Elk jaar trekt Madrid bezoekers van over de hele wereld. Indrukwekkende gebouwen, prachtige parken, een kleurrijke markt en een bruisend uitgaansleven wachten erop om ontdekt te worden in deze charmante stad in het kloppende hart van Spanje. Ik vertel je wat de hoogtepunten zijn, waar je het beste uit kunt gaan en waar je lekker kunt eten.

De hoogtepunten van Madrid |Een stad vol beroemde pleinen

Populaire Musea Madrid | Markt in de buurt La Latina | Real of Atletico

Nachtleven in Madrid | Tapas, Churro’s en andere lekkernijen

De cibeles fontein in Madrid

De hoogtepunten van Madrid

In een grote stad zoals Madrid valt er genoeg te zien. Enorme pleinen, indrukwekkende historische gebouwen en idyllische stadsparken zijn slechts een aantal voorbeelden van wat de stad te bieden heeft. Madrid is een stad dat nooit slaapt, er is altijd wel iets gaande. De verschillende gezichten van Madrid zullen zeker indruk op je maken. Het is een stad dat je minstens een keer in je leven gezien moet hebben.

Calle de Alcala in Madrid

Een stad vol beroemde pleinen

Het plein Puerta del Sol is een begrip in Madrid en daarbuiten. Het vormt het kloppende hart van de stad. Op dit centraal gelegen plein komt het allemaal samen: de hoofdstraten, metrolijnen, mensen, etc. Een van Madrid’s bekendste standbeelden vind je hier, namelijk de beer en de meiboom. Dit is het symbool van de stad. Midden op het plein staat een standbeeld van koning Karel III. Hij is voor een groot deel verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de infrastructuur in de stad tijdens de 18e eeuw.

Een ander beroemd plein is Plaza Mayor. Dit plein vind je tussen Sol en Plaza de la Villa. Doordat het zo populair is zijn de prijzen hier ook een stuk duurder. Echter schrikt dit niet de toeristen en locals af om te genieten van een Spaans wijntje en portie tapas op één van de terrassen. Het plein bevindt zich in het oude gedeelte van de stad. Dit maakt het een ideaal startpunt om de rest van het historische centrum te verkennen. Tussen het historische centrum en het ‘moderne’ gedeelte ligt Plaza de Espana, een mooi plein met wat groen en een prachtige fontein.

Plaza Mayor in Madrid

Enkele meters verderop staat het indrukwekkende Palacio Real, het koninklijk paleis uit de 18e eeuw. Het paleis heeft een groot binnenhof en wordt omringd door prachtige tuinen. Daarnaast grenst het aan het plein Plaza di Oriente, waar ook het theater staat. Naast het paleis liggen de prachtige tuinen van Sabatini waar je heerlijk tot rust kunt komen. Retiro Park, het grootste stadspark van Madrid, is de ideale plek om even aan de stadsdrukte te ontsnappen. In het park ligt een enorme vijver waarop je met een gehuurde boot kunt dobberen. Het park is zo groot dat je er gerust een middag kunt spenderen. Met al haar tuinen en parken is Madrid één van de groenste steden in Europa.

S.Borisov-Shutterstock.com_
S.Borisov/Shutterstock.com

Populaire Musea in Madrid

Madrid is de stad van musea. In de ‘Gouden Driehoek’ liggen de drie belangrijkste musea van Madrid: Het Prado museum, Museo Reina Sofia en Thyssen-Bornemisza. Het Prado museum is verreweg de meest bekende van de drie en ook één van de belangrijkste musea ter wereld. Meer dan 5.000 illustraties, 3.000 schilderijen van verschillende kunstenaars en meer dan 70 standbeelden wachten erop om bewondert te worden. Locals zullen zeggen dat het Prado een ‘must’ is om te bezoeken. Een ander museum waarvan het hart van kunstliefhebbers sneller gaat kloppen is het Thyssen – Bornemisza museum. Het museum is gevestigd in het Paleis van Villahermosa en is niet ver gelegen van het Prado. Het museum is georganiseerd rondom de collectie van Heinrich Thyssen en diens zoon Hans Heinrich Thyssen – Bornemisza de Kászon. Van vroeg-Italiaanse kunst tot Pop-Art, je kunt het allemaal in dit museum vinden.

Pedro-Rufo-Shutterstock.com-Madrid_Markt
Pedro Rufo/Shutterstock.com

Markt in de buurt La Latina

Mocht je op een vrijdag of zondag in Madrid zijn dan moet je zeker naar de meest populaire, grootste en oudste vlooienmarkt van Madrid gaan: El Rastro. Langs de straten rond Ribera de Curtidores staan 1.000 kleurrijke kraampjes die verschillende producten aanbieden zoals tweedehandskleding, boeken en ander waar. De markt is bijzonder vanwege de mix aan culturen en curiositeiten die worden aangeboden. Daarnaast vind je in de wijk La Latina genoeg tapas bars en tavernes.

Real of Atlético?

Real Madrid of Atlético? Voor welk team ben jij? Deze twee Madrileense voetbalclubs zijn niet alleen in Spanje, maar ook in heel Europa bekend. Voetbalfans moeten zeker een bezoek brengen aan de Santiago Bernabeu, het stadion van Real. Het Estadio Vincente Calderón van Atlético is helaas net afgebroken. Het mooiste is natuurlijk om een wedstrijd mee te maken. 

Nachtleven in Madrid – een stad die nooit slaapt

Alleen al het nachtleven in Madrid is een bezoek waard. Madrid is populair bij jong en oud, en voor iedere smaak is er een bar of club te vinden. De Madrilenen zelf zijn er ook van overtuigd dat het Madrid tot de steden met het beste uitgaansleven in Europa hoort. Tussen 10 en 11 ’s avonds – na een stevige maaltijd – worden langzaam de straten, pleintjes en bars gevuld met mensen. Als je voor het eerst naar Madrid gaat dan raad ik je aan om te beginnen in het hart van de stad. Begin de avond met een drankje op Plaza de Santa Ana in de wijk Huertas. Hier vind je onder meer Ierse pubs, jazzclubs en tapasbars. In de voornamelijk jonge, alternatieve, hippe wijk Malasana vind je een diversiteit aan pubs en barretjes. Voor iedere muzieksmaak is er een bar te vinden. Wil je doorgaan tot de zon opkomt dan kun je het beste teruggaan naar Puerta del Sol. Hier vindt je de meeste clubs. Let erop dat je voor de clubs acht tot vijftien euro entree moet betalen. Daarnaast liggen de prijzen van de drankjes in de clubs een stuk hoger vergeleken met die in de bars. Mocht je graag een flamenco show zien dan moet je naar de bar Las Tablas gaan vlakbij Plaza de Espana.

Cibeles fontein bij nacht

Andere wijken die je zeker moet bezoeken zijn La Latina, Chueca en Lavapies. In La Latina vind je straten vol met tapas bars en restaurants. Deze buurt is vooral op zondag erg populair. De buurt Chueca staat vooral bekend als de homobuurt In Lavapies vind je vooral een mix aan nationaliteiten. Elke buurt heeft zijn eigen charme die je zelf moet ondervinden!

Straatjes in Madrid

Tapas, churros en andere lekkernijen

Heb je trek en wil je wat van de Spaanse cuisine uitproberen? Onthoud dan wel dat de mensen hier een stuk later eten dan in Nederland. Restaurants gaan in de meeste gevallen om acht of negen uur ’s avonds open. Mocht je eerder iets willen nuttigen dan kun je natuurlijk terecht voor een snack in de vele bars en cafés. Maar wat zijn nou typische gerechten in Madrid en waar kun je deze het beste eten? Natuurlijk heb ik een aantal tips voor je! Over het algemeen zijn de lokale gerechten hartig met vaak als basis ingrediënt vlees. Een bekend Madrileens gerecht is cocido madrileño, een stoofpot gemaakt van vlees en kikkererwten. Andere populaire gerechten zijn onder andere tortilla de patatas, een omelette gemaakt met uien en aardappel, en gefrituurde inktvisringen op baguette. Het restaurant El Jardin, gelegen tussen Plaza Mayor en het koninklijke paleis, maakt heerlijke traditionele gerechten. In het traditionele restaurant La Barraca aan de Gran Via serveren ze verschillende soorten paella.

Spaanse tapas

Echter zijn de tapasbarretjes erg populair. Je vindt er één praktisch op elke hoek. Vaak als je een biertje hebt besteld, krijg je er gratis een portie tapas erbij. Er zijn verschillende soorten tapas o.a. met serrano ham, garnalen, olijven, verschillende soorten kaas of met brood. Ik ga zelf graag naar de tapasbar La Sureña. Je vindt verschillende ketens van deze bar in de stad. Zo zit er één onder andere op Gran Via en Avenida de Brasil. Uiteraard moet je ook de lekkernij churros proberen. Churros worden vaak gegeten bij de koffie of na een nacht gefeest te hebben. Churros zijn gefrituurde deegstengels die je dipt in chocoladesaus. Ze zijn machtig, maar heerlijk! Natuurlijk bepaal jij uiteindelijk zelf waar en wat je gaat eten, maar één ding is zeker; je zult niet omkomen van de honger!

Alle Madrid aanbiedingen