Kristalheldere zee, wonderschone zandstranden en wuivende palmbomen – dat is wat in me opkomt als ik aan Kreta denk. Vanaf mijn eerste vakantie op het grootste Griekse eiland ben ik verknocht. Zodra je voet zet op het eiland nestelt het zich in je hart.

Na mijn eerste rondreis wilde ik liever niet meer terug naar het koude noorden. Als je al eens in Griekenland bent geweest, dan weet je dat de gastvrije Grieken je een bijzonder warm welkom geven. Kreta heeft de perfecte grootte om alle wonderschone stranden en historische plaatsen in ongeveer veertien dagen te ontdekken, zonder je te hoeven haasten. Dit gaat natuurlijk het beste per huurauto, aangezien deze je ook naar de minder toegankelijke pareltjes op het eiland kan brengen. Wanneer je langs de kustwegen rijdt of het eiland van noord naar zuid doorkruist, zul je gegarandeerd een van de vele kleine, witte kerkjes tegenkomen die je van de typische ansichtkaarten van de Griekse eilanden kent. Maak zeker een stop! Ik had het geluk dat het kerkje waar ik stopte niet gesloten was. In de koele gebedsruimte voelde ik me een reus, want hier, midden op het eiland, had het kleine gebedshuis nog geen tien plaatsen! Het ruikt er naar hout en kalksteen en de kleine stoelen knarsen wanneer je er plaatsneemt. Ik geef je vandaag mijn tips voor een vakantie op Kreta en welke mooie plekken je zeker moet bezoeken tijdens een kleine rondreis per huurauto, zodat je bij je volgende vakantie precies weet waar je zijn moet.

Kreta tips voor zonneaanbidders

Kaart van Kreta

Op onderstaande Kreta kaart vind je de belangrijkste bezienswaardigheden, mooiste stranden en enkele leuke tavernes op Kreta. Kreta is het grootste eiland van Griekenland en behoort tot een van de zuidelijkste Griekse eilanden in de Middellandse Zee.

Vervoer op Kreta

Kreta in het kort:

Grootte van het eiland: 8.303 km2
Lengte: 265 kilometer
Breedte: tussen de 12 en 60 kilometer
Ligging: een van de zuidelijkste eilanden van Kreta
Aantal inwoners: 623.065
Hoofdstad: Heraklion
Vliegvelden: Heraklion (HER) en Chania (CHQ)
Vliegtijd: ongeveer 3.5 uur
Tijdverschil: 1 uur later

Deze Kreta tips en bezienswaardigheden zijn vooral geschikt om per huurauto te verkennen maar er zijn natuurlijk ook andere opties. Zo zijn taxi’s vrij goedkoop in Griekenland. De prijzen voor een rit liggen in het hele land op hetzelfde niveau. Is de transfer van de luchthaven naar je hotel of vakantiehuis niet inbegrepen bij je vakantie, dan kun je een taxi nemen. Van het vliegveld in Heraklion naar Chersonissos zal de rit waarschijnlijk iets meer dan dertig euro kosten. Let erop dat de chauffeur de meter aanzet bij het vertrek. Tussen alle toeristische plaatsen op Kreta rijden streekbussen. Vooral vanuit de grote badplaatsen zoals Chersonissos en Malia kun je goed de bus nemen voor een excursie of daguitstap. De bussen rijden onder de vlag van KTEL maar zijn eigendom van allerlei kleine BVtjes.

Kreta bezienswaardigheden

Rondreis door het noorden van Kreta

Als je een vlucht naar Kreta boekt, land je waarschijnlijk in Heraklion, de hoofdstad van het eiland. De luchthaven is enigszins chaotisch maar het autoverhuurbedrijf helpt je graag aan een huurauto. Binnen afzienbare tijd heb je de papieren en autosleutel van je huurauto in handen en kun je je koffers inladen. Een van de voordelen van een huurauto is dat je niet op de transferbus van het hotel aangewezen bent, waardoor je als je pech hebt op nog twintig andere vakantiegangers moet wachten. Met een huurauto ben je een stuk flexibeler. In het noorden van het eiland liggen de straten er prima bij. Hierdoor kun je ontspannen van de prachtige lagune van Balos in het noordwesten naar Sitia in het noordoosten rijden. Je kunt in ongeveer vijf uur het eiland van west naar oost doorkruisen. Van noord naar zuid duurt de reis slechts anderhalf uur. Kreta is zeker geen rond eiland, en daarom heb ik ook geen typische ‘rondreis’ uitgestippeld waarbij je in een grote cirkel het eiland rondrijdt. Op Kreta is het handiger de verschillende bezienswaardigheden als excursies te bezoeken en twee hotels (een in het noorden en een in het zuiden) als uitgangspunt te nemen.

Kreta tips huurauto

Heraklion (of Iraklion) en omgeving

Wanneer je van plan bent twee weken naar Kreta te gaan, moet je in ieder geval de tijd nemen om de hoofdstad te verkennen. Het oude centrum van Heraklion, tegenwoordig steeds vaker Iraklion genoemd, is simpelweg schitterend. Als je geluk hebt verblijf je in een klein pensionnetje midden in de stad en kun je je laten verwennen door de Griekse gastvrouw of -heer en van hieruit de stad verkennen. De Venetiaanse Loggia is in het bijzonder een bezoekje waard, net als de Agios Titos kerk en de Morosini fontein. Als je je voor de Griekse cultuur en geschiedenis interesseert, is het archeologisch museum een interessante stop. Hier vind je munten uit het Paleis van Knossos en vele andere artefacten uit lang vervlogen tijden.

Kreta tips huurauto

Het paleis van Knossos

Een echte highlight is het Paleis van Knossos. Op slechts vijf kilometer van Heraklion ligt het tempelcomplex op een heuvel met uitzicht over Kreta’s landschap vol olijfbomen. Het paleis zou al sinds 3000 voor Christus bestaan. Neem rustig een paar uur de tijd om het complex te verkennen, want het is echt indrukwekkend om door de oude ruines te slenteren en je voor te stellen hoe de mensen hier vijfduizend jaar geleden in de smalle gangen geleefd en gewerkt hebben. Als je ziet hoe geavanceerd de toevoersystemen toen al geweest moeten zijn, kun je niets dan respect hebben voor de slimme ingenieurs uit de Griekse Oudheid. Een kleine parkeertip: zet je auto niet op de eerste de beste parkeerplaats die je tegenkomt. Deze parking hoort misschien bij een restaurant, en de eigenaar zal je dan dringend verzoeken ook in zijn of haar restaurant te komen eten. Het is het beste al vroeg te arriveren, zodat je vlakbij het paleis kunt parkeren en alles hebt gezien voordat de grote toeristenstroom op gang komt. Bovendien kun je dan de hele middag nog op het strand doorbrengen.

Kreta tips huurauto, paleis van Knossos

De lagune van Balos

Ongeveer drie uur rijden van de hoofdstad van het eiland ligt de wonderschone Lagune van Balos. Neem de tijd om de noordwestkust van het eiland te verkennen. Als je vroeg vertrekt, kun je een groot deel van de dag in en rond de lagune doorbrengen. Het is er werkelijk heerlijk. De eerste toeristenboten komen er rond twee uur aan. Je komt in de lagune door na Kissamos de borden richting Balos te volgen. Hier wordt de weg wat hobbelig, rijd dus langzaam over de grindweg naar de parkeerplaats. Hier betaal je de enorme entree van €1 per persoon, en kun je in twintig minuten het strand in kwestie bereiken. Dat klinkt als een lange wandeling, maar deze is zeker de moeite waard.

Kreta tips huurauto, de lagune van Balos

Zodra de excursiebootjes komen, kun je de toeristenstroom een tijdje aanschouwen, of je kunt je spullen weer inpakken en terug richting Heraklion rijden. Houd halverwege halt in Rethymnon.

De havenstad Rethymnon

Dit havenstadje is wonderschoon en leent zich prima om even op te steken. Laat je de visgerechten wel smaken en zet daarna koers naar de volgende bezienswaardigheid: de Vesting van Rethymnon. Je kunt aan de voet van dit Venetiaanse fort parkeren en je hoeft daarna alleen nog omhoog te klimmen. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over het eiland en de zee. Op een steenworp afstand kun je kosteloos een piratenschip enteren en bezichtigen. Genoeg gezien voor vandaag? Zet dan weer koers richting je hotel en geniet van de rit en het uitzicht langs de kust. Als je geluk hebt bloeien er wilde oleanders langs de weg.

Kreta tips huurauto, oude venetiaanse haven

Wie van palmenstranden houdt, gaat naar Vái. Vanuit Heraklion is het 2.5 uur rijden naar het uiterste noordoosten van Kreta, waar je een van de mooiste stranden van het eiland vindt. De rit hierheen loont zich echter alleen in het laagseizoen, daarbuiten is deze baai met de prachtige palmbomen eigenlijk te vol.

Het noorden van Kreta is zeer populair onder toeristen. Wie zich in het feestgedruis wil storten, gaat naar Chersonissos. Als je echter liever de natuur van Kreta opzoekt, raad ik je aan je spullen te pakken en met de auto de bergen van Kreta te bedwingen. De minder toeristische zuidkust bereik je in minder dan twee uur. Vergeet niet een van de kleine kerkjes op de route te bezoeken. Buiten jijzelf is er misschien enkel een kudde schapen onderweg door de bergen. Neem voor de zekerheid een trui mee de bergen in want de wolken hangen vaak laag en zorgen soms voor onverwacht koele temperaturen.

Rondreis door het zuiden van Kreta

De absolute highlights van mijn vakantie bevonden zich aan de zuidkant van Kreta. De ideale uitvalsbasis is vanuit het centrum van de zuidkust, zodat je gemakkelijk naar het oosten en het westen kunt uitzwermen.

Kreta tips huurauto

Wandelen door de canyons in het zuiden van Kreta

Sportieve vakantiegangers kunnen zich uitleven in de Samaria kloof. Deze ligt in het zuidwesten van Kreta en biedt wonderschone vergezichten. Let op, deze wandeling kan vijf tot acht uur in beslag nemen. Neem genoeg proviant mee en verruil je flip flops voor wandelschoenen. De route is ongeveer zeventien kilometer lang en inclusief transport van en naar de kloof ben je dus de hele dag onderweg. Als dit je niet afschrikt, zul je een spannende excursie met een spectaculair uitzicht beleven. In de winter verandert de kloof in een rivier en is deze dan ook niet begaanbaar. Als je een kloof zoekt die buiten de platgetreden paden ligt, is een tour door de Agia-Irini kloof misschien wel wat voor je. Deze is slechts 7,5 kilometer lang en, anders als de Samaria kloof, het hele jaar toegankelijk. Neem proviant mee, je waterfles kun je telkens vullen bij drinkwaterkranen op de route.

Kreta tips huurauto, Samariakloof

Hippies en grotten in Matala

Wist je dat zich lange tijd een hippiegemeenschap op Kreta bevond? In de kleine baai van Matala richtte een kleine groep de eeuwenoude grotten huiselijk in. Zelfs Cat Stevens en Bob Dylan zouden hier een tijdje gewoond hebben, zo vertelde de trotse eigenaresse van een boetiekje in het oord. Je kunt bij de ingang van de grot neerstrijken, het leven overpeinzen bij een goed glas wijn, en tegelijkertijd van het uitzicht over het dorp en de baai genieten. Keer met een goed geweten terug naar een van de restaurants aan het strand om te genieten van versgevangen vis en lekkere lokale groentes. Zo ben je klaar voor een kleine tour door het dorp. Matala heeft zijn alternatieve charme bewaard. Zoek je een souvenir voor je geliefden, dan zul je dat hier zeker vinden. Een bijzondere plaats, zeker als je zelf enige tijd met lange haren en broeken met wijde pijpen door Zuid-Europa getourd hebt. De hippies zijn al lang vertrokken, maar de grotten blijven op hun plaats. Aan de rand van het plaatsje kun je goed parkeren. Neem je zwembroek mee en maak het je gemakkelijk op het leuke strandje. Je kunt vanaf het strandje naar de grotten klimmen. Als je goed kijkt kun je de peace symbolen en Yin en Yang tekens nog op de muur gekerfd zien staan. Ik kan me goed voorstellen dat de voormalige bewoners hier lekker in hun vel zaten. Excursies rond Matala zijn zeer geliefd bij vele vakantiegangers, maar laat dat je niet tegenhouden om er een bezoek te brengen!

tips Kreta huurauto, Matala

Het strand van Preveli – met de groeten van James Bond

Een highlight is het strand van Preveli. Het zijn hier niet zozeer de zee of het strand die beklijven, maar de grote palmentuin die het riviertje omzoomt dat vanuit de bergen de zee in vloeit. Met de huurauto rij je naar het Klooster van Preveli, dat overigens ook zeer aangenaam is voor de ogen. Vanaf hier is het nog 450 treden naar het strand beneden. Trek hiervoor passend schoeisel aan. Beneden aangekomen moet je door de Megalopotamos rivier waden om op het strandje te komen.

Kreta tips huurauto Preveli strand

Rust uit op het strand of huur een waterfiets en vaar stroomopwaarts. Hoe verder je op de rivier vaart, hoe meer het begint te voelen als een James Bond film. Eigenlijk missen alleen nog een helikopter en een speedboot, die in deze bijzondere omgeving om het hardst racen. Deze mix van strand, rivier en prachtige dadelpalmen vind je nergens zoals hier. In de baai staat ook een grote rots, afhankelijk van de hoek heeft deze precies de vorm van een hart. Als je hier een paar romantische plaatjes schiet, heb je een prachtige herinnering aan deze mooie rondreis.

Kreta tips huurauto, Loutro

Top 5 – de mooiste stranden van Kreta

Dit is mijn top vijf van mooiste stranden op Kreta:

  • De Lagune van Balos: dit strand wil je zeker niet overslaan, als je onderweg bent op Kreta. Het eiland Kap Tigani is door middel van een smalle landstrook aan Kreta verbonden. het water komt veelal slechts kniehoog en het felblauw staat in sterk contrast met het zand. Een aanzicht waarvan je het beste vroeg in de ochtend genieten kunt, voordat de meeste dagjesmensen hier arriveren.
  • Falassarna Beach: het strand van Falassarna ligt slechts enkele kilometers van de Lagune van Balos verwijderd. Het strand wordt vanwege het heldere water en het fijne zand vaak als HET droomstrand van Kreta betiteld. Talrijke bars en restaurants in de omgeving zorgen voor een perfecte stranddag.
  • Elafonissi Beach: dit strand is vooral vanwege de ongewoon roze kleur van het zand bekend. Ja, dat lees je goed, bij kalme zee en weinig wind glinstert er een roze gloed over het strand! Daarmee behoort het strand tot de mooiste gekleurde stranden ter wereld!
  • Preveli Beach: het palmenstrand van Preveli is alleen na een kleine wandeling te bereiken. Deze is zeker de moeite waard, want een oever vol palmbomen kom je niet iedere dag tegen!
  • Vai Beach: het strand van Vai is een andere droombestemming aan de oostkust van Kreta. Vooral in het laagseizoen, als het hier minder druk is, kun je hier echt genieten.

Uitgaan op Kreta

Denk je aan uitgaan op Kreta, dan denk je aan stappen in Chersonissos, en denk je aan Cherso, dan denk je aan Star Beach. Op Star Beach worden pool parties naar een nieuw niveau getrokken. Beats van de DJ’s en het zonnetje op je bol vormen een heerlijke combinatie. Ben je niet vies van een Nederlands tintje, dan zijn bars als ’t Hof van Holland en Bio Bio voor jou. Bekende clubs in Chersonissos zijn de Cameo Club, El Paradiso en de Havana Club. Naast Chersonissos, is ook het nachtleven in Malia en Stalis de moeite waard. In de waterfront bars van Malia komen regelmatige internationale DJ’s hun plaatjes draaien. Ook onder Engelse jongeren is deze badplaats populair. Tijdens het uitgaan in Malia kun je clubs als Malibu, Energy en Banana bezoeken. Gezellige tavernes en barretjes vind je overal op Kreta.

Uitgaan op Kreta

Plan je vakantie op Kreta

Je zult zien dat Kreta de perfecte mix van fantastische stranden en indrukwekkende historische plaatsen biedt. Neem voor beide uitgebreid de tijd en als je de mooiste stranden en het Paleis van Knossos vroeg genoeg op de dag bezoekt, ben je alweer op de terugweg voordat de grote toeristenstroom op gang komt. Met een huurauto ben je flexibel en onafhankelijk, en kom je ook op plaatsen die je met het openbaar vervoer niet bereiken kunt. Al wanneer je het vliegveld verlaat heb je alle vrijheid en hoef je minder met andere vakantiegangers rekening te houden. Laat Kreta niet aan je voorbij gaan, het eiland is in elk jaargetijde een bezoek waard!

De beste Kreta vakanties

Meer tips voor de Griekse eilanden: