Steeds meer mensen verhuizen van het platteland naar de stad. Deze zogenaamde verstedelijking vindt niet alleen plaats in Nederland, maar over de hele wereld. Het resultaat: megasteden. Hier laat ik je vandaag kennis maken met de grootste steden ter wereld.

Natuurlijk groeien steden meer en meer, en zijn er daarom ook meer en meer woningen nodig. Vooral in Aziatische landen lijkt de bevolking in de steden te ontploffen. Als we denken aan mega-steden als Tokio, Beijing en Mexico-stad, huizen die al gauw 20 miljoen inwoners. Ik kan me nauwelijks voorstellen hoe is om in zo’n grote stad te wonen. Hieronder ga ik je kennis laten maken met de tien grootste steden ter wereld. En zeker dat elke bestemming een reis waard is!

Plaats 10 – De Rijn-Ruhr metropool

Ook in Europa dijen de steden steeds meer uit. In tegenstelling tot de negen andere miljoenensteden in dit lijstje gaat het hier niet over een stad maar over een groot stedelijk gebied. In de regio Rijn-Ruhr, waar de steden Keulen, Düsseldorf en Dortmund onder vallen, wonen ongeveer 9.000.000 mensen. Mijn Guru hoofdkantoor ligt precies in het midden van dit grote stedelijke gebied gevestigd :).

21.01.21

Overnacht in het beroemde "Zaanse huisjes" hotel

Inclusief diner!

Een verblijf in dit wereldberoemde 4* hotel in Zaandam is wel heel uniek. De gevel van dit hotel bestaat namelijk uit bijna zeventig kleurrijke Zaanse huisjes. Hoe tof is dat?!

19.01.21

4* hotelarrangement in hartje Rotterdam

Inclusief dagelijks ontbijt en wellness!

Op naar Rotterdam! Ga dit voorjaar samen op pad in een van de leukste steden van Nederland en verblijf in een schitterend 4* hotel midden in het centrum. Je boekt al een 3-daags arrangement voor €99 per persoon, inclusief dagelijks ontbijt en gratis wellness. Bilderberg Parkhotel Rotterdam Het onlangs gerenoveerde Bilderberg Parkhotel Rotterdam is de […]

Alle stedentrip aanbiedingen

9e plaats – Istanbul in Turkije

Istanbul – deze diverse en fascinerende stad aan de Bosporus wordt door veel toeristen gezien als een hele bijzondere attractie. Geen wonder dat de meest bevolkte stad in Turkije een van de meest bezochte steden ter wereld is. Een reis naar Istanbul is als een kleine tijdreis: van de gebouwen van het oude Griekenland en Rome tot de moderne high-rise. Deze moderne gebouwen bieden plaats aan de 13 miljoen inwoners van deze metropool. In de steden vind je beroemde bezienswaardigheden als de Hagia Sofia en het Topkapi Palace. De bevolking is de afgelopen jaren geëxplodeerd waardoor er illegale nederzettingen zijn ontstaan buiten de stadsgrenzen. Deze huisvesten vooral werkloze immigranten.

Goedkoop naar Turkije

Plaats 8 – Caïro in Egypte

De volgende mega metropool die ik aan je voor wil stellen is de Egyptische stad Caïro. Deze hoofdstad van Egypte schat meer dan 15 miljoen mensen te huisvesten. Als je je afvraagt waarom de bevolking alleen kan worden geschat: in Egypte is er geen verplichting voor inschrijving, dus er kan alleen geschat worden hoeveel mensen er wonen. Anders dan in andere grote steden van de wereld zijn de huurprijzen hier niet uit de pan gerezen. Het niveau is sinds 1950 ongeveer gelijk gebleven, alhoewel veel inwoners van Caïro geen appartement hebben. Ze wonen in de grootste sloppenwijk ter wereld, de arme wijk Imbaba. De grote leegstand van oude en nieuwe appartementen is te wijten aan het corrupte systeem. Als gevolg van de door de overheid gestelde low-rent voorwaarden, eisen veel eigenaren van tevoren een illegale betaling. Voor velen blijft een permanente verblijfsvergunning in Caïro onbetaalbaar.

Egypte aanbiedingen

Plaats 7 – Moskou in Rusland

Natuurlijk heeft Europa ook een aantal megasteden. Het grootste stedelijke gebied van dit continent ligt gelegen in het Europese deel van Rusland, namelijk in Moskou. In de hoofdstad van het grootste land ter wereld leven nu bijna 16 miljoen mensen. Dit komt overeen met bijna de hele bevolking van Nederland. Het werkelijke aantal inwoners van Moskou ligt waarschijnlijk veel hoger, omdat dit alleen het aantal geregistreerde mensen zijn. Veel mensen zijn illegaal in deze stad en zijn dus niet meegeteld. Beroemd in Moskou is vooral het Rode Plein met het Kremlin, die de UNESCO World Heritage lijst gehaald hebben. De levensstandaard in deze metropool is zo hoog dat Moskou een van de duurste steden in Europa is geworden. Moskou is een echte attractie voor rijke Russen en voor toeristen.

Bezoek Rusland

6- Mexico-Stad in Mexico

We gaan naar het Amerikaanse continent en bekijken nu de metropool Mexico-Stad. De hoofdstad van Mexico heeft cultureel veel te bieden, omdat het in 1325 onder de naam Tenochtitlan werd gesticht door de Azteken. Zelfs in die tijd was het een stad van 100.000 inwoners, een van de grootste steden ter wereld toentertijd. De levensstandaard van de huidige bevolking van 20 miljoen is zeer ongelijk verdeeld. In het zuiden leven de rijke politici en aristocraten, terwijl in het oosten de armste bewoners van heel Mexico wonen. Hier leven ze van dag tot dag onder omstandigheden met de ernstigste infectieziekten en veel mensen zijn werkloos. Voor hen is de droom van een beter leven in de grote stad helaas niet in vervulling gegaan.

Mexico reizen

 

Plaats 5: New York in de Verenigde Staten van Amerika

Een zeer bekende megastad is natuurlijk New York City. De populaire vakantiebestemming is met zijn 20 miljoen inwoners de op acht na grootste stad ter wereld. Geen wonder dat New York de stad is die nooit slaapt. De stad heeft de reputatie een van de belangrijkste handelscentra ter wereld te zijn. In aanvulling op de vele toeristische attracties vindt je hier ook het hoofdkwartier van de machtigste bedrijven en organisaties. New York is het ware centrum van economische macht en dat straalt de stad ook uit. Geen wonder dat de huurprijzen als onbetaalbaar worden beschouwd. New York is een cult! Hier lees je tien dingen die jij nog niet wist over New York City.

De beste New York deals

New York City skyline with Midtown and Lower Manhattan, USA.

Plaats 4: Beijing in China

Je vroeg je waarschijnlijk al af wanneer China zou opduiken in de lijst met de grootste steden ter wereld. Nu is Beijing wel een geval apart. In het grootstedelijk gebied van deze stad wonen al meer dan 21 miljoen mensen. Dit maakt Beijing tot de grootste stad ter wereld. Maar dit is voor de Chinezen, die toch superieur willen blijven, lang niet genoeg. Het plan is om met de omliggende steden een grote metropool te vormen. Deze zou dan ongeveer 130 miljoen inwoners vestigen. Om dit te kunnen realiseren zijn er primaire administratieve grenzen getekend. JJJ, zoals de metropool wordt afgekort, wordt daarna dus meegeteld in de grootste steden ter wereld.

De mooiste China reizen

Beijing

Plaats 3: Seoul in Zuid-Korea

Onze volgende stad ligt in het Verre Oosten. In het Zuid-Koreaanse Seoul en de omliggende satellietsteden wonen meer dan 25 miljoen mensen. Dat is bijna 50% van de hele bevolking van Zuid-Korea. Daarmee is Seoul, of beter gezegd Sudogwon, de meest dichtbevolkte stad ter wereld. Tijdens de extreme groei werden huizen hier zelfs illegaal gebouwd, omdat de bestaande woningen lang niet genoeg woonruimte boden. Vandaag de dag blijft de stad groeien, omdat de overheid voortdurend bezig is met het bouwen van nieuwe high tech gebouwen in de buitenwijken. Deze zijn ook dringend nodig, want de prognoses laten zien dat er nog veel meer mensen naar de stad zullen verhuizen.

2e plaats: Delhi in India

Als we denken aan drukke steden en wegen, komt bij velen India voor de geest. Dit is niet zonder reden. In de regio Delhi, en zo ook de Indiase hoofdstad New Delhi, wonen op dit moment zo’n 25 miljoen mensen. 19% van de mensen woont in de arme sloppenwijken van de stad, die er voor veel toeristen uitzien als een ondoordringbare puinhoop. Het constante getoeter van auto’s op de wegen hoort hier bij het dagelijks leven. Net als in Tokio zitten de automobilisten hier regelmatig uren vast in het verkeer. Het verschil is dat het verkeer hier veel chaotischer en gevaarlijker is, want in Delhi valt er elke 4 minuten wel een verkeersdode.

Reizen naar India

Connaugh Place in New Delhi

Plaats 1: Tokio in Japan

De grootste stad ter wereld is Tokio. Binnen de stadsgrenzen wonen “slechts” tien miljoen mensen maar samen met de steden eromheen vormt de stad een van de grootste en meest dichtbevolkte gebieden ter wereld. Er wonen op een gebied van 14.000 kilometer maar liefst 38 miljoen mensen. Groot-Tokio bestaat uit vier megasteden: Tokio, Chiba, Kawasaki en Saitama.

Ter vergelijking: de provincies Friesland, Groningen, Drenthe en Overijssel hebben samen ongeveer dezelfde oppervlakte! De leefruimte in Tokio Yakohama is zo beperkt dat mensen hun hele leven lang samen met hun familie in kleine ruimtes of appartementen leven. De huurprijzen stijgen nog steeds enorm. De hoge dichtheid van bevolking wordt ook weerspiegeld op de weg: uren vaststaan op een van de 8-baans wegen is hier heel normaal. Om een auto te mogen kopen moet je in bezit zijn van een parkeerplaats, en de kosten hiervoor kunnen oplopen tot €400 per maand. Parkeerplaatsen zijn dan ook schaars in deze miljoenenstad.

Japan aanbiedingen

Wil je ook eens zo’n miljoenenstad ontdekken? Houd dan mijn aanbiedingen in de gaten en boek een onvergetelijke reis naar de grootste steden ter wereld.

 

Meer uit het Travel Magazine: