Het maakt niet echt uit wat je precies naar Bali heeft gebracht. Of het nou surfen is in Kuta, meditatie of yoga beoefenen in de natuur of gewoon lekker feesten en zonnen, het zal je snel duidelijk worden dat Bali overloopt van culinaire hoogtepuntjes. Op elke hoek van de straat vind je verschillende cafés, restaurants en marketen die je lokken met exotische geuren en kleurrijke kraampjes. Ik presenteer je hier de grote Bali food guide, zodat je smaakpapillen deze eersteklas ervaring niet hoeven te missen. Of je nu op zoek bent naar de ware hoogtepuntjes van de Indonesische keuken of naar plaatsen waar je een lekker vegetarisch gerecht kan krijgen, de keuken van Bali heeft voor ieder wat wils. De echte avonturiers onder jullie kunnen hier ook insecten proberen, als dit je niet te erg afschrikt!

Heel veel variatie op Bali

Traditionele keuken | Veganistische en vegetarische opties | Specialiteiten

Traditionele Indonesische keuken

Waarde voor je geld krijgen is op Bali een gegeven. Voor slechts €12 per dag zal je als een vorst kunnen eten! Wat de traditionele keuken betreft; de authentieke straatrestaurants zijn het goedkoopste. De particuliere restaurants op Bali worden Warungs genoemd, en hier kan je alleen originele Balinese gerechten krijgen.

Nasi, Nasi, Nasi

Een maaltijd zonder rijst kan niet doorgaan als maaltijd. Dat wordt tenminste beweerd door het mantra van Indonesische voedselcultuur. Rijst wordt eigenlijk altijd wel geserveerd. Gefrituurde rijst samen met een mix van groente en Aziatische sausjes noemen de Indonesiërs Nasi Goreng. Je zal altijd een heerlijke, goedkope maaltijd voorgeschoteld krijgen wanneer je curry gerechten combineert met vlees en exotische specerijen. Dit kan vaak bestellen als Nasi Campur, wat gemixte rijst betekend. Als je op zoek bent naar een gerecht met kip dan moet je op het menu op zoek gaan naar Nasi Ayam.

Babi Guling

De algemene houding tegenover een maaltijd nuttigen is in Bali iets anders dan in Nederland. Wij leggen vooral de nadruk op gemeenschappelijke maaltijden, terwijl in Indonesië iedereen gewoon eet wanneer hij honger heeft. Er ligt echter wel een grote nadruk op het houden van grote banketten met eten op belangrijke feestdagen. Een van de belangrijkste elementen van dit banket is een varkensrooster, waar een heel varken aan het spit wordt geroosterd. De gloeiende oranje kleur op dit spit is vooral opvallen, wat wordt veroorzaakt door een overvloed aan kurkuma en kokosolie. Als je deze specialiteit graag wil uitproberen, dan raad ik je aan naar de Selingsing Cepake Warung te gaan in de Tabanan regio. Het is soms noodzakelijk om een dag van tevoren al een reservering te maken.

Saté

Er zijn meer variaties van deze gegrilde kip spiesjes op Bali dan je zou kunnen proberen. In het Gourmet Satay House vind je zelfs 22 verschillende saté gerechten op het menu. Hier vind je natuurlijk ook de meest bekende versie met satésaus.

Wajik

Zelfs de zoetekauwen onder jullie zullen op Bali iets geschiktst te eten kunnen vinden. Als je nog ruimte hebt voor een toetjes, dan moet je vooral het de suikerzoete kleine taartjes proberen die gemaakt zijn van kleverige rijst. Koffie en thee worden ook gezoet geserveerd, tenzij je anders aangeeft bij het bestellen.

Een paradijs voor de veganisten en vegetariërs

Omdat vlees en vis soms wat duur kan zijn is het niet ongewoon om vleesvrije maaltijden te eten. De meeste curry’s worden ook bereid met kokosmelk en de essentiële rijst, dus een lekkere maaltijd uitzoeken van het menu wordt hier voor veganisten een stuk makkelijker. De enorme keuze aan exotische vruchten zorgt er ook voor dat dit eiland voor sommige aanvoelt als een heus paradijs. Mango’s, papaja’s, bananen in alle vormen en maten en een favoriet genaamd durian, een vrucht die ruikt als kaas maar waar veel Indonesiërs gek op zijn!

Voor alle gezonde mensen onder jullie, er zijn talloze cafés die smooties serveren in kokosnoten of pannenkoeken in een heleboel kleuren en stijlen. Als dit een beetje lijkt op waar je naar op zoek bent, dan moet je zeker een bezoekje brengen aan Shelters of het Cafe Organic Bali. Verder houden de Balinezen ervan om puur plantaardige of zelfs helemaal rauwe levensmiddelen te eten. In het Earth Cafe kan je zelfs een film gaan kijken in de eerste vegatarische bioscoop na je maaltijd, en in Alchemy vind je pasta en gebak gemaakt van alleen rauwe ingrediënten.

Specialiteiten die je (niet) moet proberen

Nu komen we aan bij de speciale, of misschien de donkere kant van het eten op Bali. Als je naar als deze specialiteiten kijkt, is er niet veel nodig om dit eiland als de thuisbasis van Expeditie Robinson te gaan gebruiken. Maar er zit ook een keerzijde aan. Wat dacht jij van het eten van gefrituurde reuze vleermuizen, die in zijn geheel worden gegeten inclusief knapperige huid en botjes? Iedereen wil dat wel een keer proberen toch? Of als je meer geïnteresseerd bent in insecten dan kan je jezelf bedienden vanaf een goot buffet: van gefrituurde libellen, tot sago-wormcocktailgerechten tot larvensalade. De grote stoere mannen onder jullie die op zoek zijn naar wat aandacht moeten eens de geitgenitaliën en proteïne shake uit het bloed van een cobra proberen. Volgens de Balinezen worden de mannelijke hormonen verhoogd en heeft het een effect als van een liefdesdrankje.

Dus je ziet al, een bezoekje aan Bali is alleen voor de culinaire ervaring het al helemaal waard. Zelfs de luie bezoekers onder jullie, die misschien alleen op zoek zijn naar een ontspannen vakantie, worden hier op hun wenken bedenkt. Voor slechts een euro brengen de Go Jacks (Bali’s bezorgdienst) je je favoriete gerecht naar het terras van je hotel. Als je nog steeds niet overtuigd bent, bekijk dan eens mijn Bali deals en Bali Travel Magazine artikelen!

Zin in een vakantie Bali? 

Hier vind je mijn actuele Bali deals ◄