Bind de veters strak en maak je klaar voor een ontdekkingstocht door een van de mooiste regio’s van Duitsland: Saarland. Baan een weg door de groene heuvels, uitgestrekte wijnvelden en schilderachtige dorpjes langs de mooiste wandelroutes in het Saarland en laat je betoveren door al het natuurschoon in de Zuid-Duitse deelstaat.

Zuid-Duitsland staat bekend om haar natuurschoon en het groene heuvellandschap van het Saarland is een absoluut hoogtepunt! Met krioelende rivieren en beekjes, golvende velden vol bloemen, bossen en wijngaarden en eindeloze vergezichten ervaar je in het Saarland de natuur in haar puurste vorm. Ontdek de kleinste Duitse deelstaat te voet en laat je via een van de vele wandelroutes door deze idyllische regio leiden. Voor jou hebben we de mooiste wandelroutes in het Saarland op een rijtje gezet.

 

De 5 mooiste wandelroutes in het Saarland

Saarschleife Tafeltour | Panoramaweg Perl

Saar-Hunsrück Steig | Ravijnpad | Traumschleifen

wandelroutes saarland
© Foto: Eike Dubois, bron: Tourismus Zentrale Saarland GmbH

1. Saarschleife Tafeltour

Een wandeltocht en culinair avontuur in één? Ja, bitte! Geen wonder dat de Saarschleife Tafeltour een van de populairste wandelroutes in het Saarland is. De route neemt je mee over avontuurlijke bergpaden en langs krioelende rivierstromen naar een van de meest gefotografeerde plekken van Zuid-Duitsland: de Saarschleife. Vanuit Cloef heb je een waanzinnig uitzicht op de beroemde hoefijzerbocht in de rivier de Saar; een fotomomentje waard! Ook de middeleeuwse burcht Montclair ligt op de route. Naast al het natuurschoon geniet je tijdens de Saarschleife Tafeltour ook van het beste van de lokale keuken, waar je het Franse verleden van de deelstaat nog volop in terug proeft. Een goed glas wijn mag ook niet overgeslagen worden tijdens je tour door  dé wijnregio van Duitsland; een bezoek aan Saarland is immers niet compleet zonder een lokaal wijntje!

PRAKTISCHE INFORMATIE
SAARSCHLEIFE TAFELTOUR

Afstand: 15,8 kilometer
Duur: 5:32 uur
Niveau: stevig
Hoogste punt: 369 meter
Laagste punt: 159 meter

 

2. Panoramaweg Perl

De Panoramaweg Perl wandelroute in het Saarland dankt zijn naam aan de sprookjesachtige vergezichten en panorama’s die je tijdens deze route tegenkomt. Liefhebbers van bloemen en planten kijken hun ogen uit tijdens hun tocht door natuurgebied Hammelsberg, dat bekend staat om weiden vol zeldzame orchideeën en mysterieuze bossen. Trotseer deze ‘jungle’ en wordt beloond met een grandioos uitzicht op de wijnhellingen van Perl en het Moezeldal – vanaf het uitkijkpunt kun je zelfs Luxemburg en Frankrijk zien. Letterlijk en figuurlijk een hoogtepunt!

PRAKTISCHE INFORMATIE
PANORAMAWEG PERL

Afstand: 9,1 kilometer
Duur: 3:00 uur
Niveau: stevig
Hoogste punt: 379 meter
Laagste punt: 249 meter

wandelroutes saarland
© Foto: Eike Dubois, bron: Tourismus Zentrale Saarland GmbH

3. Saar-Hunsrück Steig

Deze wandelroute is niet voor watjes! De Saar-Hunsrück Steig telt maar liefst 410 kilometer aan natuurlijke wandelpaden en mag zich een van Duitslands mooiste lange-afstandswandelroutes noemen. Ga het wandelavontuur aan vanaf de groene heuvels van Perl aan de Moezel via het Hunsrück gebergte naar de historische stad Boppard am Rhein, of kies voor de route naar de Romeinse stad Trier. De indrukwekkende tocht neemt je mee langs een tal van landschappen: van de romantische wijnheuvels langs de Saar tot de beboste heuvels en grillige bergkammen van de Hunsrück. Hier ervaar je Moeder Natuur op haar onvervalst en allerbest! De tocht is onderverdeeld in 27 etappes, waardoor je ook kunt kiezen om slechts een deel van de route af te leggen. Zo kunnen ook de wat minder doorgewinterde hikers en wandelaars de uitdaging aangaan in de ongerepte natuur. Een avontuur voor op de bucketlist!

PRAKTISCHE INFORMATIE
SAAR-HUNSRÜCK STEIG

Afstand: 410 kilometer
Etappes: 27 etappes
Niveau: gemiddeld/zwaar
Hoogste punt: 810 meter
Laagste punt: 75 meter

wandelroutes saarland
© Foto: Eike Dubois, bron: Tourismus Zentrale Saarland GmbH

4. Ravijnpad

Het Ravijnpad, of Schluchtenpfad, is in 2006 uitgeroepen tot de mooiste wandelroute van Duitsland en dat verbaast ons niets! Daal via kronkelende paden de diepte van de kloof in in natuurpark Rissenthal. Beweeg jezelf over smalle ravijnpaden en uitgesleten wandelwegen de mystieke jungle in, waar je de bungelende lianen moet ontwijken. Het Ravijnpad is een complete workout en bevat een aantal pittige passages, maar de schitterende omgeving maakt het meer dan waard!

PRAKTISCHE INFORMATIE
RAVIJNPAD

Afstand: 10,8 kilometer
Duur: 4:30 uur
Niveau: stevig
Hoogste punt: 362 meter
Laagste punt: 229 meter

5. De ‘Traumschleifchen’

Ben je op een korte vakantie in het Saarland en heb je niet de tijd voor een urenlange wandeltocht? Of houd je van afwisseling en wil je het liefst iedere dag iets anders zien en doen? Trek dan je wandelschoenen aan voor de Traumschleifchen, oftewel ‘droombochtjes’. Deze korte wandelroutes van drie tot vijf kilometer maken onderdeel uit van een langere wandelroute in het Saarland, maar zijn ook afzonderlijk te maken. Zo hike je in korte tijd langs diverse hoogtepunten van de regio, zoals de Romeinse Villa Borg en het drielandenpunt. Leuk als actief uitstapje met het gezin of wanneer je conditie je af en toe in de steek laat. 😉

PRAKTISCHE INFORMATIE
DE ‘TRAUMSCHLEIFCHEN’

Kortste route: 3,0 kilometer
Langste route: 4,7 kilometer
Duur: ± één uur
Niveau: makkelijk/gemiddeld

 

BONUS: het Boomtoppenpad

Bekijk de beroemde rivierbocht Saarschleife op grote hoogte vanaf het boomtoppenpad. Deze wandelroute van 800 meter lang kronkelt tussen de bladeren en boomtoppen door op 42 meter hoogte. Naast een bijzonder wandeling kom je tijdens deze tour ook van alles te weten over de rijke natuur. Het ultieme hoogtepunt is de klim naar de uitkijktoren, waar je wordt getrakteerd op een oogverblindend en eindeloos uitzicht over de groene heuvels van natuurpark Saar-Hunsrück.

 

Ook op vakantie naar Saarland? Boek nu!

Meer uit het Travel Magazine: