Winter is over! Wie eenmaal Game of Thrones kijkt, kan bijna niet meer stoppen. Dramatische scenes, epische veldslagen en ijzersterke dialogen wisselen zich af. Hier vind je een overzicht van de fantastische locaties waar Game of Thrones gedraaid wordt.

De landschappen van Game of Thrones zijn episch en adembenemend. Reden genoeg om de filmlocaties van Game of Thrones eens van wat dichterbij te bekijken. Van ijskoude, besneeuwde bergen in het noorden tot de woestijn in het zuiden: diverser kon het landschap van ’s werelds populairste tv-serie niet zijn. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de serie op heel veel verschillende plaatsen wordt gedraaid.

Hier is Game of Thrones opgenomen

IJsland | Noord-IerlandMalta | Kroatië | Marokko | Spanje

Game of Thrones opnamelocaties in IJsland

Een ijskoude wind jaagt over de met sneeuw bedekte, witte vlaktes. Daarbovenuit torenen hoge, puntige bergen. Welkom in het land ten noorden van de muur, welkom in IJsland! Vele gevechtsscenes en dialogen werden hier al opgenomen: “You know nothing, John Snow!”

Het Thingvellir nationaal park is gelegen in Suðurland in het zuidwesten van IJsland en is onderdeel van het UNESCO werelderfgoed. De uitgestrekte, witte vlaktes zijn zeer indrukwekkend maar misschien herken je het gebied ook wel uit de groene scenes waarin Arya en haar direwolf in het vierde seizoen door Midden-Westeros trokken.

Game of Thrones locaties IJsland: Thingvellir National Park
Thingvellir National Park
IJsland in Game of Thrones:
* Het noorden van Westeros
* Het land ten noorden van de muur
* Thuis van de White Walkers en de Wildlings

De schoonheid van de ruige natuur van IJsland is je vast niet ontgaan in de scenes waarin John Snow van de Night Watch naar de wilderlingen trekt in het derde seizoen van de serie. De romantiek spatte er vanaf in zijn onderonsje met Ygritte in de grot die in het echte leven bekend staat onder de naam Grjótagjá. De ondergrondse hotspring bevindt zich in het noordoosten van het eiland in een kleine lavagrot vlak bij het meer van Mývatn. Terwijl de omgeving vaak bedekt is met sneeuw en ijs, is het in de grot meestal heel warm.

In IJsland vind je bovendien de plek, waar de wildlings hun kamp opsloegen op weg naar het zuiden. Deze plek, het lavaveld van Dimmuborgir, ligt vlakbij de Grjótagjá en bestaat uit enkele unieke rotsformaties. Volgens de IJslandse mythologie leven hier moorddadige trollen die in de nacht kattenkwaad uithalen. Dit is letterlijk een mythische plaats.

Veel scenes op open vlaktes werden op de Vatnajökull gedraaid. De grootste gletsjer van Europa, in het oosten van IJsland, betovert bezoekers met zijn prachtige berglandschap. Over de besneeuwde toppen blaast een ijzige wind, de perfecte locatie om dienst te doen als de Frostfangs, samen met de Mýrdalsjökullgletsjer en de steden Höfðabrekka en Vík í Mýrdal. Pas op voor de White Walkers!

IJsland aanbiedingen

Game of Thrones filmlocaties IJsland
De Vatnajökull gletsjer

Game of Thrones opnamelocaties in Noord-Ierland

Het groene landschap van Noord-Ierland doet voornamelijk dienst als het midden van Westeros. De wild stromende rivieren en rotsachtige kusten zijn ideaal geschikt voor de wereld van George R.R. Martin. Winterfell, dat in de pilotaflevering nog werd vertolkt door het Schotse Doun Castle, vindt tegenwoordig zijn thuis in een van de indrukwekkendste kastelen van Noord-Ierland: Castle Ward. Het slot in het oosten van Noord-Ierland heeft schitterend uitzicht over het Strangford Lough en de aangrenzende bossen. In de serie zie je de klassieke, gotische architectuur terug in de binnenplaats van Winterfell, bijvoorbeeld als Theon Greyjoy in het tweede seizoen het kasteel in as legt. Ook op Audley’s field, nabij het kasteel, werden meerdere scenes gedraaid, zoals de scenes van Robb Stark op zijn veldtocht naar King’s Landing. Hier werd Jaime Lannister gevangen genomen en hierna ook weer vrij gelaten.

Noord-Ierland in Game of Thrones:
* Westeros
* de Kings Road
* de Stormlands
* Dragonstone
* de Iron Islands

De scenes in de bossen rond Winterfell, werden in werkelijkheid in het Tollymore National Park opgenomen. Dit gebied ligt in het oosten van Noord-Ierland, aan de voet van het Mourne gebergte, en beschikt over dichte bossen en mooi uitzicht over zee. Kampeer- en wandelliefhebbers hebben het hier zeker naar hun zin. Hier werden de direwolves gevonden door de familie Stark, en Ramsay jaagde er op Theon. De Dark Hedges bevinden zich in het noorden van Noord-Ierland. Iedereen die over de Kingsroad richting King’s Landing reist, moet hier doorheen. De indrukwekkend in elkaar kronkelende bomen zijn echter niet op natuurlijke wijze zo gegroeid.

Game of Thrones Noord-Ierland - de Dark Hedges

Tijdens het tweede seizoen gingen Brienne van Tarth en Sir Loras Tyrell elkaar te lijf in het kamp van Renly Baratheon. De “Stormlands” liggen in werkelijkheid in Larrybane Park, langs de kust van Noord-Ierland. Ook het strand van Downhill is een bekende bezienswaardigheid dankzij de Mussenden tempel die vanaf de kliffen boven zee uit torent. Deze locatie ken je in de serie als Dragonstone. In werkelijkheid werd deze tempel gebouwd als zomerbibliotheek. De beelden van Melisandre in de (Cushendun) grot onder het kasteel staan vast nog op je netvlies gebrand.

De Iron Islands – what is dead may never die!

Voor de Iron Islands zijn twee dingen nodig: een ruwe zee en minstens zo ruwe kliffen waarop de golven kunnen breken. Dit is precies wat de baai van Murlough biedt. Vanaf de noordelijke kust van Noord-Ierland biedt de baai mooi uitzicht over het eiland Rathlin, Mull of Kintyre en andere Schotse eilanden. De meeuwen krijsen, het mos kruipt omhoog over de rotsen en je kunt de zoute lucht gewoon ruiken. Dit is de geboortegrond van Theon, de Iron Islands. Deze scenes werden gedraaid in de haven van Ballintoy, een half uur ten westen van de Murlough Bay.

Wil je deelnemen aan een professionele tour langs de filmlocaties van Game of Thrones in Noord-Ierland? Met de excursies van Game of Thrones Tours duik je vanuit Belfast en Dublin de wereld van Midden-Westeros in! Je kunt zelfs op de foto in een origineel kostuum en je krijgt onderweg veel achtergrondinformatie.

Game of Thrones locaties Noord-Ierland

Filmsets geopend voor het publiek!

Goed nieuws Game of Thrones fans! De filmsets van Noord-Ierland worden opengesteld voor toeristen. Jij kunt dus daadwerkelijk door sommige GoT locaties rondwandelen en je helemaal in de wereld van Westeros wanen.

Volgens televisienetwerk HBO wordt de nieuwe toeristische trekpleister “groter dan het publiek ooit ergens anders heeft gezien”. Drie verschillende locaties worden opengesteld voor het publiek:

  • Winterfell (oftewel Castle Ward in County Down)
  • Castle Black (oftewel de Magheramorne steengroeve)
  • King’s Landing (exacte locatie nog niet geheel bekend)

Deze filmlocaties liggen allemaal in Noord-Ierland en er wordt verwacht dat het veel toeristen naar het land gaat lokken, maar wist je dat het land sowieso al een bezoek waard is? Zo is een stedentrip naar Belfast bijvoorbeeld zeer aan te raden (lees hier mijn beste Belfast tips maar eens!) en ook helemaal niet zo duur. Daarnaast sta je van hieruit (zeker met een huurauto)  al snel bij bekende locaties als The Dark Hedges.

Elke locatie zal een volledige filmset tentoonstellen waar je echt ervaart hoe het is om in Westeros rond te wandelen. Daarnaast zullen er vast genoeg kostuums, mantels en zwaarden klaarliggen om door het publiek gedragen te worden. Gegarandeerd dat je hier straks genoeg unieke foto’s voor je insta kunt maken! 😉

Mussenden Temple

Game of Thrones opnamelocaties op Malta

King’s Landing werd in het eerste seizoen vooral opgenomen op Malta. De poort van Mdina behoort in werkelijkheid tot de bijna 4.000 jaar geleden gebouwde voormalige hoofdstad van het eiland.

Game of Thrones op Malta:
* King’s Landing
* Essos

De vesting van King’s Landing is waarschijnlijk het bekendste gebouw van de Zeven Koninkrijken. Fort Ricasoli, een van de talrijke forten aan de oostkust van Malta, biedt daarvoor de perfecte draailocatie. De stenen muren die in het avondlicht oranje oplichten en de azuurblauwe zee maken van het fort een toplocatie. Het fort was dan ook eerder al te zien in Gladiator en Troy. Het naburige fort St. Angelo herbergt de indrukwekkende kerker die in Game of Thrones te zien was, bijvoorbeeld als Arya een katje achtervolgt en naast een enorme drakenschedel een gesprek opvangt van Lord Varys. Het paleis doet vandaag de dag dienst als residentie van de burgemeester van Malta. Ook de wonderschone tuinen zie je in de serie terug.

Je herinnert je vast ook nog de grote septe van Baelor, beter bekend als de plaats waar Ned Stark aan zijn einde kwam. Dit “what the fuck” moment werd opgenomen bij Fort Manoel. Ook veel scenes van de moeder der draken, Daenerys Targaryen, werden opgenomen op Malta, zoals haar ontmoeting met Khal Drogo (in de tuinen van het 16e eeuwse Verdala paleis).

Malta tips

De medina op Malta

Game of Thrones opnamelocaties in Kroatië

In het tweede seizoen, toen er meer en meer buitenopnames nodig waren, werd King’s Landing verplaatst naar Kroatië, naar de prachtige oude stad Dubrovnik. Omringd door een imposante muur en dramatische kliffen ligt de vesting van Lovrijenac. Het mooie uitzicht kon je al tijdens de slag om Blackwater bewonderen. Ook de walk of shame van Cersei Lannister werd in Dubrovnik opgenomen. De moeder van de koning moest boete doen nadat zij door de High Sparrow van ontucht beschuldigd werd. De weg die ze hierbij aflegde is een grote en bekende straat in Dubrovnik: de Stradun. Shame. Shame. Shame. Ook de House of the Undying waar Daenerys terecht kwam om haar draken te redden, ligt in Dubrovnik. In het echte leven is dit de toren van Minceta, een voormalige verdedigingstoren.

Game of Thrones Dubrovnik
Dubrovnik

De tuinen van King’s Landing kennen een grote diversiteit aan planten en bloemen en zijn enorm. Je kunt ze terugvinden in het Arboretum van Trsteno, ongeveer tien kilometer ten zuiden van Dubrovnik. Zie je een adembenemend landschap, dan is er goede kans dat deze in het Krka nationaal park ligt.

Game of Thrones in Kroatië:
* King’s Landing
* Bravos
* Essos
* Meereen

Arya Stark genoot in seizoen vijf haar opleiding in de temple of the many faces. De stad die Braavos representeert is de historische stad Sibenik. Een plaatje!

Aan het einde van het vierde seizoen komen we terecht in Meereen, de noordelijkste van de voormalige slavensteden. Hier is de drakenmoeder neergestreken in het paleis van Diokletian, in werkelijkheid gelegen in de Kroatische stad Split. Met 1.700 jaar historie vormde het paleis een waardige draailocatie.

Dubrovnik tips

Game of Thrones het paleis van Diocletian
Het paleis van Diocletian in Split

Game of Thrones opnamelocaties in Marokko

In Pentos, aan de andere kant van de Narrow Sea, zien we Daenerys Targaryen voor het eerst. De meeste scenes rond de woonplaats van Illyrio Mopatis zijn opgenomen in de Marokkaanse stad Aït-Ben-Haddou.

Game of Thrones in Marokko:
* Essos
* Astapor

Over zee bereikt Daenerys in het begin van het derde seizoen Astapor, de eerste van de drie slavensteden. Hier bevrijd ze alle slaven en fakkelt de stad af. De Marokkaanse stad Essaouira gaf Astapor haar gezicht. Deze stad ligt niet ver van Marrakesh.

Marokko tips

Game of Thrones Marokko
Pentos, oftewel Aït-Ben-Haddou in Marokko

Spanje – Mediterraan Dorne & Meereen

Veel van de opnames in seizoen vijf vonden in een van onze meest geliefde vakantielanden plaats: Spanje.

Game of Thrones in Spanje:
* Dorne
* Meereen
* Bravos
* King’s Landing

In het Andalusische Sevilla staat het koningspaleis Alcázar de Sevilla, dat gebruikt werd als de watertuin van Dorne. Myrcella Baratheon (of beter gezegd Lannister) ging hier graag wandelen. In de serie behoort de tuin tot het landhuis van de Martells, in het echte leven dient het paleis als onderkomen van de Spaanse koning. Niet minder passend is de stierenvechtarena van Sevilla, de Plaza de Toros de la Maestranza, dat dienst deed als de gevechtsarena van Meereen.

Ook in de Catalaanse stad Girona zijn opnames voor de serie gemaakt. Delen van deze stad in de buurt van Barcelona, die je misschien beter kent als luchthaven voor de Costa Brava, zie je in  seizoen zeven! De producenten waren vooral geïnteresseerd in de vele Moorse badhuizen in de stad. Eerder zagen we Arya Stark door de Middeleeuwse steegjes van Girona vluchten, terwijl ze in seizoen zes probeerde te ontkomen aan the Waif, de priesteres van het huis van de vele gezichten. Ook de kathedraal van Girona was te zien als de septe van Baelor, inmiddels het rijk van de High Sparrows, in seizoen zes.

Sevilla tips

De tuinen van het Alcazar in Sevilla

In de comments hoor ik graag over locaties die je hebt herkend in de seizoenen van Game of Thrones, en wat je tips en ervaringen zijn met het bezoeken van bovenstaande filmlocaties. Heb jij al over de King’s Road gelopen?