Ga je deze zomer op vakantie, dan kun je je voor vertrek gratis laten testen. Al gevaccineerd? Dan is het vaak niet nodig! Lees hier hoe je met de CoronaCheck-app deze zomer door Europa reist.

Goed nieuws voor iedereen die deze zomer richting de zon vertrekt: in juli en augustus krijg je de (vaak verplichte) coronatest gratis van de overheid. Zo houd je weer geld over voor een extra cocktail aan de Spaanse costa! Hoe maak je een afspraak voor een gratis test en hoe werkt het Digitaal Corona Certificaat? Ik leg het je hier uit!

Veilig op vakantie deze zomer: stap voor stap

1. Check het reisadvies

Check voordat je een reis boekt en vlak voordat je vertrekt het reisadvies voor jouw bestemming. De actuele reisadviezen kun je vinden op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Als een land een groen of geel reisadvies heeft, kun je hiernaartoe op vakantie. Het is bij landen met een positief reisadvies in de meeste gevallen niet nodig om bij thuiskomst in quarantaine te gaan of je te laten testen. Bij het reisadvies kun je ook lezen welke inreisvoorwaarden voor jouw bestemming gelden. Denk hierbij aan testen voordat je vertrekt of aan kunnen tonen dat je gevaccineerd bent tegen corona.

2. Digitaal Corona Certificaat (DCC)

Heeft jouw bestemming in Europa een positief reisadvies? Dan kun je vanaf 1 juli 2021 op vakantie met het Digitaal Corona Certificaat (DCC). Dit digitale certificaat kun je aanmaken in de CoronaCheck-app. Deze app kun je gratis downloaden in de Apple App Store en de Google Play Store. Je kunt ook een papieren coronabewijs printen via CoronaCheck.nl. Het Digitaal Corona Certficiaat dient als bewijs dat je of volledig gevaccineerd bent of negatief getest bent of al genezen bent van corona. Of je een vaccinatiebewijs, testbewijs of herstelbewijs nodig hebt, hangt af van de bestemming en van je persoonlijke situatie.

3. Laat je indien nodig testen

Wanneer je volledig gevaccineerd bent, kun je het vaccinatiebewijs gemakkelijk via DigiD uploaden in de CoronaCheck-app. Ben je niet gevaccineerd, dan is het voor sommige bestemmingen verplicht dat je je voorafgaand aan je vakantie laat testen. Dit is in juli en augustus gratis en wordt gefinancieerd door de Nederlandse overheid. Bekijk zelf of je voor jouw bestemming een NAAT(PCR)-test of antigeen(snel)-test nodig hebt en plan je gratis testafspraak in via de website testenvoorjereis.nl. Je bent zelf verantwoordelijk voor het op tijd plannen van je afspraak en je kunt je gratis test al twee weken voorafgaand aan je reis inplannen.

4. Pak je koffer in en let’s go!

Je bent nu klaar om op vakantie te gaan. Wanneer je het vaccinatiebewijs, testbewijs of herstelbewijs in de CoronaCheck-app hebt geupload, krijg je een QR-code die je op de luchthaven of bij de grens laat zien. Je kunt deze QR-code ook verkrijgen via de website CoronaCheck.nl en vervolgens uitprinten en meenemen. Vergeet ook niet de laatste updates rondom de coronamaatregen op jouw bestemming te controleren en (indien nodig) voldoende mondkapjes mee te nemen. Maar ga vooral genieten!

Boek jouw vakantie via de Holidayguru

Heb je nog geen vakantie geboekt? Bekijk snel mijn last minute en zomervakantie deals en vlieg voor een prikje naar een zonnige bestemming voor een welverdiende vakantie.

Meer uit het Travel Magazine: