Na het lezen van deze bezienswaardigheden is Luxemburg nooit meer alleen een tankstop op weg naar een zonnige vakantiebestemming. Je kunt bijna alle highlights in de lijst te voet bereiken tijdens je tour door de hoofdstad.

Ingeklemd tussen Duitsland, Frankrijk en België ligt een land dat zich niet gek laat maken. “Wij willen blijven wat we zijn” is dan ook het motto van Luxemburg.

 

De mooiste bezienswaardigheden van Luxemburg-Stad

1. Palais Grand-Ducal

2. Kathedraal van Luxemburg

3. Gouden vrouw | 4. Adolfsbrug

5. Barrio Grund6. Le Chemin de la Corniche

7. Bockkazematten | 8. Fort Thüngen

9. Museum van moderne kunst

10. De philharmonie van Luxemburg

1. Palais Grand-Ducal

Het romantische historische centrum van Luxemburg telt veel schatten. De combinatie van Middeleeuwse en moderne elementen zorgt ervoor dat je telkens weer verrast wordt tijdens een  wandeling door de kleine straatjes van de stad. Al snel bereik je het groothertogelijk paleis. De marcherende wachten patrouilleren voor het paleis, dat al aan het einde van de 16e eeuw werd gebouwd. Het gebouw was aanvankelijk in gebruik als stadhuis en later als zetel van de regering. Vandaag de dag is het Palais Grand-Ducal het thuis van de Luxemburgse Groothertog. In de zomer kun je het paleis ook van binnen bezichtigen.

Grand Palais Ducal in Luxemburg

2. De Notre Dame

Aan de zuidkant van het centrum staat de Kathedraal van Luxemburg, die niet alleen van buiten maar ook van binnen een kijkje waard is. Je herkent er bouwstijlen uit de renaissance, de barok en de late gotiek.

3. De Gouden Dame op het Place de la Constitution

Het herdenkingsmonument, onder locals bekend als de gëlle fra, staat op het Place de la Constitution. Deze “gouden vrouw” staat op een obelisk van niet minder dan 21 meter hoog. Het herdenkt de gevallenen van de Eerste Wereldoorlog. Veel Luxemburgers sloten zich in die tijd aan bij het Franse of Belgische leger.

 

Sieh dir diesen Beitrag auf Instagram an

 

Ein Beitrag geteilt von •❂ ᎳᎾᏒᏞᎠ ᎳᎪᏞᏦᎬᏒᏃ ❂• 👣🌍 (@world_walkerz) am

De Gelle Frä met op de achtergrond de Notre Dame kathedraal.

 

4. De Adolfsbrug

De indrukwekkende Adolfsbrug is onmogelijk over het hoofd te zien. De brug verbindt het hogere gedeelte van de stad met het lagere. Waar het dal op z’n diepst is, kijk je maar liefst 42 meter de afgrond in en zie je het riviertje de Pétrusse beneden stromen. Aan het begin van de 20e eeuw was de Adolfsbrug de grootste stenen boogbrug ter wereld. Door de vallei lopen mooie wandelroutes en op de bankjes langs de rivier kom je helemaal tot rust.

De Pont Adolphe in Luxemburg

5. De Barrio Grund

Daal af naar de Barrio Grund in het Alzette dal. Deze rustige wijk straalt pure idylle uit. Je treft hier minder toeristen en meer echte Luxemburgers in de pittoreske straten aan het water. De Barrio Grund heeft Middeleeuwse flair, kleine cafeetjes en gezellige pubs. Ook vind je hier kleine markten waar je de handwerkkunsten van de lokale bevolking kunt bewonderen en natuurlijk een souvenir kunt kopen. ’s Avonds worden de rotsen verlicht en is een wandeling over de kasseien langs de klaterende Alzetterivier nog meer de moeite waard. Gurutip: doe een wijntje op het terras van wijnbar Vins Fins.

Een brug over de Alzette in Luxemburg

6. De chemin de la corniche

Een schitterend uitzicht over de Barrio Grund aan de Alzette heb je vanaf de beroemde Chemin de la Corniche. Bovenop de rotsen kijk je neer op het dal vol historische huizen. Het uitzicht zorgt ervoor dat het uitkijkpunt “Chemin de la Corniche” ook wel het mooiste balkon van Europa wordt genoemd. Hier bevinden zich ook de kazematten van Luxemburg, die teruggaan tot de 17e eeuw.

Luxemburg vanuit de lucht

7. De bockkazematten

Een van de bekendste bezienswaardigheden van Luxemburg zijn de kazematten. Deze grotten met kilometers lange gangen maakten onderdeel uit van de vesting van de stad en werden uitgehouwen toen de Spanjaarden in 1644 de heerschappij hadden over de stad. Bijna honderd jaar later, toen de Oostenrijkers Luxemburg ingenomen hadden, werden de kazematten tot een totale lengte van 23 kilometer uitgebouwd. Op sommige plaatsen lopen de kazematten veertig meter diep de rotsen in. Tijdens de Wereldoorlogen konden tot wel 30.000 Luxemburgers hier schuilen. De bockkazematten zijn UNESCO Werelderfgoed.

De Neumünsterkerk in Luxemburg

8. Fort Thüngen

Aan de noordkant van het centrum slingert een pad heuvelop door het dichte groen. Het voert naar Fort Thüngen, door de Luxemburgers Dräi Eechelen (drie eikels) genoemd, naar de eikels die de drie torens van het fort kronen. Vanaf hier heb je een mooi uitzicht over de stad Luxemburg, de Barrio Grund, de kazematten en het viaduct. Laat je meevoeren naar vroegere tijden en ontdek de ruïnes van de vesting. Het fort wordt omsloten door een gracht die ook om het 170 meter verderop gelegen Fort Obergrünewald loopt.

 

Sieh dir diesen Beitrag auf Instagram an

 

Ein Beitrag geteilt von André Alves (@alves_andre) am

9. Museum van moderne kunst Grand-Duc Jean

Direct naast Fort Thüngen ligt het Musée d’Art Moderne Grand-Duc Jean. Hier in het MUDAM zijn vooral werken van Luxemburgse kunstenaars te vinden, van schilderijen tot architectuur, foto’s en andere designconstructies. Het museum vormt een aangenaam contrast met de historische bezienswaardigheden uit de lijst.

10. De Philharmonie van Luxemburg

Maar liefst 800 pilaren ondersteunen het concertgebouw van het Philharmonisch Orkest van Luxemburg. Het gebouw werd geopend in 2005 en heeft de vorm van een oog. De kosten van de bouw bedroegen meer dan honderd miljoen euro maar liefhebbers van klassieke muziek kunnen hier een unieke concertervaring beleven.

 

Sieh dir diesen Beitrag auf Instagram an

 

Ein Beitrag geteilt von City Savvy Luxembourg (@city_savvy_lux) am

Reizen naar Luxemburg

Luxemburg is dichterbij dan je denkt! Vertrek op autovakantie voor een ontspannen weekendje weg en ontdek de vele historische schatten van Luxemburg-stad.

 

Meer uit het Travel Magazine: