Duurzaam reizen is hip en belangrijk, maar wat houdt het eigenlijk in? Hoe zorg je er op vakantie voor dat je enkel voetstappen achterlaat en geen afval of schade aan het milieu? Met deze 10 handige tips draag je een steentje bij aan duurzaam toerisme en het beschermen van onze prachtige wereld.

Reizen is fantastisch, maar helaas niet altijd even duurzaam. Door veel met het vliegtuig te reizen, roadtrips te maken en onverantwoordelijk om te gaan met water, energie en afval op onze vakantiebestemming brengen we de mooiste plekken ter wereld in gevaar. Met onderstaande 10 tips laat ik je zien hoe je duurzaam kunt reizen. Take nothing but pictures, leave nothing but footprints.

CO2 compenseren | Gebruik het openbaar vervoer
Duurzame accommodatiesVegetarisch eten op reis | Verantwoord duiken en snorkelen | Tweedehands bagage | Beperk plastic afval| Wees zuinig met water | Dieronvriendelijk excursies | Steun lokale reisorganisaties

Koraalrif Australië

1. Compenseer de CO2 uitstoot van je vluchten

Slecht nieuws voor liefhebbers van verre reizen: vliegen is de meest vervuilende manier van reizen, zorgt voor veel CO2-uitstoot en belast het milieu 5 tot wel 15 keer meer dan andere vervoersmiddelen zoals de trein. Nooit meer in het vliegtuig stappen, is voor veel wereldreizigers geen optie. Als je naar Australië, Nieuw-Zeeland, Bali, Thailand of Afrika op vakantie wilt, zit er niets anders op. Wel zijn er een paar dingen waar je op kunt letten bij het boeken van je vlucht om duurzamer te vliegen en de milieuvervuiling van jouw rondreis te compenseren.

  • Boek als het mogelijk is een directe vlucht zonder tussenlandingen. Een vliegtuig stoot veel CO2 en andere afvalstoffen uit tijdens het opstijgen en landen.
  • Compenseer de CO2-uitstoot van je vlucht. Veel luchtvaartmaatschappijen, bijvoorbeeld KLM, bieden je de mogelijkheid om de CO2-uitstoot van je reis te compenseren. Je betaalt dan – afhankelijk van de lengte en duur van je reis – een paar euro of een paar tientjes extra. Dit geld investeert de luchtvaartmaatschappij of een externe organisatie, zoals Trees for All of Greenseat, in projecten die zich inzetten voor duurzame energie. Denk daarbij aan het planten van bomen, het bouwen van windmolens of het opzetten van duurzame landbouw in ontwikkelingslanden.
  • Travel light. Hoe zwaarder een vliegtuig is, hoe meer brandstof het verbruikt en hoe meer vervuilende stoffen het uitstoot. Probeer je tas of koffer zo licht mogelijk in te pakken en neem als het kan alleen handbagage mee. Scheelt ook nog eens in de portemonnee, want voor het inchecken van een koffer betaal je vaak extra.

2. Gebruik het openbaar vervoer

De CO2-uitstoot van je vliegreizen compenseren is een stap in de goede richting, maar wie nog schoner wilt reizen, laat het vliegtuig staan en kiest voor het openbaar vervoer. Met de trein reis je snel en eenvoudig naar veel prachtige Europese bestemmingen. Ga bijvoorbeeld interrailen en reis met de trein heel het continent rond. Of stap op de nachttrein naar Praag voor een stedentrip. Kies eenmaal aangekomen op je bestemming ook voor het openbaar vervoer – de metro, tram, bus – in plaats van een huurauto. Nog beter én ook nog eens hartstikke leuk en gezond: fietsen en wandelen.

Zwitserland
Zwitserland

3. Kies voor duurzame accommodaties

Niet alle hotels zijn even milieuvriendelijk, maar hoe weet je nou of een accommodatie duurzaam is? Check of jouw hotel of appartement een GSTC of Green Key keurmerk heeft. Dit zijn twee onafhankelijke, internationale organisaties voor duurzaam toerisme. Daarnaast is een all inclusive vakantie niet de beste optie voor het milieu. Onbeperkt eten en drinken is heerlijk, maar all inclusive resorts verspillen ook veel voedsel.

4. Eet vegetarisch of veganistisch op reis

Misschien laat je thuis vlees en/of zuivel ook wel al staan, maar probeer dat op reis af en toe ook eens te doen. Steeds meer mensen eten vegetarisch of veganistisch en dat zie je ook terug op de menukaarten van restaurants. In hippe steden als Berlijn, Londen en New York vind je ontelbaar veel vegetarische en vegan zaakjes waar je de lekkerste gerechten voorgeschoteld krijgt. Lekker voor jou, fijn voor dier, milieu en natuur.

Fruit
Foto: istock.com/Starkovphoto

5. Wees voorzichtig tijdens het duiken en snorkelen

Voor wie op reis gaat naar Australië, Indonesië of Egypte is het duiken tussen de kleurrijke koraalriffen een absoluut hoogtepunt. Wie droomt er niet van om te snorkelen in het Great Barrief Reef. Helaas loopt het Great Barrier Reef, evenals andere koraalriffen ter wereld, groot gevaar en dreigt het zelfs helemaal te verdwijnen. Dat wil niet zeggen dat je niet meer kunt duiken en snorkelen, maar wees wel voorzichtig. Zorg ervoor dat je het koraal niet aanraakt en gebruik zonnebrandcrème zonder oxybenzone en octinoxate.

6. Koop een tweedehands koffer of backpack

Ik geef het toe: ook ik vind shoppen voor een nieuwe koffer of backpack hartstikke leuk. Maar is het echt nodig om iets nieuws te kopen? Misschien heeft een vriend of iemand in je familie nog wel een koffer of tas liggen die je mag gebruiken voor je vakantie of kun je via Marktplaats of Ebay een prima tweedehands koffer aanschaffen. Een duurzaam én goedkoop alternatief voor een splinternieuwe koffer.

Backpacker
Foto: istock.com/Thomas_Zsebok_Images

7. Beperk je plastic afval

Wist je dat jaarlijks meer dan acht miljoen ton plastic afval in de oceanen terecht komt? Als we zo doorgaan verandert de zee in een plastic soep. Kleine veranderingen in je gedrag op reis kunnen al een verschil maken. Neem een herbruikbare waterfles mee en koop geen plastic flesjes (ook nog eens goedkoper!), laat rietjes in restaurants en café’s liggen en neem je eigen boodschappentas mee als je gaat winkelen.

8. Wees zuinig met water op reis

Schoon (drink)water is lang niet in elk land zo gewoon als in Nederland. Wees zuinig met je watergebruik op reis: douche niet te lang en laat de kraan niet onnodig lopen tijdens het tandenpoetsen en afwassen. Nog een tip voor als je gaat backpacken of langer op reis bent: neem kleding mee die je samen kunt wassen, zodat je niet te veel verschillende wasjes moet draaien.

Olifantenrit in Thailand

9. Vermijd dieronvriendelijke excursies

Een olifantenritje, op de foto met een koala of knuffelen met een leeuwenwelpje. Jarenlang waren dit soort dierenattracties razend populair, maar vaak gaat achter deze excursies veel dierenleed verborgen. De ANVR stelde richtlijnen op met do’s en don’ts voor dierenattracties. Vermijd excursies waarbij je direct contact hebt met wilde dieren en kies voor verantwoorde uitjes zoals een wildlife safari in een natuurpark of een walvistour waarbij je de dieren vanaf een afstandje bewondert.

10. Kies voor een lokale gids en kleinschalige plaatselijke reisorganisaties

Reizen met oog voor dier en milieu is een groot onderdeel van duurzaam toerisme. Daarnaast richt duurzaam reizen zich ook op de lokale bevolking. Probeer de locals te steunen tijdens je vakantie en geef je euro’s aan lokale gidsen en projecten in plaats van grote reisorganisaties. Bovendien kent een local zijn of haar stad of land als geen ander en ontdek je met een tour of excursie met een lokale gids de mooiste plekken. Vergeet ook niet een fooi te geven. In sommige landen ligt het loon zo laag dat fooien voor de lokale bevolking van levensbelang zijn.

Dat waren mijn 10 tips voor duurzaam reizen! Wat doe jij om je steentje bij te dragen aan duurzaam toerisme en heb je nog handige tips die ik vergeten ben? Laat het me weten in de comments!

Op vakantie in Nederland

Meer uit het Travel Magazine:

Header foto: Foto: istock.com/Petmal