Dankzij adembenemende landschappen en natuurfenomenen spreekt het gebied rond de poolcirkel ontzettend tot de verbeelding. Laat me je vertellen hoe mooi Fins Lapland is en waarom je deze regio zeker een keer bezoeken moet!

Waar denk je aan als je aan Lapland denkt? Een dik pak sneeuw, rendieren, de kerstman.. De lucht is strakblauw, als je uitademt verschijnen er dampwolkjes en de sparren buigen mee onder de sneeuw.. Het lijkt wel een sprookje!

Ontdek Fins Lapland

Reizen naar Lapland | Activiteiten en excursies | Het noorderlicht spotten in Fins Lapland | Wintersport in Finland | Bijzondere overnachtingen

Fins Lapland zonsondergang

Naar Fins Lapland reizen

De poolcirkel lijkt ver weg maar met iets meer dan drie uur vliegen bevind je je al in Fins Lapland. In de winter vertrekken er directe vluchten naar Kuusamo, Kittilä, Ivalo en de thuisbasis van de kerstman, Rovaniemi. Let wel, deze vertrekken niet zo vaak als vluchten naar de Spaanse Costa. Heb je een beperkt budget, dan kun je ervoor kiezen over te stappen op Helsinki of Frankfurt. De arctische temperaturen zorgen ervoor dat het tussen november en maart vrijwel continu vriest. Sneeuwengelen, uitgebreide sneeuwballengevechten, je eigen iglo, er ligt in ieder geval genoeg sneeuw. 😉 Terwijl het in de zomer vrijwel continu licht is, blijft het in de winter juist lang donker. In de winter kan het rustig 20 graden vriezen. Oma’s gebreide sjaal voldoet hier niet maar met een thermo-overall en sneeuwschoenen kun je op avontuur.

Fins Lapland

Activiteiten en excursies in Fins Lapland

Het noorden van Finland is magisch en je kunt er echt bijzondere excursies meemaken. Geniet van het winterwonderland tijdens een sneeuwscootertocht. Dit is niet alleen ontzettend leuk, je komt dankzij de sneeuwscooter ook zonder problemen op de mooiste verborgen plekjes. Ze kunnen wel 130 kilometer per uur halen! Het allermooist is om vlak voor zonsopkomst te vertrekken en zo de roze lucht tegemoet te rijden. Het contrast met de witte sneeuw is adembenemend. Nog romantischer is een huskysafari. Je wordt ter plekke betoverd door de lichtblauwe ogen van de husky’s! Adrenalinejunkies halen hun hart op tijdens het ijskarten terwijl anderen ontspannen tijdens het ijsvissen. In Lapland bevinden zich ontzettend veel meren! Als je op een grote open vlakte staat, kun je er bijna vanuit gaan dat dit in de zomer een meer is. Het ijs is vaak wel dertig centimeter dik. Na een dag in de kou wil je niets dan lekker opwarmen in de spa of sauna. De sauna is een essentieel onderdeel van het leven in Finland. Er zijn maar liefst 3 miljoen sauna’s in het land, gemiddeld 1 per huishouden!

Finland

Het noorderlicht spotten in Fins Lapland

Een van de meest bijzondere natuurfenomenen die we kennen is het noorderlicht. In Fins Lapland heb je grote kans de aurora borealis te zien. Tussen september en maart verschijnt het noorderlicht bijna 1 op de 2 nachten aan de hemel. Magisch! Even snel als de groene gloed is verschenen, kan hij ook weer verdwenen zijn. Het beste sluit je aan bij een excursie onder leiding van een lokale gids, zodat je niet wordt verrast door de ruige natuur en barre weersomstandigheden. Bovendien houden zij in de gaten wanneer de kans het grootst is om het noorderlicht te zien. Een onvergetelijke ervaring.

Op wintersport in Finland

In Finland hoef je je geen zorgen te maken of je skivakantie wel door kan gaan. Dankzij de noordelijke ligging ligt er elk jaar meer dan genoeg sneeuw op de pistes. Wintersport in Finland is niet erg bekend maar daarom niet minder bijzonder. De hoogste bergen of langste pistes zul je hier niet vinden maar dankzij de adembenemende natuur, vele excursies die je kunt ondernemen en de talrijke funparks kun je hier een prachtige skivakantie beleven. Het grootste skigebied van Finland is Ylläs, waar je meer dan 50 kilometer aan piste vindt. Andere bekende skigebieden in Finland zijn Levi en Ruka/Kuusamo. Deze laatste werd in 2016 nog uitgeroepen tot beste wintersportgebied van Finland. In skidorp Ruka kom je helemaal tot rust. Wie van langlaufen houdt, is in Finland absoluut op zijn plek. Na het skiën is het tijd om uit te rusten bij de open haard of in de sauna.

Huisje in de sneeuw

Bijzondere overnachtingen in Fins Lapland

Aan “coole” overnachtingen is in Fins Lapland geen gebrek. Slapen in een iglo? Een kinderdroom komt uit! Ook een nachtje in een ijshotel behoort tot de mogelijkheden. In iglodorp Kakslauttanen overnacht je in traditionele houten huisjes met een eigen sauna. In de winter kun je een drankje doen in de ijsbar. Brrr!

 

 

Ben jij bereid om de kou te trotseren? Dan ga je een onvergetelijke reis tegemoet! Een reis naar Fins Lapland is simpelweg magisch en je kunt er avonturen beleven waar je het jaren later nog over hebt. De vredige natuur, vriendelijkheid en rust die je er treft doen al je zorgen vergeten. Eens je in Fins Lapland geweest bent, dan weet je dat sprookjes bestaan!

Meer uit het Travel Magazine: