Wat maakt een accommodatie duurzaam en waar vind je zulke hotels die ook nog een beetje hip en betaalbaar zijn? Ik vroeg het aan Lonneke de Kort van Bookdifferent!

Wil jij net als veel andere reizigers graag bewuster reizen, maar weet je niet goed waar je moet beginnen? Want wanneer is een accommodatie nou eigenlijk duurzaam en hoe vind je zo’n hotel op je favoriete vakantiebestemming? Bookdifferent helpt je hierbij. Op de website van dit Nederlandse bedrijf boek je duurzame accommodaties overal ter wereld. Bookdifferent controleert elk hotel dat zij aanbiedt op duurzaamheid, zodat jij dat als reiziger niet meer hoeft te doen. Hoe doet Bookifferent dat? Lonneke de Kort, CEO van Bookdifferent, legt het uit.

Lonneke-de-Kort-

Hé Lonneke, wat maakt een accommodatie nou eigenlijk duurzaam?

“Eigenlijk is duurzaam toerisme niets anders dan dat iedereen evenveel plezier aan toerisme beleeft – de reizigers, de locals, de hoteliers, maar ook de natuur en cultuur – en dat we de lasten gelijk verdelen. Wij gebruiken de staygreencheck. Dit is een methode waarbij we onderzoeken hoe ecolabels en accommodaties scoren op de vier pilaren van duurzaamheid: management, eerlijk & lokaal, cultuur vriendelijk en natuur & milieu. Heeft een hotel bijvoorbeeld een lange termijn strategie en wordt er rekening gehouden met de regionale en lokale wetten? Krijgen de werknemers eerlijke lonen? Worden er producten uit de buurt gebruikt? Houd je rekening met hoe een bestemming eruit ziet: zet je bijvoorbeeld geen groot grijs gebouw in een schattig Grieks dorpje of een oerlelijk hotel op een tropisch eiland? Daarnaast kijken we naar natuur & milieu: dat gaat bijvoorbeeld over het besparen van water, afvalscheiding en schone energie. Dat is de associatie die de meeste mensen hebben met duurzaamheid, maar het is veel meer dan dat.”

Duurzaam toerisme is niets anders dan dat iedereen evenveel plezier aan toerisme beleeft en dat we de lasten gelijk verdelen.

Om er zeker van te zijn dat een duurzaam hotel ook écht duurzaam is, werkt Bookdifferent met ecolabels. Lonneke: “Een ecolabel is een set met regels die gebruikt wordt om duurzaamheid te meten. In het toerisme zijn er wel 200 ecolabels. Wij werken alleen met ecolabels die aan drie criteria voldoen: de regels van het ecolabel moeten door iedereeen (online) terug te vinden zijn, de controles moeten door een derde partij uitgevoerd worden én bij de accommodatie ter plekke.”

Zijn duurzame accommodaties duurder dan ‘gewone’ accommodaties?

“In principe zijn eco-gecertificeerde hotels niet duurder, maar het is wel zo dat vooral grote ketens, die vaak in een luxere categorie vallen, gecertificeerd zijn. Daarnaast zijn veel kleine hotels, hostels en bed & breakfasts wel duurzaam, doordat ze bijvoorbeeld alleen plaatselijke producten gebruiken en hun brood bij de lokale bakker halen. Kleinere hotels hebben alleen vaak niet de middelen om iemand vrij te maken om zich bezig te houden met duurzaamheid en het verkijgen van een ecolabel.”

 

Sieh dir diesen Beitrag auf Instagram an

 

Ein Beitrag geteilt von bookdifferent.com (@bookdifferent) am Mai 2, 2019 um 6:08 PDT

 

Sieh dir diesen Beitrag auf Instagram an

 

Ein Beitrag geteilt von bookdifferent.com (@bookdifferent) am Mai 10, 2019 um 5:55 PDT

Hoe kom je er dan achter of een hotel zonder ecolabel tóch duurzaam is?

“Daarvoor hebben we de CO2 voetafdruk per accommodatie toegevoegd op Bookdifferent. De CO2 uitstoot is slechts één onderdeel van duurzaamheid, maar het geeft de reiziger wel een indicatie van hoe duurzaam een hotel is. We berekenen de CO2 voetafdruk aan de hand van een statistische formule. Daarbij kijken we onder andere naar de faciliteiten van een hotel. Een wellnesscentrum zorgt bijvoorbeeld voor meer energieverbruik. Daarnaast kijken we naar het land waarin de accommodatie staat en het soort energie dat daar voornamenlijk gebruikt wordt. Alles wat een groen voetje bij ons heeft, heeft minder dan 15 kilo uitstoot.”

De groenste accommodaties en hotels komen bij Bookdifferent standaard bovenaan te staan. Daarnaast kun je bij Bookdifferent ook hotels boeken zonder een staygreencheck. Dit zijn bijvoorbeeld kleinschalige accommodaties die ervoor hebben gekozen zich niet te laten certificeren of gecertificeerd zijn door een label dat Bookdifferent niet erkent. Toch kan zo’n kleiner hotel wel goede stappen richting duurzaamheid hebben gezet. Een hotel kan bijvoorbeeld zonnepanelen hebben, producten gebruiken van een lokale boer of werkgelegenheid bieden aan de lokale bevolking.

Lonneke, heb jij nog tips voor reizigers die duurzamer willen reizen?

“Je kan als reiziger met gezond verstand al heel goed bedenken of een accommodatie duurzaam is; het gaat eigenlijk om bewust reizen. Maak bijvoorbeeld om het jaar één grote, langere reis in plaats van drie korte, verre reizen per jaar. Of ga met de trein op vakantie in Europa, er zijn zoveel prachtige plekken die niet zo ver weg zijn. Huur op je bestemming een fiets of ga op pad met een lokale gids. Vraag in een restaurant waar de ingrediënten vandaan komen of vraag de barman om lokale tips.”

Meer uit het Travel Magazine: