Snel, sneller, snelst of hoog, hoger, hoogst? Tijdens het bijzondere Meiboomklimmen in Beieren moet het allebei! Tenminste, zij die geluk, vruchtbaarheid en kracht willen. Ik stel aan je voor: de Meiboomklauteraars van Rottenstuben.

Wie aan Beieren denkt, denkt waarschijnlijk meteen aan liters bier die rijkelijk vloeien tijdens het beroemde Oktoberfest in München. Maar wist je dat in Beieren tal van bijzondere traditionele evenementen gehouden worden? Een van die tradities is het jaarlijkse meiboomklimmen in Rottenstuben, een plaatsje een uur ten noord-oosten van München. Hier moet je een keer bij zijn!

5x Wist je dat.. over meiboomklimmen in Rottenstuben

1. Wist je dat het klimmen in een meiboom een aloude traditie is?

De laatste 47 jaar wordt het meiboomklimmen georganiseerd door de Wandel- en Dorpsvereniging in Rottenstuben. In andere regio’s van Beieren wordt deze traditie al veel langer gevierd. Sinds jaar en dag zijn vruchtbaarheid en kracht onlosmakelijk verbonden met de meiboom. En laat dat nou net de reden zijn waarom de klimmers de hoogte in gaan.

2. Wist je dat het meiboomklimmen tijdens Pinksteren plaatsvindt?

En wel op Pinkstermaandag. Voorafgaand aan het evenement moet er veel gebeuren. Zo wordt de meiboom al half april geveld, is er ieder jaar iemand anders die de boom ‘steelt’ en vervolgens op 1 mei weer terugbrengt naar de kerk. Daarna wordt de meiboom, met traditionele gebruiken, opgezet.

Meiboomklimmen
Meiboomklimmen | Foto: www.bayern.by - Peter von Felbert.

3. Wist je dat de klimmers blijven plakken aan de meiboom?

Het lijkt misschien alsof de klimmers zo de meiboom op schieten, dat is ook wel zo, maar toch krijgen ze wel een beetje hulp. Voordat ze de hoogte in gaan smeren ze namelijk hun handen en voeten in met pek. Iedere klimmer maakt zijn of haar eigen pekmengsel voor het beste resultaat. Zo wordt er bijvoorbeeld boomschors gekookt of honing toegevoegd.

4. Wist je dat het meiboomklimmen geen koud kunstje is?

Wie wel eens in een boom geklommen is, weet dat het lang niet zo makkelijk is als het lijkt. Voor het klimmen is de meiboom helemaal gestript en glad gemaakt. Nadat de wedstrijd is afgelopen gaan de klimmers weer de meiboom op en verrassen het publiek met indrukwekkende acrobatische trucs en andere capriolen. Pfew, zij liever dan ik!

Pek als plakmiddel
Pek op de handen van een meiboomklimmer | Foto: www.bayern.by - Peter von Felbert.

Kunstjes in de meiboom
Kunstjes in de meiboom | Foto: www.bayern.by - Peter von Felbert.

5. Wist je dat meiboomklimmen niet alleen voor sterke mannen is?

Nee, zeker niet! De traditie is misschien begonnen met jongens die hun dames wilden imponeren en hun kracht bewijzen, maar tegenwoordig zijn er ook meiden die zich aan deze uitdaging wagen. Wie denk je dat er sneller is? Wil je het record verbreken, zul je binnen zes seconden naar de top moeten!

 

BONUS Wist je dat er veel te doen is in de omgeving van Rottenstuben?

Naast het jaarlijkse meiboomklimmen is er ook veel leuks te beleven in Rottenstuben en de omgeving. Bewonder bijvoorbeeld de uitstekend bewaarde en recent ontdekte fresco’s in de kerk van Rottenstuben. Ook leuk is een bezoekje aan het gemeentemuseum in Hebersfelden en het Boerderijmuseum in Massing. Even toe aan wat ontspanning? Ga lekker kuren in het heilzame water in Bad Füssing, Bad Griesbach of Bad Birnbach.

Traditioneel dansen in Beieren
Traditioneel dansen in Beieren | Foto: www.bayern.by - Peter von Felbert.

Vakantie in Beieren

Wil jij dit bijzondere evenement ook een keer bijwonen? Boek dan jouw vakantie naar Beieren via Holidayguru. Ik zoek voor jou de goedkoopste vluchten, mooiste hotels en leukste vakantiehuizen zodat jij nooit teveel betaalt! Rottenstuben vind je in het zuiden van Duitsland nabij de Oostenrijkse grens. Vanuit Utrecht rijd je in nog geen negen uur hier naartoe of je kunt makkelijk de trein pakken naar bijvoorbeeld München (zeven uur) of Passau (tien uur). Vanuit hier is het een klein uurtje rijden naar de festiviteiten tijdens Pinksteren!

 

Meer uit het Travel Magazine: