Maastricht is misschien wel de meest tot de verbeelding sprekende stad van Nederland. Perfect voor een weekendje weg met een geliefde. De oudste stad van Nederland heeft dankzij de buitenlandse flair grote aantrekkingskracht op  citytrip liefhebbers. 

De terrasjes liggen al te lonken op de verschillende pleinen in de stad – maar voordat we van het bourgondische leven gaan genieten, is het tijd voor een wandeling langs de hoogtepunten van de stad. Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden van Maastricht.

De top 10 bezienswaardigheden van Maastricht

 

1. De Dominicanen boekhandel

De mooiste boekhandel ter wereld (volgens The Guardian) is gevestigd in de Dominicanenkerk van Maastricht. Deze bijzondere locatie zorgt voor een magische sfeer en de onweerstaanbare drang om een boek mee te nemen als aandenken aan je bezoek. De gotische kerk met hoge plafonds en gewelven herbergt meer dan twintigduizend boeken. In het voormalige priesterkoor kun je terecht voor een goede koffie met wat lekkers.

 

Sieh dir diesen Beitrag auf Instagram an

 

Ein Beitrag geteilt von Jan Coucke (@jan_coucke) am

2. Bonnefantenmuseum

Het Bonnefantenmuseum vormt een kruispunt tussen traditie en innovatie, wat al enigszins af te leiden is uit de unieke bouwstijl van het museum. Binnen vind je een bonte combinatie van historische Italiaanse schilderijen, sculpturen uit de Middeleeuwen en hedendaagse minimalistische kunst. Voor jong en oud zijn er interessante exposities gaande.

Het Bonnefantenmuseum in Maastricht

3. Maastricht Underground

Een stadswandeling door Maastricht zal je zeker verrassen – maar wat te denken van een rondleiding onder de grond? Leer de hoofdstad van Limburg vanuit een heel ander perspectief kennen en ga ondergronds bij Fort Sint Pieter, in een van de grotten of bij de kazematten. Met een gids ontdek je de geschiedenis van de koele grotten, soms tientallen meters onder de aarde. De noordelijke grotten zijn ontstaan bij het winnen van mergel. Veel van de wanden zijn prachtig versierd, er is zelfs een manshoge houtskooltekening van de Nachtwacht te vinden. Tijdens een Franse invasie schuilden hier boeren uit de omliggende dorpen, waardoor er nog oeroude stookplaatsen, stallen en onderkomens te vinden zijn in de grotten.

 

Sieh dir diesen Beitrag auf Instagram an

 

Ein Beitrag geteilt von Mariachi (@ric.mariano) am

4. Het Vrijthof

Het Vrijthof behoort tot de meest fotogenieke van de Maastrichtse bezienswaardigheden. Het is een geliefd trefpunt bij zowel studenten als toeristen. Al als de eerste zonnestralen het plein bereiken, vullen de eerste stoelen op de omliggende terrassen zich. Het stralende middelpunt van het plein is de Sint Janskerk, met een opvallende rode kerktoren die je van lente tot herfst beklimmen kunt als je de stad eens van boven wilt bekijken. Ook de prachtige Sint Servaasbasiliek is op het plein te vinden, evenals het Museum aan het Vrijthof dat interessante foto-exposities voert. Het museum is gelegen in het oude Spaans Gouvernement, dat in de 16e eeuw in gebruik was als buitenpaleis van Karel de Vijfde. Wil je nog een theatervoorstelling meepakken? Dat kan in het Theater aan het Vrijthof.

Fontein op het Vrijthof in Maastricht

5. De Sint Servaasbrug

De beroemde Sint Servaasbrug over de Maas verbindt de binnenstad met het station en de hippe wijk Wyck. De stenen brug werd al in de 13e eeuw aangelegd door de Romeinen en is een van de oudste bruggen van het land. Tot 1930 was het de enige brug over de Maas. Een wandeling over de Sint Servaasbrug, langs de oevers van de Maas en de stadsmuren is absoluut de moeite. Fun fact: de brug is te zien op Nederlandse €2 munten.

De Sint Servaasbrug in Maastricht

6. De Onze Lieve Vrouwebasiliek

De Onze Lieve Vrouwebasiliek verrees in het jaar 1000 na Christus. Het oudste gebouw van de stad is te vinden in de buurt van de Maas, aan de rand van de stad. Aan de westzijde ziet de basiliek er meer uit als een vesting dan als een kerk, maar van binnen imponeert de basiliek dan toch met haar mooie versieringen. Rondom de basiliek vind je ’s zomers de gezelligste terrasjes van de stad!

Onze Lieve Vrouwekerk in Maastricht

7. Lumière Cinema Maastricht

Komt de regen met bakken naar beneden, dan is de beste plek om te schuilen Cinema Lumière, waar arthousefilms, documentaires en wereldberoemde klassiekers dagelijks op het scherm geprojecteerd worden. Op zondag kun je hier de dag beginnen met een brunch met uitzicht op het water.Lumière ligt in het compleet gerenoveerde Sphinx kwartier waar voorheen de Koninklijke Sphinx haar fabrieken had en aardewerk-producten produceerde. Inmiddels is het een hippe en opkomende wijk geworden waarbij de historische details bewaard zijn gebleven. Je kunt er wonen, shoppen, slapen en eten en drinken. Gurutip: drink een cocktail in de enige rooftop bar van Maastricht: Bold waar je een waanzinnig uitzicht over de stad hebt.

 

 

8. Brouwerij Bosch

Bierbrouwerij Bosch is de enig overgebleven stadsbrouwerij van Maastricht. Gelegen in een pand van industrieel erfgoed, kun je je hier een biertje laten smaken en meer leren over de geschiedenis van de stad. In 1758 werd hier het eerste biertje getapt en sinds 1827 is de brouwerij in handen van de familie Bosch. In 1970 kwam het bierbrouwen tot een einde en sindsdien is de tijd hier stil blijven staan. De indrukwekkende wenteltrap en statige directiekamers geven de brouwerij aanzien en nadat je geleerd hebt hoe bier honderd jaar geleden werd gebrouwen, kun je het originele Boschbier uitproberen, dat tegenwoordig in een andere brouwerij geproduceerd wordt.

9. De Markt

Hoe kun je een stad en haar bewoners beter leren kennen dan op de weekmarkt? Elke woensdag en vrijdag komen honderden handelaren naar de Markt in het centrum van de stad om hun groente, bloemen, kleding en cosmetica te slijten. Naar de biologische markt, ook wel “Boeremerret“, komen al sinds de jaren ’90 de lokale bioboeren met hun ambachtelijke waren. De Boeremerret is iedere donderdagmiddag te vinden in de Stationsstraat bij De Percée (het pleintje met de klok). Op zaterdag is hier de vlooienmarkt te vinden, een mooie kans om direct de rest van Wyck te verkennen!

 

Sieh dir diesen Beitrag auf Instagram an

 

Ein Beitrag geteilt von Rogier L. P. Van der Spiegel (@rlpvds) am

10. Het Stadspark

Zelfs in het Stadspark proef je de geschiedenis van de stad. Het park ligt tussen de stadsmuren en de Maas in, direct ten zuiden van de Universiteit van Maastricht. Het uitgestrekte park loopt langs het water van de Jeker. 175 jaar geleden wandelde de Maastrichtse bourgeoisie hier al door de landschapstuinen. De beroemde musketier d’Artagnan vond in Maastricht zijn einde en wordt in het park geëerd met een standbeeld. Een andere opzienbarende plek is de berenkuil, waar van 1920 tot de jaren ’90 daadwerkelijk beren leefden. Tegenwoordig vind je er kunstsculpturen. De ligweides van het stadspark zijn een fijne plek om de middag door te brengen met een picknick.

Stadspark Maastricht

Boek een weekendje Maastricht

Nu weet je wat te doen in Maastricht! Zet koers richting de meest zuidelijke stad van Nederland. Er zijn met regelmaat voordelige hotelaanbiedingen te vinden op ons Travel Magazine. Wat is jouw favoriete bezienswaardigheid in de Limburgse hoofdstad? Deel je tips in de comments!

 

Aanbiedingen voor een weekendje Maastricht

 

Meer uit het Travel Magazine: