Het maakt niet echt uit wat je precies naar Bali heeft gebracht. Of het nou surfen is in Kuta, meditatie of yoga beoefenen in de natuur of gewoon lekker feesten en zonnen, het zal je snel duidelijk worden dat Bali overloopt van culinaire highlights. Op elke hoek van de straat vind je cafés, restaurants en deli’s die je lokken met exotische geuren en kleurrijke kraampjes.

We presenteren je hier de grote Bali food guide, zodat je smaakpapillen deze eersteklas ervaring niet hoeven te missen. Of je nu op zoek bent naar de ware hoogtepuntjes van de Indonesische keuken of naar plaatsen waar je een lekker vegetarisch gerecht kan krijgen, de keuken van Bali heeft voor ieder wat wils. De echte avonturiers onder jullie kunnen hier ook insecten proberen, als dit je niet te erg afschrikt!

Food Guide Bali

Traditionele keuken | Veganistische en vegetarische opties | Balinese specialiteiten

De Balinese keuken

Traditionele Indonesische keuken

Waarde voor je geld krijgen is op Bali een gegeven. Voor slechts €12 per dag kun je als een vorst Balinees eten! Wat de traditionele keuken betreft; de authentieke straatrestaurants zijn het goedkoopste. Originele Balinese gerechten kun je eten in de restaurantjes die Warungs genoemd worden.

Nasi, Nasi, Nasi

Een maaltijd zonder rijst telt op Bali niet als maaltijd. Dat wordt tenminste beweerd in Indonesië. Rijst wordt eigenlijk altijd wel geserveerd. Gefrituurde rijst samen met een mix van groente en Aziatische sausjes noemen de Indonesiërs Nasi Goreng. Je zal altijd een heerlijke, goedkope maaltijd voorgeschoteld krijgen wanneer je curry gerechten combineert met vlees en exotische specerijen. Dit kan je vaak bestellen als Nasi Campur, wat gemixte rijst betekent. Als je op zoek bent naar een gerecht met kip dan moet je op het menu op zoek gaan naar Nasi Ayam.

Rijstgerechten in de Balinese keuken

Babi Guling

De algemene houding tegenover het nuttigen van een maaltijd is op Bali iets anders dan in Nederland. Wij leggen vooral de nadruk op gemeenschappelijke maaltijden, terwijl in Indonesië iedereen gewoon eet wanneer hij honger heeft. Er worden echter ook grote banketten gegeven op belangrijke feestdagen. Een van de belangrijkste items tijdens een banket is een varken aan het spit, waarbij een heel speenvarken wordt geroosterd. De gloeiende oranje kleur op het spit valt direct op en wordt veroorzaakt door een overvloed aan kurkuma en kokosolie. Als je deze specialiteit graag wilt uitproberen, dan raden we je aan naar de Selingsing Cepake Warung in Tabanan te gaan. Het is handig om een dag van tevoren al een reservering te maken.

Saté

Er zijn meer variaties van deze gegrilde kip spiesjes op Bali dan je zou kunnen proberen. In het Gourmet Satay House vind je zelfs 22 verschillende saté gerechten op het menu. Hier vind je natuurlijk ook de meest bekende versie met satésaus.

Wajik

Zelfs de zoetekauwen onder jullie zullen op Bali beginnen te watertanden. Als je nog ruimte hebt voor een toetje, dan moet je vooral de suikerzoete kleine taartjes proberen die gemaakt worden van plakrijst. Koffie en thee worden ook gezoet geserveerd, tenzij je anders aangeeft bij het bestellen.

 

 

Bali voor veganisten en vegetariërs

Omdat vlees en vis soms wat duur kunnen zijn, is het voor locals niet ongewoon om vleesvrije maaltijden te eten. De meeste curry’s worden bereid met kokosmelk en rijst, dus een lekkere maaltijd uitzoeken is op Bali helemaal niet zo moeilijk voor veganisten. De enorme keuze aan exotische vruchten zorgt er ook voor dat dit eiland voor sommige bezoekers aanvoelt als een heus paradijs. Mango’s, papaja’s, bananen in alle vormen en maten en een favoriet genaamd durian, een vrucht die ruikt als kaas maar waar veel Indonesiërs gek op zijn!

Voor alle toeristen die waarde hechten aan gezond eten zijn er talloze cafés die smoothies serveren in kokosnoten of pannenkoeken in een heleboel kleuren en stijlen. Word je blij van deze beschrijving, dan moet je zeker een bezoekje brengen aan Shelters of het Cafe Organic Bali. Verder houden de Balinezen ervan om puur plantaardige of zelfs helemaal rauwe levensmiddelen te eten. In het Earth Cafe kan je zelfs een film kijken na je maaltijd, in de eerste vegetarische bioscoop van Bali. In de Alchemy vind je pasta en gebak gemaakt van alleen rauwe ingrediënten.

Specialiteiten die je (niet) moet proberen

Nu komen we aan bij de speciale, of misschien de donkere kant van het eten op Bali. Als je naar als deze specialiteiten kijkt, is er niet veel nodig om dit eiland als de thuisbasis van Expeditie Robinson te suggereren. Wat dacht jij van het eten van gefrituurde reuze vleermuizen, die in zijn geheel worden gegeten inclusief knapperige huid en botjes? Iedereen wil dat wel een keer proberen toch? Helemaal sinds de Corona uitbraak. 😉 Of wat te denken van een insectenbuffet? Gefrituurde libellen, sago-wormcocktailgerechten, larvensalade, mmm! De grote stoere mannen onder jullie die op zoek zijn naar wat aandacht moeten eens de geitengenitaliën proberen, of een proteïneshake van het bloed van een cobra proberen. Volgens de Balinezen worden de mannelijke hormonen verhoogd en heeft dit drankje hetzelfde effect als van een liefdesdrankje.

Dus je ziet al, een reis naar Indonesië is alleen al de moeite waard door het heerlijke en bijzondere eten op Bali. Zelfs de luie bezoekers onder jullie, die misschien alleen op zoek zijn naar een ontspannen vakantie, worden hier op hun wenken bedenkt. Voor slechts een euro brengen de Go Jacks (Bali’s bezorgdienst) je favoriete gerecht naar het terras van je hotel!

Zin in een vakantie Bali? 

Actuele deals voor een Bali vakantie