Houd je van natuur, de bergen en wandelen? Deze 5 prachtige bergmeren in de Alpen geven een extra dimensie aan je vakantie in de bergen!

Snoer je wandelschoenen aan, doe je rugzak om maak je klaar voor een avontuurlijke tocht in de Alpen. En wat is er nou mooier dan na een verkwikkende wandeling te eindigen aan een diepblauw meer? Verheug je op prachtige panorama’s, frisse lucht en fotogenieke berghutten ver van de bewoonde wereld. Vandaag stel ik je voor aan de mooiste bergmeren in de Alpen.

5x de mooiste bergmeren in de Alpen

Lago di Braies | Königssee | Eibsee | Millstätter See | Riffelsee

Lago di Braies – de parel in de Dolomieten

Het Lago di Braies is prachtig gelegen in de Dolomieten van Zuid-Tirol. Het bergmeer ligt op een hoogte van 1.469 meter in de kleine gemeente Prags. In het Duits staat dit meer in de Alpen bekend als de Pragser Wildsee. Vanuit het toeristische Pustertal is het meer gemakkelijk te bereiken met de auto of tijdens een tot 6 uur durende wandeling.

Geniet van het schitterende landschap tijdens een roeitochtje over het meer. Moedige bezoekers nemen een duik in water van het ijskoude bergmeer. Brrr! Aan de zuidoever van het meer ligt een klein strandje, waar je met wat geluk onder een fijn zonnetje weer wat op kunt warmen. De mooiste uitzichten over het Lago di Braies heb je tijdens een rondwandeling langs het water. Deze wandeling duurt ongeveer een uur en is ook als je met kinderen op vakantie bent een leuk tochtje. Ook voor een tocht door de bergen vormt het meer een perfect startpunt.

Lac de Braies in Italie
Lac de Braies | Foto: iStock

De Königssee – het mooiste bergmeer van Duitsland

Tijdens een vakantie in Beieren is de Königssee een van de mooiste bestemmingen van allemaal. Verwonder je temidden van de bergoverhangen van de Berchtesgadener Alpen over de schoonheid van het bijna zeven kilometer lange meer. De smaragdgroene kleur en het idyllische landschap maken van dit Alpenmeer het mooiste van Duitsland. Het is ook nog eens een van de schoonste wateren in heel het land.

 

Zelfs in de zomer blijft dit fjordachtige meer met een maximale diepte van 192 meter ijskoud. Na een wandeling naar de top van de bij bergbeklimmers populaire Watzmann is een duik in de Königssee een heerlijke verkoeling. Schipper mee naar het kleine eilandje St. Bartholomä en bewonder de barokke Wallfahrtskirche. Vanaf het eiland zie je hoe mooi de machtige Watzmann in het water weerspiegeld wordt. Tijdens een boottocht krijg je ook de kans om de beroemde echo van de Königssee met eigen oren te horen: het trompetgeschal van de kapitein weerkaatst soms meerdere keren van de echowand aan het meer. In het verleden is het wel eens gelukt de echo niet minder dan zeven maal van de rotswand te laten rollen maar sinds het verboden is dit met vuurwerk te proberen is dit niet meer gelukt.

Gurutip: De Königssee is ook in de winter een reis waard. Wanneer het meer van besneeuwde bergtoppen omgeven is, kun je in de nabijgelegen skigebieden van de hellingen sjezen.

Koningssee in Duitsland
Königssee | Foto: iStock

 

Eibsee – aan de voet van de Zugspitze

Aan de voet van de hoogste berg van Duitsland, de Zugspitze, ligt op zo’n duizend meter hoogte midden tussen de dichtbegroeide bossen de Eibsee verborgen. Niet alleen de Zugspitze vormt een hoogtepunt als je hier in de regio op vakantie bent, een bezoek aan de Eibsee is een echte must! Maak een tocht met een motorboot, door de locals “reserl” genoemd, en vaar langs de acht kleine eilandjes. Ook een wandeling langs de oevers van het meer behoort tot de mogelijkheden. Zijn naam heeft het turquoise gekleurde meer overigens van de Eiben, ofwel taxusbomen, die vroeger overal rond het meer te vinden waren. Vandaag de dag staat nog een enkele boom in het meer en in de aangrenzende bossen.

Gurutip: overnacht direct aan het meer in het Eibsee Hotel en geniet ’s morgens bij het ontbijten van het uitzicht over dit kristalheldere wonder der natuur.

Eibsee Beieren
Eibsee | Foto: shutterstock.com

Millstätter See – een juweel in Oostenrijk

De Millstätter See ligt in een zich weids uitgestrekt dal en vormt het toeristisch centrum van de bergregio rondom Millstatt. Dit betekent overigens niet dat je hier omringd wordt door toeristen tijdens je vakantie in Oostenrijk. In tegendeel: rondom de Millstätter See kun je een ontspannende vakantie midden in de bergen beleven. Of je nu wilt zonnen aan de oevers van het meer, een lange wandeling wilt maken of juist de fiets pakt, eenieder zal zich langs de oevers van dit glasheldere meer in de regio Kärnten thuisvoelen.

Bij het wandelen door de tintelfrisse natuur heb je schitterend uitzicht over het Millstätter meer in het dal. Bewandel bijvoorbeeld de beroemde Weg der Liebe. Op de terugweg kun je in de vele berghutten een boerensnack genaamd Brettljause nuttigen.

Millstattersee in Oostenrijk
Millstätter See | Foto: iStock

Riffelsee – bergzee aan de Matterhorn

Dit laatste bergmeer in de Alpen is wel heel fotogeniek. In de indrukwekkende Riffelsee weerspiegelt de markante top van de Matterhorn perfect in het water, als ware het een spiegel. Bovenaan de berg is het meer te vinden op een hoogte van meer dan 2.700 meter. Het ligt wat afgelegen van de bekende vijfmerenroute van Zermatt. Wandel zeker over de Riffelseeweg om de prachtige omgeving in je op te nemen. Afhankelijk van het seizoen kun je hier zeldzame Alpenbloemen of steenbokken tegenkomen. Zet je dit bergmeer in Zwitserland op je bucketlist? Of wordt het toch een van de andere bergmeren in Duitsland, Oostenrijk of Italië?

De Riffelsee bij de Matterhorn
Riffelsee | Foto: Shutterstock

De bergmeren zijn in elk seizoen een bezoek waard

Hebben de idyllische bergmeren je ook zo betoverd? Ik zou het liefst direct op pad gaan om deze bergmeren met eigen ogen te bekijken. Of het nu lente, zomer, herfst of winter is, de meren zijn in elk seizoen fotogeniek. Welk meer is jouw favoriet? Ik lees het graag in de comments!

 

Meer inspiratie uit het Travel Magazine: