Voorzichtig! Het volgende artikel is niet voor angsthazen, want hier volgen de engste plekken ter wereld. Vele zijn dichterbij dan je denkt..

Ik kan mij nog goed herinneren dat mijn ouders mij voor het slapen gaan enge verhalen vertelde. Of die verhalen die je te horen kreeg bij schooluitjes! ‘S avonds zat je met vrienden om het kampvuur en iedereen vertelde zijn of haar griezeligste verhaal.. Later, als je daarna ging slapen, had ieder geluid wel iets onheilspellends. Het kraken van hout, het geluid van roestige buizen die tegen elkaar aan slaan – dingen waar je een hartaanval van krijgt!

Dit zijn de engste plekken ter wereld!

Vandaag laat ik je de engste plekken ter wereld zien. Of ze nou in Schotland, Duitsland of Japan zijn; ieder land kent plekken die je in het donker wilt mijden. Zelfs wanneer je niet in de geschiedenis van deze plaatsen gelooft, overkomt je een naargeestig gevoel wanneer je er bent.

Greyfriars begraafplaats | Gongers in Sylt | Dragsholm Kasteel| Centralia in Pennsylvania | Ontdekking van de botten | De Rotenburg kannibaal | De Queen Mary | Beelitz sanatorium | Discovery IslandMyrtles Plantage | Eiland van de poppen | Het zelfmoordbos in Japan | Spookstad in Italië | Spreepark in Berlijn

Greyfriars begraafplaats – de wederopstand van de doden

De oeroude Schotse Greyfriars begraafplaats in Edinburgh is een van de griezeligste plekken in de wereld. Te midden van de wonderschone stad bevindt zich een begraafplaats die er ook overdag spookachtig uit ziet. Sinds 1600 worden hier doden bijgezet en sindsdien gaan de meest bizarre verhalen over de begraafplaats rond.

Bezoekers en medewerkers vertellen over aanvallen die ze hebben meegemaakt in de Covenanters Prison, een afgesloten gedeelte in het zuiden van de begraafplaats. In 1679 diende dit als gevangenis voor degenen die een pact tegen de koninklijke familie van de Stuarts sloten en later werden verslagen. Een deel van de mensen werden gered of vrijgelaten, maar ook duizenden storven hier. De man die vele van deze executies organiseerde, George Mackenzie, ligt hier ook begraven.

Op een dag zocht een zwerver onderdak in het mausoleum van Mackenzie en zakte hij door de houten vloer heen. De man beweert de vreselijke commandant uit de dood gewekt te hebben. Sindsdien gaan er veel verhalen rond over bezoekers die flauwvallen bij, of gewond raken rondom de tombe. De Schotten zitten er niet zo mee en bieden zelfs nachtelijke tours aan over de begraafplaats. Klinkt eng, nietwaar?

Gongers op Sylt

Het eiland Sylt in het noorden van Duitsland wordt regelmatig bezocht door een dode zeeman met de naam Gongers. De verdronken zeeman bezoekt zijn familie, maar alleen de derde of vierde generatie. Midden in de nacht opent hij de deur van het huis van de zijn familie, doet het licht uit en gaat op de dekens van een bed liggen. De volgende ochtend vinden de familieleden van de dode man een plasje water in de keuken dat komt van de kleren van de zeeman. Hij keert terug naar zijn familie zodat hij niet vergeten raakt. Dramatisch hè?

Het Dragsholm kasteel – een bezoek van een meisje in het wit

In het daglicht is het Dragsholm kasteel in Denemarken prachtig. In de middeleeuwen diende het niet alleen als kasteel maar ook als gevangenis. Het verhaal gaat van de heer van het kasteel zijn dochter hier opsloot vanwege een verboden liefdesaffaire. Ze verhongerde achter de kasteelmuren en sindsdien zweeft ze door de gangen van het kasteel. Tijdens de renovatie zo’n 70 jaar geleden ontdekte men een skelet met een witte jurk. Misschien is dit wel de dochter van de kasteelheer?

Niet alleen het meisje huist in dit kasteel. Een andere voormalige gevangene, de graaf van Bothwell, James Hepburn, bezoekt het terrein van het slot regelmatig en zorgt voor problemen. Gasten horen de hoeven van het paard van de graaf. Ghostbusters uit de hele wereld bezoeken het kasteel om deze vreemde verschijningen te onderzoeken.

Centralia – de poort naar de hel

Afgezien van enkele dorpsbewoners die niet weg wilden, is Centralia in Pennysylania, Amerika, een spookstad. In de koolmijnen onder de stad brandt nog steeds vuur dat ervoor zorgt dat in en om de plaats een walm van rook hangt. In 1981 woonde er 1000 mensen in Centralia, nu slechts 10.

Wanneer de zon ondergaat en de rook in de straten hangt, ziet het het dorp uit als de poort naar de hel. In alle straten is het asfalt uit elkaar gesplitst en lijkt het alsof ze door een hogere kracht zijn opengereten. In 1981 zonk een 12-jarige jongen in de zachte, warme grond van zijn oma’s tuin. De hitte van de gloeiende kolen kon het gewicht van de jongen niet meer aan. Later werd de burgemeester van het dorp in het ziekenhuis behandeld voor het inademen van gas. Toen realiseerden de bewoners van Centralia dat de plek schadelijk voor hun gezondheid is.

Zelfs op Google Maps zie je de rook door de straten zweven. Een enge plek, met name in de avond of tijdens Halloween.

Een gruwelijke ontdekking in Herxheim – cannibalen van 7000 jaar geleden

In de wijnstreek Palts in Duitsland ontdekte men een massagraf met botten van mannen, vrouwen en kinderen. Volgens de analyse laten de botten tekenen zien van kannibalisme, als onderdeel van een voedingsritueel. Wat het eten van mensenvlees voor nut had, weet men niet. De tandafdrukken op de botten zijn echter duidelijk zichtbaar. Door de kalkachtige ondergrond zijn de botten goed bewaard gebleven, waardoor men ze goed konden onderzoeken. Wat er precies gebeurde 7000 jaar geleden en waarom de mensen elkaar aten, blijft waarschijnlijk altijd een mysterie.

De Rotenburg kannibaal

Ongeveer tien jaar geleden, vermoordde Armin Meiwes iemand, ontleedde hij hem en at zelfs gedeeltes van zijn slachtoffer op. Door deze weerzinwekkende actie is het huis van deze kannibaal wereldberoemd. Veel horrorfans trekken naar Wüstenfeld in de buurt van Rotenburg zodat je ze foto’s kunnen nemen van de woning. Sommigen maken zelfs video’s van het terrein. Wanneer je weet wat er in dit huis is gebeurd en je er rondloopt, lopen de huiveringen over je lichaam. Het dorp zal waarschijnlijk deze vreselijke gebeurtenis nooit vergeten.

Spookuur op de Queen Mary

Er gaan enge verhalen rond over het passagiersschip RMS Queen Mary, het zusterschip van de evenals gedoemde Titanic. Er zouden 150 geesten rondzwerven en sinds het schip is gebouwd, zijn veertig mensen de dood in gedreven.

Foto: jiawangkun/Shutterstock.com

Afgezien van in de nu ongebruikte zwembaden, schijnt men regelmatig geesten te zien op dit schip. De kamer B340 is niet toegankelijk voor het publiek, omdat hier te vreemde dingen gebeuren. Het water loopt door de pijpen, zonder dat de kraan opengedraaid is en de deken wordt van bed getrokken, zomaar uit het niets. Vandaag de dag is het schip een hotel in Long Beach, Californië, dus wie op spookjacht wilt gaan, kan dat hier gemakkelijk doen. Er gaan ook spooktours over het schip die je naar de diepste levels van de boot brengen en leer je meer over het schip dan de andere passagiers.

Beelitz sanatorium – als in een horrorfilm

De deuren van het Beelitz sanatorium zijn dichtgetimmerd en de wind waait door de kieren. Het terrein van 140 hectare diende ooit als sanatorium voor tuberculose-patiënten uit Berlijn. Het gebouw staat nu leeg en is een van de engste plaatsen ter wereld.

Keer op keer zwerven fotografen over het terrein van het sanatorium om de perfecte foto vast te leggen. Overdag zien de verlaten hallen en spectaculaire architectuur er eng uit, ’s nachts voelt het alsof je in een horrorfilm zit. Een overnachting hier zonder toestemming is verboden en er staat ook een straf op. Dat houdt jonge mensen en adrenalinejunkies niet tegen om hier geheime feesten te organiseren en zoeken naar een thrill in de voormalige sanatoriumgebouwen. Wie niet zo avontuurlijk is, kan het sanatorium ook van een afstandje bekijken.

Het donkere verhaal achter Discovery Island

Disneyworld is de bestemming voor families. Hier kunnen de kinderen hun helden in het echt zien en de verhalen van Mickey & co. Toch heeft dit park een donker geheim. Discovery Island in het park diende lang als dierentuin met exotische dieren. Donkere wolken verzamelden zich boven het eiland toen het gerucht ging dat de dieren slecht werden behandeld. Een onderzoek bracht 16 gevallen van dierenmisbruik aan het licht. Disney moest een boete van $95,000 betalen en de bezoekers bleven daarna weg. Men sloot het eiland af in 1999.

Foto: flickr.com/randar (CC BY-NC-ND 2.0)

Nu gebeuren er vreemde dingen op Discovery Island. Diep in de nacht kun je op het eens populaire eiland lichten zien branden, terwijl er al jaren niemand meer komt. De natuur heeft het terrein overgenomen en zo is de vogelkooi, ooit het thuis van diverse soorten vogels, langzaam aan het vergaan. Het eiland is zogenaamd vervloekt, alligators leven nu in het meer en het waterpark zit vol met bacteriën. Geheime bezoekers zeggen dat je rare geluiden kunt horen en schreeuwende vogels geven het gebied een naar gevoel.

Ghost Chloe op de Myrtle plantage in St. Francisville

De titel van het engste spookhuis in de Verenigde Staten behoort tot Myrtles plantage in Louisiana, Amerika. De reden ervoor is een foto uit 1992. Hier zie je twee gebouwen en er tussenin zie je een figuur met armen over elkaar, tegen de muur aan geleund.

Niets uitzonderlijks op zich. Des te meer mensen naar de foto kijken, des te meer theorieën er verschijnen over de geest van een slavenmeisje dat per ongeluk op de foto is gezet. Alleen al het feit dat je de planken voor de figuur heen kunt zien, zet je aan het denken.

Foto: flickr.com/skatoolaki (CC BY-SA 2.0)

Men gaat er vanuit dat dit het slavenmeisje Chloe is, de minnares van de plantage-eigenaar. Uit jaloezie vergiftigde ze zijn dochter en vrouw. Chloe wilde het paar alleen ziek maken en daarna op wonderbaarlijke wijze genezen, maar dat lukte niet. De andere slaven waren bang voor de reactie van de eigenaren: ze hingen Chloe op en gooide haar lichaam in Mississippi.

Het eiland van de poppen

Ten zuiden van Mexico City vinden horrorliefhebbers een eiland dat iedereen huiveringen geeft. Het moest een toeristenhotspot worden, maar nu is het eiland van de poppen (Isla de las Munecas) een griezelige plek waar mensen heengaan voor spanning en adrenaline.

De legende vertelt dat een jong meisje onder mysterieuze omstandigheden verdrink op het eiland. De beheerder van het eiland, Don Julian Santana Barrera, probeerde het meisje te redden maar kwam te laat. Niet lang daarna vond hij een pop in het water en hing hij deze pop in een boom. Over de jaren verschenen meer poppen en nu, 50 jaar later, zie je deze angstaanjagende poppen overal in de bomen.

Foto: flickr.com/kevin53 (CC BY 2.0)

Don Julian stierf in 2001 – hij verdronk op zijn eigen eiland. Sindsdien is dit een populaire plek voor thrillseekers. Overdag is de plek, vol met griezelige poppen die je aankijken met zielloze ogen, al een nare plek.. Stel je eens voor hoe het is om ze in de nacht tegen te komen? Dan nog het idee dat men hier ook fluisterende stemmen en bewegingen waarnemen.. Dit is waarlijk een van de engste plekken ter wereld!

Het zelfmoordbos Aokigahara, Japan

De perfecte plek om te sterven vind je aan de rand van de Fiji-berg in Japan. In het midden van het Aokigahara-bos plegen zo’n 80 mensen jaarlijks zelfmoord. Het verhaal gaat dat een boek uit de jaren ’60 hier verantwoordelijk voor is. In het verhaal maken twee hoofdpersonen een eind aan hun leven in dit dichte bos.

Sindsdien hebben vele suïcidale mensen een pelgrimstocht gemaakt naar de voet van de berg. Misschien willen ze slechts een kijkje nemen in dit mysterieuze bos en daarna verwaald raken in dit majestueuze bos. De Japanse overheid kan niets doen, maar heeft borden neergezet die het rationele in de mens moet aanspreken. Denk aan: ‘het leven is een belangrijk gift van uw ouders’ of ‘Bel de politie als u zelfmoord wilt plegen’.

Op de parkeerplaats aan de rand van het bos staan dan ook vele verlaten auto’s van mensen die het bos ingingen en nooit terugkeerden.

Spookstad Craco in Italië

Italië staat bekend om haar prachtige dorpjes die de bezoekers betoveren. Als je door de nauwe straatjes van de plaats Siena loopt, krijg je het gevoel dat je in een droom leeft. De was hangt uit de ramen en de locals begroeten de postbode en praten in melodieuze Italiaanse klanken over het weer.

Deze typische straatbeelden horen bij het verleden van het Italiaanse stadje Craco. Tussen 1959 en 1972 vonden er diverse aardbevingen plaats waardoor het dorp zo goed als vernietigd werd. De inwoners moesten een nieuw huis zoeken. Ingestorte gebouwen, verlaten wegen en overblijfselen van de bewoners maken dit een populaire plek voor ghostbusters. Wanneer de nacht op het dorp neerdwaalt, zullen de huiveringen over je huid lopen.

Het Spreepark in Berlijn

De laatste plek op de lijst ligt in het Plänterwald, in Berlijn. Het Spreepark was eens een ambitieus project van de DDR en bracht de bewoners van oost-Berlijn en de omliggende omgeving veel plezier. Er is niet meer veel van het park over, aangezien het 12 jaar geleden sloot. De planten groeien over veel van de attracties heen.

Foto: flickr.com/mompl (CC BY-NC-ND 2.0)

Bezoekers met camera’s klimmen over de oude dino’s en over de gesloten achtbanen. De foto’s hieronder zijn mooi en griezelig tegelijkertijd. Als je verder scrollt krijg je een idee van hoe het er uit ziet als de duisternis valt. Het reuzenrad kraakt in de wind en allerlei dieren ritselen over de grond. Het geluid van het grote rad geeft je het idee dat je kinderen hoort gillen en je wacht op het moment dat de achtbaan voorbij raast.

Vele jonge mensen bezoeken het park. Stelletjes zoeken de gezelligheid op in het reuzenrad en groepen jongeren komen hier om te drinken en om de enge atmosfeer in zich op te nemen. Er is een veiligheidsbedrijf dat hier patrouilleert, maar toch is het Spreepark een geliefde attractie in Duitsland en over de hele wereld. Dit is waarom zoveel mensen naar binnen proberen te sluipen om er daarna weer uitgegooid te worden. Als je de kans krijgt, moet je zeker een trip naar dit park maken en langs de omheining lopen. Toegang is helaas verboden.

Nou, ben jij braaf genoeg om deze enge plekken te bezoeken?