Angsthazen kunnen maar beter wegkijken, want hier volgen de engste plekken ter wereld! En veel bestemmingen uit deze top 14 liggen dichterbij dan je denkt…

Van Schotland tot Duitsland en Japan, de wereld zit vol plekken die je in het donker – of zelfs overdag – wilt mijden. Of je nou wel of niet in de legendes gelooft, op deze bestemmingen krijg je gegarandeerd de kriebels!

Dit zijn de engste plekken op aarde!

Greyfriars begraafplaats | Gongers op Sylt | Dragsholm Kasteel| Centralia in Pennsylvania | Een makabere vondst in Herxheim | De Rotenburg kannibaal | Kamer 340 op de Queen Mary | Beelitz sanatorium | Discovery IslandMyrtles Plantage | Poppeneiland Isla de las Muñecas | Het zelfmoordbos in Japan | Spookstad in Italië | Spreepark in Berlijn

Manicomio di Limbiate in Lombardije

1. Greyfriars begraafplaats in Edinburgh

De oeroude Schotse Greyfriars begraafplaats in Edinburgh is misschien wel de engste plek op aarde. Te midden van de wonderschone stad bevindt zich een begraafplaats die er ook overdag spookachtig uit ziet. Al sinds 1600 worden hier doden bijgezet en sindsdien gaan de meest bizarre verhalen over de begraafplaats rond.

Bezoekers en medewerkers vertellen over aanvallen die ze hebben meegemaakt in de Covenanters’ Prison, een afgesloten gedeelte aan de zuidkant van de begraafplaats. In 1679 diende dit als gevangenis voor degenen die een pact tegen de koninklijke familie van de Stuarts sloten en later werden verslagen. Een deel van deze mensen werd gered of vrijgelaten maar duizenden stierven hier. De man die vele van deze executies organiseerde, George Mackenzie, ligt hier ook begraven.

Duizenden gevangenen stierven hier of werden geëxecuteerd.

Op een dag zocht een zwerver onderdak in het mausoleum van Mackenzie en zakte door de houten vloer. De man beweert de vreselijke commandant Mackenzie uit de dood gewekt te hebben. Sindsdien gaan er veel verhalen rond over bezoekers die flauwvallen bij, of gewond raken rondom de tombe. In Schotland zitten ze er niet zo mee en bieden zelfs nachtelijke tours aan over de begraafplaats. Brrr..

Greyfriars Kirkyard in Edinburgh

2. Gongers op Sylt

Het eiland Sylt in het noorden van Duitsland wordt volgens legendes regelmatig bezocht door een dode zeeman met de naam Gongers. De verdronken zeeman bezoekt zijn familie, maar alleen de derde of vierde generatie. Midden in de nacht opent hij de deur van het huis van de zijn familie, doet het licht uit en gaat op de dekens van een bed liggen. De volgende ochtend vinden de familieleden van de dode man een plasje water in de keuken dat komt van de kleren van de zeeman. Hij keert terug naar zijn familie zodat hij niet vergeten raakt.

Spookverhalen

3. Het Dragsholm kasteel in Denemarken

In het daglicht is het Dragsholm kasteel in Denemarken prachtig. In de middeleeuwen diende het niet alleen als kasteel maar ook als gevangenis. Het verhaal gaat dat de kasteelheer zijn dochter hier opsloot vanwege een verboden liefdesaffaire. Ze verhongerde achter de kasteelmuren en sindsdien zweeft ze door de gangen van het kasteel. Tijdens de renovatie zo’n 70 jaar geleden ontdekte men een skelet met een witte jurk. Misschien is dit wel de dochter van de kasteelheer?

Tijdens een renovatie werd een skelet in een witte jurk ontdekt..

Niet alleen het meisje sluipt door dit kasteel. Een andere voormalige gevangene, de graaf van Bothwell, James Hepburn, bezoekt het terrein van het slot regelmatig en zorgt voor problemen. Gasten horen de hoeven van het paard van de graaf. Ghostbusters uit de hele wereld bezoeken het kasteel om deze vreemde verschijningen te onderzoeken.

