Als het aankomt op reisbestemmingen in het verre oosten zijn Bali en Lombok populair. Dat is niet verbazend wanneer je kijkt naar alle hemelse stranden en luxe villa’s. Maar in deze omgeving vind je nog meer prachtige plekken om te ontdekken. Vandaag stel ik je voor aan Java. Met meer dan 130 miljoen inwoners, is het niet alleen dichtbevolkt, maar telt het ook meer mensen dan de andere eilanden. Na het lezen van mijn artikel staat deze prachtbestemming zeker op je bucketlist.

Maak ruimte voor Java

Om je een beeld te geven van dit eiland, krijg je eerst een kleine les in topografie. In tegenstelling tot Bali en Lombok, is Java een van de grootste Sunda-eilanden en het ligt tussen de zuidoostelijke Aziatische Staten en Australië. Je vindt het eiland tussen Sumatra en Bali om precies te zijn. Het godeneiland Bali is een bezienswaardigheid op zich, maar vandaag leg ik de focus op Java. Je zult je verbazen over de diverse natuur: in het westen kom je een dichte jungle tegen en in het oosten een savanne. Ook de actieve vulkanen en kraters worden gezien als een kenmerk van Java.

Tropische temperaturen overheersen hier als het om het klimaat gaan. Ik raad je daarom aan om Java in het droge seizoen te bezoeken: tussen april en oktober. Als je hier niet langer wilt blijven dan 30 dagen heb je genoeg aan je paspoort.

Verzamel zoveel mogelijk ervaringen!

Als je bereid bent om zo’n verre reis te maken, moet je het eiland ook zo intensief mogelijk leren kennen. Er gaan geen directe vluchten, maar natuurlijk wel vluchten met een stop over. Je kunt naar Jakarta reizen en vanaf daar richting het eiland gaan.

Jakarta
Je zult verbaasd zijn over de diversiteit in de hoofdstad. Je kent het spreekwoord dat tegenpolen elkaar aantrekken en dat is hier met motto. Je treft een kleurrijke mix aan tradities en stijlen aan en een flinke tegenstelling in arm en rijk. Plan eerst een paar korte dagen zodat je bij kan komen en rustig rond kunt kijken. Wandel door de prachtige oude stad en bezoek het Merdeka plein. Klim naar de top van het lokale
monument. Vanaf deze 140 meter hoge toren geniet je van een uitzicht over de skyline van Jakarta. Bezoek ook het Nationale Museum en de Istiqlal Moskee voordat je naar de volgende stad reist.

Yogyakarta
Neem de bus of de trein naar Yogyakarta. Deze levendige stad zal je betoveren! Het is namelijk het culturele hart van Indonesie, waar vele artiesten hun kunsten uitoefenen. Hier kom je de meest uitbundige kant tegen van het leven in Java! Het eiland herbergt een veelvoud aan tempels, dus een bezoek aan de heiligdommen is ook een must. Zo leer je cultuur van dze plek een beetje kennen.

Het is ook een blij toeval dat de grootste boeddhistische tempel in de wereld, de Borobudur Tempel en het Hindoe tempelcomplex Prambanan, de grootste tempel in Zuidoost-Azië, beide dichtbij Jakarta liggen.

Probolinggo
Reis verder naar het oosten en stop in Probolinggo. Hier kun je de vulkaan Bromo, zien, een van de meest actieve vulkanen op het eiland in het Bromo-Tengger-Semeru Nationale Park.

Nationale parken
Java telt enkele nationale parken die een eigen sectie verdienen. Het Marine Nationale park Kepulauan Seribu hoort daarbij. Een prachtig strand grenst aan het turquoise-blauwe water en nodigt je uit tot een duik. De ondiepe koraaleilanden lenen zich voor een duiktochtje en voor snorkelen. Wie zei dat je Java alleen op het land kan verkennen? Als je de voeten liever op het droge houdt en van de wonderschone natuur wilt genieten, raad ik je het Ujung-Kulon Nationale Park aan. Niet alleen de flora en fauna zijn hier prachtig – zo zie je hier hagedissen en exotische vogelsoorten – maar ook de beroemde Krakatau vulkaan

Typisch Java

Als je een typische Javaanse souvenir wilt meenemen voor je geliefden, kun je niet om de ambachtelijke producten heen. Vergelijkbaar met andere landen is afdingen hier een normale zaak. Doe alsof je weinig interesse hebt en misschien tik je zo wel wat koopjes op de kop! Mocht je buiten de toeristengebieden reizen, waar men enkel gebroken Engels spreekt, dan moet je je misschien behelpen met gebaren.

Je wordt in Indonesië verwend als het op eten aankomst. De gerechten zijn exotisch. Gevogelte, vlees of vis staan altijd op het menu en men serveert dat met rijst en groenten. De maaltijden hebben een sterke smaak van kruiden, kokosmelk, pindakaas en pittige chili.

Vakantie voor ieder budget

Het meest dure aan een vakantie op Java zijn de vluchten. Er zijn namelijk accommodaties voor elk budget. Je moet wat meer neerleggen voor een hotel (de prijs garandeert de kwaliteit van je kamer niet) of je kunt in een zogenoemde wisma slapen voor iets meer dan 2 dollar per nacht. Een losma is een nog goedkopere optie, waar je met een lokale familie overnacht maar verwacht geen Europese standaarden. Mogelijk moet je water uit een tank halen om jezelf te kunnen wassen. Ook is toiletpapier geen gemeengoed – zorg dus dat je altijd de essentiële dingen meeneemt.

Heb ik je reislust aangewakkerd en wil je nu Java gaan verkennen? Kijk hier voor vluchten en hotels!