Sierlijk, zachtroze en het felste knalroze. Nee, we hebben niet over een suikerspin of eenhoorns…er bestaan roze meren! Wat een onzin, hoor ik je zeggen? We zullen je versteld laten staan want vandaag vertellen we het sprookje over de bijzondere roze meren.

Voor de meeste vakantiegangers behoort kristalhelder water tot het perfecte beeld van hun droombestemming. Maar wat dacht je van roze meren? Het klinkt ongewoon maar het is een werkelijke highlight van de natuur en ziet er prachtig uit! Deze magische meren hebben we gevonden en je vindt ze verspreid over de hele wereld. Je vindt deze pareltjes in Europa, Amerika, Australië en nu zelfs op Texel! We zullen je ook uitleggen hoe deze magische meren ontstaan, want het is zeker geen magie kunnen we je alvast verklappen 😉

roze meren

Hoe ontstaan roze meren?

Het feit dat deze meren niet blauw kleuren maar roze, komt door het zoutgehalte in het water. In de meeste roze meren zit er een bijzonder hoog gehalte van zout in het water. Ook bacteriën en algen kunnen verantwoordelijk gehouden worden voor de ongewone kleuren.

Fun Fact:

Wist je dat Flamigo’s eigenlijk helemaal niet roze zijn? Ze krijgen hun roze kleur namelijk door het eten van roze krabben!

In sommige meren, zoals the Pink Lagoon in Mexico, zijn de oorzaak van dit kleurenspektakel de zoutbacteriën in het water. Dit micro-organisme vindt zijn plaats aan de onderkant van de voedselketen en worden gegeten door krabben, die hen wel heel lekker vinden. Deze zoutwaterkrabben staan bovenaan het menu van de flamingo’s. De natuurlijke kleurstof hun voedsel bevat, heet Beta-caroteen. De flamingo’s in de Pink Lagoon zijn bijzonder kleurrijk door de vele rode krabben die hier leven in de roze wateren. De uitdrukking: “je bent wat je eet‘ is nu wel letterlijk van toepassing op de flamingo’s!

In Canada zijn het juist steendeeltjes die het Dusty Rose Lake zijn bijzondere kleur geeft. Optimale omstandigheden zijn wel nodig voor deze meren, want anders worden ze al snel bleek of de kleur verandert volledig. Hierop is een uitzondering, namelijk in West-Australië; het fel roze gekleurde meer Lake Hillier. De reden waarom dit meer wel altijd een fel roze kleur heeft, is nooit echt uitgelegd maar het hoge zoutgehalte is hier zeker niet te missen. Eigenlijk is het jammer dat niet alle meren zo fel roze zijn.

Roze meer op Texel

Wie had dat gedacht? Zelfs op Texel beschikken we nu over een roze meer! Het is ontzettend bijzonder dat het water in het Wagejot roze gekleurd is. Waarom is dit water op Texel ineens roze? Door het warme weer is de afgelopen tijd veel water verdampt en daardoor is het water er nu zelfs zouter dan in de Noordzee! De grote hoeveelheid dunaliella salina algen scheiden kleurstofjes af en geven de brakke plas een roze kleur. Helaas zal deze weer verdwijnen na de voorspelde regenbuien. Waar kun je het roze meer zien op Texel? De plas van Wagejot ligt ten oosten van Oosterend en je hebt er mooi zicht op vanaf de Lancasterdijk. Wacht niet te lang en spring op de eerste boot naar het eiland!

roze meren

Roze meren over de hele wereld

Je kunt roze meren op bijna alle continenten vinden maar Australië spant de kroon. We hebben een lijst samengesteld waar je de bekendste meren van de wereld vindt. Misschien is het leuk een roze meer op je bucket-list te zetten? Neem zeker eens een kijkje, onvergetelijke vakantiefoto’s gegarandeerd!

  • Australië: Lake Hillier, Pink Lake, Hutt Lagoon & Quairading Pink Lake
  • Mexico: The Pink Lakes of Las Coloradas
  • Canada: Dusty Rose Lake
  • Spanje: Salinas de Torrevieja
  • Azerbeidzjan: Masazirgol Lake
  • Senegal: Lake Retba
  • Bolivia: Laguna Colorada

Onze favoriet – Lake Hillier in Australië

Misschien wel het mooiste roze meer vind je hier. De dichtstbijzijnde stad op het vasteland is Esperance in West-Australië. Bijna alle meren zijn hier roze en de intensiteit van de kleur hangt vooral af van de atmosferische omstandigheden, waardoor het water soms donkerder of lichter zijn. Dit is niet geval voor Lake Hillier, hier kun je je verheugen op prachtig fel roze water het hele jaar door, ongeacht het weer. Dit altijd-roze meer is uniek en zelfs onderzoekers hebben nog geen antwoord waarom het water hier altijd zo’n kleur heeft. Helaas, is er wel een nadeel…toegang tot het eiland is verboden voor toeristen sinds het gebied verklaard werd tot een natuurwonder. Natuurlijk is dit een tegenslag, maar dat is geen reden om een uitzicht van het roze meer te missen. Oké misschien kun je het eiland niet per voet ontdekken, maar wat dacht je vanuit de lucht? Je kunt een sightseeing vlucht boeken om het meer van boven te zien. Het is natuurlijk een verschijnsel dat door middel van een strook zand wordt gescheiden met de diepe blauwe oceaan.

Als je graag wilt pootjebaden in één van de andere roze meren is het geen probleem. Behalve Lake Hillier, heb je gemakkelijk toegang tot de schitterende roze meren en kun je je dromen waarmaken.

Roze is het nieuwe blauw!

We hopen dat deze buitengewone roze meren je net zo hebben vermaakt als mij! Na vandaag voegen we, naast helder blauwe zeeën, ook roze meren toe aan onze bucket-list. Heb je nog wat tijd voordat je op vakantie gaat? Gooi dan een roze bruisbal in je bad en zo heb je al een voorproefje hoe het is om in roze water te zitten. 🙂

 

Meer uit het Travel Magazine: