Beste reistijd Costa Rica

Alle info voor de beste reistijd op Costa Rica

Costa Rica, het groene paradijs van Midden-Amerika, is het hele jaar door een goede bestemming voor een onvergetelijke vakantie. Om de beste reistijd voor Costa Rica te bepalen, kijken we naar de geografische ligging van het land in Latijns Amerika en nemen we ook de topografische kenmerken van het land mee. De weersomstandigheden verschillen aanzienlijk tussen de verschillende gebieden. Onder meer de hoogteverschillen en of de regio al dan niet aan de kust ligt, hebben hier invloed op. Hieronder lees je alles wat je moet weten over de beste reistijd, zodat je een onbezorgde vakantie tegemoet gaat. Je leest per activiteit in welke maanden je Costa Rica het beste bezoeken kunt en ik vertel meer over het klimaat in de verschillende regio’s. Zo weet je precies hoe het weer eruitziet in de toeristische regio’s.

Overzicht

De kust van Costa Rica

Beste reistijd voor Costa Rica

De beste reistijd voor Costa Rica is van december tot april, tijdens de droge tijd. Dankzij het gebrek aan neerslag is dit de ideale tijd voor een strandvakantie of rondreis. Wil je het regenwoud verkennen of surfen op de Grote Oceaan, dan is het regenseizoen van mei tot november beter geschikt. Deze “groene tijd” heeft nog een ander voordeel: je kunt profiteren van een goedkopere vakantie. In het volgende overzicht zie je wat de beste reistijd is voor Costa Rica, gerangschikt naar de verschillende activiteiten die je kunt ondernemen in het land.

Beste reistijd Costa Rica per activiteit

 • Beste reistijd voor het verkennen van het landschap op Costa Rica: december tot april (droge tijd)
 • Beste reistijd voor het regenwoud en de biodiversiteit op Costa Rica: mei tot november (regenseizoen)
 • Beste reistijd om dieren te spotten op Costa Rica:
  • De quetzal vogel: november en april
  • De lederschildpad: april en mei
  • De soepschildpad: augustus en september
 • Beste reistijd voor een strandvakantie op Costa Rica
  • aan de Caribische Zee: februari tot april, september en oktober
  • aan de Grote Oceaan: het hele jaar, maar de beste reistijd is van december tot april (droge tijd)
 • Beste reistijd voor surfen op Costa Rica
  • aan de Atlantische kust (bijvoorbeeld Salsa Brava): december tot maart
  • aan de Pacifische kust: april tot augustus (in het bijzonder juni en juli)
  • aan de Central Pacific (Jacó, Playa Hermosa, Quepos, Dominical, Puntarenas): september en oktober
 • Beste reistijd voor een rondreis door Costa Rica: februari en maart (ook ok: april, mei en juni)

Hoe is het klimaat op Costa Rica?

Het klimaat van Costa Rica is dankzij de ligging tussen de Atlantische en Grote Oceaan tropisch. Het klimaat laat zich in twee seizoenen opdelen: de droge tijd (Verano) en het regenseizoen (Invierno). Tijdens de droge periode van december tot april is het overwegend droog en warm. Er is echter onderscheid te maken tussen de temperaturen in de lager gelegen gebieden, de hoger gelegen gebieden en de kustplaatsen. Gemiddeld liggen de temperaturen tijdens de droge tijd tussen de 25 en 30 graden Celsius. Aan de kust kan het weer nog warmer zijn. Tijdens het regenseizoen van mei tot november zal het vaker regenen en zijn de temperaturen lager. Daarnaast is de luchtvochtigheid hoog. Dankzij de nabijheid van de Caribische eilanden en de Caribische Zee, wordt Costa Rica niet geplaagd door orkanen. Tijdens het orkaanseizoen (september) zal het in Costa Rica hoogstens meer regenen en zal er een frissere wind waaien.

Regio’s binnen Costa Rica

Costa Rica ligt in Centraal Amerika tussen de Atlantische en Grote Oceaan. In het noorden grenst het land aan Nicaragua, in het oosten aan de Caribische Zee, in het zuiden aan Panama en in het westen aan de Grote Oceaan. De naam Costa Rica is Spaans en betekent “rijke kust”. Rijk is het land in Midden-Amerika in het bijzonder aan natuurschoon. Het is een van de meest biodiverse landen ter wereld, met weelderige regenwouden, actieve vulkanen en adembenemende stranden.

Topografisch laat Costa Rica zich in vijf regio’s opdelen. In Valle Central ligt bijvoorbeeld hoofdstad San José. Het landschap in de gelijknamige provincie San José herbergt de vulkanische bergketen van de Cordilleras. Deze loopt van Cordillera Central tot Cordillera de Talamanca. De Cordilleras zijn dankzij de hoogte, de vele actieve vulkanen en klimaatomstandigheden een van de vijf regio’s. In het oosten van Costa Rica bevindt zich de Caribische kust en in het westen de Pacifische kust. Een van de bekendste steden hier is de havenstad Puntarenas. Ten slotte wordt het noordwesten ook als regio aangeduid. Hier bevindt zich het droge schiereiland Guanacaste. Op de kaart hieronder staan de vijf regio’s van Costa Rica afgebeeld.

Het weer tijdens de droge tijd en het regenseizoen in Costa Rica

Het droge seizoen loopt op Costa Rica van december tot april. In het voorjaar is de luchtvochtigheid beter te verdragen en regent het niet zo hevig als tijdens het regenseizoen. Aangezien het in het zuiden en in de Central Pacific meer regent als in de rest van het land, begint de droge tijd hier pas twee maanden later. Het seizoen eindigt echter net zoals in de rest van het land in april. In het centrum van Costa Rica, ten oosten van de Cordilleras, valt de minste neerslag tijdens het droge seizoen. In het noorden aan de Pacifische kust kan het wel veertig graden worden in deze maanden. Aan de Atlantische kust heerst daarentegen het hele jaar door een equatoriaal klimaat (ook wel tropische regenwoudklimaat). Hierdoor regent het in elk jaargetijde, hoewel de maanden februari, maart en april grotendeels van regen verschoond blijven. Voor een strandvakantie aan de Caribische kust zijn deze maanden in het droge seizoen dan ook het best geschikt. Het hoogseizoen voor een vakantie naar Costa Rica ligt in de regel tussen december en februari. In deze periode is het schoolvakantie in Costa Rica en zijn de stranden voller dan anders.

Het regenseizoen in Costa Rica duurt van mei tot november. In deze tijd van het jaar regent het bijna dagelijks. Dit hoeft echter niet af te schrikken. De regen valt over het algemeen ’s middags en na een paar uur is het weer droog. Zeker in de hogere gebieden is dit patroon zichtbaar. De ochtenden zijn meest zonnig en warm. Rond twee uur formeren zich grijze wolken aan de hemel en valt er hevige neerslag. Twee tot drie uur later komt de zon weer tevoorschijn en klaart het weer op. Aan de Atlantische kust valt tijdens het regenseizoen meer neerslag dan in de andere delen van het land. Relatief droge maanden tijdens het regenseizoen zijn aan de Atlantische kust de maanden augustus, september en oktober. Over het hele land gezien, zijn september en oktober juist de natste maanden. Je zult in deze maanden een goedkope vakantie kunnen boeken en het zal in de vakantieresorts heerlijk rustig zijn. De regen heeft echter ook een voordeel: de vegetatie ziet prachtig groen. Velen spreken dan ook van de “groene tijd” in Costa Rica. Wil je de flora en fauna van het regenwoud verkennen, dan is het regenseizoen de beste reistijd voor Costa Rica.

Kleurrijke papegaaien in Costa Rica

Praktische tips voor een reis naar Costa Rica tijdens de droge tijd en het regenseizoen

Door klimaatverandering verstrengelen het droge en natte seizoen op Costa Rica zich steeds meer. Zo komen steeds vaker zonnige dagen zonder neerslag voor tijdens het regenseizoen en kan het in de droge tijd een aantal dagen regenen. Ik raad dan ook aan om zowel tijdens het droge seizoen als in de regentijd zowel je regenjas als je zwembroek mee te nemen. Ook is het een goed idee niet alleen sandalen maar ook wandelschoenen mee te nemen. Zoals gezegd, het weer op Costa Rica is veranderlijk. Als het veel regent zal de bodem niet al het water direct op kunnen nemen. De straten veranderen dan in modderpoelen. Er kunnen ook beekjes ontstaan, waardoor sommige plaatsen tijdens de regendagen niet bereikbaar zijn zonder SUV. Voordat je op reis gaat, is het dan ook raadzaam op internet te checken hoe de weersvoorspelling tijdens je vakantie is. Gaat het regenen, dan zijn laarzen of ander waterdicht schoeisel geen overbodige luxe. Ook kun je een regenjas en warme kleren voor de nacht meenemen. Zeker als je in de omgeving van San José verblijft, is het raadzaam de buitenactiviteiten ’s morgens in te plannen. De regenbuien kunnen in delen van de stad modderige straten tot gevolg hebben, die sommige activiteiten in de weg staan.

Uitzicht over San José

Klimaattabel voor San José (Valle Central)

Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Max. temperatuur in °C 24 24 26 26 27 26 25 26 26 25 25 24
Min. temperatuur in °C 14 14 15 15 17 17 17 16 16 16 16 15
Zonuren per dag 7 8 8 7 5 4 4 4 5 4 5 6
Regendagen per maand 3 1 2 7 19 22 23 24 24 25 14 6

 

De beste reistijd voor San José

In San José lijkt het het hele jaar door lente. In elk jaargetijde staan de bomen hier in bloei. Landinwaarts is het klimaat van Costa Rica gematigder. Er valt hier jaarlijks maar half zo veel regen als aan de kust. Qua temperatuur zal het weer niet veel warmer worden dan 25 graden. Tijdens het droge seizoen tussen december en april zal het slechts enkele dagen regenen. Zeker in de maanden februari, maart en april schijnt de zon uitbundig in Valle Central. Deze maanden gelden als de beste reistijd voor San José en omgeving. Tijdens het regenseizoen van mei tot eind november kunnen de nachten koel zijn. Minimumtemperaturen onder de vijftien graden worden echter zelden bereikt.  

De beste reismaanden voor San José (het binnenland)

 • December: 24°C, 6h zon, 6 regendagen
 • Januari: 24°C, 7h zon, 3 regendagen
 • Februari: 24°C, 8h zon, 1 regendag
 • Maart: 26°C, 8h zon, 2 regendagen
 • April: 26°C, 7h zon, 7 regendagen

Beste Reisezeit Costa Rica

Klimaattabel voor Puerto Limón (Caribische kust)

Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Max. temperatuur in °C 30 30 30 30 30 30 30 30 30 30 30 30
Min. temperatuur in °C 20 20 20 21 22 22 22 22 22 22 21 20
Zonuren per dag 5 5 6 6 5 4 4 5 5 5 5 5
Watertemperatuur in °C 27 26 26 27 28 28 28 28 29 28 27 27
Regendagen per maand 16 14 13 13 15 16 21 18 13 15 17 18

 

De beste reistijd voor Puerto Limón

Aan de Caribische kust van Costa Rica bevinden zich vakantiebestemmingen als Puerto Viejo, Limon, Cahuita en Tortuguero. De temperaturen vallen het hele jaar zelden onder de 30 graden Celsius. Zelfs ’s nachts koelt het zelden af tot onder de twintig graden. Aan de Atlantische kust zorgen passaatwinden het hele jaar voor een warm maar vochtig klimaat. Zo valt er in de droge periode tussen december en april weinig regen. De beste reistijd met veel zon en weinig regen ligt tussen februari en april en in de maanden september en oktober. De populairste reistijd voor een vakantie aan de Caribische kust zijn de maanden februari en maart. In deze periode zullen de prijzen voor een vakantie hoger liggen en zijn de resorts wat voller. Hevige regenval is te verwachten in de maanden juli, november, december en januari.

De beste reismaanden voor Puerto Limón aan de Caribische kust

 • Februari: 30°C, 5h zon, 26°C watertemp., 14 regendagen
 • Maart: 30°C, 6h zon, 26°C watertemp., 13 regendagen
 • April: 30°C, 6h zon, 27°C watertemp., 13 regendagen
 • September: 30°C, 5h zon, 29°C watertemp., 13 regendagen
 • Oktober: 30°C, 5h zon, 28°C watertemp., 15 regendagen

De kust van Puntaneras

Klimaattabel voor Puntarenas (Central Pacific)

Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Max. temperatuur in °C 33 34 34 35 33 32 32 32 32 32 32 32
Min. temperatuur in °C 22 22 23 24 24 24 23 23 23 23 23 22
Zonuren per dag 8 9 9 8 6 5 5 5 5 5 6 7
Watertemperatuur in °C 28 28 28 28 28 28 28 28 28 28 28 28
Regendagen per maand 1 1 1 2 11 15 15 16 17 18 7 4

 

De beste reistijd voor Puntarenas

De Pacifische kust van Costa Rica kan worden opgedeeld in drie regio’s. In de Northern Pacific wachten je in de provincie Guanacaste badplaatsen als Flamingo, Samara en Tamarindo. In de Central Pacific bevinden zich geliefde stranden en surfgebieden zoals Jacó, Playa Hermosa, Quepos, Dominical en schiereiland Nicoya, de stad Puntarenas en nationaal park Manuel Antonio. In de Southern Pacific kom je terecht bij de minder bezochte badplaatsen Palmar en Golfito en het nationaal park Corcovado. In deze drie pacifische regio’s vindt de droge tijd plaats van december tot april. In het zuiden zal het vaker regenen dan in de noordelijker gebieden.

Aan de westkust van Costa Rica, rond de stad Puntarenas in de Central Pacific, valt tussen december en april weinig tot geen regen. Dit zijn de perfecte omstandigheden voor een strandvakantie met zongarantie tot 35 graden. Aan de zuidkust eindigt de regentijd meestal in de loop van januari. Droger weer zal het in de Southern Pacific zijn tussen februari en april.

De beste reismaanden voor Puntarenas in de Central Pacific

 • December: 32°C, 7h zon, 28°C watertemp., 4 regendagen
 • Januari: 33°C, 8h zon, 28°C watertemp., 1 regendag
 • Februari: 34°C, 9h zon, 28°C watertemp., 1 regendag
 • Maart: 34°C, 9h zon, 28°C watertemp., 1 regendag
 • April: 35°C, 8h zon, 28°C watertemp., 2 regendag

Beste Reisezeit Costa Rica

Klimaattabel voor Liberia in de provincie Guanacaste (Northern Pacific)

Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Max. temperatuur in °C 32 33 34 35 33 31 31 31 30 30 31 31
Min. temperatuur in °C 22 23 23 26 25 24 24 23 23 23 22 22
Zonuren per dag 9 9 9 9 7 5 5 6 5 6 6 8
Watertemperatuur in °C 27 28 29 29 29 29 29 29 29 28 28 28
Regendagen per maand 2 1 1 2 11 14 15 16 17 17 7 4

 

De beste reistijd voor Guanacaste

Het klimaat in de provincie Guanacaste, in het noordwesten, lijkt in tegenstelling tot de andere regio’s van Costa Rica eerder op die van de Afrikaanse savanne. Zeker tijdens de droge periode van december tot april regent het hier zelden en stijgen de temperaturen gemiddeld tot 35 graden Celsius (negen zonuren per dag). Tijdens het regenseizoen van mei tot november blijft het heet met temperaturen gedurende de dag rond de 30 graden. Het aantal regendagen loopt echter stevig op met tot 17 regendagen in september en oktober. Het regenseizoen zorgt echter wel voor een prachtig groene vegetatie. De droge gebieden kleuren groen en zijn een lust voor het oog. Over het algemeen is het noorden van Costa Rica een geliefde bestemming voor natuurliefhebbers. Hier bevinden zich het Guanacaste Nationaal Park, verschillende droge, regen en vochtige wouden en ook baaien, stijle kliffen en zandstranden. De provincie Guanacaste en de badplaatsen Flamingo, Samara en Tamarindo zijn het hele jaar door geliefde vakantiebestemmingen. Een goedweergarantie om te zonnen bieden de maanden december tot en met april. Ook het regenseizoen heeft z’n voordelen, je kunt in dit jaargetijde prachtig vogels spotten.

De beste reismaanden voor de provincie Guanacaste in het noordwesten

 • December: 31°C, 8h zon, 28°C watertemp., 4 regendagen
 • Januari: 32°C, 9h zon, 27°C watertemp., 2 regendagen
 • Februari: 33°C, 9h zon, 28°C watertemp., 1 regendag
 • Maart: 34°C, 9h zon, 29°C watertemp., 1 regendag
 • April: 35°C, 9h zon, 29°C watertemp., 2 regendagen

Conclusie: de beste reistijd op Costa Rica

De beste reistijd voor Costa Rica ligt in de maanden van december tot en met april. De beste periode is echter ook afhankelijk van de activiteiten die je tijdens je vakantie wilt ondernemen. Zo is het regenseizoen de beste reistijd voor wie wil surfen en voor natuurliefhebbers die het regenwoud willen bezoeken. Het klimaat verschilt bovendien tussen de verschillende regio’s. In het noordwesten kan het tijdens de droge periode erg heet worden. Aan de Caribische kust valt het hele jaar neerslag te verwachten. Ook in het zuidwesten kan het hele jaar door regen vallen terwijl in de Central Pacific nauwelijks regen valt in de droge tijd. Voor een rondreis door Costa Rica zijn de beste reismaanden februari en maart. In deze periode is het weer in alle regio’s relatief droog en warm. In de meeste plaatsen is het dan ook hoogseizoen, waardoor de prijzen voor een vakantie hoger kunnen liggen. Zoek je de combinatie van een goedkope vakantie en goed weer, dan zijn de maanden april, mei en juni ook warm aan te bevelen.

Nieuwsgierig geworden?

Costa Rica vakantie deals

De beste reistijd voor andere bestemmingen

Opmerkingen

jouw mening?