Vliegen is met afstand de meest vervuilende manier van reizen. Jouw vakantie zorgt voor heel wat CO2 uitstoot die je op verschillende manieren kunt compenseren. Hoe dat werkt? Je leest het hier!
Een paar weken surfen op Bali, backpacken door Zuid-Amerika of een weekje shoppen in New York, wie houdt er niet van reizen? Helaas zorgen (verre) vliegreizen voor een flinke uitstoot van CO2 wat weer invloed heeft op klimaatverandering en de opwarming van de aarde. Door CO2 te compenseren verlaag je je jouw CO2 footprint en reis je een stukje duurzamer. Maar, hoe werkt dit precies? Ik geef antwoord op de vijf meest prangende vragen over CO2 compensatie.
Wat is CO2? | Hoeveel CO2 stoot een vliegtuig uit? |
Wat betekent CO2 compensatie? | Hoe kun je de CO2 uitstoot van je vliegreizen compenseren? | Waar kun je CO2 compenseren?
Wat is CO2?
CO2 is de afkorting voor koolstofdioxide, een broeikasgas dat vrijkomt bij het verbranden van fossiele brandstoffen zaols aardolie, steenkolen en aardgas. Broeikasgassen zoals CO2 komen van nature voor in de atmosfeer en houden de warmte van de zon vast. Zonder broeikasgassen zou het op aarde een stuk kouder zijn. Er zijn veel factoren die invloed hebben op jouw persoonlijke CO2 footprint: van wat je eet tot hoe je naar je werk reist, hoe hoog je verwarming thuis staat én hoe vaak en waar je op vakantie gaat. Reizen met het vliegtuig is bijvoorbeeld vele malen vervuilender dan een vakantie met de trein.
Hoeveel C02 stoot een vliegtuig uit?
Een vliegtuig stoot CO2 uit door het verbranden van kerosine. Hierbij komen ook nog andere schadelijke stoffen en broeikasgassen vrij. Hoeveel CO2 uitstoot een vliegreis precies veroorzaakt, hangt onder andere af van de lengte van de reis, het type vliegtuig en het aantal overstappen. Een vliegtuig stoot de meeste CO2 uit tijdens het opstijgen en landen, dus hoe meer tussenlandingen een vliegtuig maakt, hoe vervuilender de reis is. Daarnaast zijn nieuwere vliegtuigen vaak minder vervuilend en kun je dus het beste kiezen voor een vliegmaatschappij met een moderne vloot.
Bron: flygrn.com
Wat betekent CO2 compensatie?
De beste manier om de uitstoot van CO2 tegen te gaan, is door de uitstoot daarvan te voorkomen, bijvoorbeeld door minder met het vliegtuig te reizen. CO2 compensatie – ook wel klimaatcompensatie genoemd – is een manier om uitstoot die je niet kunt of wilt vermijden, te compenseren. Dit betekent dat je ervoor zorgt dat ter compensatie van de CO2 die jij uitstoot, ergens anders CO2 uit de lucht wordt gehaald of minder uitgestoten wordt. Er zijn verschillende manieren om CO2 te compenseren. Het planten van bomen is een van de bekendste voorbeelden. Een boom haalt CO2 uit de lucht en zet die om in zuurstof en biomassa. Een andere manier om CO2 te compenseren is door te investeren in duurzame projecten en milieuvriendelijke alternatieven voor vervuilende energie zoals het bouwen van een windmolenpark.
Hoe kun je de CO2 uitstoot van je vliegreizen compenseren?
Dit betekent niet dat jij na je vakantie op Bali zelf een boom hoeft te planten of een windmolen moet bouwen. Er zijn wereldwijd veel organisaties die reizigers en consumenten helpen bij het compenseren van CO2 uitstoot. Hoe dat werkt? Jij betaalt bovenop de standaardprijs van je vliegticket een paar euro of een paar tientjes extra die de organisatie in kwestie vervolgens investeert in kilmaatcompensatie. Het compenseren van CO2 kan over de hele wereld plaatsvinden. Zo kun je bijvoorbeeld de CO2 die je bij Schiphol uitstoot, compenseren door bomen te planten in Brazilië of een windmolenpark te bouwen in India. Veel klimaatcompensatie bedrijven kiezen er juist voor om te investeren in projecten in ontwikkelingslanden. Deze projecten gaan niet alleen klimaatverandering tegen, maar helpen ook de levensstandaard van de lokale bevolking verbeteren.
Waar kun je CO2 compenseren?
Zowel in Nederland als in het buitenland zijn tal van organisaties die voor jou de CO2 uitstoot van je vliegreis compenseren. Het zijn er zó veel dat de kans groot is, dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Welke organisaties zijn nou echt betrouwbaar en hoe weet je zeker dat jouw donatie echt bijdraagt aan het terugdringen van de CO2 uitstoot? Check bij het kiezen voor klimaatcompensatie of een organisatie een keurmerk heeft zoals Gold Standard of VCS. Dit zijn twee strenge, international keurmerken voor CO2-reductieprojecten.
Bij vliegreizen zijn er twee manieren van CO2 compensatie: direct via de luchtvaartmaatschappij of via een externe organisatie. Bij KLM kun je bijvoorbeeld kiezen voor CO2ZERO. Je betaalt dan een klein beetje extra om je vlucht CO2-neutraal te maken. KLM investeert jouw donatie in CO2-verminderingsprojecten die het Gold Standard-certificaat hebben. Daarnaast kun je ook voor klimaatcompensatie via een andere organisatie kiezen. Een aantal voorbeelden zijn Greenseat, Hivos, Trees for All, Fair Climate Fund en FlyGRN. Deze organisaties investeren bijvoorbeeld in het planten van bomen of duurzame energie in ontwikkelingslanden. Ook de ANVR biedt reisorganisaties sinds kort de mogelijkheid om CO2 te compenseren.