Reizen en lezen zijn twee van mijn favoriete bezigheden. Ik kan urenlang in een boekhandel rondhangen. De stilte, de geur van boeken, het dwalen tussen paadjes vol boeken en flapteksten lezen in de hoop dat je je nieuwste favoriete boek zult vinden. Ik hou ervan. Als ik op reis ben moet ik altijd een kijkje nemen in een lokale boekhandel. Extra leuk is het als de winkel net iets bijzonders heeft. Ik heb een lijst gemaakt met bijzondere boekhandels ter wereld.

Boekhandel Selexyz Dominicanenkerk in Maastricht

Op een lijst met bijzondere boekhandels ter wereld mag onze eigen mooiste boekhandel van Nederland natuurlijk niet ontbreken. De uit de 13e eeuw stammende Dominicanenkerk werd sinds 1804 niet meer gebruikt voor religieuze diensten. Het heeft jarenlang verschillende functies gekend, waaronder als fietsenstalling en carnavalstempel. Gelukkig heeft men uiteindelijk ervoor gekozen om de kerk te transformeren tot een boekhandel.  Naast een breed assortiment aan boeken vind je op de plek waar vroeger het koor zong, een café. Hier kun je lekker lezen met een kopje koffie en stuk taart.

16865212150_2c9980e7f6_z
Foto: Flickr.com/JorgeFranganillo

El Ateneo in Buenos Aires

Een andere geslaagde transformatie van een gebouw is het El Ateneo in Buenos Aires. Dit is een omgebouwd (film)theater daterend uit 1919. Veel van het voormalige Teatro Grand Splendid is nog in takt: van de balkons, tot de geschilderde ornamenten. Het podium doet nu dienst als café en waar vroeger het publiek zat, staan nu boekenkasten. In 2008 riep The Guardian deze winkel uit tot de tweede mooiste boekwinkel ter wereld.

7794253878_4cd25319e0_z
Foto: Flickr.com/HernanPinera

Shakespeare and Company, Parijs

In hartje Parijs, om specifieker te zijn in het Quartier Latin, vind je het beroemde Shakespeare and Company. Dit is niet zo maar een boekwinkel, aankomende schrijvers vinden hier tijdelijk een thuis in ruil voor werkzaamheden in de winkel. De boekhandel werd in 1951 geopend door George Whitman, een Amerikaan die na de WOII in Parijs is blijven hangen. Er was echter een andere Shakespeare and Co. Deze werd geopend in 1919 door Sylvia Beach (op een ander adres). Beroemde schrijvers zoals Ernest Hemmingway, F. Scott Fitzgerald en James Joyce waren hier vaak te vinden. Echter sloot deze winkel de deuren in 1941.

6127513590_bdfdf83055_z
Foto: Flickr.com/NiallMcNulty

Libreira Acqua Alta, Venetië

Deze boekhandel in de wijk Sestiere Castelle stroomt werkelijk over van de boeken. Boeken staan hier niet alleen in stellingen, maar liggen ook opgestapeld in Venetiaanse gondels, roeiboten en badkuipen! En wat dacht je van een boekentrap die een mooi uitzicht biedt op de Venetiaanse wateren?

26105860540_981744a363_z
Foto: Flickr.com/AndreaImpagnatiello

The Mysterious Bookshop, Manhattan, New York

Het gebouw zelf is niet mysterieus, maar deze boekhandel is een droom voor iedere liefhebber van het genre mysterie, detective, thriller of spionageverhaal. De boekhandel is opgericht door mystery schrijver en redacteur Otto Penzler. Toen Penzler naar New York verhuisde, was hij op zoek naar een luchtig boek. Hij had geen zin in zware kost zoals T.S. Eliot. Zo kwam hij op het detectiveverhaal genre en besloot zijn boekwinkel aan dit genre te wijden.

 

How can you not buy a book from this place? #themysteriousbookshop

Een foto die is geplaatst door Dominic Garcia (@ddominicrossr) op

Livraria Lello & Irmão, Porto

Het pand waar deze boekhandel in zit, is werkelijk een plaatje. De boekhandel opende haar deuren in 1906 in dit prachtig neo-gotische pand en heeft indrukwekkende details zoals een prachtige houten trap en mooie glas-in-loodramen.

8300389818_a26351291d_z
Foto: Flickr.com/MichalHuniewicz

Bart’s Books, Ojai, Californië

Bart’s Books is de grootste openluchtboekhandel ter wereld en ligt in het pittoreske plaatsje Ojai in Zuid-Californië. Hier kun je heerlijk onder een appelboom een verhaal lezen. Richard Bartinsdale begon in 1964 met het deels verkopen van zijn boekencollectie door deze buiten in een kast te zetten met daarbij een lege koffiemok. Klanten zonden zo rustig boeken uitzoeken en geld achterlaten. Meer dan 50 jaar later kun je nog steeds op die manier betalen bij Bart’s Books.

And one more…! ? Because this place was literally a dream come true. ???

Een foto die is geplaatst door Claire | Fitness | Psychology? (@clairespiration) op

Barter Books, Alnwick, Verenigd Koninkrijk

Barter Books is gevestigd in een Victoriaans treinstation in het Engelse dorpje Alnwick. Miniatuur treinen rijden nog over de boekenplanken. Het bijzondere aan deze tweedehands boekwinkel is niet alleen de locatie, maar ook het feit dat je er boeken kunt uitwisselen.