Als de lente begint en de kersenbloesem rood, wit en roze begint te bloeien, is de beste tijd van het jaar aangebroken in Japan. Wie kan, moet het land tijdens deze jaargetijd bezoeken om dit ongeëvenaarde schouwspel van de natuur in eigen ogen te zien. Vandaag neem ik je ook mee naar de hotpots van zo’n reis. Als Japan een beetje te ver weg is voor je, heb ik ook nog andere steden voor je waar je deze kersenbloesem kunt bewonderen.

Onvergetelijke kersenbloesem

 Kersenbloesem in Japan | De mooiste hotspots | Kersenbloesem buiten Japan

Kersenbloesem

Zo viert japan de tijd van de kersenbloesem

Er is geen vaste datum waneer de eerste kersenbloesembomen beginnen te bloeien omdat dit afhankelijk is van het klimaat van jaar tot jaar. Het begint eerst in het zuiden van het land te bloeien en daarna werkt het zich langzaam omhoog naar het noorden, vandaar dat het ook “De voorkant van de bloem’ wordt genoemd. Dit zijn in de perfecte wereld de ideale omstandigheden. Als je dus de mooiste gedeeltes van Japan wilt beleven, moet je reis dus in het zuiden beginnen en doorgaan naar het noorden. Nu komt het slechte nieuws: Eenmaal uitgebloeid zijn de bomen maar 10 dagen in hun volle glorie. Daarom bestaat er nu ook een wetenschap die voorspellen wanneer de eerste dag zal zijn dat de bloemen zullen gaan bloeien.

Dat de kersenbloesem zo’n hoge culturele waarde heeft, is te wijten aan de symboliek die eraan gekoppeld is. De ontplooiing van de kersenboom staat voor schoonheid en een nieuw begin, maat als gevolg van hun korte houdbaarheid staat het ook voor de vergankelijkheid van deze schoonheid.

Kersenbloesem

Deze plekken moet je bezoeken in Japan om prachtige kersenbloesem te zien

In bijna alle japanse parken en tuinen bloeit op het zelfde moment de roze kersenbloesem. Dan is het moeilijk om echt te bepalen welke favoriet of welke plek nog zelfs beter is, maar eigenlijk is het gewoon wel prachtig. Een rondreis naar verschillende plekjes zal een tal van indrukken van kersenbloesem bij je achterlaten en aan de andere kant krijg je ook nog veel informatie over Japan, het land van diversiteit. Je kunt je route ook daar naar aanpassen en een paar van de belangrijkste tips geef ik je daarvoor hieronder in dit artikel.

 Tokyo, Kyoto en Mount Fuji moeten niet alleen aan de top voor deze bezienswaardigheid, maar ook om de kleurrijke Japanse cultuur te ervaren.

Kersenbloesem

Kersenbloesem in Tokio beleven

Op het eerste gezicht zou je het grote en drukke Tokio vast niet verwachten, maar er zijn hier genoeg rustige en idyllische hoekjes te vinden. In parken zoals het edo Park, Shinijuku Gyoen, Sumida Park, Inokashira Park, je naar een andere wereld brengen. De stad heeft bij elk seizoen wel een aparte charme, maar in het voorjaar wanneer de kersenbloesem bloeit krijgt het een magisch karakter. Betoverd door roze bloemen is ook de rivier de Meguro. Dit moet je gezien hebben!

Wanneer het bloeit in Kyoto

Kyoto is de plaats in Japan voor iedereen die geïnteresseerd is in cultuur en geschiedenis, tussen maart en april kun je ook nog eens de stad mooi zien opbloeien. Het gebied van Arashiyama Maruyama Park en het zogenaamde philosopher’s pad zijn plekken in Kyoto die je tijdens de kersenbloesemtijd niet mag missen.

Briefkaarthotspot: Mount Fiji Vulkaan

De Japanse aard uniek en ongewoon en de grootste berg van Japan, Fuji vulkaan, is er eentje die je hiervoor in gedachte moet houden. Met deze berg op de achtergrond en de prachtige kersenbloesem takken op de voorgrond schiet je de perfecte vakantiefoto.

Kersenbloesem

Japanse kastelen

De vele grote kastelen zijn onmisbaar voor de traditionele cultuur net zoals de kerssenbloesem. Als ik hier drie plekken moet noemen die je echt niet moet missen, dan zijn het wel: Hirosika, Matsumoto en Himeji. Het is echte eye candy om hier de kersenbloesem in bloei te zien en dat maakt een rondreis door japan zo speciaal tijdens deze tijd van het jaar.

Kersenbloesem
Brug Himeji in Hyogo. Foto: iStock.com/Jui-Chi Chan

Andere aanbevelingen voor je rondreis door Japan

  • Takato Castle Ruins Park in Nagano
  • Tsurugaoka Hachimango Schrein
  • Berg Yoshinoyama
  • Fukuoka
  • Chidorigafuchi Park
Yoshinoyama

De kersenbloesem buiten Japan beleven

In andere Aziatische landen zoals Taiwan, Korea, China en de Filipijnen is de Hanami iets minder. Ook in veel steden in het westen kunnen bewoners en toeristen grote verzamelingen kersenbloesembomen aanschouwen. Als eerste stad kreeg Washington D.C.als geschenk van de Japanse regering 3000 planten om deze prachtige bomen ook in het buitenland te laten groeien. Dus nu wordt Washington beschouwd als kersenbloesem hoofdstad van de Westerse wereld. Hierna volgde er nog meer steden waaronder Rome en Vancouver. En nu worden ook deze steden in het voorjaar ondergedompeld in een zee van roze bloemen.

In steden zoals Helsiniki bijvoorbeeld, zijn er zogenaamde ‘Cherry Blossom Festivals’ echter komt dit niet van de Japanse regering af, maar wordt het wel door Japan aangestuurd. Ook in andere steden vind je deze planten terug die de kroon spannen en bezoekers elke dag inspireren. Zo is dat ook het geval in de tuin van de koning in Stockholm, in de botanische tuin van Brooklyn in New York en bij de Eifeltoren in Parijs. Ook in hamburg kun je dit in pracht en praal vinden. het Hamburg Blossom Festival is het grootste van zijn soort in Duitsland en viert de Japanse cultuur met eten muziek en traditionele vechtpsorten. Het festival in Hamburg vindt plaats in mei.

Grijpt het je ook zo aan om zoveel schoonheid te ontdekken tijdens zo’n reis? zoals je gewend bent vind je op mijn blog de goedkoopste deals, maar een verzoek sturen voor een rondreis is geheel gratis hoor. Als de kosten toch nog iets te hoog zijn voor een reis naar Japan kan ik je een stedentrip aanbevelen op één van de bovenstaande steden. Als de gedachtes aan japan gewoon niet weg gaan kun je altijd nog inspriratie opdoen in mijn Travelmagazine.