Ben jij een echte boekenliefhebber en altijd met je neus in de boeken te vinden? Dit lijstje is speciaal voor jou! Ik heb de mooiste en bijzonderste boekenwinkels voor je op een rijtje gezet. Van theaters tot kerken en van Europa tot Zuid-Amerika, dit zijn de gaafste boekhandels ter wereld.

Reizen en lezen zijn twee van mijn favoriete bezigheden. Ik kan urenlang in een boekhandel rondhangen. De stilte, de geur van boeken, het dwalen tussen paadjes vol boeken en flapteksten lezen in de hoop dat je je nieuwste favoriete boek zult vinden. Ik hou ervan. Als ik op reis ben moet ik altijd even een kijkje nemen in een lokale boekhandel. Extra leuk is het als de winkel net iets bijzonders heeft. Ik heb een lijst gemaakt met bijzondere boekhandels ter wereld.

Boekhandel Selexyz Dominicanenkerk in Maastricht

Op een lijst met bijzondere boekhandels ter wereld mag onze eigen mooiste boekhandel van Nederland natuurlijk niet ontbreken. De uit de 13e eeuw stammende Dominicanenkerk werd sinds 1804 niet meer gebruikt voor religieuze diensten. Het heeft jarenlang verschillende functies gekend, waaronder als fietsenstalling en carnavalstempel. Gelukkig heeft men uiteindelijk ervoor gekozen om de kerk te transformeren tot een boekhandel – waardoor het een van de populairste bezienswaardigheden van Maastricht werd.  Naast een breed assortiment aan boeken vind je op de plek waar vroeger het koor zong, een café. Hier kun je lekker lezen met een kopje koffie en stuk taart.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Boekhandel Dominicanen (@boekhandel_dominicanen) op 26 Mei 2019 om 10:28 (PDT)

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Danny Chen (@dannylhchen) op 26 Jun 2016 om 12:32 (PDT)

El Ateneo in Buenos Aires

Een andere geslaagde transformatie van een gebouw is het El Ateneo in Buenos Aires. Dit is een omgebouwd (film)theater daterend uit 1919. Veel van het voormalige Teatro Grand Splendid is nog in tact: van de balkons, tot de geschilderde ornamenten. Het podium doet nu dienst als café en waar vroeger het publiek zat, staan nu boekenkasten. In 2008 riep The Guardian deze winkel uit tot de tweede mooiste boekwinkel ter wereld. Bijzonder!

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Travel Buenos Aires (@travelbuenosaires) op 31 Mrt 2020 om 2:48 (PDT)

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Argentina Travelers (@argentina.travelers) op 23 Mrt 2020 om 4:32 (PDT)

Shakespeare and Company, Parijs

In hartje Parijs, om specifieker te zijn in het Quartier Latin, vind je het beroemde Shakespeare and Company. Dit is niet zo maar een boekwinkel, aankomende schrijvers vinden hier tijdelijk een thuis in ruil voor werkzaamheden in de winkel. De boekhandel werd in 1951 geopend door George Whitman, een Amerikaan die na de Tweede Wereldoorlog in Parijs is blijven hangen. Er was echter een andere Shakespeare and Co. Deze werd geopend in 1919 door Sylvia Beach (op een ander adres). Beroemde schrijvers zoals Ernest Hemmingway, F. Scott Fitzgerald en James Joyce waren hier vaak te vinden. Echter sloot deze winkel de deuren in 1941.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Shakespeare and Company, Paris (@shakespeareandcoparis) op 6 Mrt 2020 om 5:57 (PST)

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Shakespeare and Company, Paris (@shakespeareandcoparis) op 30 Jan 2020 om 9:28 (PST)

Libreira Acqua Alta, Venetië

Deze boekhandel in de wijk Sestiere Castelle stroomt werkelijk over van de boeken. Boeken staan hier niet alleen in stellingen, maar liggen ook opgestapeld in Venetiaanse gondels, roeiboten en badkuipen! En wat dacht je van een boekentrap die een mooi uitzicht biedt op de Venetiaanse wateren?

 

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door ☞ Best Pictures of MADEINITALY (@loves_madeinitaly) op 16 Jun 2017 om 10:11 (PDT)

 

The Mysterious Bookshop, Manhattan, New York

Het gebouw zelf is niet mysterieus, maar deze boekhandel is een droom voor iedere liefhebber van het genre mysterie, detective, thriller of spionage. De boekhandel is opgericht door mystery schrijver en redacteur Otto Penzler. Toen Penzler naar New York verhuisde, was hij op zoek naar een luchtig boek. Hij had geen zin in zware kost zoals T.S. Eliot. Zo kwam hij op het detectiveverhaal genre en besloot zijn boekwinkel aan dit genre te wijden.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door The Mysterious Bookshop (@themysteriousbookshop) op 9 Okt 2019 om 11:50 (PDT)

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door American Booksellers Assoc. (@americanbooksellers) op 1 Nov 2019 om 10:48 (PDT)

Livraria Lello & Irmão, Porto

Het pand waar deze boekhandel in zit, is werkelijk een plaatje. De boekhandel opende haar deuren in 1906 in dit prachtig neo-gotische pand en heeft indrukwekkende details zoals een prachtige houten trap en mooie glas-in-loodramen. Wist je trouwens dat J.K. Rowling (je weet wel van Harry Potter 😉 ) zich in deze boekhandel in Porto liet inspireren? Ik zie wel waarom!

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Livraria Lello (@livraria.lello) op 31 Dec 2019 om 6:02 (PST)

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Passageiro de Primeira (@passageirodeprimeira) op 31 Mrt 2020 om 3:01 (PDT)

Bart’s Books, Ojai, Californië

Bart’s Books is de grootste openluchtboekhandel ter wereld en ligt in het pittoreske plaatsje Ojai in Zuid-Californië. Hier kun je heerlijk onder een appelboom een verhaal lezen. Richard Bartinsdale begon in 1964 met het deels verkopen van zijn boekencollectie door deze buiten in een kast te zetten met daarbij een lege koffiemok. Klanten konden zo rustig boeken uitzoeken en geld achterlaten. Meer dan 50 jaar later kun je nog steeds op die manier betalen bij Bart’s Books.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Bart’s Books (@bartsbooksojai) op 23 Feb 2020 om 3:52 (PST)

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Bart’s Books (@bartsbooksojai) op 13 Feb 2020 om 9:39 (PST)

Barter Books, Alnwick, Verenigd Koninkrijk

Barter Books is gevestigd in een Victoriaans treinstation in het Engelse dorpje Alnwick. Miniatuur treinen rijden nog over de boekenplanken. Het bijzondere aan deze tweedehands boekwinkel is niet alleen de locatie, maar ook het feit dat je er boeken kunt uitwisselen.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Barter Books UK (@barterbooksuk) op 18 Jan 2020 om 1:56 (PST)

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Barter Books UK (@barterbooksuk) op 6 Okt 2019 om 12:12 (PDT)

Welke is jouw favoriet? Heb je er al eentje uit dit lijstje bezocht of mist jouw favoriete boekhandel? Laat het me weten in de comments!

Meer uit het Travel Magazine