Beste reistijd Cuba

Het klimaat en de beste reistijd voor Cuba

Cuba is het grootste eiland van de Caraïben. De gelijknamige archipel behoort tot de Grote Antillen. Cuba grenst zowel aan de Caribische Zee als aan de Atlantische Oceaan. Het tropische klimaat kenmerkt zich door de Noordoost passaat. Dit betekent dat er een matig sterke en gestage wind waait op het eiland. Het weer in Cuba bestaat uit een regenseizoen en een droog seizoen. Het regenseizoen loopt van mei tot oktober. Het droogseizoen loopt tijdens de andere maanden, van november tot april. Eveneens kenmerkend voor het klimaat op Cuba zijn de tropische orkanen. Het orkaanseizoen loopt in Cuba van juni tot november. Tijdens die maanden is de kans op orkanen dan ook erg groot. De gemiddelde temperatuur ligt tussen 25 en 30 graden Celsius. Over het algemeen zijn er geen grote temperatuurverschillen tussen de seizoenen en tussen dag en nacht. De klimaattabel toont je alle belangrijke data. Ontdek voor elke maand de maximum- en minimumtemperatuur, de uren zonneschijn per dag, de watertemperatuur en het aantal regenachtige dagen.

Klimaattabel voor Cuba

Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Max. Temperatuur in °C 26 27 28 30 31 32 32 32 31 30 28 27
Min. Temperatuur in °C 17 17 18 19 21 23 23 23 23 22 19 18
Zonuren per dag 7 7 7 8 9 9 9 8 7 6 7 6
Watertemperatuur in °C 25 24 25 26 27 27 28 28 28 28 27 27
Regendagen per maand 3 3 3 4 6 9 8 8 7 6 4 4

Overzicht

De beste reistijd voor Cuba

Het weer in Cuba kenmerkt zich het hele jaar door door zomerse temperaturen. Met ongeveer 200 zonnige dagen per jaar en een gemiddelde temperatuur van 25 tot 30 graden Celsius is Cuba het hele jaar door een vakantie waard. Niettemin geven veel vakantiegangers de voorkeur aan de wintermaanden als de beste reistijd om naar Cuba te reizen. Van november tot april heerst het droge seizoen en valt er zelden of helemaal geen regen op het eiland. In de droge maanden valt de regen maximaal drie of vier dagen, of helemaal niet.

Beste reistijd Cuba per maand:

Met een maximum van 28 graden Celsius in het droge seizoen, is het heerlijk om te ontspannen op het strand in Cuba. Als de temperatuur daalt, dan alleen tot net onder de 20 graden Celsius. Dit kan tijdens de nachten het geval zijn. Zelfs zwemmen in de zee is een zegen. Kijk uit naar gemiddelde watertemperaturen van 25 graden Celsius. Tijdens de wintermaanden liggen de uren zon per dag tussen zes en zeven uur. Geweldig om veel energie op te laden. Het droge seizoen is ideaal voor een stedentrip in de hoofdstad Havana. Perfect als afwisseling op het strand en om het land en de mensen beter te leren kennen. De temperaturen zijn niet te hoog, dus je kunt door de stad slenteren en dansen op de Cubaanse ritmes. Een ander voordeel van het droge seizoen in Cuba is de luchtvochtigheid. In de wintermaanden is die lager dan in de zomermaanden. In het regenseizoen ligt de luchtvochtigheid rond de 80%. Veel toeristen vinden dit ongemakkelijk en kiezen bijgevolg andere reistijden voor een vakantie in Cuba.

Een nadeel, als je je vakantie in Cuba in het droge seizoen zet, zijn de prijzen hoger. In de maanden november tot april mag je beduidend hogere vliegtickets en hotelprijzen verwachten dan in de andere maanden. Die periode is populair bij reizigers over de hele wereld. Ook bij Nederlanders. Wanneer de winter in Nederland aanbreekt en de dagen korter worden, willen veel mensen graag naar warme oorden zoals eilanden met een aangenaam klimaat.

Hoewel het droge seizoen wordt beschouwd als de beste tijd om naar Cuba te reizen, kun je ook tijdens het regenseizoen het prachtige eiland bezoeken. De kosten van je vakantie in Cuba zijn dan lager dan voor reizen in het hoogseizoen. Diegenen onder jullie die vrezen dat je in de regenperiode niet kan genieten van een vakantie in Cuba tijdens de zomermaanden, leg ik uit wat het regenseizoen betekent in Cuba.

Hier vind je alle Cuba deals

Wat houdt het regenseizoen in op Cuba?

Velen associëren het regenseizoen met dagen van aanhoudende regen. Een cliché dat sinds mensenheugenis in veel mensen is verankerd. Het regenseizoen in Cuba is meestal anders dan in veel andere tropische landen. Als je tijdens de zomermaanden op het Caribische eiland bent, moet je zeker een hogere regenkans verwachten. Als de regen komt, verdwijnt deze meestal na een paar minuten of maximaal een tot twee uur. De tropische regen kondigt zichzelf aan als de lucht verduistert en de wolken dichterbij komen. De regenbuien zijn kort, maar kunnen heftig zijn. Als het voorbij is, klaart de hemel meteen op. Dan kan je, alsof er niets gebeurd is, weer op het strand gaan liggen en genieten van de zon. Het regenseizoen in Cuba betekent evenmin dat het meerdere dagen onafgebroken regent. Je hoeft je vakantie zeker niet in de hotelkamer door te brengen. Het kan best zijn dat je tijdens het regenseizoen in Cuba bent en dat het niet eens regent. Als je goed overweg kunt met de verhoogde luchtvochtigheid en met een hoger aantal muggen, is het regenseizoen een goed alternatief als beste reistijd. Plus: na een zware regendouche is de lucht heerlijk fris en een zegen voor je longen. Juni is de natste maand van het regenseizoen in Cuba. Gemiddeld valt regen op negen dagen. Uitzonderingen bevestigen de regel! Juni is ook de startmaand voor een heel bijzonder seizoen: het orkaanseizoen.

Wat houdt het orkaanseizoen in op Cuba

De periode van juni tot oktober wordt beschouwd als het orkaanseizoen in Cuba. Gedurende deze tijd is het risico op een tropische cycloon hoger dan in andere seizoenen. Om de lokale bevolking en toeristen tijdig te informeren over een nakende orkaan, is er een systeem voor vroegtijdige waarschuwing. Van zodra een orkaan in de Atlantische Oceaan ontstaat, is er een waarschuwingssysteem dat dit opmerkt en kunnen alle voorzorgsmaatregelen worden genomen indien de orkaan zich naar het eiland verplaatst. Het gebeurt echter zelden dat een orkaan het eiland treft en ernstige verwoesting veroorzaakt. Wel moet je bewust zijn van het feit dat er een risico op een orkaan bestaat tijdens deze periode.

Het weer op Cuba – regionale verschillen

Globaal genomen vind je op het eiland overal vergelijkbare tropische temperaturen. Er zijn echter regio’s waar de temperatuur verschilt van het gemiddelde van het eiland. Dat is bijvoorbeeld het geval in de hogere delen van Cuba. In de bergen is het vaak frisser en regent het vaker dan in de vlakke gebieden. Temperaturen kunnen dalen tot 0 graden Celsius en regenbuien kunnen heel lang aanhouden. De gemiddelde jaartemperatuur in de bergen is 20 graden Celsius. Ook de kustgebieden tonen klimatologische verschillen. De droogste regio is het zuidoosten van de Baai van Guantanamo. Dit gebied kent ook de hoogste gemiddelde temperatuur. In het verleden zijn hier reeds temperaturen tot 40 graden Celsius waargenomen. Een ander voorbeeld van regionale temperatuurverschillen is het westen van Cuba. In de herfst en in de winter kan dit deel van het eiland onder een frisse wind uit Noord-Amerika liggen.

Oldtimer op het strand van Varadero

Mijn conclusie over de beste reistijd voor Cuba

Kortom, voor elke vakantieganger kan een andere, perfecte reistijd voor Cuba gelden. Het hangt af van je fysieke conditie en van je budget. Als je goed kan omgaan met hoge temperaturen en een hoge luchtvochtigheid, kan je je vakantie op Cuba gerust in de zomermaanden doorbrengen. Heb je geen moeite met korte regenbuien en een verhoogd risico op orkanen, dan is het regenseizoen de perfecte reistijd voor je, zeker als je een beperkt reisbudget hebt. Reizen naar Cuba in de maanden mei tot oktober is veel goedkoper. Om deze reden vindt je ook veel goedkope aanbiedingen op mijn blog die in het regenseizoen vallen. Als je daarentegen wat meer geld over hebt voor een droge vakantie, dan is het droge seizoen (november tot april) de perfecte tijd om naar Cuba te reizen. De luchtvochtigheid is dan niet te hoog, en hoewel de temperaturen tropisch zijn, blijven ze aangenaam. Aangezien de wintermaanden en dus het droge seizoen in Cuba als populaire reistijd worden beschouwd, zijn de prijzen dan ook navenant duurder. Cuba staat niet voor niets in mijn top 3 van populaire bestemmingen in november. Ongeacht wat je beslist: Cuba is het altijd waard, in elk seizoen!

Ontdek Cuba!

Hier vind je alle Cuba deals

[/row]

De beste reistijd voor andere bestemmingen

Opmerkingen

jouw mening?