De Rolling Stones waren hier, de Kardashians bezochten het eiland… Zelfs president Obama kwam op bezoek! De populariteit van Cuba groeit! Ontdek het zelf en verken de levendige hoofdstad Havana. Kom erachter wat deze Caribische juweel te bieden heeft!

Laat jezelf meevoeren door de alles wat Havana te bieden heeft. De Caribische flair, de vergane glorie van het koloniale tijdperk gecombineerd met de bonte huizen en de spectaculaire gebouwen in de oude stad maken dit een geliefde bestemming onder reizigers. Hier kun je de dag in de nacht laten overgaan, laat je onderdompelen in de roerige geschiedenis en laat je meevoeren door de levendigheid van de lokale bevolking. Cuba zit vol met leven en geloof mij, je gaat hier niet graag weg.

Havana, een paradijs voor vintage auto’s

Je ziet ze op elke straathoek: een Chevrolet, Cadillac of een oude Buick. De auto’s die rondzwerven door de straten van Havana zijn verre van saai. Autoliefhebbers zijn hier in hun element, maar zelfs mensen die niets weten van vintage, Amerikaanse auto’s kunnen genieten van de prachtige mix aan kleuren, met op de achtergrond de felle gebouwen. De Coco-taxis zijn nog een highlight. Met hun ronde vormen doen ze je denken aan eieren terwijl ze je door de straten van Havana rijden. Je moet wel even wennen aan deze vorm van transport.

Cuba en de revolutie

Wanneer je door de straten van Cuba loopt, zie je een ding duidelijk terug: de sporen van de Cubaanse Revolutie. Op bijna iedere straathoek vind je symbolen en muurschilderingen met de vrijheidsvechter Che Guevara, die ook vandaag nog door de Cubanan wordt geëerd. Fidel Castro, het latere staatshoofd, was ook een van de belangrijke figuren in de revolutie. In het Museo de la Revolución leer je meer over het turbulente verleden van Cuba en over de stad van Havana, de setting van het gevecht tegen de dictator. Het museum is het voormalige paleis van de President, een historisch gebouw dat er ook van buiten erg indrukwekkend oogt. Politieke stellingen en hints die naar de geschiedenis verwijzen kom je overal tegen als je maar goed genoeg kijkt. Hou je ogen open en je vindt quotes, kunstwerken op de muren en in de nauwe gangen, die het verhaal van de revolutie vertellen.

 

Kleurrijk Cuba!

Mogelijk komt het door het dramatische verleden van Havana dat de mensen hier over het hele eiland van het leven houden. Overal zie je de Caribische flair terug, niemand zit te wachten op iets monotoons! Of het nou om graffiti gaat, kleding of gebouwen, de mensen in Havana weten hoe ze vrolijkheid moeten verspreiden!

Havana in Cuba

Festival del Habano

Zoals je waarschijnlijk weet is Cuba niet alleen beroemde vanwege de auto’s, maar ook vanwege de exceptionele sigaren. Zelfs niet-rokers moeten toegeven dat de Cubaanse sigaren hier bij het leven op het Caribische eiland horen. Het Festival de Habano bijvoorbeeld, vindt een keer per jaar plaats, waar locals en toeristen tegelijk de Cubaanse sigaren vieren. Samen proberen ze ook de nieuwe dingen op de markt uit. Je hoeft het niet perse lekker te vinden, maar het hoort wel bij de ervaring!

Als we het er dan toch over hebben: Havana staat ook bekend om de talloze drankjes, waarvan vele met alcohol. Er is een goede reden waarom Hemingway en vele andere artiesten hier een golf van inspiratie kregen en zich mee lieten slepen in hun dagdromen. Je kunt meer ontdekken in het Havana Rum Museum of een meer hardcore tour door de bars van La Habana.

Als je je echt wil laten meenemen in de wereld van Hemingway, bestel dan een Cuba Libre in de plaats waar de beroemde schrijven zijn kunsten uitvoerde. Bar El Floridita is uitgegroeid tot een populaire toeristenattractie, dus je moet je schrap zetten voor hoge prijzen. Ik denk dat je de avond beter kunt eindigen in een van de vele andere bars, die net zo goed zijn.

Excentrieke dame met sigaar op Cuba

Historische gebouwen in Havana

Er zijn zoveel verhalen, zoveel cultuur en een heleboel historische gebouwen die er gewoon op wachten om je meer te vertellen over het verleden van de stad. De Castillo de los tres Reyes del Morro is met name een bezoek waard in de avonduren. Om 9 uur worden 12 kanonnen afgevuurd, als herinnering aan de tijd waarin de poorten van de stad iedere avond afgesloten werden.

Bezoek ook de beroemde San Cristobal kathedraal bij een bezoek aan Havana. Het is een ongelofelijk gebouw en op het plein ervoor is men altijd bezig.

Begraafplaats Colon, de grootste begraafplaats van de stad en de tweede grootste in de hele wereld is ook een bezoek waard. De vele marmeren grafstenen en de graven van twee historische helden maken het tot een bijzondere plek.

Als volgende kijken wij naar het Capitolio, de baken van Cuba… Maar ook het herkenningspunt van een ander land. Heb je het geraden? De overeenkomsten tussen het Witte Huis in Washington is niet toevallig. Het ontwerp van het Capitolio is gekopieerd waardoor het voormalige onderkomen van het staatshoofd van Cuba lijkt op het Witte Huis. Tegenwoordig huisvest het gebouw een bibliotheek en een café.

Het capitool van Cuba

Direct ernaast vind je het Gran Teatro de la Habana, where you can experience the Ballet Nacional de Cuba en het Teatro Lírico Nacional de Cuba opera ensemble live.

“Habana Vieja” de oude stad van Havana

Oh zo kleurrijk en vol met leven, de oude stad van Havana is nooit stil. De straten zitten vol met mensen, zowel toeristen als locals, die zichzelf enthousiast in het dagelijkse leven gooien. Het historische centrum van de stad valt onder de UNESCO-Werelderfgoedlijst en wanneer je deze plek bezocht hebt, weet je waarom. Het is een mix van toeristen die de atmosfeer proberen vast te leggen, kleine, drukke cafés en straatmuzikanten die ervoor zorgen dat je ter plekke wilt gaan dansen! Het leven in Cuba is vol met passie. Laat jezelf aansteken door het goede humeur van de Cubanen!

Je kunt niet altijd van de verkeersborden uitgaan in Havana. Soms ontbreken de borden helemaal of soms hebben de kleine straten twee verschillende namen. Wanneer je verdwaald, kun je het beste even een local – de Habaneros – aanschieten om je de weg door het doolhof van straten te wijzen. Calla Obispo was ooit de hoofdstraat in Havana en het is een goede plek om rond te wandelen of om er een bar te bezoeken. Hier vind je de meeste winkeltjes en hier is de stad ook het meest levendig.

Neem een kijkje in de bijzondere cafés, tuur in de winkelruiten of bezoek Hemingway’s favoriete hotel Ambos Mundoa en probeer te ontdekken waarom hij er zo gek op was. Hotel Florida is ook mooi om te zien, vanwege de indrukwekkende lobby, al is het vandaag de dag misschien een beetje ouderwets.

Het oude centrum van Havana

Verval en de oude gloriedagen

Wil je meer verkennen dat alleen de toeristvriendelijke plekken van Havana? In de straten naast Calle Obispo ontdek je het echte ‘Havana’, zoals mensen het noemen. Iets buiten het toeristische gedeelte worden de huizen steeds armer en vele ervan staan op instorten. Hier zie je hoe arm dit land eigenlijk is. Ingestorte huizen, ruïnes en bouwen met instortingsgevaar horen bij het dagelijkse leven. Je kunt nog steeds zien hoe de vervallen gedeeltes er ooit mooi uitzagen. Helaas hoort dit bij het landschap van de stad en de andere kant is dit een van de facetten die ervoor zorgt dat Havana zo’n extraordinaire sfeer kent.

Eindig de dag op Cubaanse wijze

Stel je voor dat we nog steeds op het Caribische eiland zijn.. De mooiste plaats om de ondergaande zon te zien is aan het waterfront, als je het mij vraagt. Laat de laatste avondzon je huid opwarmen en zie hoe de golven tegen muren van de haven slaan of bezoek een van de prachtige stranden, oost van de hoofdstad.  Het hele jaar door liggen de maximumtemperaturen op het eiland rond de 25 – 32 graden, hier lees je alles over weer en klimaat op Cuba. Mijn favoriete plek is de El Malécon promenade waar je over 7 km heerlijk kunt wandelen. Locals ontmoeten elkaar hier voor een praatje of om daarna na een bar te gaan.

De Malecon in Havana

Havana heeft mij betoverd en ik denk niet dat ik de enige ben! Kleurrijke energie vult de straten, mooie gebouwen herinneren je aan het koloniale tijdperk en de geschiedenis, die hier nog altijd leeft, maken Havana een unieke bestemming. Vergeet niet dat Cuba ook uitgestrekte, witte stranden heeft en natuurlijk de Caribische zon.. Eigenlijk alles wat je maar wenst!

Alle Cuba aanbiedingen

 

Meer uit het Travel Magazine: