Het hele jaar 2018 zal heel Leeuwarden zijn armen openen om bezoekers van over de hele wereld te ontvangen. De stad is namelijk uitgeroepen tot European Cultural Capital, oftewel Culturele Hoofdstad van Europa voor het jaar 2018. Dit artikel geeft je een compleet overzicht van de festiviteiten!

Het hele jaar 2018 zal heel Leeuwarden zijn armen openen om bezoekers van over de hele wereld te ontvangen. De stad is namelijk uitgeroepen tot European Cultural Capital, oftewel Culturele Hoofdstad van Europa voor het jaar 2018. Dit artikel zal je een compleet overzicht geven van dit bijzondere jaar, met onder meer een uitleg over de selectieprocedure, een aantal verschillende activiteiten die plaatsvinden en natuurlijk de beste hotels om een kamer in te boeken voor een bezoekje aan de hoofdstad van Friesland! Leeuwarden is in 2018 de perfecte bestemming voor een dagje uit of een weekendje weg.

Reuzen in Leeuwarden

Update: in het weekend van 17, 18 en 19 augustus komen de reuzen van Royal de Luxe naar Leeuwarden. Je kunt deze giants gratis aangapen in het centrum van de Culturele Hoofdstad. Je kunt ze niet over het hoofd zien: de grote reis is maar liefst elf meter lang! Ook het reuzenkind en haar hondje zijn werkelijk reusachtig! Knipperen, staren, snurken en plassen – ze kunnen veel meer dan je denkt! Het Franse Royal de Luxe reist de hele wereld over met de enorme poppen. Om één reus te laten bewegen zijn wel dertig personen nodig, van kraanmachinisten tot de mensen die aan de touwtjes trekken. Komt dat zien!

Leeuwarden Culturele Hoofdstad van 2018

Cultural Capital 2018 | Selectie | Thema | Verbouwingen | Activiteiten

 Overnachting in Leeuwarden

Culturele hoofdstad van 2018

 Wat houdt een Culturele Hoofdstad in?

Wanneer een stad uitgekozen wordt als Europese Culturele Hoofdstad dan betekent dit dat de stad een heel kalenderjaar verschillende culturele activiteiten organiseert. Het idee achter dit concept is dat Europeanen elkaar beter leren kennen, door middel van het tonen van de rijke en diverse culturele activiteiten per stad of land. De Culturele Hoofdstad wordt altijd in paren gekozen, en in 2018 mag Leeuwarden deze eer op zich nemen samen met de hoofdstad van Malta, Valletta. Er wordt een speciaal internationaal panel met culturele experts aangesteld om de voorstellen van de verschillende steden in overweging te nemen, en de steden worden geëvalueerd met de criteria die zijn opgesteld door de Europese Unie. De gekozen steden profiteren van sociale en economische ontwikkelingen die de uitverkiezing met zich meebrengt.

Waarom Leeuwarden?

De Friese stad Leeuwarden is uitgeroepen tot  Culturele hoofdstad van 2018 vanwege de unieke betrokkenheid van de Friezen. Familie, vrienden, buren en korpsen kwamen met ideeën om er een zo spectaculair mogelijk jaar van te maken. In het Fries wordt dit ook wel ‘Iepen Mienskip‘ genoemd, wat inhoudt dat de Friezen samen sterk staan en voor elkaar opkomen. Dit is dan ook meteen uitgeroepen tot het thema van het jaar 2018! In de race werden de steden Utrecht, Maastricht, Eindhoven en Den Haag verslagen, om uiteindelijk deze Friese winnaar te kunnen presenteren!

Het thema van Leeuwarden

Het thema van de Friese Culturele Hoofdstad is ‘Iepen Mienskip‘. Maar wat betekent dit nou eigenlijk, en wat houdt zo’n thema in voor de voortgang van het feestelijke jaar? Het thema is bedacht met een leuke achterliggende gedachte, namelijk dat iedereen de vrijheid heeft om zelf mee te helpen aan de festiviteiten. Of je nou helpt opbouwen, leuke ideeën inbrengt of samen met anderen kunstwerken gaat maken, het mag allemaal! Alle ideeën zijn welkom en er komen nog dagelijks nieuwe ideeën bij.

Wat werd er allemaal verbouwd?

Leeuwarden wilde het graag anders aanpakken. Waar vorige Culturele Hoofdsteden dure, moderne gebouwen plaatsten om de bezoekers te vermaken, wil Leeuwarden zijn eigen schoonheid naar voren brengen. Leegstaande panden worden bruikbaar gemaakt, en zo wordt er op een creatieve wijze weer nieuw leven in geblazen. Verder werd het Stationsplein geupgrade: er kwam een schitterende fontein in het midden, ontworpen door de Spaanse kunstenaar Jaume Plensa.

Activiteiten in Leeuwarden tijdens de Culturele Hoofdstad

Er is genoeg te doen! Leeuwarden wil graag iedereen die een steentje wil bijdragen een kans kunnen geven, iedereen is welkom met ideeën! Wat staat er nu allemaal al in de planning? De festivalgangers onder ons kunnen zich volop gaan vermaken op het Welcome to the Village festival. De Belgische band dEUS was de hoofdattractie van het festival in 2015, dus er hangen hoge verwachtingen rond de hoofdattractie van 2018. Een van de meest speciale evenementen in 2018 zal het mixed-art kunstproject Potatoes go Wild zijn. Het laat zien hoe de boeren fundamentele levensmiddelen produceren en verwerken.

Welcome to The Village Festival
elke dag van 20 juli t/m 22 juli 2018
prijzen: van €10 tot €109

Het duurzame festival Welcome to The Village vindt dit jaar plaats in de Groene Ster bij Leeuwarden. Met verschillende nationale en international acts wordt dit een festival om niet te vergeten! Je kan er zelf voor kiezen om het festival 1 dag te bezoeken, of je een heel weekend in dit festivaldorp te laten onderdompelen.

Mata Hari, de mythe en het meisje
januari tot april
elke dag (behalve maandag) van 11:00 tot 17:00

Je kan in de stad  een expositie zien over Mata Hari, en het fascinerende verhaal van deze Friese courtisane. Hier reis je mee terug naar de tijd van Mata Hari en haar geboortestad Leeuwarden, haar danscarrière in Parijs en haar noodlottige eind tijdens de Eerste Wereldoorlog. Elke dag (behalve maandag) te zien tot april van 11 uur s’ochtends tot 5 uur s’middags!

De Stormruiter
specifieke data in september en oktober
van 20:00 tot 23:00
prijzen: €42 tot €84,50

De Stormruiter is een groot theaterstuk met wel honderd Friese paarden! Deze voorstelling zal alleen in 2018 te zien zijn, en is wordt slechts op een paar data in september en oktober opgevoerd. Het verhaal gaat over Hauke Haien, die kosten wat het kost een grote dijk wil bouwen. Meer zal ik nog niet gaan verklappen, maar ik kan je voorspellen dat dit een spectaculair theaterstuk zal worden!

Verder zijn er genoeg kunstprojecten om je te vermaken en bestaat het programma in totaal uit veertig grote projecten en daarnaast nog honderden andere initiatieven. Reken maar dat de hele stad in de sfeer van dit grote evenement staat! Voor het complete programma kijk je gemakkelijk op de website van de Culturele Hoofdstad Leeuwarden.

Hotels in Leeuwarden

Ben jij van plan Leeuwarden te gaan bezoeken tijdens het jaar dat het de Europese Culturele Hoofdstad is? Let er dan wel op dat je niet de enige bent met dit idee. Plan je overnachtingen daarom vroeg in. De hotel prijzen zullen naar verwachting hoger liggen dan tijdens een normale periode.

Post Plaza Hotel

Een van mijn favorieten is het Post Plaza Hotel in Leeuwarden, midden in het centrum! Dit viersterrenhotel wordt als beste gewaardeerd op Tripadvisor, en krijgt daarom ook een uitstekende beoordeling van 86/100! Hier zal ook elke ochtend een ontbijtje voor je klaar staan, zodat jij met volle buik de levendige stad kan ontdekken!

Fletcher Hotel Stadhouder Hof

Met een Fletcher hotel zit je eigenlijk altijd wel goed! Het Fletcher Hotel Stadhouder hof bevindt zich op slechts 200 meter van het stadscentrum, dus je staat zo tussen alle festiviteiten. En kijk wat voor  speciaal bad ze hier hebben! 

Airbnb’s

Toch liever een eigen woning? Bekijk dan de volgende Airbnb’s. Deze bovenwoning in de binnenstad wordt goed beoordeeld en leent zich perfect als uitvalsbasis tijdens je bezoek aan Leeuwarden. Ben je slechts met zijn tweeën? Dan kan je ook kiezen voor de volgende Airbnb, natuurlijk ook in het stadscentrum! Verder zijn er genoeg andere opties voor een mooi verblijf in deze Friese hoofdstad, er zit vast een geschikt verblijf voor je tussen!

Nederland deals

Het is eindelijk zo ver, bezoek de culturele hoofdstad van 2018! Kijk voor de verdere ontwikkelingen op de website van Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018

Meer uit het Travel Magazine: