Iedereen kent dit eiland en iedereen houdt ervan. Of je er nou zelf bent geweest of dat je alleen de plaatjes hebt gezien: de witte huisjes met blauwe koepeldaken, de net zo blauwe zee en de stralende zon zijn voor iedereen een bron van betovering!

Santorini is de parel van Griekenland, een wilde vulkaan bebouwd met romantische gebouwen en unieker dan welk eiland ter aarde dan ook. Het is dan ook niet schokkend dat vele mensen dit eiland jaarlijks bezoeken! Daarom heb ik ook een aantal Santorini tips voor je verzameld!

Mijn tien Santorini tips

Oriëntatie

Santorini is een archipel – een kleine groep eilanden omringd met de zee. De Grieken noemen het Thira en de hoofdstad heet Firá (ook bekend onder de naam Thera).

Tip 1:

Als je zoekt naar de blauwe daken op de ansichtkaarten: die vind je die niet in Firá. Het uitzicht is daar ook prachtig, maar wat jij zoekt ligt in het noorden van het eiland, in het kleine plaatsje Oia. De hoeveelheid toeristen is hier niet veel minder, maar toch meren hier bijvoorbeeld geen cruiseschepen met dagjesmensen aan.

Oia
Oia
Firá
Firá

Tip 2:

Als je Oia of Firá in alle rust wilt verkennen, blijf dan weg tijdens de middagen. De meeste mensen komen dan van het schip af en nemen de stad over. Rond de namiddag zijn ze weg en keert de rust weer terug in de taverna. Wandel in de ochtend door de straten, dan is het ook koeler, of nip van een glas wijn in de avond en kijk naar de vertrekkende schepen terwijl jij nog even op dit prachtige eiland blijft.

Reis van A naar B op Santorini

Tip 3:

Nadat je in de haven van Firá aankomt, heb je twee opties: een tram die je meeneemt over de steile kliffen of een ritje op een ezel. Ja, een ezel draagt je over de talloze trappen naar het hoogste punt van de stad in het stralende zonlicht. De vraag is natuurlijk of je het wel echt nodig hebt, want de lift werkt ook prima en je eigen twee benen waarschijnlijk ook. Zo bespaar je het arme ezeltje de last om je naar boven te dragen in de hitte.

Donkeys waiting for riding tourists up and down the hills of greece island santorini

Tip 4:

Eenmaal boven moet je van het uitzicht genieten en de zwermende toeristen om je heen vergeten. Loop een zijstraatje in, ga in de schaduw zitten en geef je ogen de kost aan dit spectaculaire panorama. Je komt kleine, nauwe straten tegen, versierde deuren, kleine balkonnetjes met uitzicht op zee, gekleurde bloemen die de ingangen vrolijker maken en winkeltjes waar men de mooiste sieraden verkoopt.

Tip 5:

Je kunt ook rond het eiland reizen met een van de vele boten of als je in de haven arriveert, je direct naar Oia laten brengen. Dit vind ik met name een fijne optie, aangezien je het eiland van een afstandje kunt bewonderen. Daarnaast rijden er ook genoeg bussen, maar deze zitten vaak vol en door de nauwe straten manoeuvreren duurt een tijdje. Het is wel goedkoper, zo’n €1.80 voor een reis tussen Firá en Oia. Je kunt ook voor de comfortabele optie gaan en een auto huren, zo kun je het eiland op flexibele wijze verkennen!

Ontdek het eiland op eigen houtje

Tip 6:

Omdat Santorini de enige bewoonde en actieve vulkaan ter wereld is, mag je de eenzame kraterlandschappen niet overslaan. De krater heeft zich in Santorini met water gevuld, waardoor het lijkt alsof je op een eiland bent en niet op de rand van een krater. Af en toe vind je hete bronnen waar je in kunt baden.

Wie meer wil dan alleen zonnebaden en zich in de Griekse cultuur en geschiedenis wilt verdiepen, moet een bezoek brengen aan het antieke Thera.

santorini here i come iStock_000016719003_Large

Tip 7:

Laten we teruggaan naar een luie loungeplek op het strand – dat hoort ook bij een vakantie in Griekenland natuurlijk. Gelukkig vind je vele stranden op Santorini! Verwacht geen witte stranden met een Caribische flair, je bent wel op een vulkaan, maar dat maakt dit eiland juist zo geweldig. Kijk uit: zwart zand wordt heet, erg heet, dus vergeet je slippers niet! Met name Kamari strand, Perivolos strand en het Rode strand gelden als erg indrukwekkend.

View of the seacoast and the beautiful Red beach at sunset

Boek een grottenverblijf!

Tip 8:

Boek een goed verblijf. Als je de stad te druk vindt en het strand te heet, is er niets beters dan je even terugtrekken in je hotel of appartement om af te koelen of om een dutje te doen.

In Oia en Firá vind je de beroemde grottenverblijfen, de typische witte huisjes die direct in een rots gebouwd zijn. Dat kost je echter wel wat. Ik heb overigens een goedkopere optie gevonden. Kijk hier maar eens:

Foto: airbnb.com
Foto: airbnb.com
Foto: airbnb.com
Foto: airbnb.com
Foto: airbnb.com
Foto: airbnb.com
Foto: airbnb.com
Foto: airbnb.com

Als je meer te besteden hebt, kun je ook in een privévilla of in een hotel overnachten. De keuze is net zo eindeloos als het uitzicht op de horizon vanaf je balkon.

Geniet ervan!

Tip 9:

Natuurlijk heb ik ook wat tips over de Griekse keuken! Honderden tavernes bieden schaduw en allerlei gerechten van het meest mooie eiland in het zuiden van Europa. Treed eens buiten de gebaande paden, klim een paar trappen op en ontdek je eigen insiders tip. Feestbeesten raad ik aan om in Firá te verblijven. De PK Cocktail Bar geldt als hotspot met een geweldig uitzicht. Fans van een drankje kunnen meedoen aan een van de vele wijntours op Santorini en proeven zit erbij inbegrepen!

Traditional Greek Cafeteria with View of Volcano and Santorini iStock_000068076721_Large

Tip 10:

De zonsondergangen op Santorini behoren tot de meest exclusieve ter wereld en ze kosten je niet meer dan waardering en aandacht. Doe die telefoon weg, neem de hand van je partner, open misschien een fles wijn en kijk uit hoe de zee onder de ondergaande zon schittert. Dit moment moet je koesteren!

Windmill against colorful sunset, Santorini, Greece

sunset over Santorini

Santorini is een droom die iedereen eens moet beleven en dan niet als ansichtkaartje! Dompel jezelf onder op dit unieke Griekse eiland. Een vakantie naar dit eiland vergeet je nooit meer. Ik hoop dat mijn tips je helpen om een geweldige vakantie op Santorini te vieren!

Alle Santorini deals

Meer tips voor de Griekse eilanden: