Als de lente begint en de kersenbloesem rood, wit en roze begint te bloeien, is de beste tijd van het jaar aangebroken in Japan. Wie kan, moet het land tijdens dit jaargetijde bezoeken om dit ongeëvenaarde schouwspel van de natuur met eigen ogen te aanschouwen. Niet alleen in Japan bloeit de kersenbloesem, je leest hier ook op welke andere plaatsen je kersenbloesem kunt bewonderen.

Elk jaar kijken de Japanners uit naar het eerste bloesemen van de kersenbloesembomen. Als het dan eind maart zo ver is, stromen de liefhebbers de parken en tuinen in voor de traditionele “Hanami”, waarvan de betekenis “bloesem bekijken” is. Dit is een vast onderdeel van de Japanse cultuur. Met vrienden en collega’s wordt er tot laat in de nacht buiten gepicknickt en gevierd dat de lente begonnen is. De prachtige kleuren van de kersenbloesem wakkeren de levensvreugde aan en hebben een bijna magische werking, die moeilijk in woorden te vatten is. Natuurlijk doen we toch een poging en waar woorden tekort schieten, zullen we de beelden voor zich laten spreken.

De mooiste plaatsen om de kersenbloesem te bewonderen

 Kersenbloesem in Japan | De mooiste hotspots | Kersenbloesem buiten Japan

Kersenbloesem

Wanneer bloeit kersenbloesem in Japan?

Er is geen vaste datum waneer de eerste kersenbloesembomen beginnen te bloeien omdat dit afhankelijk is van het klimaat van jaar tot jaar. De eerste bomen beginnen in het zuiden van het land te bloeien, waarna je steeds iets noordelijker bloeiende kersenbloesem kunt ontdekken. Wil je optimaal van dit “bloeifront” genieten, dan is het dus zaak van zuid naar noord te reizen. Nu komt het slechte nieuws: eenmaal in volle bloei zijn de bomen maar 10 dagen in hun volle glorie te bewonderen.

Wel zo handig om dus vooraf te weten wanneer de kersenbloesem haar prachtige kleuren tentoonspreid. In Japan is het voorspellen van de eerste bloeidag een serieuze zaak, waarvoor het Japans meteorologisch instituut wordt ingeschakeld. Voor 2021 is de forecast dat in Tokyo de eerst bloesem op 15 maart in bloei staat. Op 22 maart zal de kersenbloesem in deze regio op haar hoogtepunt bloeien, waardoor het laatste weekend van maart de Japanse bevolking naar de parken trekt om het begin van de lente te vieren. In Osaka zal de eerste kersenbloesem volgens de voorspelling op 20 maart voluit bloeien. “Peak bloom” rond Osaka is op 28 maart, waardoor sakura (het verschijnen van de kersenbloesem) het eerste weekend van april gevierd wordt. De laatste bomen bloeien op rond 1 mei, op het noordelijke eiland Hokkaido. Dat de kersenbloesem zo’n hoge culturele waarde heeft, komt door de symboliek die eraan gekoppeld is. Het opbloeien van de kersenboom staat voor schoonheid en een nieuw begin, maar doordat de bomen snel weer uitgebloeid zijn ook voor de vergankelijkheid van deze schoonheid.

Kersenbloesem

De mooiste plekken in Japan om de prachtige kersenbloesem te zien

In bijna alle japanse parken en tuinen bloeit in de lente de roze kersenbloesem. Het is dan ook moeilijk om een plaats aan te wijzen die nog mooier is dan alle anderen. Een rondreis langs verschillende plaatsen kunnen we van harte aanbevelen. Niet alleen om de kersenbloesem in al haar facetten te leren kennen maar ook om de diversiteit van Japan te ondervinden. Tokyo, Kyoto en de Mount Fuji vulkaan horen natuurlijk niet alleen bovenaan je lijstje te staan vanwege de prachtig bloeiende kersenbloesem maar ook om de kleurrijke Japanse cultuur en natuur te leren kennen.

Kersenbloesem

Kersenbloesem in Tokyo

Op het eerste gezicht zou je het in het grote en drukke Tokio niet verwachten – maar er zijn in deze miljoenenstad vele rustige en idyllische plekjes te vinden. In parken zoals het Edo Park, Shinijuku Gyoen, Sumida Park en Inokashira Park vergeet je direct de stad om je heen. Tokyo is in elk seizoen charmant maar krijgt in het voorjaar, wanneer de kersenbomen bloeien, een wel haast magisch karakter. De oevers van de Meguro rivier veranderen in een zee van roze bloemen. Deze aanblik wil je absoluut niet missen!

Kersenbloesem drijft op de rivier in Tokyo

Kersenbloesem in Kyoto

Wie interesse heeft in cultuur en geschiedenis, is zeker op zijn plaats in Kyoto. Tussen maart en april kun je ook nog eens de stad zien opbloeien. Het gebied rond Arashiyama,  Maruyama Park en het zogenaamde philosopher’s path zijn plekken in Kyoto die je tijdens de kersenbloesemtijd niet aan je voorbij wilt laten gaan.

Philosophers Path in Kyoto in de kersenbloesemtijd
Philosophers Path

Briefkaarthotspot: Mount Fuji Vulkaan

Hoe bijzonder de Japanse natuur is, word je direct duidelijk als je aan de voet van Mount Fuji, vulkaan en hoogste berg van Japan, staat. Met deze berg op de achtergrond en de prachtige kersenbloesem takken op de voorgrond schiet je de perfecte vakantiefoto. Een wonderschoon tafereel dat symbool staat voor Japan.

Kersenbloesem aan de rand van Mount Fuji

Kersenbloesem rond Japanse kastelen

De vele kastelen en burgen horen net zo bij Japan als de kersenbloesem zelf. Als we hier drie plekken moeten noemen die je echt niet wilt missen, dan zijn het wel Hirosika, Matsumoto en Himeji. De kastelen zijn een genot voor het oog en als je het geluk hebt dat de kersenbloesem is opgebloeid terwijl je er bent, maakt het de aanblik nog zo veel specialer en is je rondreis door Japan sowieso onvergetelijk.

Kersenbloesem bij het kasteel van Himeji in Japan

Andere aanbevelingen voor je rondreis door Japan tijdens de kersenbloesemtijd

  • Takato Castle Ruins Park in Nagano
  • Het Tsurugaoka Hachimango heiligdom
  • De berg Yoshinoyama
  • Fukuoka
  • Chidorigafuchi Park
Yoshinoyama

De kersenbloesem buiten Japan beleven

In andere Aziatische landen zoals Taiwan, Korea, China en de Filipijnen wordt de Hanami minder uitbundig gevierd. Ook in veel steden in het westen kunnen bewoners en toeristen grote verzamelingen kersenbloesembomen bewonderen. Als eerste stad kreeg Washington D.C. in 1912 als geschenk van de Japanse regering 3000 planten om deze prachtige bomen ook in het buitenland te laten groeien. Washington D.C. wordt ook wel beschouwd als kersenbloesem hoofdstad van de Westerse wereld. Er volgden ook geschenken aan Rome en Vancouver, waardoor ook deze steden in het voorjaar ondergedompeld worden in een zee van roze bloemen.

Kersenbloesem in Washington DC
Kersenbloesem in Washington DC

In steden zoals Helsiniki worden de ‘Cherry Blossom Festivals’ niet door de Japanse overheid geinitieerd maar door inwoners die oorspronkelijk uit Japan afkomstig zijn. Ook in andere bezienswaardige steden zetten de bomen de kers op de taart en laten deze steden nog meer stralen dan normaal al het geval is. Denk hierbij aan de Koninklijke tuin van de koning in Stockholm, de botanische tuin in Brooklyn in New York en rond de Eifeltoren in Parijs. Ook in Hamburg kleuren de straten roze. Het Hamburg Blossom Festival is het grootste van zijn soort in Duitsland en viert de Japanse cultuur met eten, muziek en traditionele vechtpsorten. Omdat in Japan het klimaat milder is als bij ons in het westen, bloeit de kersenbloesem in Nederland in april en mei.

Kersenbloesem in Nederland

Dankzij de Japan Women’s Club kun je elk voorjaar de pracht en praal van het kersenbloesembos in het Amsterdamse Bos bewonderen. Je kunt er picknicken onder een zee van bloemen in de 400 bomen.

Ben jij klaar om zoveel schoonheid te ontdekken tijdens je reis? Zoals je gewend bent, vind je in ons Travel Magazine de goedkoopste deals, maar een verzoek sturen voor een tip voor een reis naar Japan is geheel gratis hoor. Stuur ons hiervoor een berichtje op Facebook! Als de kosten toch nog iets te hoog zijn voor een reis naar Japan kunnen we je een stedentrip aanbevelen naar één van de bovenstaande steden. Je zult er geen spijt van krijgen!

Meer uit het Travel Magazine: