Madeira en lekker eten gaan hand in hand! Daarom hebben wij de lekkerste lokale gerechten, de beste restaurants en de leukste eetactiviteiten voor jou verzameld in een overzichtelijke foodguide!

Madeira en eten… Wanneer je op vakantie gaat naar Madeira zullen je smaakpapillen een dansje doen. De gastronomie van Madeira is namelijk gebaseerd op geweldige regionale producten. De lokale specialiteiten, zoals espada con banana en gegrilde lampas, zijn door de eeuwen heen verfijnd, maar nog net zo traditioneel als altijd. In de restaurants proef je de smaken van Madeira op zijn best en is door sommige chefs nog meer verfijning aangebracht in de haute cuisine! Lees snel verder om het lekkerste eten van Madeira te ontdekken en over onze favoriete restaurants te lezen!

Eten op Madeira | Madeira eten | Uiteten op Madeira | Food activiteiten

Eten in Madeira

Madeira eten

De ligging van Madeira – met haar subtropische klimaat en de vruchtbare vulkanische grond – zorgen ervoor dat de gastronomie van Madeira explodeert van de interessante smaken. Doordat het eiland is omgeven door de heldere oceaan, eet je op Madeira gerechten met de meest verse ingrediënten afkomstig uit de zee. Ben je een liefhebber van vis? Dan zit je op Madeira wel goed. Vis met een wijntje klinkt misschien nog beter! De inwoners van Madeira zijn trots op hun wijnproductie die afkomstig is van de heerlijke nectar die het eiland rijk is. Nip dan ook zeker eens aan een wereldberoemde en bekroonde Madeira-wijn tijdens jouw vakantie op het eiland!

Lokale specialiteiten

1. Espada con banana

De naam alleen al klinkt als een feestje! Maar als je hoort wat ‘espada con banana’ letterlijk betekent, zul je misschien wat twijfelachtig zijn. Want vis met banaan klinkt waarschijnlijk niet meteen als een goed idee. Toch is het een specialiteit van het eiland en wordt het enorm veel besteld in restaurants. De vis die in dit gerecht wordt gebruikt, is de zwarte degenvis en wordt in de oceaan nabij Madeira gevangen. Lokaler kun je het dus niet hebben! Ook de bananen, welke heerlijk zoet en schattig klein zijn, groeien lokaal op Madeira. Dit wordt genieten geblazen!

Espada con banana

2. Espetada en carne

Bij de gedachte alleen al, gaat onze mond wateren. Dit typisch regionale gerecht heeft als hoofdingrediënt rundvlees. Het rundvlees wordt in kleine stukjes gesneden en daarna gekruid met grof zeezout. Hierna wordt het op een laurierstokje geregen. De laurierboom vind je in overvloed op dit eiland en zie je daarom in meerdere lokale gerechten terug. Nadat het vlees “gespiesd” is, wordt het boven een open vuur gegaard. Stel je je eens voor welke heerlijke geur hierbij vrijkomt! Naast dit rundvleesgerecht vind je vaak gebakken maïsmeel en gehakte kool. Zo heb je drie heerlijke elementen in één gerecht die elkaars smaak prachtig aanvullen.

3. Bolo de caco

Ben jij een echte broodliefhebber? Niet getreurd, want op Madeira eet je overheerlijk versgebakken brood: bolo de caco. ‘Bolo’ betekent letterlijk ‘deeg’ en ‘caco’ is de naam van de plaat waarop het brood wordt gebakken. Wat dit broodje uniek maakt, is dat er naast tarwebloem ook zoete aardappel in is verwerkt. Dit maakt het broodje lekker luchtig, maar ook stevig. In restaurants bestel je dit brood als een voorgerecht met heerlijke knoflook- of zeezoutboter. Let op, want je eet er snel te veel van en dan zit je al vol voor je hoofdgerecht op tafel staat. 😉

bolo de caco

4. Madeira-wijn

Bij al dit overheerlijke lokale eten hoort natuurlijk een lekker drankje! De wereldberoemde Madeira-wijn is daarom een goede dorstlesser. Dit eeuwenoude drankje is letterlijk geschiedenis in vloeibare vorm! Uit historische gegevens blijkt dat na 25 jaar na de kolonisatie van Madeira, de wijn al werd geëxporteerd naar andere landen. Je kunt je dus wel voorstellen hoe populair de wijn is. Niet alleen dit maakt het drankje een historische favoriet. Madeira-wijn werd namelijk ook gekozen om de onafhankelijkheid van de Verenigde Staten te herdenken. En zelfs Shakespeare noemt de Madeira-wijn in zijn toneelstukken.

Madeira-wijn

Verwacht geen frisse, soepele wijn wanneer je een Madeira-wijntje bestelt. Dit drankje drink je liever als een dessertwijn, want met een alcoholpercentage van 20% is het verre van een borrelwijn. 😉 Het drankje wordt dan ook vaak bij het dessert geserveerd, zoals bij bolo de mel. Dit is een donkere cake die iets wegheeft van een ontbijtkoek. Deze combinatie is zeker een aanrader!

5. Schaaldieren & vis

Terug naar de zee, want op Madeira vind je een overvloed aan visgerechten! Dat is natuurlijk ook geen verrassing als je je bedenkt dat het eiland is omgeven door de Atlantische Oceaan. Eén van de lekkerste visgerechten zijn de gegrilde lampas. Deze schaaldieren hebben iets weg van mosselen, maar vind je niet zo vaak terug op de menukaart in andere landen. De gegrilde lampas worden vaak geserveerd als voorgerecht. Ook octopus is een must order op het eiland! Ga voor het typische octopusgerecht, waarbij de octopus wordt gestoofd in rode wijn. Heerlijk! Andere vissoorten die je veel terugvindt op de menukaart op Madeira zijn de inktvis, tonijn en papegaaivis.

Gegrilde Lampas

6. Bolo de coco

Alles wat van deeg is gemaakt, wordt ‘bolo’ genoemd. Zo ook de ‘bolo de coco‘. Misschien raad je het al, maar dit knapperige koekje wordt gemaakt met kokos. Hij is niet zo zoet als een kokosmakroon, maar dat maakt ‘m juist net iets luchtiger. Talking about zoete koeken; tijdens jouw vakantie op Madeira mag je een ‘pastel de nata‘ ook zeker niet overslaan. Hoewel dit overheerlijke zoete bladerdeeghapje niet typisch Madeiraans is (want pastel de nata komt oorspronkelijk uit Lissabon), kun je het hier zeker wel vinden. Het bladerdeegkoekje is gevuld met custardroom en heeft een touch van citroen en kaneel. Heerlijk!

Bolo de caco

BOEK JOUW MADEIRA VAKANTIE

Uiteten op Madeira

Dat Madeira veel restaurants rijk is, valt niet over te twisten. Met veel uiteenlopende ingrediënten worden er door de chefs de mooiste gerechten in elkaar gedraaid. Zo kun je je voostellen dat de verscheidenheid aan restaurants groot is op het eiland. Kies voor een typisch visrestaurant, waar je gegrilde lampasof octopus kunt bestellen. Wist je dat er twee prestigieuze restaurants op Madeira zijn die een Michelinster hebben? Wil je het dus luxer en verfijnder aanpakken, kies dan voor een restaurant met de hoogste onderscheiding in de kookwereld.

Ontbijt & lunch

Prima Caju

Geweldig eten met een instagrammable touch! Dat is wat je kan verwachten als je een bezoekje brengt aan restaurant Prima Caju. Ze zijn van maandag t/m vrijdag geopend voor ontbijt en lunch en serveren hartige en zoete gerechten. Ooit begon het restaurant met drie neven en nichten, maar ondertussen is het uitgegroeid tot een groot bedrijf en werken er meer medewerkers dan alleen familieleden. De familieband voel je alsnog zeker terug en je merkt dat alle gerechten met liefde worden bereidt en geserveerd. Niet alleen de medewerkers zijn als nichten en neven verbonden, want ook smaak en gezondheid zijn aan elkaar verbonden bij Prima Caju. Stel zelf je eigen bowl samen met vers fruit en andere toppings, kies voor pannenkoeken met een twist of ga voor een ei-gerecht. Yum!

Madeira eten Prima Caju011©Prima Caju
Prima Caju011©Prima Caju

Lunch & diner

Ákua

Dit visrestaurant is gelegen in de hoofdstad van Madeira: Funchal. Het is een gezellig restaurant en brengt je allerlei unieke visgerechten, rechtstreeks uit de zee! Het restauant Ákua is opgericht door chef-kok Júlio Pereira. Zijn fascinatie voor vis ontstond in visserdorp Ericeira, waar hij de smaken van vis ontdekte. Tijdens zijn reizen over de hele wereld ontstonden ideeën voor gerechten op plekken waar de zee een grote rol speelde in de lokale keuken. Ook op Madeira is dit het geval en zo ontstond zijn restaurantconcept. Het begon als “straatrestaurant” waar smaken van de zee worden gecombineerd met smaken van het land. Het menu zit vol met frisheid en ook uitgesproken smaken. De visliefhebber kan hier zijn hart ophalen!

Madeira eten Rest. Akua - Igor Pimenta
Rest. Akua - Igor Pimenta

Mundo Vegan

Eet je vegan of vegetarisch? Opgelet! Want bij Mundo Vegan eet je het lekkerste vegan eten op Madeira. Ook als je niet vegan of vegetarisch eet, is het een echte hotspot op het eiland. Het eten is geweldig (vooral de vegaburger is een aanrader) en de bediening is super vriendelijk. Ook qua prijs/kwaliteitverhouding komt deze spot goed uit de verf. Er is genoeg keuze tussen hartige en zoete gerechten! Bestel een gezonde lunch, fruitige smoothie of een overheerlijk gebakje.

Il Vivaldi

Restaurant Il Vivaldi is een klassieker als het aankomt op de Madeiraanse keuken. Ook het interieur van het restaurant straalt een klassieke en chique sfeer uit. Het restaurant ligt dicht bij de boulevard in Funchal en staat ook wel bekend als één van de beste restaurants in Funchal. In het restaurant kun je hoogwaardige service verwachten en gerechten met gastronomische creativiteit. Je vindt hier je typische gerechten van Madeira geserveerd met een chique twist. Daardoor is het altijd een feestje op je bord. Laat je smaakpapillen werken tijdens een bezoekje aan Il Vivaldi!

Gurutip: reserveer een tafeltje op het terras met uitzicht! Zo geniet je niet alleen van het eten, maar ook van de prachtige setting.

Madeira eten Il-Vivaldi-Restaurant_2
Il Vivaldi Restaurant

Faja dos Padres

Madeira staat bekend om haar prachtige kliffen met vergezichten. Aan de voet van zo’n klif ligt een ecologisch hotel met restaurant waar je zeker geweest moet zijn tijdens jouw vakantie op Madeira. Hier kun je genieten van ultieme rust, ook tijdens de lunch. Het toffe aan dit restaurant is, is dat je het alleen kunt bereiken met een kabelbaan of boot. Dat maakt het al een uitje op zich! Stel je geen mega culinaire gerechten voor, want alles wordt simpel gepresenteerd. Maar dit neemt niet weg dat het eten traditioneel en juist onwijs lekker is! Bestel hier vooraf wat lekkere hapjes, zoals de gegrilde lampas. Ook andere visgerechten van de kaart zijn een aanrader, zoals de tonijn, paella en octopus!

Wijn

Blandy’s

Ben je benieuwd geworden naar de typische Madeira-wijnen? Dan moet je bij Blandy’s zijn in Funchal. Dit familiebedrijf produceert al meer dan 200 jaar wijn en dat is te merken. Tijdens een wijnproeverij leer je van alles kennen over de typische wijnen en hoe deze worden geproduceerd. Een voorproefje: de Madeira-wijn wordt op een andere manier gemaakt dan andere wijnen. Waar normaal gesproken wijn op een koude plek moet worden gerijpt, wordt deze wijn juist op een warme plek bewaard. In plaats van dat de wijnvaten dus in de kelder liggen, liggen ze bij Blady’s op de zolder. Uniek, toch?

Madeira eten Caves Blandy003Ricado Faria Paulino
Caves Blandy003Ricado Faria Paulino

Luxe restaurants

William – 1 Michelinster

Dit restaurant is een icoon op het eiland Madeira! Het restaurant is opgericht door de Schotse ondernemer William Reid en staat bekend om haar creatieve aanpak wat betreft gerechten. Het restaurant is bekroond met één Michelinster en dit presenteren zij dan ook, logischerwijs, met trots! In de keuken wordt er door chef-kok Luís Pestana gekookt met seizoensgebonden ingrediënten. Dit zorgt ervoor dat er veel afwisseling ontstaat in het menu. Alle gerechten beginnen bij de basis en worden daarna geharmoniseerd met innovatieve smaken. Zo ontstaat er altijd een uniek gerecht die zorgt voor een smaakexplosie in je mond!

Madeira eten William Restaurant
William Restaurant

Il Gallo d’Oro – 2 Michelinsterren

Als je denkt dat alles qua presentatie van gerechten al hebt gezien, heb je het mis! Want dit met twee Michelinsterren bekroonde restaurant op Madeira overtreft al jouw ervaringen. Il Gallo d’Oro is gevestigd in een 5* hotel in Funchal en de keuken is sinds 2004 onder leiding van de Franse chef-kok Benoît Sinthon. Het restaurant kreeg in 2009 zijn eerste Michelinster en hier kwam in 2017 de tweede bij. In 2022 ontving het restaurant ook nog eens een “Groene Ster” welke de duurzaamheid op het gebied van gastronomie representeert. Als dit nog niet genoeg reden is om het restaurant te bezoeken, weten wij het ook niet meer. Laten we het toch nog even over het menu hebben, want chef-kok Sinthon verfijnd de Iberische keuken als een meester. Met de meest verse ingrediënten, welke sommige afkomstig uit de hoteltuin, creëert hij hoogwaardige gerechten met frisheid. Over de presentatie op zich kun je al een boek schrijven want unieker wordt het niet!

Madeira eten Il Gallo d Oro0004©Porto Bay Hotels
Il Gallo d Oro0004©Porto Bay Hotels

Food activiteiten

Zoals je al hebt kunnen lezen, valt er op Madeira goed te eten! Zin om wat actiever bezig te zijn tijdens jouw vakantie, maar toch te genieten van al het lekkere eten? Kies dan voor een leuke food activiteit zoals struinen over de versmarkt of terrashoppen! Naast deze activiteiten valt er natuurlijk nog veel meer te beleven op het eiland. Bekijk onze leukste bezienswaardigheden op Madeira en ontdek ze allemaal!

De versmarkt in Funchal

Of je nu op zoek bent naar het lekkerste exotische fruit, verse vis of prachtige bloemen? Op de overdekte versmarkt in Funchal, genaamd Mercados dos Lavradores, vind je het allemaal! Denk aan prachtige bloemenstallen vol met de mooiste bloemen van het eiland. De dames die de bloemen verkopen dragen traditionele kleding, wat de experience nog authentieker maakt. Een kleine side note: de prijzen op de markt zijn een stuk hoger dan in andere kraampjes buiten de markt. Daarom is het aan te raden om alleen even rond te snuffelen. Heb je trek in een stuk vers fruit? Zoek dan een nabijgelegen kraampje op waar je fruit een stuk voordeliger koopt.

Drink een traditionele poncha

“Een poncha?”, horen we je denken. Een poncha is een traditioneel drankje welke typisch Madeiraans is. Let op, want er zit veel alcohol in het drankje 😉 Het bestaat uit passievrucht, suikerriet brandewijn, honing, citroen en ijs. Op iedere hoek van de straat in een cafeetje kun je dit lekkere drankje nuttigen. Wil je meerdere variaties op het drankje proberen? Breng dan een bezoekje aan Rei da Poncha. Zoals de naam al verklapt, zijn zij specialist in het drankje en daarom vind je onwijs veel verschillende poncha versies op de kaart. Het café is zelfs zo populair dat er af en toe een rij voor een tafeltje staat in het hoogseizoen.

Gurutip: drink een poncha voor 5 uur ’s middags bij Rei da Poncha, want na 5 uur zit het vaak vol en moet je in de rij staan voor een overheerlijk drankje.

Terrashoppen in Funchal

Als je zin hebt om drankjes te doen in de stad, dan moet je in Funchal zijn! In Zona Velha om precies te zijn. Hier vind je allerlei gezellige straatjes en pleintjes met oude huizen. Maar tussen al deze knusse huisjes vind je leuke terrassen waar je zeker kan neerploffen voor een lekker drankje. Leuk feitje: ooit was Zona Velha een vervallen stadsdeel welke juist werd vermeden door toeristen. Toen ontstond er een idee bij een aantal kunstenaars om het stadsdeel op te knappen en zo ontstond deze gezellige plek met gezellige horeca!

BOEK JOUW MADEIRA VAKANTIE

Meer lezen over Madeira: