Speel toerist in eigen land! Nederland heeft enkele prachtige routes om met de auto af te leggen. Van een roadtrip rondom het IJsselmeer tot de Hunebed Highway en de Nederlandse Route 66. Dit zijn de mooiste autoroutes van Nederland!

Touren door Nederland: 10x de leukste roadtrips

Kastelenroute Friesland | Verken Zuid-Limburg | Langs de Deltawerken van Zeeland | Roadtrippen door de Veluwe | Holland-Amerika Route | Hunebed Highway | Rondje IJsselmeer | Roadtrip langs de Nederlandse kust | Land van Maas en Waal Route | Gronings Goed Route

Kastelenroute door Friesland

De Elfstedentocht schiet als eerste te binnen bij een rondreis door Friesland, maar het is natuurlijk wel erg ambitieus om zoveel steden te willen bezoeken. Wist je dat Friesland over wel vijftig kastelen en landhuizen beschikt? Zes van deze kastelen kun je bezoeken en vormen een mooie route voor een bezoek aan Friesland. De Zes Kastelenroute begint in Leeuwarden. Verder gaat de route langs Bears, Veenwouden, Veenklooster, Jelsum en Marssum.

Alle Friesland aanbiedingen

De grachten van Leeuwarden

Roadtrip door Zuid-Limburg

Het Zuid-Limburgse heuvellandschap behoort tot de mooiste gebieden van Nederland. Op de fiets maar ook met de auto geniet je optimaal van de pittoreske plaatsjes en prachtige natuur. Valkenburg is de eerste stop op deze route. De ruïne van het kasteel op de Heunsberg en de gemeentegrotten vormen leuke excursies. Rijd verder naar Gulpen voor een bezoek aan de Gulpener brouwerij. De Amerikaanse begraafplaats bij Margraten vormt een indrukwekkend monument ter nagedachtenis aan de Tweede Wereldoorlog. Langs Cadier en Keer gaat het verder naar Maastricht, waar je deze roadtrip bourgondisch afsluit op een terrasje. Deze korte route kun je natuurlijk uitbreiden met een bezoek aan de omgeving van Klimmen of het Drielandenpunt, dat vooral bij kinderen tot de verbeelding spreekt.

Alle Limburg aanbiedingen

arcen_bridge_shutterstock_573993031

 

Touren langs de Deltawerken van Zeeland

Ben je in voor een wat langere route, dan stellen we de Deltaroute voor. Deze 310 kilometer lange route brengt je langs alle 13 deltawerken van Nederland en loopt voor een groot deel over de snelweg. Geniet van al het moois dat Zeeland te bieden heeft: de mooie vergezichten over het landschap en de historische vissersdorpjes. De route is uitgestippeld door de ANWB en Rijkswaterstaat en brengt je van Rotterdam via de Deltawerken tot aan Middelburg en Vlissingen. Je kunt ook kiezen voor de toeristische route die je langs nog meer hoogtepunten (hoewel vaak onder zeeniveau) brengt.

Alle Zeeland aanbiedingen

A lighthouse on a beach at sunset.

 

Roadtrippen dwars door de Veluwe

De Veluwe ken je natuurlijk als het wandel- en fietsparadijs van Nederland, maar dit stukje groen in het midden van het land leent zich ook perfect voor een rondje met de auto. Start je roadtrip bij Paleis het Loo in Apeldoorn en rijd vanuit daar naar de zandverstuiving Kootwijkerzand en beklim de uitkijktoren. Vervolg je reis naar Nationaal Park De Hoge Veluwe dat ook voor auto’s toegankelijk is en ga op safari in Nederland!
Gurutip: trek een paar dagen uit voor je autorondreis en overnacht in een van de leukste Airbnb’s van de Veluwe.

Veluwe Nederland

Alle Veluwe aanbiedingen

De Holland-Amerika route

Huur een oud Volkswagen busje of kruip gewoon achter het stuur van je eigen auto en volg de Holland-Amerika route, die ook weleens de Route 66 van Nederland wordt genoemd. Deze route brengt je van America in Limburg naar Californië in Gelderland. Onderweg kom je langs verschillende leuke pitstops, waaronder de kasteelruïne van Batenburg. De moeite waard om de auto even voor aan de kant te zetten! Deze Nederlandse roadtrip is ongeveer 150 kilometer lang – heel wat korter dan de Amerikaanse Route 66 – en daardoor prima in een dag te rijden.

Autovakantie

Hunebed Highway

Reis een paar duizend jaar terug in de tijd langs de Hunebed Highway in Drenthe. Deze provinciale weg, officieel de N34, slingert dwars door de provincie langs de vele hunebedden waar Drenthe om bekend staat. Langs de Hunebed Highway vind je maar liefst 47 hunebedden, maar er zijn nog meer leuke tussenstops langs deze route. Stap uit de auto voor een wandeling door Nationaal Park Drentsche Aa of loop tussen de boomtoppen van het Boomkroonpad. En wist je dat je in Drenthe in een boomhut kunt overnachten?

Drenthe Hunebed

Alle Drenthe aanbiedingen

Rondje IJsselmeer

Verdwalen is bij een rondje IJsselmeer vrijwel onmogelijk. Of je nu op de fiets, de motor of met de auto op avontuur gaat, deze route moet je een keer gedaan hebben. Begin bijvoorbeeld met een bezoek aan het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen en begin vervolgens aan je roadtrip rondom het IJsselmeer. Het rondje is in totaal zo’n 300 kilometer lang, maar onderweg zijn er veel mooie tussenstops. Van shoppen in Batavia Stad tot een dagje Walibi of een middagje in het Friese stadje Stavoren. Natuurlijk rijd je ook over de Afsluitdijk en kun je je op het IJsselmeer aan verschillende watersporten wagen.

IJsselmeer Nederland

Roadtrip langs de Nederlandse kust

Voor alle strandliefhebbers en zonaanbidders is deze autorondreis langs de Nederlandse kust echt een must-do! Start in Den Helder en volg de kustlijn helemaal naar het meest zuidelijke puntje in Zeeuws-Vlaanderen. Trek er een paar dagen voor uit en stop onderweg bij de mooiste stranden van Nederland en geniet van lekkere hapjes en drankjes bij een van de vele strandtenten aan de Nederlandse kust. Sluit je roadtrip af met een nachtje in een van de leukste Airbnb’s van Zeeland of boek een overnachting in een huisje aan zee.

Airbnb Zeeland

Weekendje weg aan zee aanbiedingen

Land van Maas en Waal Route

Trap het gaspedaal in en volg de Land van Maas en Waal Route vanaf Rhenen naar Wijk bij Duurstede. Deze roadtrip kronkelt tussen de twee rivieren door en brengt je onder meer naar de Tuinen van Appelterm. Maak ook een uitstapje naar Nijmegen, de oudste stad van het land en een van de leukste steden van Nederland. Parkeer de auto en volg een stadswandeling door het oude centrum of zoek een leuk terrasje uit om een hele middag lang te borrelen. Krijg jij geen genoeg van deze leuke mini-vakantie, blijf dan gezellig logeren in een hotel in Nijmegen.

nijmegen

Hotels in Nijmegen

 

Gronings Goed Route

Er gaat niets boven een roadtrip in Groningen! Volg de 145 kilometer lange Gronings Goed Route en ontdek de belangrijkste highlights van de provincie. Deze bewegwijzerde route neemt je mee langs 11 bezienswaardigheden en attracties in het noorden van Groningen, waaronder het zeehondencentrum in Pieterburen, de Theefabriek in Houwerzijl en pittoreske dorpjes zoals Ezinge en Leens. De route is gemakkelijk in een dag te rijden, maar nog leuker is het om er een weekendje weg van te maken.
Gurutip: overnacht in Grand Hotel de Kromme Raake, het kleinste hotel van Nederland.

Pieterburen

Hotels in Groningen

Autoroutes door Nederland

Wat is voor jou de mooiste autoroute van Nederland? We horen het graag in de comments! De Veluwe, het IJsselmeer, de Sallandroute – er zijn nog zo veel andere mooie routes om te ontdekken. In de tulpenbloeitijd mag ook een tour door Holland zeker niet ontbreken.

Hotel aanbiedingen in Nederland

Meer uit het Travel Magazine: