een van de kleine strandbungalows!

Yoga studio in Costa Rica

Eco-toerisme

Nadat het regenwoud van Costa Rica in de jaren ’80 tot bijna 80% werd “leeggehaald”, heeft een verandering plaatsgevonden in het denken. Sindsdien is de regering steeds meer gefocust op natuurbehoud en eco-toerisme. Nu is bijna 50% van het land met bossen bedekt en dat maakt het land voor toeristen interessanter dan ooit. De 28 nationale parken trekken jaarlijks duizenden bezoekers. Veel toeristische faciliteiten ondersteunen lokale milieuprojecten en dragen een deel van hun inkomsten af. Sommige hotels zijn zo groen dat ze hun eigen waterzuiveringsinstallatie voor afvalwater hebben of het gebruik van elektriciteit sterk beperken. Ecolodge Lapa Rios, midden in het regenwoud, is er daar een van. Het kleine hotel biedt 17 prachtig aangeklede kamers. Hier zal je wakker worden met Kapucijnapen en andere bewoners van de jungle, omdat deze even gezellig goedendag komen zeggen op jouw terras. Het restaurant van het hotel biedt allerlei specialiteiten, die zijn gemaakt van lokale ingrediënten.

Zonsondergang in Nicoya

Costa Rica is een diverse en prachtig groene vlek op aarde! Ga jij mee op avontuur in het regenwoud? Ik hoop dat mijn Costa Rica tips je helpen bij  het plannen van je reis.

Aanbiedingen voor reizen naar Costa Rica