Dragsholm castle in Denemarken

4. Centralia in Pennsylvania

Op een enkele dorpeling die niet weg wilde na is Centralia in Pennsylvania, de Verenigde Staten, een spookstad. In de koolmijnen onder de stad brandt nog steeds vuur dat ervoor zorgt dat in en om de plaats een walm van rook hangt. In 1981 woonden er 1000 mensen in Centralia, nu slechts 10.

Zelfs op Google Maps zie je de rook door de straten zweven.

Wanneer de zon ondergaat en de rook in de straten hangt, ziet het het dorp uit als de poort naar de hel. In alle straten is het asfalt uit elkaar gespleten en lijkt het alsof de straten door een hogere kracht zijn opengereten. In 1981 zonk een 12-jarige jongen in de zachte, warme grond van zijn oma’s tuin. De hitte van de gloeiende kolen kon het gewicht van de jongen niet meer aan. Later werd de burgemeester van het dorp in het ziekenhuis behandeld voor het inademen van gas. Toen realiseerden de bewoners van Centralia dat de plek schadelijk is voor hun gezondheid. Zelfs op Google Maps zie je de rook door de straten zweven. Een enge plek, met name in de avond of tijdens Halloween.

Centralia is verlaten

5. Het massagraf in Herxheim

In de wijnstreek Palts in Duitsland ontdekte men een massagraf met botten van mannen, vrouwen en kinderen. Volgens analyse laten de botten tekenen zien van kannibalisme, als onderdeel van een voedingsritueel. Wat het eten van mensenvlees voor nut had, weet men niet. De tandafdrukken op de botten zijn echter duidelijk zichtbaar. Wat er precies gebeurde 7000 jaar geleden en waarom de mensen elkaar aten, blijft waarschijnlijk altijd een mysterie.

De botten van een skelet

6. Het huis van de Rotenburg kannibaal in Duitsland

Ongeveer twintig jaar geleden vermoordde Armin Meiwes een persoon, ontleedde het lijk en at zelfs gedeeltes van zijn slachtoffer op. Door deze weerzinwekkende actie is het huis van deze kannibaal wereldberoemd. Veel horrorfans trekken naar Wüstefeld in de buurt van Rotenburg zodat ze foto’s kunnen nemen van de woning. Sommige mensen maken zelfs video’s van het terrein. Wanneer je weet wat er in dit huis is gebeurd en je er rondloopt, lopen de huiveringen over je lichaam. Het dorp zal deze vreselijke gebeurtenis waarschijnlijk nooit vergeten.

 

7. De Queen Mary in Californië

Er gaan enge verhalen rond over het passagiersschip RMS Queen Mary, het zusterschip van de eveneens gedoemde Titanic. Er zouden 150 geesten rondzwerven en sinds het schip is gebouwd, zijn veertig mensen de dood in gedreven.

Afgezien van in de nu ongebruikte zwembaden, schijnt men regelmatig geesten te zien op dit schip. Kamer B340 is niet langer toegankelijk voor het publiek, omdat hier te vreemde dingen gebeuren. Het water loopt door de pijpen, zonder dat de kraan opengedraaid is en de dekens worden van bed getrokken, zomaar uit het niets. Vandaag de dag is het schip een hotel in Long Beach, Californië, dus wie op spookjacht wilt gaan, kan dat hier gemakkelijk doen. Ben je nog niet overtuigd? Dan kun je meegaan op een spooktour door het schip. Deze brengt naar de krochten van het schip waardoor je meer geheimen te weten komt dan de normale hotelbezoekers.

Griezelen op de Queen Mary
Foto: jiawangkun / Shutterstock.com

8. Beelitz sanatorium in Duitsland

De deuren van het Beelitz sanatorium zijn dichtgetimmerd en de wind waait door de kieren. Het terrein van 140 hectare diende ooit als sanatorium voor tuberculose-patiënten uit Berlijn. Het gebouw staat nu leeg en is een van de engste plaatsen ter wereld. Keer op keer zwerven fotografen over het terrein van het sanatorium om de perfecte foto te maken. Overdag zien de verlaten hallen en spectaculaire architectuur er al eng uit, ’s nachts voelt het helemáál alsof je in een horrorfilm zit. Hier zonder toestemming overnachten is verboden en er staat ook een straf op. Dat houdt jonge mensen en adrenalinejunkies niet tegen om hier geheime feesten te organiseren en te zoeken naar een thrill in de voormalige sanatoriumgebouwen. Wie niet zo avontuurlijk is, kan het sanatorium ook van een afstandje bekijken.

9. Discovery Island in Florida

Disney World is een bestemming voor de hele familie. Kinderen ontmoeten hier hun helden en horen de verhalen van Mickey & co. Toch heeft dit park een donker geheim. Discovery Island diende lang als dierentuin met exotische dieren. Donkere wolken trokken samen boven het eiland toen het gerucht ging dat de dieren een slechte behandeling kregen. Onderzoek bracht 16 gevallen van dierenmisbruik aan het licht. Disney moest een boete van $95,000 betalen en de bezoekers bleven daarna weg. Door de negatieve publiciteit sloot het eiland in 1999 voor bezoekers.

Vandaag de dag gebeuren er vreemde dingen op Discovery Island. Diep in de nacht kun je op het eens zo populaire eiland lichten zien branden, terwijl er al jaren niemand meer komt. De natuur heeft het terrein teruggenomen en zo vergaan een voor een de vogelkooien, die in de glorietijd zeldzame vogels herbergden. Het eiland is zogenaamd vervloekt, alligators leven rond het eiland en het voormalige waterpark zit vol bacteriën. Heimelijke bezoekers zeggen dat je rare geluiden en schreeuwende vogels kunt horen op het eiland. Er zou een zeer onaangename sfeer hangen, net zoals het eiland voor de dieren een wrede plek was.

10. De Myrtle plantage in St. Francisville

De titel van het engste spookhuis in de Verenigde Staten behoort tot Myrtle’s plantage in Louisiana, Amerika. De reden hiervoor is een foto uit 1992. Je ziet op de foto twee gebouwen met daartussenin een figuur dat met de armen over elkaar tegen de muur geleund staat. Niets uitzonderlijks, op zich. Des te meer mensen naar de foto kijken, des te meer theorieën er verschijnen over de geest van een slavenmeisje dat per ongeluk op de foto staat. Alleen al het feit dat je de horizontale planken door de figuur heen kunt zien, is voer voor discussie.

Men gaat er vanuit dat dit het slavenmeisje Chloe is, de minnares van de plantage-eigenaar. Uit jaloezie vergiftigde ze de dochter en vrouw van haar geliefde. Eigenlijk wilde ze moeder en dochter alleen ziek maken en daarna op wonderbaarlijke wijze genezen, maar dit mislukte. De andere slaven waren bang voor de reactie van de eigenaar: ze hingen Chloe op en gooiden haar lichaam in de Mississippi. Rond de boom waar het meisje gehangen zou hebben, hangt een bijzondere sfeer dankzij de indrukwekkende verlichting door de zon.

11. Poppeneiland Isla de Muñecas

Ten zuiden van Mexico City vinden horrorliefhebbers een eiland dat iedereen huiveringen geeft. Het moest een toeristenhotspot worden, maar nu is het eiland van de poppen (Isla de las Muñecas) een griezelige plek waar mensen heengaan voor spanning en adrenaline. De legende vertelt dat een jong meisje onder mysterieuze omstandigheden verdronk op het eiland. De beheerder van het eiland, Don Julian Santana Barrera, probeerde het meisje te redden maar kwam te laat. Niet lang daarna vond hij een pop in het water en hing hij deze pop in een boom. Over de jaren verschenen meer poppen en nu, 50 jaar later, zie je deze angstaanjagende poppen overal in de bomen.

Don Julian stierf in 2001 – hij verdronk op zijn eigen eiland. Sindsdien is dit een populaire plek voor thrillseekers. Overdag is de plek, vol met griezelige poppen die je aankijken met zielloze ogen, al een nare plek.. Stel je eens voor hoe het is om ze in de nacht tegen te komen? Bovendien worden hier fluisterende stemmen en bewegingen waargenomen.. Dit is waarlijk een van de engste plekken ter wereld!

Poppeneiland Isla de las Muñecas

12. Het zelfmoordbos Aokigahara in Japan

De perfecte plek om te sterven vind je aan de rand van de Fiji-berg in Japan. In het midden van het Aokigahara-bos plegen zo’n 80 mensen per jaar zelfmoord. Een roman uit de jaren ’60 zou voor het stijgende aantal zelfmoorden verantwoordelijk zijn. In het boek Kuroi Jukai maken twee hoofdpersonen een einde aan hun leven in dit dichtbegroeide bos.

Sindsdien maken vele suïcidale mensen de tocht naar de voet van de berg. Misschien willen ze slechts een kijkje nemen in dit mysterieuze bos en raken ze vervolgens verdwaald tussen de majestueuze bomen. De Japanse overheid kan niets doen, maar heeft borden neergezet die het rationele in de mens moet aanspreken. Hier staan zinnen als: ‘het leven is een belangrijk gift van uw ouders’ of ‘Bel de politie als u de wens heeft te sterven’. Op de parkeerplaats aan de rand van het bos staan verlaten auto’s van mensen die het bos ingingen en nooit terugkeerden.

Het zelfmoordbos in Japan

13. Spookstad Craco in Italië

Italië staat bekend om haar prachtige dorpjes die de bezoekers betoveren. Als je door de nauwe straatjes van de plaats Siena loopt, krijg je het gevoel dat je in een droom leeft. De was hangt uit de ramen en de locals begroeten de postbode en praten in melodieuze Italiaanse volzinnen over het weer.

Deze typische straatbeelden behoren tot het verleden van het Italiaanse stadje Craco. Tussen 1959 en 1972 vonden er diverse aardbevingen plaats waardoor het dorp zo goed als vernietigd werd. De inwoners moesten een nieuw huis zoeken. Ingestorte gebouwen, verlaten wegen en overblijfselen van de bewoners maken dit een populaire plek voor ghostbusters. Wanneer de nacht op het dorp neerdaalt, zullen de huiveringen over je lichaam lopen.

Spookdorp Craco in Italie

14. Het Spreepark in Berlijn

De laatste plek op de lijst ligt in het Plänterwald in Berlijn. Het Spreepark was eens een ambitieus project van de DDR en bracht de bewoners van oost-Berlijn en de omliggende omgeving veel plezier. Er is niet veel meer van het park over, aangezien het 12 jaar geleden sloot. De natuur neemt het park terug en planten en onkruid overwoekeren de vroegere attracties.

Bezoekers met camera’s klimmen over de oude dino’s en over de gesloten achtbanen. De foto’s zijn mooi en griezelig tegelijkertijd, je kunt je vast een voorstelling maken van hoe het er uitziet als de duisternis valt. Het reuzenrad kraakt in de wind en allerlei dieren ritselen over de grond. Het geluid van het grote rad geeft je het idee dat je kinderen hoort gillen en je wacht op het moment dat de achtbaan voorbij raast.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Spreepark Berlin🎢 (@spreepark) on Apr 13, 2017 at 2:46am PDT

 

View this post on Instagram

 

A post shared by tip Berlin (@tipberlin) on Dec 12, 2019 at 8:37am PST

Vele jonge mensen bezoeken het park. Stelletjes nemen een kijkje in het reuzenrad en groepen jongeren komen hier om te drinken en om de enge sfeer in zich op te nemen. Er is een veiligheidsbedrijf dat hier patrouilleert maar toch is het Spreepark een geliefde attractie in Duitsland en over de hele wereld. Dit is waarom zoveel mensen naar binnen proberen te sluipen om er daarna weer uitgegooid te worden. Als je de kans krijgt, moet je zeker een trip naar dit park maken en langs de omheining lopen. Toegang is helaas verboden.

Wat is de engste plek op aarde?

Ben je ook wel eens op een werkelijk angstaanjagende plek geweest? Wat is volgens jou de griezeligste plek ter wereld?

 

terug naar de deals

Verlaten oorden en griezelige plekken