Talloze verlaten gebouwen en de wind die door de lege straten blaast. Dit zijn de laatste overblijfselen van de stad Prypjat. De Oekraïense spookstad, niet ver van Tsjernobyl , zou zo het decor van een echte horror-film kunnen zijn. Vandaag de dag kun je zelfs verblijven in een hostel midden in de exclusieve zone!

Een verlaten pretpark: de gondels van het reuzenrad schommelen nog heen en weer door de wind. Botsauto’s zijn begroeid met gras. En als de wind over het terrein waait, kraakt het van alle kanten. Lege huizen met gebroken ruiten, deels al in elkaar gestort, zo vind je de stad terug. Elke stap en elke beweging neemt een immense echo met zich mee. En in de verte zie je alleen maar de lege vlaktes, vervallen gebouwen en leegstaande huizen. Wie Tsjernobyl graag bezoeken zou en geïnteresseerd is in de gevolgen van de Tsjernobyl ramp kan ik aanraden verder te lezen over de spookstad Prypjat.

Durf jij Tsjernobyl’s spookstad Prypjat te bezoeken?

Geschiedenis | Prypjat vandaag | Tsjernobyl bezoeken | Hostel

Het trieste verhaal van Prypjat

Prypjat was ooit een arbeidersstad die het thuis was voor werknemers van de kerncentrale. Met een afstand van maar vier kilometer tot de kerncentrale van Tsjernobyl ligt de stad nu in de onbewoonbare zone die bijna 30 km groot is. Toen de kernramp op 26 April 1986 plaatsvond, werd de stad die het dichtst bij de kerncentrale lag geëvacueerd, sindsdien heeft de natuur de stad overgenomen. Het was te gevaarlijk om de bewoners terug te laten keren naar hun huizen i.v.m. de straling. Inmiddels zijn een paar oudere bewoners teruggekeerd naar hun huizen, maar de meeste inwoners vermijden het gebied.

De gevolgen van de Tsjernobyl ramp

Tijdens de explosie in reactor 4 in Tsjernobyl in 1986 is er een gevaarlijke straling vrijgekomen die zich verspreidde over een groot deel in Noord-Europa (Balkan, Noord-Italië, Finland). Honderdduizend mensen uit omliggende gebieden werden werden geëvacueerd. Tot op de dag van vandaag zijn de gevolgen van de catastrophe nog altijd te zien.

Tsjernobyl bezoeken

Om paniek te vermijden, werd geringe informatie naar buiten gebracht. De bewoners wisten dus amper wat er was voorgevallen. De dag na de ramp werd door middel van een radiobericht bekend gemaakt dat iedereen de stad moest verlaten. Dit werd gevolgd door de instructie om minstens 3 dagen uit te rusten. Doordat de inwoners van Prypjat pas zo laat werden geëvacueerd, zijn ze lange tijd blootgesteld aan extreme straling. Het gevolg van Tsjernobyl was dan ook enorme gezondheidsschade! Elk type van kanker of de dood als een direct gevolg van besmetting was de trieste realiteit voor veel van de vroegere bewoners van Prypjat.

verlaten pretpark nabij Tsjernobyl, Prypjat

Tsjernobyl’s spookstad – dat is Prypjat

Prypjat is nog altijd een spookstad. Ondanks het gevaar van straling zijn er door de jaren heen veel plunderaars en illegale bezoekers langsgekomen. De infrastructuur van de stad wordt nog steeds onderhouden, zodat in het geval dat de sarcofaag rond de kerncentrale instort, de reddingstroepen snel ter plaatse kunnen komen. Circa 4000 medewerkers zijn bezig een veilige laag te bouwen rondom de kerncentrale. De straten van de stad zijn al ontsmet, wat betekent dat ze grotendeels vrijgesteld zijn van de gevaarlijke straling. De huidige meetwaarden zijn 0.97 micro per uur. Ter vergelijking: in Nederland worden we aan ongeveer 2 millisievert natuurlijke straling per jaar blootgesteld. Dat is dan weer ongeveer 0,23 micro sievert per uur. Het verbazingwekkende is dat de dieren en planten in het gebied blijkbaar heel goed aan de dominante radio-activiteit gewend zijn geraakt. Onderzoekers bestuderen de ontwikkeling van inheemse soorten al jaren – zeer zeker een fascinerend en onuitputtelijke onderwerp voor de wetenschap!

Tsjernobyl tour

Tsjernobyl bezoeken: een tour door Prypjat

25 jaar na de Tsjernobyl ramp is Prypjat een bron van toerisme. Dankzij de grote belangstelling voor een tour door Tsjernobyl trekt Prypjat jaarlijks circa één miljoen bezoekers! Heeft een reis naar Tsjernobyl iets met vakantie te doen? Ja! Extreem toerisme is het sleutelwoord; Volgens Forbes magazine is behoort de stad tot “s werelds meest unieke plekken om te bezoeken”. Let wel, je kunt hier niet zomaar binnenkomen. Een geldige toegangsmachtiging is nodig om toegang te krijgen tot Prypjat en de andere dorpen in de exclusieve zone. Deze machtigingen worden uitgedeeld door diverse touroperators. Opgeleide gidsen geven je een tour door Tsjernobyl en bieden de bezoekers een exclusief inzicht in de recente gebeurtenissen.

Een volle-dag tour wordt aangeboden vanaf €81, waarbij zowel de overblijfselen van de stad zelf, als de kerncentrale in Tsjernobyl worden bezocht. Leegstaande scholen en kinderdagverblijven met omgevallen stoelen, overal bladeren en afgevallen planken zijn een normaal gezicht hier. De overblijfselen van de ramp zie je hier zeker terug! Het reuzenrad bedient zichzelf en de ruïnes van het zwembad van Prypjat maken dat het lijkt alsof je je in een scène van een horror film bevindt. Het bezoek aan de verlaten stad is zeker niet voor de zwakkere harten onder ons.

 Geheel nieuw: een hostel midden in de “exclusieve zone”

Mocht een Tsjernobyl tour nog niet genoeg zijn, dan kun je er zelfs meerdere dagen komen logeren. Prypjat trekt toeristen met een onlangs geopende herberg, die in totaal 50 kamers heeft. De kosten voor één nacht zijn hier €7 – inclusief douche, televisie en Wi-Fi. Maar het is eerder de vraag of  je op de plaats wilt verblijven waar je elke minuut aan die vreselijke kernramp van 26 April 1986 wordt herinnerd.

Vanwege de nabijheid van de reactor zijn gebouwen en planten nog steeds besmet ondanks dat we al 30 jaar verder zijn. Het verzamelen van bessen en paddenstoelen kun je maar beter laten en zelfs het aanraken van planten en materialen, evenals de muren binnen gebouwen is ten strengste verboden. Ga niet op de grond zitten en ruiken aan diverse dingen moet je vermijden. Echter is beschermende kleding niet nodig volgens touroperators. Stevige schoenen en kleding met lange mouwen zijn voldoende om je te beschermen tegen de nog steeds heersende straling.

Je weet nu wat meer over de spookstad van Tsjernobyl, zou jij een reis naar Prypjat maken? En wat denk je over het algemeen over extreem toerisme? Ik hoor graag jouw mening!

 

Meer over griezelige plekken: