Steeds meer mensen verhuizen van het platteland naar de stad. Deze zogenaamde verstedelijking vindt niet alleen plaats in Nederland, maar over de hele wereld. Het resultaat: megasteden. Hier laat ik je vandaag kennis maken met de grootste steden ter wereld.

Natuurlijk groeien steden meer en meer, en zijn er daarom ook meer en meer woningen nodig. Vooral in Aziatische landen lijkt de bevolking in de steden te ontploffen. Als we denken aan mega-steden als Tokio, Beijing en Mexico-stad, huizen die al gauw 20 miljoen inwoners. Ik kan me maar nauwelijks voorstellen hoe het zal zijn om in zo’n grote stad te wonen. Hieronder ga ik je kennis laten maken met de 10 grootste metropolen ter wereld. En zeker dat elke bestemming een reis waard is! Lees snel verder over de grootste steden ter wereld.

Plaats 1: Tokio in Japan

De hoofdstad van Japan kennen de meesten van jullie wel. Maar wist je ook dat Tokio-Yokohama het grootste stedelijke gebied ter wereld is? In de originele stad leven ‘slechts’ 10 miljoen mensen. Aangezien vier megasteden in deze 14.000 vierkante kilometer zijn uitgeroepen als een stad, wonen er in totaal bijna 38 miljoen mensen. Deze mega stad bestaat uit Tokio, Yokohama, Kawasaki en Saitama. Ter vergelijking: de Lausitz, een regio in Duitsland en Polen, heeft hetzelfde oppervlakte en huist slechts 1,3 miljoen inwoners. De leefruimte in Tokio Yakohama is zo beperkt dat mensen hun hele leven lang samen met hun familie in kleine ruimtes of appartementen leven. De huurprijzen stijgen nog steeds enorm. De hoge dichtheid van bevolking wordt ook weerspiegeld op de weg: uren vaststaan op een van de acht-baans wegen is hier zeker heel normaal. Om een auto te mogen kopen moet je in bezit zijn van een parkeerplaats, en dit kan oplopen tot €400 per maand. Parkeerplaats is er zeker weten te kort in deze miljoenenstad.

2e plaats: Delhi in India

Als we denken aan drukke steden en wegen, komt bij velen India voor de geest. Dit is niet zonder reden. In de regio Delhi, en zo ook de Indiase hoofdstad New Delhi, wonen op dit moment zo’n 25 miljoen mensen. 19% van de mensen woont in de arme sloppenwijken van de stad, die er voor veel toeristen uit ziet als een ondoordringbare puinhoop. Het constante getoeter van auto’s op de wegen hoort hier bij het dagelijks leven. Net als in Tokio zitten de automobilisten hier regelmatig uren vast in het verkeer. Het verschil is dat het verkeer hier veel chaotischer en gevaarlijker is, want in Delhi valt er elke 4 minuten wel een verkeersdode.

Plaats 3: Seoul in Zuid-Korea

Onze volgende stad ligt in het Verre Oosten. In het Zuid-Koreaanse Seoul en de omliggende satellietsteden wonen meer dan 25 miljoen mensen. Dat is bijna 50% van de hele bevolking van Zuid-Korea. Daarmee is Seoul, of beter gezegd Sudogwon, de meest dichtbevolkte stad ter wereld. Tijdens de extreme groei werden huizen hier zelfs illegaal gebouwd, omdat de bestaande woningen lang niet genoeg woonruimte boden. Vandaag de dag blijft de stad groeien, omdat de overheid voortdurend bezig is met het bouwen van nieuwe high tech gebouwen in de buitenwijken. Deze zijn ook dringend nodig, want de prognoses laten zien dat er nog veel meer mensen naar de stad zullen verhuizen.

Plaats 4: Beijing in China

Je vroeg je waarschijnlijk al af wanneer China zou opduiken in de lijst met de grootste steden ter wereld. Ik heb je al voorgesteld aan de grootste steden ter wereld die samen met hun satellietsteden de grootste steden ter wereld vormen. Nu is Beijing weer een geval apart. In het grootstedelijk gebied van deze stad wonen al meer dan 21 miljoen mensen. Dit maakt Beijing tot de grootste stad ter wereld. Maar dit is voor de Chinezen, die toch superieur willen blijven, lang niet genoeg. Het plan is om met de omliggende steden een grote metropool te maken. Deze zou dan ongeveer 130 miljoen inwoners vestigen. Om dit te kunnen realiseren zijn er primaire administratieve grenzen getekend. JJJ, zoals de metropool wordt afgekort, wordt daarna dus meegeteld in de grootste steden ter wereld.

Plaats 5: New York in de Verenigde Staten van Amerika

Een zeer bekende mega stad is natuurlijk New York City. De populaire vakantiebestemming met zijn 20 miljoen inwoners is de acht na grootste stad ter wereld. Geen wonder dat New York de stad is die nooit slaapt. De stad heeft de reputatie van een van de belangrijkste handelscentra ter wereld. In aanvulling op de vele toeristische attracties vindt je hier ook het hoofdkwartier van de machtigste bedrijven en organisaties. New York is het ware centrum van economische macht en dat straalt de stad ook uit. Geen wonder dat de huurprijzen als onbetaalbaar worden gezien. New York is een cult! Lees hier over tien dingen die jij nog niet wist over New York City.

6- Mexico-Stad in Mexico

We blijven even op het Amerikaanse continent en bekijken nu de metropool Mexico-Stad. De hoofdstad van Mexico heeft cultureel veel te bieden, omdat het in 1325 onder de naam Tenochtitlan werd gesticht door de Azteken. Zelfs in die tijd was het een stad van 100.000 inwoners, een van de grootste steden ter wereld toen der tijd. De levensomstandigheden van de bevolking van 20 miljoen vandaag de dag kon niet tegenstrijdiger zijn. In het zuiden leven de rijke politici en aristocraten, terwijl in het oosten de armsten van heel Mexico wonen. Hier leven ze van dag tot dag onder omstandigheden met de ernstigste infectieziekten, en veel mensen zijn werkloos. Voor hen is de droom van het betere leven in de grote stad helaas niet in vervulling kunnen gaan.

Plaats 7 – Moskou in Rusland

Natuurlijk heeft Europa ook een aantal megasteden. Het grootste stedelijke gebied van dit continent ligt gelegen in het Europese deel van Rusland. Namelijk in Moskou. In de hoofdstad van het grootste land ter wereld leven nu bijna 16 miljoen mensen. Dit komt overeen met bijna de hele bevolking van Nederland. Maar het aantal inwoners van Moskou is waarschijnlijk veel groter, omdat dit alleen het aantal geregistreerde mensen zijn. Veel mensen zijn illegaal in deze stad en horen dus niet mee met deze telling. Beroemd in Moskou is vooral het Rode Plein en het Kremlin, die het gemaakt hebben tot de lijst van UNESCO World Heritage. De levensstandaard in deze metropool is zo hoog dat Moskou een van de duurste steden in Europa is geworden. Moskou is een echte attractie voor de rijke Russen en buitenlanders.

Plaats 8 – Caïro in Egypte

De volgende mega metropool die ik aan je voor wil stellen is de Egyptische stad Caïro. Deze hoofdstad van Egypte schat meer dan 15 miljoen mensen te huisvesten. Als je je afvraagt waarom de bevolking alleen kan worden geschat: in Egypte is er geen verplichting voor inschrijving, dus er kan alleen geschat worden hoeveel mensen er wonen. Anders dan in andere grote steden van de wereld zijn de huurprijzen hier niet uit de pan geschoten. Het niveau is sinds 1950 ongeveer gelijk gebleven, alhoewel veel inwoners van Caïro geen appartement hebben. Ze wonen in de grootste sloppenwijk ter wereld, de arme wijk Imbaba. De grote leegstand van oude en nieuwe appartementen is te wijten aan het corrupte systeem. Als gevolg van de door de overheid gestelde low-rent voorwaarden, eisen veel eigenaren van tevoren een illegale betaling. Voor velen blijft een permanente verblijfsvergunning in Caïro onbetaalbaar.

Panoramic view of the Mosques of Sultan Hassan and Al-Rifai

9e plaats – Istanboel in Turkije

Istanboel – deze diverse en fascinerende stad aan de Bosporus wordt door velen toeristen gezien als een hele bijzondere attractie. Geen wonder dat de meest bevolkte stad in Turkije een van de meest bezochte steden ter wereld is. Een reis naar Istanbul is als een kleine tijdreis: van de gebouwen van het oude Griekenland en Rome tot de moderne high-rise. Deze moderne gebouwen bieden plaats aan de 13 miljoen inwoners van deze metropool. Hier vind je ook de beroemde bezienswaardigheden, zoals de Hagia Sofia en het Topkapi Palace. De bevolking is de afgelopen jaren geëxplodeerd, en daardoor zijn er illegale nederzettingen ontstaan voor de stadsgrenzen. Deze huisvesten vooral werkloze immigranten.

Plaats 10 – De Rijn-Ruhr metropool

Natuurlijk kunnen we ook een stad van onze buurlanden voorstellen. In vergelijking met de negen andere steden in de wereld, bied Duitsland misschien niet een megastad. Maar er is duidelijk een groot stedelijk gebied te vinden hier. In de regio Rijn-Ruhr, waar de steden Keulen, Dusseldorf en Dortmund onder vallen, wonen ongeveer 9.000.000 mensen. Mijn Guru hoofdkantoor ligt precies in het midden van dit grote stedelijke gebied gevestigd :).

Cologne Cathedral, Germany

Heb ik je interesses gewekt en wil je nu wel heel graag een van de grootste steden ter wereld ontdekken? Check snel mijn actuele deals op de website!